Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Eredetileg freeaires közeli, ~60Hz fs, 0,9 Qes.
Szép jó napot kívánok minden fórumozónak...Nekem az alábbi hangfalhoz kellene subláda: link: http://www.hestore.hu/termek_10029055.html
Ha valaki esetleg tudna valami jó ötletet adni azt megköszönném... Tisztelettel: Kovács Attila
Elnézést elírtam ..nem Hangfalhoz hanem hangszóróhoz...
Bővebben: Link
Ezekszerint 58 liter reflexes. A formája szinte mindegy ami neked megfelel vagy elfér. Hacsak nincs valakinek elfogadható T/S mérése vagy bevált doboza.
Ez egy univerzális doboz tervezés nélkül, a linkelt hangszóróhoz semmi köze.
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a linket...
Már el is kezdtem összeszedni az elkészítéshez szükséges anyagot... Köszönöm még egyszer és további szép napot kívánok... Tisztelettel: Kovács Attila
Namost hiába köszönöd, mert a dobozméretezés nem így működik. Az első kérdés mindig az, hogy hol fogod használni, milyen körülmények között, szoba, autó, milyen erősítővel (max. bemenőteljesítmény), és az, hogy mit szeretnél hallani, vagyis milyen elvárásaid vannak. Szóval még elég messze vagyunk attól, hogy a fűrészhez nyúlhass.... Egy ilyen MNC-féle egyendoboz miatt, ellenőrzés nélkül semmiképp.
Egy autós szub nyilván autóba kerül.
A kérdező kérdéséből lehet tudni ,hogy mennyire jártas a témában. Éppen ezért lehet tudni azt , hogy nem fog csúcstehnikás erősítőt sok 100W-al , két generátort , több farádos kondit meg ilyesmiket venni hozzá. Nyilván az elvárásai sem lesznek magasak. Általában annyi , hogy jól üssön ,meg dübörögjön , meg ilyesmik. Ebben az árfekvésben nem is lehet többet elvárni. Amúgy meg lehet , hogy épp 60 liter körüli doboz lenne jó ekkora hangszórónak. A hangolással meg eléggé jól lehet variálni. Pláne akkor ha olyan csövet vesz bele aminek változtatható a hossza.
Ha autóba kerül, biztosan sok a 60 liter, és a csővel sem lehet csak úgy idézlek: "variálni" a hangolást konkrét méréssel, de legalább figyelmes meghallgatással lehet beállítani.
Egyébként autóban általában valószínűbb, hogy egy zárt dobozban fog jobban illeszkedni a szub átvitele a környezethez. Szóval szarvashibák egyike ha a körülmények ismerete nélkül ajánlasz dobozméretet (nem ez volt az első).
Tisztelt "szőrszálhasogató" fórumtársak! Én megértem ,hogy nem lehet félválról venni a hangdobozépítést de kis kisérletezgetéssel (és szerencsével) sikerülhet komoly mérések hiányában is eredményesen építeni. Nemrég kaptam két 30cm-es mélysugárzót piszkos szürke volt hiányzott a porvédő ,lengőcséve szorult. Nekiáltam "kipofozni". Úgy gondoltam ha már sikerült helyrehozni csinálok neki dobozt. Nem akartam költekezni a hangszóróról sem tudtam semmit a névleges impedancián kívül, így nekiáltam régi szekrényekből az építésnek (aztán glettelés festés). A dobozmérettel variáltam (kb 90 literes lett a mélynek leválasztott rész) és a subb csővel is (27 cm vastagfalú karton). Már előre látom a reakciókat (ha lessz) ,de bárki bármit mond nagyon jól szól. Szebb hangja van mint a gyári videoton és orion hangfalaimnak.Sajátkészítésű (hosszas kisérletezgetés árán) hangváltóval. Nem csak az én elfogultságom beszél ,már többen tettek rá ajánlatot
Még egy pár kép de azóta már csinosítottam rajta. A kábel nem a subb csóből van kivezetve csak tesztelésnél ideiglenesen volt úgy.
A reakció egy mosoly. De a mélyhsz mondjuk így is Videoton, csak az a problem, hogy zárt dobozban működik normálisan. Már eredeti állapotában is.
Jó lehet ,hogy nem a legtökéletesebb dobozt csináltam neki ,de ahozképest nem szól rosszul. És pontosan melyik tipusú hangfalban használta ezt a videoton? mert akkor lemásolnám azt a dobozt. Kaptam még egy 38 cm-es hangszórót szintén semmi infóm róla. Esetleg neked nem ismerős? Textil széle van. Mélyládában használható lenne? Előre is köszönöm! Skero!
Kicsit megviselt a széle ennek a 380-asnak...
A Videotonnak egyféle 300mm-es hangszórója volt, szóval mindegyikben ezt használta, kivéve a korai időszakot, amikor spanyol talán beymaközeli 300-as mély került a VT dobozokba. Szerintem ne másold ezeket, ők is elméretezték kicsit a dolgot, mert minden saját 300-as mélyre épülő dobozuk b-reflex volt, annak ellenére, hogy a hangszóró inkább zártas. Lehetne b-reflex is, de ahhoz tényleg mérni kellene, mert a cső jóságát be kéne állítani egy megfelelő szintre, ahol már nem zavaró a kiemelése, de még segít mélyátvitelben és terhelhetőségben.
Semmi gondja a 380 -as szélének csak valaki sajna lefújta festékkel és a kosárra is került festék foltokban. Tudom ,hogy nemszabad festeni de kidobni mégiscsak sajnálom. Jómagam ha nagyon csúnya egy membrán Pl.: a 300mm-esek inkább beszinezem fekete filcel (mégis csak vékonyabb réteg mint a festék)
Idézet: „Basszusreflex, ill. Bandpass dobozokhoz ajánlott típusok[/OFF]” Ha akarod zárt dobozba teszed.
Szóval meg ha kötözködni akarsz , akkor tedd , a hozzászólásaid 90 %-ában úgyis csak ez megy. Már mindenki tudja , hogy milyen fa**a gyerek vagy. Nem tudom mi indokolja szerinted ,hogy a te szavad hihető mindenki máséval szemben. Még-inkább erősödik bennem , hogy készítsek egy fotómontázst abból ami magadénak vallasz.
Én sosem kötözködöm, csak felhívom a figyelmet arra, ami hiányos ismeretekből, vagy tévutakból következik.
A fotómontázsod semmiféle használható információt nem hordozhat, errefelé nem nézni szoktuk a zenét, hanem hallgatni.
Nézd, nem tudom, honnan gondolod, hogy attól mert a kínaiak vagy a kereskedők ráírják hogy mihez ajánlják, abban is fog adott környezetben jól működni. Mióta értenek ők a hangszórókhoz? Hogy mi indokolja az igazamat? Ez iszonyatosan egyszerű. A Valóság, és azok az elektroakusztikai ismeretek, amikről még nem informálódtál.
Az MNC Big gun nevű nagy és titkos fegyverének (szerintem ettől jobban is eltitkolhatták volna) ugyanis meglehetősen nagy az együttmozgó tömege, a lengőrendszer szokásos mikro- és makrodinamikai szintű betegségei mellett, ez pedig önmagában determinálja a viszonylag kis maximális térfogatot. Továbbmegyek. Autóban a programok féltérben érvényes modellezései semmit sem érnek, ugyanis az adott helyzet nagyon messze van a 2π-től. ennek és a Cabin Gain nevű jelenségnek a viszonylag hamar, 50-80Hz körül belépő mélykiemelő hatásai miatt, általánosságban sokkal jobban illeszkedik a zárt doboz, mint -12dB/oktáv meredekségű akusztikai felüláteresztő szűrő az autós környezehez.
Sziasztok építettem ennek a hangszórónak egy 60 literes zárt dobozt.Szerintetek kellene hozzá reflex cső?Ha igen akkor mekkora méretü?A doboz 50x40x30 cm
Ne reflexezz. Szobában 20-30m^2 fölött jó a 60 literes doboz.
4x4-es a szoba
Akkor esetleg próbálj több csillapítóanyagot, de majd meghallod, hogy tetszik jobban.
tele van,elég sok csillapító anyag kell bele,mert anélkül eléggé doboz hangja van.
Sorban válaszolnék:
- Pont arról beszélünk , hogy nem szabadna másokat lenézni. Honnét tudod ki írta oda , amit odaírt? Lehet , hogy nekik is lenne joguk firtatni a te hozzáértésed képzettséged? - magas Mms , ami természetes egy sub hangszórónál , és nyilván alacsony Fs társul hozzá. -a lengőrendszer szokásos mikro- és makrodinamikai szintű betegségei. Na ez a köd... - Cabin Gain : nyilván zárt doboz ha lineáris átviltelt szeretne. De ha egyszerűen azt szeretné amiket már leírtam ( ütős legyen , de nincs hozzá komoly erősítő), és a hangszóró jósági paraméterei inkább reflexes ,vagy bandbass dobozt kívánnának. Ezért lesz egy jókora kiemelése , ami lehet hogy jó neki ,mert éppen azt akarta.
Ami neked köd, az a valós helyzet, legfeljebb nem látod át. A kínaiak és az MNC forgalmazóinak képességeit pedig pontosan ismerem, nem értenek a hangszórókhoz. Ez többnyire azokon a termékeken is látszik, amiket árulnak. Fordítva pedig egyszerűen lehetetlen feltenni a kérdést.
Itt nem az átvitel linearitásáról van szó, meg kell tanulni a statikus paramétereken túl is gondolkodni. Egyszerűen a hangszóróhoz és az adott körülményekhez jobban illeszkedik a zárt doboz, de mindenképp a kis méretű b-reflex.
A te néhány valamilyen pontosságú méréseddel ellentétben, én több ezer darabot néztem végig, és nem bejáratás nélkül mértem az adott hangszórókat, mint pl. az előző impedanciamenet mutatja a csatolt képen. Az a méréssorozat főleg megtévesztésnek jó, mert ha végigszámolod a hangszórók szórását még éppen +-5%-on belül vannak (annakidején megnéztük), és mindegyik megfelel az adatlapon közölt paraméterekhez méretezett doboznak, érzékenységben, mélyátvitelben és dobozigényben nincs eltérés.
Ezen felül a HA17-582 átvitele, torzítása messze jobb az MNC-szerű kínai hangszórókénál, kb. a régebbi SEAS, Vifa hangszórók szintjén van, szóval, ha a használati érték miatt nem ezt választod, akkor biztosan tévedsz. A két említett HA22 elég egyforma volt, mikor rámértem szétszedés előtt, apró eltérések voltak főleg az utólagos ragasztózások miatt. A magashangszórók zárófedele még soha senkinél nem tört el az eddigi 8-10 év alatt, amióta látom ezeket a hangszórókat, szóval nem értem igazán a problémát, de lehet, hogy különleges mechanikai teszteknek vetetted alá, ezt én nem tudhatom. Az szerintem valószínű, hogy nem volt rendeltetésszerű a hansználat, mert most poénból megpróbáltam ugyan eltörni egy zárófedelet, de csak nem sikerült. Ha már itt tartunk, azok a bizonyos általad "iszonyat átvitelűnek" titulált dóm magasak (nem is tudom, hánynak az átvitelét mérted meg?) megfelelő hangváltóval kifejezetten jól használhatók, és saját árkategóriájában nem találsz olyat, ami biztosan jobb. A 672-es braun membrános hangszórót sok százan használták már, és hasonló problémát nem említettek, azt viszont annál többen, hogy kiemelkedően jó mélyátvitele van, és akár határra méretezett maximális használható térfogatú dobozokban is pontos marad, illetve jól terhelhető, emellett középtartományban sem szenved kezelhetetlen rezonanciáktól, jól váltható, viszonylag magas felső határfrekvenciával is. Ezek a tények amiket én ismerek. Csatoljak én is 10-szer, 20-szor ennyi mérést ami ennek az ellenkezőjét mutatja? Mert a valósághoz talán az állna közelebb. Ui: elég jó példa a fentiekre szerintem a blogodban látható hangszórómérés, mert pont az általad kifogásolt HA25-672-es H2000 mélyhangszóró van példaként bemutatva, és olvashatók az általad mért paraméterek is, nálad az EBP érték 22,1/0,49=45,122 az adatlapon pedig bejáratás után 18,335Hz/0,360=50,8-es érték volt írva, magyarul világosan látszik, hogy a hangszóró teljesen rendben van, megfelel az adatlapnak, ez a különbség pedig egész nyugodtan eredhet a bejáratás hiányából, vagy mérési hibából. Bővebben: Link
A továbbiakban a személyes ellenérzéseket kéretik privát vonalon megbeszélni. Ellenkező esetben a téma ismét jó időre hidegre kerül.
Üdv.
Somogyi sxg3050 típusú hagszóróval szeretnék mélyládát készíteni. 5.1-es hangrendszeremet egészíteném ki vele. Mivel nem nagyon értek hozzá, és a gugli sem segített, ezért hozzátok fordulnék hangfalervek miatt. Tudna nekem valaki modani dobozméreteket, hogy mekkora dobozba tegyem? Egy 100W-os erősítőm van hozzá (BD249-el). MDF lapban nincs hiány Köszi
Érdekes, hogy mindig a legrosszabbak kerülnek felszínre. A hangszóró kicsit érzéketlen, elektromosan gyenge, szigorúan zárt dobozt kíván 40-60 literig. Ebben az esetben nyugodtan lehet a 60 közelében, a terhelhetőség és a szoba méreti miatt sem kell korlátozni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |