Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi
még annyit szeretnék kérdezni hogy csak ezt a 3-at kell átirjam? és ez az érték ms-van megadva? vagy esetleg s-ba?
Igazán elegáns az volna, ha az eprom első három byte-jába beírod, induláskor beolvasod, így nem kell a teljes programot mindíg újraírni.
Innen már csak egy pici lépés egy soros port kialakítása, amin PC-ről programozhatod.
Szia!
Többször belefutottam már az itt fellelhető kapcsolásoknál olyan megoldásokba, amit a későbbi továbbfejlesztést lehetetlenné, bonyolultá teszi... A DCF óra esetén: - A 16F873(A) -ban van MSSI mégis programozott az I2C kezelése. - A 16F873(A) -ban van UART is, de a TX és RX lábakat a kijelző meghajtására használták fel. Ha valaki már megépítette a készüléket gyötrődhet a programozott UART vétellel (az adás egyszerű)... Egy új tervhez a következő módosításokat ajánlanám: - Szegmensek 7..1 meghajtása a PORTB 7..1-ről, a 0. a PORTC 0-ról. - I2C MSSI illesztővel a PORTC 3, 4-en, UART az UART illesztővel a PORTC 7, 6 -on, - Digit kiválasztás a PORTA1..3 bitjein...
Nos igen, ez az a "pici lépés" ami után már az jön hogy az ember kidobja a 87x-et és beleöl egy 2550-est, és máris USB-n tudja kezelni.
A következő a kijelző kidobása, nekem a multiplex meghajtás lakásban tökéletes volt, de nemrégen készítettem agy kültéri készüléket, ott a multiplex meghajtással elérhető fényerő már kevésnek bizonyult még az emelt fényű kijelzőkkel is. Mindig van jobb, szebb elegánsabb, többet tudó megoldás.... csak hát mindenki kezdte valahol. Én támogatom Mazso1988-at, építse meg, ismerkedjen vele, javítgassa a programját. Ha abból már mindent kicsikart amit lehet, jöhet az áramkör újragondolása.
Igazából én csak annyit szeretnék, hogy ne 6 illetve 3mp-ig legyen kijelezve az idő, és a hőmérséklet hanem legalább 30-30mp-ig.
Szia!
6 helyett 30 másodperc kijön, ha a 3 -at kijavítod 15-re. Próbáld ki...
Köszi
megmondanád hogy hogyan lehet kiszámolni ezeket az értékeket én annyira nem vagyok otthon a Pik-programozásban! 15 beirok és akkor 30mp-lesz? bocsi ha hülyeséget kérdezek
30 mp-es ciklust akarsz elérni, vagy 30-15 mp kijelzést, azaz 1 perces ciklust?
A program működése kivonatosan: Az act_disp_counter változó másodpercenként lép egyet. Amikor eléri a 3 értéket, lépteti a act_disp változót, vagyis az act_disp változó 3 mp-enként fog lépni Mivel az időkijelzés az act_disp 0 és 1 értékénél van, így 2*3 azaz 6 mp-ig van, az act_disp 2 értéknél van hőmérő kijelzés, azaz 3 mp-ig. Ha Hp41C által javasolt megoldást választod a ciklusidőt megemeled 3-ról 15-re, azaz 30mp időkijelzésed lesz és 15 mp hőmérő. Szerintem próbáld megérteni a program működését, h asikerül úgy alakítod ahogy Neked tetszik.
Igen úgy szeretném megvalósítani.
30mp-ig idő, 30mp-ig dátum, illetve 15mp-ig hőmérsékletet jelenítse meg!
Ahhoz bizony meg kell hogy érts a működést, mert át kell szervezni a programot.
30-30-15 => 2-2-1 * 15 vagyis 1. az act_disp -et 15 mp-enként kell léptetni 2. az act_disp 0,1 érték idő 2,3 dátum 4 hőmérő kijelzés vagyis az act_disp_counter 15-nél, az act disp pedig 5-nél nullázódik. Ehhez jön még hogy a kijelző függvényeket hívásánál át kell írni az act_disp feltételeket. Nem túl bonyolult, de át kell látnod hozzá a vezérlést. Egyszerűbb volna egy 75-ös ciklust szervezni, és 0-30, 31-60, 61-75 intervallumokat figyelni. Ez is megoldható pár eprom értékkel vagy konstanssal az egyszerűbb átállíthatóság miatt, de ennek is feltétele hogy megismerd a program működését. Nem fogod megúszni! Át kell hogy rágd magad legalább a main.c-n.
Én az általad feltöltött forrást szeretném használni!
nálad hány másodpercenként jelennek meg a kijelzések? Idézet: „30mp-ig idő, 30mp-ig dátum, illetve 15mp-ig hőmérsékletet jelenítse meg” Nem lebeszélni akakrlak róla de szerintem ez sokminden csak nem okos dolog. Az idő a fontosabb paraméter, annak kellene lenni a leggyakrabban és a leg hosszabb ideig. Ha bele gondolsz.. épp egy hőmérséklet kijelzési ciklus első másodpercében jut eszedbe hogy megnézd mennyi az idő, 30 + 15 azaz 45 mp-ig kell bámulnoid az órát mire átvált idő kijelzésre. Próbáld meg! Nagyon sok idő! Én is sokat babráltam vele, de ez a 6-3-6-3-6-3 ami eddig leinkább bevált (idő-hőm-idő-hőm-idő-dátum). Így a kijelzési idő 66% az idő kijelzés ami a leggyakrabban érdekel, alig több mint 10%-nyi idő a dátum, amit hetente kétszer nézek meg, de akkor is ha 20mp-et kell várni rá már sokallom.
Persze teljes mértékben igazad van!
Igazából azért szeretném úgy csinálni hogy legalább 30mp-ig irja ki az időt, és csak kb 10-15mp-ig a hőmérsékletet. Ez teljesen megfelelne így. Azért kérdeztem hogy most nálad már a dátum is ki van jelezve hogyan oldottad meg ezeket a késleltetéseket?
Akkor maradok az eredeti paramétereknél!
így lesz a legjobb
Ezekkel persze lehet játszani, de akkor a Chtime()-ba is bele kell piszkolni ahogy Hp41C is írta.
nem tudtok segiteni hogy ebreszto orava bovitsem ezt az orat ?
Hello!
Kellene egy kis segítség! Építek egy dcf órát és a tápjával vagyok kicsit gondban. Nem tudom a rajta lévő kondenzátorok milyen értéküek kell hogy legyenek. Valaki segítsen már meghatározni az értékeket! És még ezek ugy gondolom hogy szűrő funkciót látnak el. Erre van valami általános szabály, hogy mekkorának kell lenniük? Köszi előre is : Attila
Sziasztok feltettem jpeg-ben
Segítsetek Kösz: Attila
Szia!
Az első elektrolit kondenzátor méretezése: Ismerni kell a bemenő feszültséget Ube, a terhelő áramot (az egész áramkör-re) It9v. A bemenő feszültségnek nem szabad a (9+3)V alá esnie semikor sem. Az egyutas egyenirányítás miatt a kondenzátort 20ms -enként töltjük: C * delta Ube = It9v * delta t Legyen a egyenirányított bemenő feszültség csúcsértéke 15 V, ekkor max. 3V feszültség eshet 20 ms alatt. Legyen a terhelő áram 500mA. C = 0.5 * 20*10^(-3) / 3 ebből C minimum 3300 uF. Megjegyzés: A kétutas egyenirányítás a töltési időt megfelezi, fele akkora kondenzátor kellene. Jobb lenne diódahíd alkalmazása. A diódára is fele akkora átlagáram jutna. A stabilizátorok kimenetére kb. 100µF elektrolit kondenzátor kell. A gerjedés gátló kerámia kondenzátorok 100 nF -osak lehetnek. Nyomtatás: Nem szerencsés a puffer bekötése. A kondenzátort töltő nagy áram a hozzávezetésen feszültséget ejt, a töltés megszünésekor a terhelőáram ismét (más irányú) feszültséget ejt. Ez a lengés rákerül a stabilizátorra. Fordítsd el a kondenzátor úgy, hogy a + kivezetése csillagpont legyen (a diódáról közvetlenül a kondenzátorra, a kondenzátorról menjen a stabilizátorra). Ezt a vezetéket jelentősen vastagítsd meg. Továbbá célszerű a 9V és az 5V kivezetéseinek vastagítása is. A 100nF kondenzátorokat annyira közel kellene tenni a stabilizátorok kimenetéhez, amennyire csak lehet - SMD kivitelűt ajánlok, közvetlenül a lábakhoz. A 3300 µF/25V nem fog beférni ekkora helyre... Nem lehetne megfordítani az egészet - a föld áramnak át kell folynia a legszűkebb helyen a 7809 föld lábánál? Ha a hütőbordát feltolnád a panel tetejére, a csatlakozókat pedig le a kártya szélére, sokkal rövidebb áramutakat lehetne elérni...
Köszönöm !
AFigyelembe veszem amit mondtál!!
Sziasztok!
Nem tudja valaki megmondani, hogy az alábbi órát mennyiből lehet megépíteni? A válaszokat köszi előre is. Üdv: Laciveszp
Szia!
Ha a 16F873 helyett a 16F883-at választod, kb. 800 Ft-val olcsóbb lesz. A összes költség leginkább a kijelzőktől függ. A DCF77 vevő kb. 3000 a C@nr@d -nál.
Szia!
Kész van a dcf órám, de én nem szeretném ha az érzékelők müködnének benne. A hex ugy van irva, hogy kiirja a hőmérsékletet is. Segítenél én nem értek a programozáshoz. Átirnád nekem a hex fájlt, hogy csak az időt és a dátumot jelenítse meg. (Pl: 6mp idő 2 mp vagy három a dátum. Köszi Attila
Üdv,
Nagyon tetszik ez az óra, Én is csinálok majd egy ilyet. Egyetlen problémám vele, hogy az antenna külön kábelen, 1-2m -re kéne, hogy legyen az órától?!? Méghozzá árnyékolás miatt koax kábellel összekötve? Elég, hogy a táp kábel ott fityeg... A conrad -nál lehet kapni 3000Ft körül komplett DCF órát. Abban, hogy van megoldva az antenna? Az egész óra elfér a kezemben... Persze mindenképpen sajátot építenék, az nagyobb öröm Köszi, István
Sajnos a dcf vétel irányérzékeny és a minnél messzebb vagy Frankfurttól, annál gyengébb a vétel. A környezeti hatások is rontják a vételt. A külöböző tápegységek, a hagyományos tv-k is megszórhatják a vevőt zavaró jelekkel. Ezért jobb, ha egy kábel végén messzebb van az órától, mivel sokan oda teszik, ahol dolgoznak sz.géppel vagy a tv felé a falra stb.) A kész órákban szinre ugyanez az áramkör van ugyanilyen ferritantennával. Azok is érzékenyek ugyanígy a zavarokra, talán a telepes táplálásuk miatt egy zavarforrással kevesebb van bennük. Venni sok mindent lehet ólcón, amit a kici kínaiak legyártottak, de órát építeni sokkal nagyobb királyság. (nekem egy 2 eres árnyékolt kábel végén van a vevő, a koax nem praktikus, mert az csak 2 eres és 3 kell általában, ha a dcf vevő tápja az órában van.)
Sziasztok!
Valaki meg tudná adni a Conrádnál a DCF77 modul cikkszámát? Köszi előre is!
Conrad.hu ott keresés: "dcf" eredmény: Bővebben: Link
Nekem is kb 20mp-ig tartott megtalálni mint neked tartott volna. Ne legyünk már ennyire tehetetlenek.
Sziasztok
Szeretném megkérdezni hogy, a Conrados Dcf modulnak melyik kimenetét kell felhasználni a kapcsoláshoz? Invertálót vagy a nem invertálót kell bekötni. válaszokat előre is köszönöm Üdv
Megépítettem én is, három problémám van vele.
- A DCF nem szinkronizás nem megy. (Conrad féle modul, az utolsó tizedespont villog, csak éppen minden egyes hőmérő/óra váltásnál visszaáll az idő 12.00.00 -ra) - Az órák és a percek utáni LED-ek meg sem nyekkennek (ha Q6 vagy Q5 bázisát felemelem +5V -ra, akkor világítanak, tehát úgy néz ki, kapcsolójelet nem kapnak) - A legérdekesebb: a 7-eseknek a felső, vizszintes része hiányzik! (Az "a" szegmens amúgy jó, ég a 2-3-5-6-8-9-0 esetében) |
Bejelentkezés
Hirdetés |