Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ki fogom próbálni 1K-val, és megpróbálok gyorsítani a táp felfutási idején. Most a stabom 300mA terhelhetésű, lecserélem erősebbre, illetve 6 db 100nF-os kondikból 5-öt lecserélek 10nF-ra.
Remélem a legrosszabb esetben is legfeljebb csak 1 pin száll el, nem a teljes port. Miközben ezt írtam, eszembe jutott egy ötlet 74HCT244-el, engedélyező lábát egy 3.1V-os zénerrel megspékelve.
Nem gond ha lassú lesz, 1mp-enként elég lekérdezni inkább a pontosságában nem vagyok biztos. 0,1V os pontosságot szerinted el lehet érni vele?
p_istvan : Kösz de sajnos németül nem értek és google fordító is eléggé hülyén fordított, meg ez ASM, azt meg szeretném hanyagolni, mert nem szeretnék belebonyolódni meg nem lényeg annyira a gyorsaság. Majd próbálkozok C-ben úgyis tanították suliban talán még emlékszem valamire.
Ahogy leírod a tudásszintedet, azzal az assemblerrel hamarabb boldogulnál, mint PIC C-ben!
C a PICeknél feltételez egy kis programozói és hardveres rutint. Mire C-ben megoldod a PWM folyamatos állítgatását és a komparátorok kezelését (a PWM-et megfelelően szűrni kell a pontossághoz)... Annál még az is egyszerűbb, ha C-be átteszed ezt az egyszerű assembler rutint. Bár az az igazság, ma már olcsóbban kapsz korszerűbb PIC-et ADC-vel mint 16f628-at!
Lehet, hogy menne de előbb C-ben próbálkozok azt könnyebben megértem és jól jön egy kis gyakorlás, ha nem megy megpróbálkozok ASM-el vagy inkább veszek egy 16F690-et. Ebből 2 van itthon és el akarom használni már őket.
Sziasztok, abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan oldjátok meg hogy a pic bemenetére +5v menjen max. Nekem van egy bejövő jelem, ami ingadozhat 10-30V között. De ugye az megfekteti a mikrovezérlőt. Nézegettem a hestore.hu oldalon egy optocsatolót, de az is csak max 6Vot bír ki(pc817). Ezért kérném a rutinos öreg rókák segítségét, hogy hogyan lehet ezt a problémát megoldani? Ellenállás osztón is gondolkodtam, de ugye nem tudom mennyi a feszültség előre. Előre is köszönöm.
Analóg jelet kell szintrehozni vagy digitális jelet kellene? Mi az a jelszint, ami felett már 1-nek kellene érzékelni? Alapeset a 4k7 ellenállás a jellel sorban és egy 4V7 zener a pic lábától a GND felé.
Szia!
Ha nem kell sokbites pontosság, akkor a belső referencia modullal is meg lehet csinálni, lassan változó (szűrt) bemenő feszültségre: - A komparátor modul legyen a "One Independent Comparator" üzemben, a RA2 analóg módban a referencia modul kimenete. A RA2 egyben a komparátor + bemenete is. A mérendő jel - megfelelően szűrve - menjen a RA1-re. - A programban valamilyen algoritmussal állítsd elő a teszthez szükséges Vref feszültségeket. A 2. komparátor kimenete alacsony lesz, ha a bemeneti feszültség nagyobb, mint az előállított referencia feszültség...
Köszi majd megnézem hogy sikerül, nekem nem kell túl gyors ADC de másodpercenként egyszer jó lenne ha olvasna, egy kapcsitáp kimenetét fogom vele mérni. kb 0,1V pontossággal megelégszek amihez már elég egy 6bites ADC ha jól számoltam. Ehhez a Vref-hez akkor kell pontos 5V-os táp a Picnek? Mert elvileg abból osztja le.
Igen, a belső Vref modul a tápfeszültséget osztja le. A belső referenicával járatott A/D modulnak vagy a fentebb ajánlott Delta - Szigma A/D-nek is pontos, fix táp kell....
Egy analóg jel jön egy kábelen, 2 ledet gyújt ki, erre kötném rá az egyik lábat. A gnd-nak közösnek kell lenni ugye? Van itthon ellenállás és 4,7v-os zener is. Össze is dobom, ha azt mondod ez így jó lesz. Ha így működik akkor 1000 köszönet érte.
Idézet: Inkább vegyél egy PIC18F14K22-t, azzal többre mégy!„vagy inkább veszek egy 16F690-et.” Idézet: Arra kellene használni, amihez rendelkezik megfelelő perifériával... „Ebből 2 van itthon és el akarom használni már őket.”
Akkor egy LM317-et beleteszek és beállítom pontosan 5V-ra, mert 7805 túl pontatlan lenne. Vagy vegyek inkább TL431-et? Az változtatható fesz. referencia, lehet, hogy jobb lenne ide mert eléggé meleg is lehet a tápban és lehet, hogy elmászik a feszültség az LM317 után.
icserny: Elég ritkán használok PIC-et szóval felesleg nekem 2 és legalább gyakorlok egy kicsit.
Új fejezettel és mintaprogramokkal gyarapodott az esca.atomki.hu/PIC18 címen található, "Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel" című PICCOLO projekt.
Az új fejezet: Számlálók/időzítők A fejezet tartalma: * A számlálók/időzítők felépítése + Timer0 (8/16 bites időzítő/számláló) + Timer1 (16 bites időzítő/számláló) + Timer2 (8 bites időzítő) + Timer3 (16 bites időzítő/számláló) * Makrók és támogatói függvények az időzítők kezeléséhez * Megjegyzések a C18 támogatói programkönyvtárának használatához * Periodikus programmegszakítások + Négyszögjel előállítása Timer2 interrupttal (squarewave.c) + LED villogtatása Timer0 által keltett periodikus megszakításokkal (ledblink.c) * A bemenet mintavételezése + Nyomógomb pergésmentesítése mintavételezéssel + LED vezérlése nyomógombbal és kapcsolóval (ledswitch_tmr0.c) * Real-time óra Timer1 oszcillátorának felhasználásával (rtc.c) Az új példaprogramok bekerültek a PICCOLO projekt - PIC18 támogatói programkönyvtár és példaprogramok Doxygen-nel dokumentált gyűjteményébe is (verziószám 0.28, kiadási dátuma 2010-07-02). Letöltés egyben: code_examples.zip Az új fejezet mintaprogramjai a PIC18F14K50 és a PIC18F4550 mintaáramkörökre egyaránt lefordíthatók (a forrásfájl ugyanaz de van mindkét MCU-hoz projektfájl). A korábbi fejezetek ismertetője: itt található
Mostanában egyre gyorsabban kerülnek fel az új fejezetek, ez nagyon jó! Köszönjük!
Kipróbáltam 1K-val. Már 5 bekapcsolást túlélt, úgy néz ki jó lesz ez a megoldás.
LP 2950 CZ-5,0
- precíziós - alacsony maradékfeszültségű - kicsi saját fogyasztás
Sziasztok
szeretném megkérdezni hogy a PIC mikrovezérlők mennyire kényesek az aránylag magas hőmérsékletre, kb 60-fok? ez okozhat resetet? segítséget köszönöm!
60 fok még nem számít magas hőmérsékletnek az elektonikában, így a PIC-nél sem. 85 fok az, ameddig garantálják az összes chip működését, de vannak változatok, amiket 125 fokig garantálnak (adatlapból derül ki, mert úgy nézem, a típusjelzésből nem teljesen egyértelmű, de 16F-nél a jelzésben levő E betű ezt jelenti). Valami más okozza a resetet.
Igazábol nekem is gyanús hogy ennyire nem lehet érzékeny a PIC, de sajnos akkor már nemtudok mire gondolni, mi okozhatja a reseteléseket!
Sziasztok! Most tanulok C-ül programozni PIC-re. Kicsit idegen nekem ez a nyelv még, mint a magyar is Kellene nekem egy MyText nevű tömb, vagy nem tudom minek hívják, amibe 21 karakternyi szöveg fér bele. Én így gondoltam deklarálni: char MyText;
Amivel aztán később a programozás során ilyesmit szeretnék kezdeni: MyText = "Valami"; Le is fordul, de küld egy warning-ot: illegal conversion of pointer to integer. Tudtok segíteni? Köszönöm!
C- ben a stringek kezelése kicsit nehézkes. Közvetlenül a MyText = "akarmi" nem járható út, mert a MyText- be a "akarmi" sztring kezdőcímét helyezi el. Egyébként tömböt így definiálsz:
Deklaráláskor lehetőség van a tömbnek kezdőértéket adni, ezt így teheted meg:
Írtam egy példa kódot C18- ban, mely arra szolgál, hogy a globálisan definiált tömböt feltölti a paraméterében átadott string konstanssal:
Hívása a korábban deklarált MyText tömbön így néz ki:
Egyébként kicsit furcsának találom ezt a módot, nem így szoktak string konstanssal dolgozni, gondolok itt arra, hogy nem szokták tömbnek futásidőben átadni a sztring konstansokat. Elárulod, hogy pontosan mit is szeretnél, mert elképzelhető, hogy van jobb megoldás is a feladatra.
Köszi a fáradtságot! Egy saját függvényt szeretnék készíteni, azzal a céllal, hogy egy grafikus LCD megfelelő helyére kiírassak ezt-azt.
Valahogy így néz ki az elképzelésem.
Valahogy így képzelem. Remélem érthető!
Szia
csináltam pár képet a kész áramkörről!
Jól látom, hogy nincs tápszűrő kondenzátort a PIC mellett? Azt tegyél mindenképpen. MCLR lábon mi van?
De igen van!
van egy lent majdnem az akkumulátor mellett, és van egy közvetlenül a Stab Ic után mindegyik 100nF-os. az MCLR láb 10K-val tápra van húzva! annyi hogy ami van szalagkábel ráforrasztva az kivezeti az ICSP csatira a programozó lábakat! de itt már az icsp csatin nincs külön szűrés. és egy jó 20cm hosszú a szalagkábel!
Esetleg lehet ez a resetelés abból eredő probléma mert, én kivezettem szalagkábellel a programozáshoz szükséges lábakat?
MCLR lábra lehet tenni zavarszűrő kondit?
Szia!
Egy kép alulról nem ártott volva... Közvetlenül a pic táp lábainál kellene egy 100nF kerámia kondenzátor (esetleg alaluról egy smd). A reset jöhet még abból is, hogy a relé(k) bekapcsolási árama megrántja a tápot. Esetleg a relé áramlökése megemeli a pic földpotenciálját. BOR ki van kapcsolva? Mekkora feszültségre van állítva?
Van a táplábaknál 100nF kondi csak a vezetékektől nem látni, BOR áramkört kikapcsoltam először én is erre gondoltam hogy talán tápfesz hiba véget resetel.
csináltam pár képet alúlrol is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |