Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   64 / 227
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Hát azt akkor onnan ki kell venni. Hacsak nem kéményt akarsz a szekunderből.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Hoppá, akkor kezdhetek keresni valamit ami oldja a műgyantát :S Majd talán késsel megpróbálom szépen kifesztgetni.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Inkább kérdezz, mielőtt csinálsz valamit, mert ez lesz belőle. A hajlogatott huzalt vágd is le, tekerj le a felső menetből 1-2 darabot, és azt használd tetőkapacitás hozzávezetéshez.

Találtam egy újabb idiótát:
Bővebben: Link
Feszültség alatt kézzel állítgatja a szikraközt.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Nem biztos hogy idióta,lehet épp a „FAM” egyik legprofibb szerelőjét látjuk bevetés közben.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Köszi, megcsináltam szebben.

A szikraközzel kapcsolatban van egy tervem. A héten elkészül a bakelit lap és felvértezem a csavarokkal, felrögzítem a sarokcsiszolóra és az egésznek megcsinálom a bitangstabil vázat, amit szépen beburkolok, nehogy lerepüljön valami.
Viszont nem tudtam elég vastag volfram elektródákat szerezni. Szerintem az enyémek vagy 3 mm vastagok. Ezért van egy ötletem, az álló részeket, hogyan hűthetném. Kíváncsi vagyok a véleményedre.

Ahogy a képen is látszik középen fog forogni a bakelit lap a maga kis elektródáival. A két állónak meg szereznék két réz csövet aminek alulról lezárnám a végeiket és étolajat öntenék beléjük. Trafóolajam nincs, de szerintem ennek se rossz a hőelvezető képessége. a kimenetet meg valahova az olaj fölé nemsokkal felrögzíteném. Szóval a két réz cső között suhanna el a tányér. Ezt hazafelé az úton találtam ki, szerintem elég jól hűtené az olaj őket. Probléma esetleg azzal lehet, hogy elég gömbölyű a cső és nemtudom az hogy fog viselkedni a viszonylag hegyes volfram elektródához képest, nomeg hogy a csudába zárom le a csövek végét

ha nagyon agyhalott ötlet akkor max több 3-as volfram elektródát teszek egymás mellé és talán jobb lesz mint a semmi.
(#) Hodinka válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Idézet:
„hát én nagyon szeretném egy vagy több bemérésnek alávetni magam, vállalja ezt valaki? Köszönöm, Andrea”

Szióka!
Hát ha ilyen kivizsgálást szeretnél magadon elvégezni,akkor azt hiszem BIG kolléga már válaszolt a kérdésedre:
Idézet:
„Csak az a kérdés, hogy a kiváltó oknak megfeleltethető-e valamelyik változás? Ha igen, akkor megvan a válasz. Mert a bőrellenállást galvanométerrel, a szívritmust EKG-vel, az agyhullámokat EEG-vel, illetve MRI-vel lehet vizsgálni.”

Ezeket a vizsgálatokat pedig orvosok végzik és nem mi.
Üdv!
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Olyan dolgokat találsz ki, mintha kényszerítenének, hogy csak a konyhában található eszközökből építs teslát.
Fehéren izzó wolframot beledugnál étolajba? Próbáld ki egy izzó vassal, nézd meg mi történik (de aztán szellőztess ki )
Lehet hűteni a rudakat passzívan is (illetve a motor által keltett légmozgással), mindössze kis réz, vagy bronz bordákat kell rátenni. A másik probléma az atmoszféra, ugyanis magas hőmérsékleten oxidálódik a wolfram, és egész egyszerűen elporlik, elfogy. Csak összehasonlításképp, kipróbáltam az AWI hegesztőt argon nélkül. Hát kb 10 másodperc alatt lefogyott a 2mm-es wolframból fél centi. Argonnal pedig alig fogy.
(#) Tóth Andrea válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Kedves Mindenki
Ok, értem, csak szerettem volna segítséget kérni, én megszüntetni szeretnék ....a dologhoz nem értek, azaz igazság, egyébként a technikai rész nem is érdekel túlzottan, én is fejlesztek műszereket illetve egyet csak az "gáti erőmérő" szülés körüli problémák feltárására, és szervi süllyedések diagnosztizálására. Elkezdtem böngészni a neten, kerestem olyanokat akik alkotók, és bemérnek számomra idegen hatásokat, és esetleg a védelemhez is értenek...
így találtalak titeket egyik éjjel..láttam a sok kütyüt (leírva) gondoltam kérek "egy drótot" vagy valamit, ami hatástalanít érzeteket, (hogy honnan és mi fogalmam sincs)...hiszek a természet energiáiban..A
(#) Tóth Andrea válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Galvanométerrel hol mérnek, tudjátok? A
(#) Massawa válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Elektromos teret.
(#) Collector válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Ez a tipikus városi legenda, vagy nem tudom minek nevezzem, ami elterjedt az emberek közt, hogy "elektromos szmog" meg mindenféle káros sugárzás, és egyéb ostobaságok többsége semmi több csak üres beszéd.
Ha te úgy érzed, hogy valóban van rád hatással bármiféle elektromos térerőváltozás, nagyon egyszerűen úgy tesztelheted, hogy egy indukciós főzőlap mellé állsz, vagy egy rádióadó közelébe mész. Lehet válogatni a sokféle sugárforrás közül.
Az ég világon semmiféle bizonyíték, de még csak elmélet nincs ilyen érzékelés mögött, ez amolyan bulvár legenda.

Galvanométer: Bővebben: Link
(#) Hodinka válasza Tóth Andrea hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szerintem sincs sok értelme ezzel foglalkoznod,egyrészt mert bármit is teszel úgysem tudsz ellene védekezni,és mert ahogy Collector is írta nincs is nagyon mi ellen védekezni,ez inkább aféle „jön a mumus és elvisz”,csak épp a felnőtt változata.
Üdv!
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Megtaláltam a hibát és már remekül megy a villámgenerátor....
(#) Mallar hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Lenne egy gyakorlatibb kérdésem. Mivel még sosem hangoltam tesla tekercset, had kérdezzem már meg, mennyire érzékeny ez a primer menetszámának a változtatására. Vegyünk egy páldát van egy szuperül működő tekercsünk 2 motról hajtva feszültségduplázás nélkül, forgó szikraközzel, optimálisan behangolva. Hogyha a primert mondjuk egy negyed vagy egy nyolcad menettel odébbtoljuk, akkor már mennyire látványos a korona méretének romlása?
(#) Mallar válasza Mallar hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Rendben azthiszem statikus szikraközzel sikerült nagyjából belőnöm a primer menetszámot.
A tapasztalatom, hogy tényleg szükség van a forgó szikraközre. Többfázisú statikus szikraközt készítettem amivel harmatgyenge koronát értem el és a rendszer milliméteres változtatásával egyből eltűnt. A maximális szikrahossz úgy, hogy a föld potenciált közelítettem hozzá mindössze 20 centiméter körül volt. Legközelebb csakis a forgó szikraközzel próbálom ki a tekercset. Nagy reményeket fűzök hozzá
A 130 nanós kondim miatt 30,7pF-nyi toroid tetőkapacitást tettem rá és még így is le kellett vagy 3-ra vinni a primer menetszámot.
Szerintetek a tetőkapacitást növelni, vagy inkább a primer menetszámot érdemes csökkenteni? Nincs valami aranyközépút?
(#) ekkold válasza Collector hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Jártam már olyan helyen ahol 1000V/m körüli volt az elektromos térerősség. Különösebb hatással nem volt rám, de azért lehetett érezni, hogy "van valami a levegőben". Én elképzelhetőnek tartom, hogy van aki sokkal érzékenyebb az átlagnál bizonyos sugárzásokra.
Kérdés, hogy Andrea pontosan mire érzékeny. Lehet közvetett okokra is (pl. sugárzás hőhatása), de lehet közvetlenül is bizonyos EM hullámokra - vagy akár ultrahangra is.
Adrea: próbáld megfigyelni, hogy mire vagy érzékeny, hol vagy amikor azt érzed, hogy valami nem stimmel, milyen (akár háztartási) készülékek vannak a közeledben bekapcsolva olyankor. Pl. mikrosütő, ind. főzőlap, villanymotoros készülékek, mobiltelefon!, kézirádió (pl. PRM adó-vevő), ultrahangos hideg-párásító, Tesla tekercs , trafóház a közelben, elektromos távvezetékek (minál magasabb az oszlop annál nagyobb feszültségű), Mobil állomások antennái (pl. itt a közeli templomtoronyban vannak) stb...
Szóval lehetne sorolni
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Idézet:
„Jártam már olyan helyen ahol 1000V/m körüli volt az elektromos térerősség. Különösebb hatással nem volt rám, de azért lehetett érezni, hogy "van valami a levegőben".”

Igen, mondjuk ózon és nitrogén oxid? Na meg a hang, amihez miután a fül hozzászokik, nem tudatosul az emberben, hogy hallja a hangot, viszont "érzi". Persze hogy érezni, de azt, mivel a nagy térerő majdnem mindig együtt jár ezekkel a dolgokkal.

Nekem anyám is panaszkodott arra, hogy a sok tv a bevásárlóközpontban zavarja, mert "elektromos szmog" van körülötte. Na persze. Kiderítettem, hogy a sorvégfok frekvenciája az, ami azt a nyomasztó érzést okozza, idősebb korban pedig azt a frekvenciatartományt pedig már egyáltalán nem hallja az ember, de a fül attól még érzékeli. Ez hamis benyomást kelt rögtön előjönnek a mindenféle hatodik hetedik érzékek amivel hirtelen azt hiszi az ember, hogy ő bizony érzi az elektromágneses terek jelenlétét..
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Mivel minden paraméter a többitől függ, itt csak aranyközépút van. Vagy minden pont jó, vagy semmi sem.
A primert 4 alá ne csökkentsd le, mert romlik a csatolás. Ugyancsak romlik, ha túl sok menetet teszel, mivel csökken a frekvencia. Ezért használtam én szalagot a 4 motos tekercsemnél, mert több menetet lehet tekerni egymáshoz nagyon közel, így csökkenő frekvencia esetén is lehet nagyobb a csatolás.
(#) Mallar hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Dobok fel néhány képet hogy állok.
A tekercs kétoldalról meg az ideiglenes szikraközök. Meglátom majd mennyire melegszik a nagyobbik szikraköz és talán a között forgatom majd a forgó elektródákat. Az anyák azért vannak rajta hogy megnöveljem a felületét, hátha kevésbé melegszik. De az igazat megvallva még nem próbáltam ki. Van elég coolerem, lehet melléteszek kettőt hátha tudja hűteni valamelyest. Bár kétlem, hogy sokat számítana, a hegyük úgyis fehéren fog izzani. A legjobb talán a vastag volfram beszerzése lenne.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Néhány észrevétel: vasat lehetőleg a legkevesebbet használj a körben. Vas álló elektródák forgó szikraközben úgy fogynak, mint a gyertya. Van 6-os wolframom, ha kell, tudok adni pár centit.
A másik, hogy ekkora kábeldzsungel esetén még akkor sem biztos, hogy működne, ha ki lenne hangolva. Rövidítsd le a kábeleket, amennyire lehet.
Ha pedig szeretsz fával dolgozni, és vannak szerszámaid hozzá, miért nem csinálsz egy normális állványt neki? Hidd el, sokkal kényelmesebb dolgozni, ha legalább egy polc rendszerben kialakított fa állványra van téve minden, rövid kábelekkel. A tetőkapacitásra pedig vigyázni kell, mert az ilyen benyomódások hatására drasztikusan lecsökken a maximális feszültség.
Ja illetve még annyit, hogy majd ha már végső teszteknél tartasz, cseréld le vörösréz sarura a krokodilcsipeszeket, és minden ilyen csatlakozási ponton használ sarut.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Pedig az Ericsson egyik mérnöke sem tudott dolgozni a fejlesztőlaborban, mert a nagyfrekis tér, amit a készülékek kibocsátanak, elviselhetetlen tüneteket okozott neki.
Ne hidd már azt, hogy mindenki fabáb-érzéketlenségű.
Amúgy te is érzékeny vagy bizonyos elektromágneses jelekre. Fénynek hívják....

Üdv!
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Hát collector a tanácsaid nagyon sokban járulnak hozzá a teslámhoz Köszi szépen őket.

A kábeldzsungelt feltétlen leszabom. Ezek olyan apróságok, amire nem is gondoltam volna, hogy ronthatnak a hatásfokon.
A toroiddal még kísérletezek. Szerintem teszek rá egy harmadikat, hogy nagyobb primer menetszámot használhassak. Aztán ha látom, hogy jó, akkor majd szabok rá valami finom fém hálót. Az szerintem megoldja majd a huplikat. Fater zseniális ötlete volt, hogy hajlítás előtt húzzuk ki az aluflex csövet -.-
Az állványt majd a forgó szikraközzel terveztem csinálni. Majd szabok neki csinos kis polcot, mint amilyet a te videóidon látok. A kondimat mutattam az egyik képen nemrég, hogy már egyszer bedobozoltam. akkor brutálisan nézett ki, de sajna másnap szedhettem is ki belőle, mert nem volt mire tekernem a szekunder XD Hát ilyen az élet. Majd valamelyik építkezésen nyúlok egy másik pvc csövet és újra becsomagolom a kondimat.
A wolfram elektródáról meg majd ejtünk néhány szót
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Idézet:
„Pedig az Ericsson egyik mérnöke sem tudott dolgozni a fejlesztőlaborban, mert a nagyfrekis tér, amit a készülékek kibocsátanak, elviselhetetlen tüneteket okozott neki.”

Ezt a Bors írta le? Vagy esetleg valami zug bulvárlap?
Jah, stigmált emberek is vannak, meg ördögűzők is. Van olyan is, aki elhiszi ezeket, ugyan az a kategória.
A másik meg, hogy egy bulvárlap hogy közölne le egy ilyen cikket, meg egy tudományos lap (utóbbiban ilyet nem fogsz találni).
A fény pedig nem tisztán elektromágneses hullám.
Meg ez persze nem arra vonatkozik, hogy nyugodtan lehet nyúlkálni erős mikrohullámú sugárzásban. Erről tudom elképzelni egyedül, hogy igen komoly hatást gyakorolhat az emberre, de azt is inkább csak fizikai fájdalom formájában.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Sok dologra úgyis az ember maga jön rá építés/tesztelés alatt, ne félj, még lesz vele elég játék, hogy jó legyen
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Tudod, sokkal több minden van, mint amit a korlátozott szemhatárunk lefed. Úgyhogy kicsit lassabban a testtel.
Az, hogy te nem hiszed, még nem azt jelenti, hogy nincs. Ne játsszunk "Pistike a zsiráfketrec előtt"-et.

Idézet:
„A fény pedig nem tisztán elektromágneses hullám.”

Ezt így a Borsból szedted?

Egyébként az, hogy mi mit hoz le, meg mit állapít meg, sajnos nem nemcsak műszer-, hanem érdekfüggő is. Ha a mobilpiac túl jól jövedelmez, akkor nem érdeke senki bizniszben levőnek, hogy kiderüljön, hogy a mobil esetleg zavart is okoz. Tehát a tudományos lappban nem is írnak le ilyet, mert aki megpróbálja, annak betesznek, mert rontja az üzletet. Az, hogy valaki meg szarul van, kit érdekel, az ő baja.
Ennyit a tudományos korrektségről.
Te lehetsz elfogulatlan, de ez a te mércéd. Ehhez az ellenérdekelt nem fog igazodni.

Amúgy hallottál a savantokról? És arról, hogy hasonló tüneteket az agy megfelelő területére ható erős mágneses térrel létre lehet hozni?
Arról hallottál-e, hogy a fény, mint energia, igen jelentős hatással bír az emberi energiaháztartásra? Szemészorvosok a megmondhatói, hogy a megvakult emberek mennyire legyengülnek, mert a fényt nem érzékeli a szemük, nem jut be az energiája a szervezetbe. Aztán a bőr veszi át ezt az energiaátvivő szerepet, de kell a fény. Sőt, a fénynek hosszan ki nem tett szemű embert szinte ökölcsapásként teríti le egy gyertya fénye is. Orvosok ezt tudják. Te nem, mert sose hallottál róla. De jössz azzal, hogy ezt meg azt nem hiszed. Ejnye.

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Nem tudom, mi köze a fénynek ahhoz, amiből kiindult az egész, de legalább bebizonyíthatod, hogy a fény, -mivel szerinted tisztán elektromágneses sugárzás- hogy rendelkezhet tömeggel (le is vezetheted nyugodtan).
Ha pedig megfigyelted, egyáltalán nincs itt semmiféle erős mágneses sugárzás, én arról beszéltem, hogy az átlag ember azt hiszi, hogy itt leselkedik rá a teljes elektromágneses spektrum az ágy alatt, és csak arra vár, hogy kicsinálja, merthogy a média nyomja a hülyeséget.
Parancsolj: Bővebben: Link
Többet ezzel nem fogok foglalkozni.
(#) gömb válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Köszi a segítséget, még lenne egy kérdésem: az Rg ill. a Cg milyen értékűek legyenek?

DSCF3582.JPG
    
(#) Mallar hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
jeee
Rövidítettem a kábeleken és hihetetlen milyen feszültségugrást kaptam Mégegyszer köszi az öltletet.
Így már olyan 40 centis koronát kapok ha kiteszek valami hegyes dolgot a tetőkapacitásra. Eddig alig volt 5-8 centis még hegyes tárggyal is. A forgó szikraköz kíváncsi vagyok menyit dob majd rajta
Mégegy tapasztalat. furán hangzik de a primer valahogy úgy működött a legjobban, ha kerek számra állítottam be a menetszámot. Mikor 4 volt akkor egész szépen koronázott, mikor odébbvittem negyed, vagy fél menettel akkor legyengült. Aztán 3nál már újra szépen koronázott. Nemtudom ez miért lehet, de valami ilyesmit vettem észre.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
A tetőkapacitásra ne rakj semmit teszteknél, mert úgy csökken a kimeneti feszültség.
(#) _BiG_ válasza gömb hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Az Rg értékét a cső katalóguslapján szokták megadni, mint ajánlott érték, ennél néhányszor 10 kOhm. A Cg meg a freki függvénye, többnyire néhányszáz pF. De kikísérletezheted, mikor stabil a rezgés. A Colpitts-oszcillátorra keress rá a neten, úgy szerintem egyszerűbb. Én még nem kerestem pontos számítást erre. Ráadásul nem a saját gépemen vagyok most (épp külföldön), amin a sok összegyűjtött infó van.

Üdv!
Következő: »»   64 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem