Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
Szia!
Itt mindent megtalálsz a témával kapcsolatban.
Szia!
Ebben a topicban találsz megoldást:Bővebben: Link
Sziasztok!!!
szeretnék egy nagyobb teljesítményű villanymotorra egy olyan "potmétert" vagy fordulatszám szabályzót állítani, ami lehetőséget ad arra, hogy a motort igen kis fordulatszámon is működtethessem. Lehet, hogy ez egyszerű dolog, de sajnos nem találtam eddig megoldást.... Kérlek benneteket segítsetek nekem! Amit szeretnék csinálni az az, hogy a nagy teljesítményű motor (120 Voltos, vagy nagyobb, pl. betonkeverő motorja) forgó mozgását karok segítségével alternáló mozgássá alakítsam és azzal igen lassú tempóban kb 20 Kg súlyú tárgyat mozgassak oda-vissza.... (egy sínpályán). A lényeg tehát: adott egy villanymotor, amin van egy "állító" kapcsoló (potméter) amivel igen lassú fordulatot is tudok produkálni, de pl. ha emberi erővel hozzányúlnék a tárcsához akkor ne álljon meg és zúgjon berregjen a motor. Igen is erős maradjon és forogjon lassan (vagyis képes legyen mozgatni a nagyobb erőt!) Ha esetleg erre - amit akarok - tudnátok esetleg más megoldást (oda-vissza mozgás kb 50 cm hosszon, ami erős!) kérlek mindenképpen írjatok! Köszönöm
Lassú egyenes mozgatás, nagy erővel, szerintem hidraulika. Váltakozó áramról működtetett motort nem lehet annyira lelassítani, úgy , hogy erős is maradjon. Esetleg léptető motor jöhetne szóba, ha találsz akkorát, ami neked elég erős.
Ha nem szükséges a fordulatszám változtatása, csupán annyi, hogy lassú legyen a mozgás, akkor egy jó nagy lassító áttétel kell. Pl. egy menetes orsó a motor tengelyére, a sínnel párhuzamosan, a kocsin (ami mozgatja a 20 kilós súlyt) van egy anya. Nyilván az orsó átmérője legyen összhangban az átvitt teljesítménnyel, erővel. Így a nyomatékot is megnövelted és a körmozgás - egyenes mozgás átalakítása is megoldódott.
A motor után lenne a sínpálya ami kb. 30-40 cm alternáló mozgást produkáljon.
Mi az a nagyon lassú tempó? Mekkora erőt akarsz a 20 Kg os tárgyal kifejteni? Mekkora gyorsulást akarsz? Milyen sínt használsz? Fontos a pontosság? Csak egy irányba szeretnéd mozgatni?
szia, magát a 20 Kg-os tárgyat egy sínen kb 30cm-es alternáló irányban mozgasson, akkora erővel, hogy egy átlagos emberi kézi erő ne tudja megállítani...
Sajnos eddig mindig megállt és a motor csak berregett...
Sziasztok!
Van egy AT125-ös esztergám, ehhez szeretnék egy kis kiegészítőt építeni. A gép elvileg tud menetet is vágni, de a legkisebb fordulata 560 1/min. Mivel ez kicsit gyors menetvágáshoz, arra gondoltam, hogy a motor fordulatával csökkentem a sebességet. Minél egyszerűbb megoldás érdekelne, valamilyen potméteres szabályzással. Az egyik hozzáértő ismerősöm felhívta a figyelmemet, hogy nem mindegy, milyen motor van benne (szinkron, v aszinkron) Ezt bontás nélkül hogy lehet megállapítani? (aszinkron a tipp, de nem szeretném elrontani) Lehet ehhez valami egyszerű szabályzót készíteni? Előre is köszönöm
Szia!
De igen, elég sok kerék van hozzá, de sajnos azokkal csak az előtolást lehet "hozzáigazítani" az adott művelethez. A fordulatszámot 2 fogasszíj áthelyezésével lehet állítani, de ezek csak 560 és 2500 1/min között változtatják azt. Ezért lenne jó mondjuk negyedelni egy kis elektronikával.
Sajna frekvenciaváltó nélkül reménytelen a fordulatszám fokozatmentes szabályzása. Sima aszinkron motor az erőforrás, az elektromos kapcsolási rajza szerint.
Szia!
Igen, ezt mondta az ismerősöm is, akkor ez már biztosra vehető (mármint hogy aszinkron motor van benne) A "sajnos" miért sajnos? Bonyolult egy ilyen kapcsolás? (a jelek szerint legalább megoldható, mert eddig ebben sem voltam biztos)
Igen, eléggé bonyolult, talán jobban jársz, ha veszel egy használtat, ilyen kicsi teljesítményűt elfogadható áron be lehet szerezni. Mindamellett nem oldja meg az összes problémát ez sem, mert alacsony fordulattartományban a motor hajlamos a túlmelegedésre, pontosan a ventillátor által szállított lecsökkent levegőmennyiség, nameg az alacsonyabb frekvencia miatt megnövekedett áramfelvétel miatt. Magyarul nem szabadna teljesen kiterhelni csökkent fordulatszámnál. De egy menetvágás nem igényel különösebben nagy forgácsolóerőt.
Értem. Hol lehet ilyet beszerezni és mit takar az "elfogadható ár"?
Esetleg az alábbi 3 megoldásból járható lenne valamelyik? Mert ezek még nem túl összetettek...
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Hali
Ezek a szabalyzok csak univerzalis soros motorokhoz hasznalhatoak. Aszinkron motor ezekkel a szabalyzokkal gyorsan indian fustjelzeseket ad. Amint mar leirtak a kollegak elottem : frekivalto. Esetleg szerezni egy hasonlo teljesitmenyu univerzalis motort, es ahhoz megcsinalni valamelyik kapcsolast. Udv Vili
Szia
Talán egyszerübb lenne megnézni azt a 120w-os motort hogyan lehetne kicserélni egy kissebb fordulatura
Nem tudom milyen keretbe kellene beleférnie a projektnek, és lehet másokat ismétlek, de a legprofibb megoldás amellyel széles skálán tudsz aszinkron motor fordulatszámot szabályozni az a frekvenciaváltó, fluxus-vektor vezérlésű típus esetén nagyon alacsony fordulatszámon is képes a névleges nyomaték 200%-át is leadni vele a motor (persze nem hosszútávon), és állóhelyzetben is lehet tartani vele a forgórészt, elég erősen.
Nem gondoltam, hogy ennyire összetett a dolog, így nem is szántam rá túl sok pénzt... Mondjuk 5-10e max. Viszont a széles skála szerintem felesleges, így utólag belegondolva talán a potméter is; elég lehet egy felező meg egy negyedelő gomb (560/2=280 1/min ami nem egész 4,6 1/sec, illetve negyedelésnél 2,3 1/sec, ennek jónak kell lennie) Ha ez egyszerűsít valamit...
Sziasztok.
Csak tipp,de szóljatok,ha baromságot írok. Adott egy 1000-1200W-os porszívó,amin van ford.szabályzó.Esetleg azt megoldás lehet,ha azt a ford.szabályzót kötöd be neki. Idézet: „Csak tipp,de szóljatok,ha baromságot írok.” Szólok
Gondolom abban sem olyan motor van, ami ezen a ketyerén... Futottam egy kört és elsőre 300e körüli árakba botlottam egy-egy ilyen frekvenciaváltónál; persze ezek gyáriak és 1kW-tól indulnak, tehát kicsit nagyok. De nem is ez a lényeg; reális ár ez? (mert ennyit azért távolról sem és nekem)
Az általad írt ár még újonnan is sok. Én például 28e forintért árulom a frekvenciaváltómat, ami több mint tíz éves, de kifogástalan. 2,2kW-os, azonban működik kisebb motorokkal is. Nemsokára elkészülök kisebb teljesítményű készülékekkel is, valamivel olcsóbban . Ha érdekel, írj privátban)
Mekkora a motor? 3~-ú? Feszültség,(Y/ delta) teljesítmény, fázisszám? Van 3 fázisod a frekvenciaváltónak? A Procon LPD 2,2, és a kisebbek is csak 3 fázisról működhetnek, és valamennyi frekvenciaváltó kimenete 3 fázisú. 1~-ú, segédfáziskondenzátoros motorhoz alkalmatlanok! Más típusok alkalmasak 1~ 230V-os bemenetről 230V-os, 3~-ú!! motorhoz.( Ilyenem csak saját célra van) A frekvenciaváltókkal névleges fordulatszám fölötti üzemet is megvalósíthatsz, ami hasznos, ha a szerszám köszörű, vagy a munkadarab nem acél, esetleg a jobb felületi minőség miatt. Köbös bór-nitrid késsel akár edzett acél is megmunkálható, ha a forgácsolási sebesség nagy, és a forgács kilágyulva, pirosan izzó állapotban válik le.
Mellékelem a kapcsolási rajzát. Szerintem ez pont az 1 fázis + segédkondi kategória. Az a helyzet, hogy többet nem nagyon tudok róla, még a teljesítményét sem pontosan, mivel az angol leírás 120 W-ot mond, a magyar meg már 180-at... (fő az összhang és a következetesség)
Mellékesen én csak lassítani szeretném, kicsi ez ahhoz, hogy megpörgessem, és izzon a forgács. Szerintem acélra nem is igazán alkalmas, inkább puha fémek, műanyagok megmunkálására... (vagy csak nagyon óvatosan, kis előtolás, kis fogás)
Ha visszaolvasol pár hsz-t látni fogod, hogy egyfázisú kondenzátoros motorról lenne szó, ami egy kis esztergának az erőforrása. A fordulatszabályzás a menetvágás miatt lenne szükséges (bár a menetvágás ezen a gépen csak nagyon korlátozottan végezhető el, mivel nincs tengelykapcsoló, és ellenkapcsolni sem lehet). Csak szabad kifutási hellyel rendelkező munkadarabon érdemes a menetvágási funkciót használni, különben késtörés a vége...
Véleményem szerint érdemes volna átalakítani, hasonló teljesítményű univerzális, kefés motort rátenni, hamár mindenféleképp menetvágás a cél. Így egycsapásra megolddódna a fordulatszabályozás, és a forgásirányváltás is. Uram bocsá' talán még egy kézifúrógépmotor is lehetne megoldás.
Ez nem rossz ötlet, főleg a hely szűke miatt... Elgondolkodom a dolgon...
Mellékesen egy kérdés: fentebb említette vki, hogy a fordulatszám szabályzással óvatosan, mert ha csökken, akkor a hűtő venti is kevesebb levegőt szállít, ergó jobban melegszik; namármost ennek a motornak a háza egy üdítős palackra hasonlít, az egyik végén kijön a meghajtó tengely, de ezen túl semmilyen rács, vagy levegőztető nincs rajta. Ezt hogyan hűtik?
Az univrzális motor sajnos nem az igazi, mert jellemzően nagyon pörgős, de kis nyomatékú.
A fúrógépmotor ezért legfeljebb az áttétellel együtt jöhet számításba, szükségmegoldásként. A kefés motorok kényesek, zajosak, és hőtehetetlenségük is kicsi, tehát alacsony fordulatszámon hamar túlmelegedne. A frekvenciaváltó is alkalmas irányváltásra. Egy azonos méretű 3~-ú motor erősebb lenne mint az eredeti, működhetne frekvenciaváltóval, csöndes, karbantartást nem igényel, nagy a hőtehetetlensége, tovább bírja a lassújárású működést is. Én inkább így oldanám meg a feledatot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |