Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   784 / 1320
(#) mate_x válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Minden úgy van beállítva, hogy 1-et adjon ki.
Ehhez be kell pipálnom a vdd és vpp-t és a datát.
Vagy valami másra gondoltál?
Amúgy égetésnél neked is villognak a ledek, olvasásnál pedig elalszanak és a végén villognak párat?
(#) hadnagyakos válasza mate_x hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

Nem, olvasásnál is világítania kell. Próbáld meg invertálni őket.

Folyamatosan világítania, vagy villognia kell. Mert szerintem folyamatosan kéne világítania, de nekem villog. Invertálva holnap tudom majd kipróbálni egy haveromnál, ezen a gépen rossz az lpt , de invertálva alapból se fognak világítani a ledek, vagy égetésnél automatikusan bekapcsolnának?

Lehet sokat kérdeztem feleslegesen, holnap úgyis ki fogom tudni próbálni.
(#) hadnagyakos válasza mate_x hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

Nem kell, hogy alapból világítson, programozás és olvasás közben kell világítania.
A végén, amikor a programmemóriáról az EEPROM-ra vált, akkor kell villannia.

Köszi értem, akkor valószínűleg ez lesz a baj .
(#) sany hozzászólása Aug 6, 2010 /

Üdv!

A következő forráskódban mi lehet a hiba az áramkörben csak az RB1 portb -n világít a LED , de ha megnyomom a nyomógombot nem ad ki hangot a hangszórón. Ezzel a forráskóddal lehet baj?

Köszönöm előre is!

1. void main()
  2. {
  3. cmcon=0x07;
  4. trisa=0xff;
  5. porta=0;
  6. trisb=0x01;
  7. portb=0;
  8. Sound_Init(&PORTB, 6);
  9.  
  10. while(1)
  11. {
  12.  
  13. if(porta.f2==0)
  14. {
  15. sound_Play(500,300);
  16. }
  17.  
  18. else
  19. {
  20. portb.f1=1;
  21. }
  22. }
  23. }
(#) trudnai válasza KipKap hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Masik lehetoseg amit en hasznalok (mondjuk mas okbol kifolyolag), hogy mas szovegszerkesztot hasznalsz. Ilyenkor az MPLAB eszreveszi, hogy a forras valtozott mikor atvaltasz ra, leokezod, leforditod, es leteszteled a kodot, de ha valtoztatni kell akkor a szoveszerkesztore atvaltasz.

En pl a kedvencem a vim editort hasznalom, de ott van a notepad++, a programmers notepad, pspad, ultraedit, editplus stb amik sokkal jobbak, mint az MPLAB beepitett szerkesztoje.
(#) watt válasza KipKap hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Csak szimulátor módban teszi ezt. Én ki-be szoktam kapcsolgatni, bár ez sem a legjobb megoldás. Trudnai megoldása lehet a legjobb, csak kicsit idegen...
(#) Hp41C válasza KipKap hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Szia!

Csak akkor csinálja, ha a debuugger ki van választva. Ha nem hibakeresés közben kell fordítani, hanem csak szintaktikai ellenőrzéshez, akkor javaslom a debugger letiltását (Debugger /Select Tool / None) vagy a programozó kiválasztását...
Még mindig nem értem, miért nem működhet egyszerre a szimulátor és a programozó, ami jól működött a 8.50 előtt. Természetesen, ha ugyan azt az eszközt használnám programozónak és debugger-nek egyszerre, akkor értem a korlátozást.
A debugger és a programozó közötti kényszerű váltogatás közben szereti az MpLab figyelmen kívül hagyni az engedélyezett töréspontokat. Néha újra be kell állítani őket, addig a program nem áll meg a töréspontnál...
(#) kissi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Ha jól tudom már a 8.15-ös verziótól elkezdték ezt a számomra is értelmetlennek tűnő megoldást, annak idején ( az akkori váltásnál ) rá is kérdeztem már itt a fórumon...

Steve
(#) Baxi hozzászólása Aug 7, 2010 /

Hi Mesterek
Elkezdtem ezt megépíteni. Ott akadtam el hogy kell bele egy 680mH tekercs, na ez ami nekem nincs!
Szedtem össze ithon pár kitermelt tekercset, de arra véletlenül sincs ráírva a mH csak szám.
Ezek vannak ráírva:
-472J
-852J
-745-6R5 - 3082A LSE 9943
Na ezek nekem nem mondanak semmit
Segítséget előre is köszönöm.
(#) kissi válasza Baxi hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

472 --> 47 * 10E2 uH --> 4700 uH --> 4,7 mH
852 --> 85 * 10E2 uH --> 8500 uH --> 8,5 mH
745 --> 74 * 10E5 uH --> 7400000 uH --> 7,4 H ??

Steve
(#) Baxi válasza kissi hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Hi
Köszönöm a gyors választ.
Akkor nem igazán nyert a dolog
Csináltam képet van ott 2 db amelyeken nincs érték, sacperkb?

tekercs.jpg

(#) mate_x válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Üdv!

A jeleket invertálva is kipróbáltam, most már jól világítanak a LED-ek, de mégsem működik .
Kiolvasásnál csak 0-kat ír ki a program, fogalmam sincs mi lehet a baja.
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Aug 7, 2010 / 1

Szia!

Lehet, hogy a próbálkozások alatt beállt a kódvédelem. Próbáld meg egy törlés után kiolvasni...
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Semmi nem történik...
(#) KipKap hozzászólása Aug 7, 2010 /

Sziasztok!

Ismét megszorultam. PIC18F4520-al szeretnék készíteni egy több időpontban is jelző órát. Az órát az ora, a perceket a perc változóban tárolom, a PIC az időalapot a TMR1 megszakítás+32.768 kristályból állítja elő. (klasszikusan). Ebből a megszakításból íratom ki a kijelzőre. Ez eddig tökéletes. Táblázatban szeretném tárolni a jelzési időpontokat.A csatolt rutin olvassa a táblázat adatait és hasonlítja össze az aktuális idővel. Szimuláció szerint jó. Valóságban nem. A valóságban megy az én kis órám és hiába van a táblázattal megegyező óra:perc, nem történik semmi. Hogyan tudnék elindulni a hibakeresésben? Kicsit olyan, mint ha nem tudna kikeveredni a rutinból, mert még a gombnyomásfigyelés sem működik, mióta ezt a rutint beírtam. (Azt kiszedtem, hogy a 'bűnöst' lássátok. Sima pollinggal figyelek 3 gombot. Az jó volt. Még a rutin elöt...)
Köszönöm! Bocs, ha hosszú voltam...

jelzes.txt

Szia!

Az az érzésem, hogy a mutató nem lép előre a táblázatban...

Állítsd be a szimulátort, lépésenként hajtsd végre a programot. A Watch ablakba a fontos változókat, regiszereket felvéve láthatod, mit csinál a program. Ha megvizsgálod a TBLPTRL regiszter értékét, láthatod, hogy az elő táblasorból nem lép át a következőre...

jelzes.asm

(#) KipKap válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Szia!

Szimuláltam. Lép. Ráadásul kettesével, tehát páratlan óra, páros perc. És helyes értékeket olvas ki. Fogalmam sincs mit próbáljak még ki.... :no:
Köszönöm a válaszodat!

Szia!

Nézd meg a mellékletet... Az ment nálam...

Szia!

Valóban lép kettesével az eredeti is, végigolvassa a táblázatot, de aztán újrakezdi... Az elején elteszi a mutatót, majd a jel_init visszaállítja és megy a jel_st-re, azaz kezdi előlről...

Igen. Tehát szerintem az eredetinek is kéne jeleznie, de a Tied sem megy nálam... Ugyanúgy lemegy szimuláción, de a valóságban nem történik semmi. Viszont köszönöm a kódodat, ez számomra egy új megközelítés, nagyon hasznos tanulmányozni való! Köszönöm!

Szia!

Az egyezés utánra és a tábla végére is tettem egy - egy végtelen hurkot, az eredeti hivatkozásokat kikommenteztem, mivel nem voltak a fajlban...
Vedd ki a
  1. nop
  2. megvan
  3.         bra             megvan

rutint, és tedd vissza a
  1. bsf jelz_out                            ;óra, perc egyezik, jelzés aktiválás
  2.         call wait_ring                 
  3.         bcf jelz_out

Valamint vedd ki a
  1. Vege                                                            ; Egyébként a táblázat végére értünk
  2.         bra             Vege

programrészt....
A táblázatot is átalakítottam, írd át a tiedre...

Az egyezés után végtelen ciklust nem találom, a végéről természetesen átírtam a nekem megfelelő ugrásra, a kommentezett részt visszaállítottam. (ezt azért kiszúrtam ám! Tök egyedül!) De semmi....
Ez viszont tetszik:
incf csperc,w
incf csora,f
iorwf csora,w
bnz noteq_255

Szia!

Ha nem titkos tedd fel ide, vagy küld el az egészet... Így nem egyszerű megmondani, hol akad el...

Az egyezés utánit már töröltem...
(#) KipKap válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 7, 2010 / 1

Szia!

Világos,ez így vakrepülés. Nem is vártam, hogy rámutattok a problémára, csak szeretném, ha rávezetnétek, merre is keressem. Szóval, ne viccelj, nem hadititok ez! Csak egy egyszerű öregedő hobbista próbálgatásai.. Az a helyzet, hogy -szégyen- nincs egy darab komment sem a programban. A feltett részt kifejezetten Nektek kommenteztem ki, hogy le ne szedjétek a fejemet.. De mindjárt kommentezem a főbb rutinokat! Köszönöm a segítséget!

Szia!

Módosítottam már géppel visszafordított programot is...

Hát gondolom, ez nem okoz gondot Neked. Akkor megtennéd, hogy ránézel a kérdéses részre? (bejelöltem). Köszönöm szépen!

jelzes.txt

(#) LGS94 hozzászólása Aug 7, 2010 /

Üdv! Valaki tudja esetleg, hogy PIC 16F84 hányas lábon kapja meg a +5V-ot?
(#) Collector hozzászólása Aug 7, 2010 /

A 4x3-as tasztatúráról beolvasott számokat hogy célszerű legegyszerűbben 16bitre átkódolni? BCD->bináris konverzión kívül esetleg más megoldás?
Következő: »»   784 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem