Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható erősítő építése
 
Témaindító: nolex, idő: Feb 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 10
(#) isamisa válasza nolex hozzászólására (») Márc 19, 2007 /
 
FElejsd el a helyi boltokat.
Rendelj Online boltoktol. Legfőképpen a HQ-Videót ajánlom.

És olvasd végig a ki mit hol vásárol topicot a boltok után.

Keleti környéke? Incomp BP?
(#) nolex válasza isamisa hozzászólására (») Márc 20, 2007 /
 
Jó ötlet, ezt a TDA-t se itt helyben vettem, hanem az HQ videótól, hamar meg is jött postával.Csak tood most ha randelek 800Ft-ért egy kereskedéstől 1000Ft a kiszállítás és ugyanott vagyok...Szal akkor inkább csak akkor rendelek netről ha összegyűlik!Úgy viszont már megéri .

Tudsz adni egy linket esetleg?
(#) Müszi válasza isamisa hozzászólására (») Márc 20, 2007 /
 
A Hqvideo tényleg király bolt
(#) nolex válasza Müszi hozzászólására (») Márc 20, 2007 /
 
mondom először én is onnan vásároltam, csak hát tényleg az első...szal az lesz a boltok, bár találtam olcsóbbat is, csak az sztem nagyker, amibe csak céggel lehet vásárolni(habár anyámék cégére tudok vásárolni).
(#) szabi83 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
müszi dobhatod ki a 3055 -s toshiiba tranyóidat..

lásd itt:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_73683.html?highlight=1#73683

üdv
(#) Müszi válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Nekem kifogástalanul működik a miniJLH-ban.
dísznek nem lehet használni,esetleg kulcstartónak..
(#) szabi83 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Idézet:
„működik a miniJLH-ban.”


olyan biztos nincs
(#) nolex válasza titi hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Nah gyerekek, megépítettem.
Elsőre sikerült, mindent beleépítettem, nagyon szépen szól.Amit magam módosítottam:
A tápfeszt 47n 100n 1000µF szűri. 10kohm a 11-es lábra, rá egy kapcsolót.
Menyire befojásolja, h a 11-es lábon nincs kondi?
Mennyire befojásolja, h a 12-es lábon nincs kondi?
Tapasztalat: Ráraktam egy szgép táp hűtőpordát.Kell is nagyon, mert óriásit melegszik !Egy Nokia töltőről teszteltem(12V 0,78A)De ami nagyon gáz volt az h brummfeszültség volt. De ami kapirgálta a csőrömet: ami a konnektorba volt dugva dugajzat elkezdett muzsikálni ciripelni .A konnektorra rá van kötve 1 monitor 1 gép+ a Nokia töltőtáp.A konnektor földelve van.
háttérzajt adott az erősítő, és ha túl nagy hangerőt adok neki, akkor torzít.Noincs még potméter rákötve.

Még 1 kérdés: Szgépbe bele akarok rakni egy ilyen erősítőt. Vettem áramkorlátozó ellenálásokat (9--10w-osak).van 15ohm 3,9ohm és 10ohm. 3,9-esre gondoltam azzal az erősítőre 35w-nyi áram jutba.

thx
(#) nolex válasza nolex hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
uppo6t a topicknak!
(#) huhuu válasza nolex hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
milyen erősítőt építettél meg? milyen ic-vel?

(#) nolex válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
TDA 8560Q...
Eléggé csíntalan jószág, ma felmelegítettem 150 fokra, bekapcsolt a hővédelem !!
Természetesen van rajta borda, de sajna próbapanelon van rajta, és erre a bordára van méretezve a magassága De ezenbelül csak brummot észlelek, de az a tápból fakad. Meg egy fórumtársunk ajánlására beleteszek még 2 kondit. Az egyik megy a standby lábra a másik meg megy a signal földre. CSak a kérdés: mekkora méretűek kellenek?? én gondolok 100µF-raa a signal ground a másikhoz meg 22uF!

THX

mod: csak 10w-os tápra van felkapcsolva, 4ohmos hangszórók, amik színtén 10 ohmosak. És ez a felállítás megfelel a PC tápjára?természetesen működő PC, ha kell írok részletes konfigadatokat!
(#) huhuu válasza nolex hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Szerintem ellenőrizz le mindent mégegyszer, mert érdekes, hogy 150 fokra sikerült felmelegíteni, nincs e valami rossz helyre kötve, talán ezért is van akkora brumm, mert nekem pl. egy tda1554q van, semmi brumm sincs, pedíg sima gagyi tápról megy(470mikros kondi) és elég hangosan is hallgatom kevés hűtőbordával, illetve szinte semmi bordával...

Nézd meg, mennyi az áramfelvétele, ha nincs a bemeneten jel, azt is nézd meg, hogy ha a bemenetet a földhöz kötöd, hogy van e akkor brumm. Ilyenkor elvileg nem kellene lennie, vagy halknak kellenemaximum.
Számgép 12 voltjára szerintem simán rákötheted, gondolom, persze számít, mennyit tud leadni a trafó még, mekkora a rendszer igénye és mennyit tud a táp...
Esetleg a 12volt kábelére, ami megy az erősítőre egy ferrit gyűrűt tehetsz, azt szoktak tenni, de lehet, hogy ez sem szükséges...
(#) nolex válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Van benne vmi...Holbnap úgyis megbontok 1-2 áttételt, h bekössem amit mondtam. A ferritgyűrű az vasgyűrű?vagy miben különbözik és mit szolgál? még gondoltam h az áramkorlátózó ellenállás mellé vagy fél méter légmagos tekercset készítek, h ne szóljon vissza az erősen beállított digitális alkatrészeknek.

mod:a brumm nem olyan hangos, de brumm...és csoda , h 47n+100n+1000µF nál is brummog. Elvileg 1A-nél 1000µF szükséges a tápoknál minimum. De ez merőben furcsa...
(#) nolex válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Természetesen nem 150fok csak úgy emléxem 1 IC-nél, de az tény, h zenehallgatás közben lekapcsolt, és azt a szokásos égett hűtőbordaszagot éreztem. meg 15 másodperc és visszakapcsolt...
(#) huhuu válasza nolex hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
ez a brumm felettébb gyanús. Megnéztem az adatlapját, a tda1554q is tök ugyanilyen felépítésű, csak 2x22 wattot vagy 4x11 wattot tud. De semmi brumja sincs!
Milyen jelforrásról halgattad?TEDD holnap a következőket:
Tegyél a bemenetre mondjuk egy potit,a fold a 2-es láb legyen és ne kösd össze a táp földjével! lehet sztereo vagy mono poti, mindegy, aztán köss rá egy kis jack kábelt és dugd be egy discman vagy mp3 lejátszóba, és elemről használd a lejátszót!(ha nem tudod hogy kell a potit bekötni szólj és lerajzolom)
Tápra pedíg tégy minnél több kondit! legalább 4 ezer mikrofarád legyen összesen! Elég a 16 voltos kondi, de köss párhuzamosan sokat, a kapacitást pedig add össze! és ha megvan a 4000mikrofarád csak akkor próbáld ki. vigyél minden zavaró dolgot mellőle el, pl számgép ilyesmi... és így doboz nélkül sem szabad szinte brummnak lennie!!
Elég egyszerű a bekötése, gondolom azt nem kötötted el, mondjuk a 11-es lábat hova kötötted? nézted az adatlapot? én mintha max 2 voltot láttam volna, hogy annyi mehet rá, mondjuk csodálkoznék rajta, mért nem 5, lehet elnéztem, ezt légyszi nézze meg valaki!!! amúgy nem tudok angolul!lehet ez a gáz...
Ja még valami, már jártam úgy, a tda7294essel, hogy pont az ilyen mute stand by lábakra kötöttem túl nagy feszültséget és csodálkoztam, hogy nagyon melegszik. Sokkal kisebb feszt tettem rá és jé nem melegedett, addig meg ha nem szólt se,mi akkor is melegedett, ugyhogy ha csak simán a feszre kötötted valószínű, hogy azért is melegedhetett....
(#) nolex válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 

Nos, a köviket csináltam eddig:
Ugye megépítettem, mindent pipára megterveztem, ellenőriztem, tesztpad. Rátettem a hűtőbordát, bezsíroztam.Először 2 különálló hangszróróra tettem rá.Feltűnt az egybőli brumm...Hangosítottam, rezgés. Na mondomelő a hangdobozokat. Elővettem, újra brumm....Elindítottam PC-ről zenét, ment.Nézegettem a hűtőbordát, nem melegedett iszonyatosan.Aztán nézegettem, csakcsak elment...egyre jobban melegedett, lekapcsoltam. De utána újra, és hagytam, hátha csak az üzemi hőm.-je nagy, és hagytam, de lekapcsolt....

Nos majd holnap a kondikat ráteszek, megoldható. Rárakok még 1 kondit a standby lábra, akkor is nagyot szólnak a hangszórók, mikor standbyból activba megy. Akkor CMOS +5v-ot adok, potméterrel beállítom. Bekötöm a stereo logaritmikus potit.
De sajna PC-vel kell vagy csak tudom, az mp3 lejátszómat kinyírtam(a bemenetére véletlenül +12V került ).
A 11-es pinre nincs megadva h mennyi kell, csak 1 kapcsolás. az rá van kötve atápfeszre egy 10kohmos ellenálláson keresztül...
(#) Sonix válasza nolex hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
A TDA8560Q adatlapján az áll, hogy a "mode switch" (mód kapcsoló) lábon:
0 - 2V = Stand by
3,3 - 6,4V = Mute
8,5 - Vp (tápfesz) = Normál működés
Tehát 10Kohmon keresztül tápra és kész!
(#) huhuu válasza Sonix hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Na ja, akkor végülis jól láttam azt a 2 voltot, csak nem olvastam tovább...
fotót nem tennél fel róla? hátha látunk valamit ami miatt lehet ez a brumm.
Amúgy tényleg próbáld ki sok sok kondival! legalább 4 ezer mikrofaráddal, mint már írtam. csak vigyázz, hehogy nagyobb legyen a feszültség mint amit a kondik elbírnak!
(#) Sonix válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Még annyit fűznék hozzá, hogy a melegedés lehet gerjedéstől is, ami nem feltétlen hallható tartomány!
Én a tápra 2*3300µF-ot és 1 db 100nF-ot tettem a TDA7375-ös végfokomnál.
Gyanítom, hogy a brumm a PC-dből fakad, valami földelési probléma lehet szerintem.
Olvasd át ezt a topikot, sok hasznos infó van benne:
Brumm megszüntetése erősítőben
Sok sikert!
(#) nolex hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Nah van 1-2 eredmény!!!
Ugye hordozható erősítő topik...És van akksim, fogtam, rákötöttem az erősítőt, nincs brumm...Csak az a neszhang"sssssssssssssz"de az érthető, az elfog tűnni a poti bekötésével. Elkzdek a PC-ről zenét hallgatni. Megy-megy melegszik, de nem úgy mintha sarkazva lenne. Melegszik-melegszik, és hirtelen elkezd szaggatni! Nemtudom h miért de ekkor elkezdett keményen melegedni, kikapcsoltam. Gépre ránéztem, nem onnan eredt a szakadozás.
Ugye az erősítő követlenül RCA kábeleb csatlakozik az alaplapi hangkarira(AC 97 7.1) A windowsban a csúszkát minimumra tettem a wnampban is(a kettő különbözik!!)
Bekapcsolás->melegedés de nem annyira!Magsabb hangerő, több hő de megint még érinteni tudom a bordát!
Konklúzió: A géptől kivezérelt, amolyan nulljel jött, ami az erősítőt teljes kivezérelt állapotba tette, ha ezt csökkentettem, jó lett. Nekem ez az egyetlen ésszerű magyarázatom. A tápot meg mindjárt tesztelem először még ez érdekel, de sztem befogok szerezni egy AT PC táőot, az ennek elég lesz
(#) nolex hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Halljátok ez tuti!!! 10 perce megy már hozzá se érek!szagról meg lehet érezni :yes: . Csak még táppal megpróbáőlom megcsinálni a brummszűrést, és bekötöm a potit !
(#) szabi83 válasza nolex hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
basszus... mekkora borda van rajta????
(#) Müszi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Nolex!
Fugyelj nagyon! Az egytranyós erősítőt megépítettem újra de most 8 ohm-mal! a basszus gyönyörű, a magasak élesek és tiszták.
Ha még megvan az a példány amit az 1tranyós végfokból építetteél próbálmeg most rátenni 8 ohmos hangszórót, az eredmény hallható lesz!
Mindemellett hangos is.

Üdv.: Müszi
(#) nolex válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
6x5 centis, valszeg alu.
de amit írtam, az valószínűleg megoldotta a problémám, már csak a brummelnyomás következik.
Sajnos újabb konstrukciós hibába ütköztem:
az IC a NYÁKlap közepén van, ezért csak 1 borda illesztődik rá , szval már a kövi megépítésénél már erre is fogok figyelni, mindenki a saját kárán tanul...

Túl nagy bemenetet kapott a szegény, azért lett 150 fokos. A hangkarimra közvetlenül csatoltam, semmi poti az útjába. Máskor meg nem melegszik, és az a kis neszzajt is a hangkarim adja ki és az erősítő felerőíti...tökéletes
(#) nolex hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Az akssit 12V vagy 14,4V kell tölteno?
(#) DRoland válasza nolex hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /
 
Hello!

14,4 V! (de persze lehet kisebb eltérés 13.5 V fölött már ok)

Amúgy én is csinálok hordozhatő erősítőt TDA 7375 elsőre működött. Márcsak a dobozolás van hátra, MNC Devilhangszórók lesznek benne. Akksi még nem tom milyen lesz, de valszeg 12Ah-s, meg persze lesz benne trafo ami tudja tölteni az akksit (meg persze mehet arról is az erősító)
(#) nolex válasza DRoland hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /
 
Mire tervezed a te cuccosodat?
(#) fureszk válasza nolex hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /
 
mire 3-at számolok
(#) nolex válasza fureszk hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /
 
tudtam h visszakapom...
De nemáltalánosságra gondolok, hanem egész pontosra.
pl én kosarazásra...
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem