Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   297 / 728
(#) klemo86 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Én csak elkalandoztam, belevittek a rosszba, nem tehetek semmiről
(#) nagy_david1 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Tömören :hide:
(#) nagy_david1 válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Esetleg megkérnélek szépen egy utolsó kérdés erejéig ha van időd s kedved nézz át Action2K topikjába. Ptesza, neked is megköszönném ha átpillantanál ide.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Ez bandpassos ajánlás pteszától sajnos nem igaz, a BP-hoz is ugyanúgy kell aluláteresztő szűrő, mert a reflexcső/csövek félhullámű rezonátorként viselkednek, és kifejezetten agresszív rezonanciáik vannak a csőhosszhoz tartozó hullámhosszon, illetve annak felharmonikusain (~párszáz Hz-en jelentkezik). Ezek mellett általánosságban elmondható, hogy sérül az impulzusválasz, a membránkitérés is elszabadulhat, és sajnos nem lehet BP mélysugárzót építeni csak pontos mérések mellett, vagy akkor, ha valaki más pontos, dokumentált tervét építed újra pontról pontra. Mert egyébként kétséges az eredmény. A programok ugyanis nem tudják pontosan meghatározni az adott hangoláshoz tartozó csőhosszt, és ha nem figyelünk, könnyen kihagyhatjuk a helyiség akusztikai hatásait is a számításokból.

Visszatérve a választásra, a magnat körülbelül SAL színvonal, a kenwood olyan mint a Pio, JBL és a többi autós mélyhangszóró, típustól és alkalmazástól függ, hogy mit érdemes választani, nameg hova.

Idézet:
„Amúgy a CS1204 eltünt a gyártó oldaláról is és egy cégnél kaptam ennyi adatot, de akkor nem tudom mennyire megbízhatóak:”
Az előző oldalon ott vannak a paraméterek egy másik megközelítésből.

Viszont, látom megvan a másik topikban feltett kérdésemre a válasz, Ha a magnatot kizárjuk, szobában (bár tudni kéne, mekkora is az a helyiség) a GTO vagy a Kenwood tud jól működni, de utóbbinak lényegesen kisebb a lineáris tartománya.

Idézet:
„Akkor ez is csak annyira üzleti fogás mint a tömeg és mágnes méret.”

A többszáz W fölötti elektromos terhelhetőségeknél már sajnos számít a mágneskör tömege, és a lengőcséve hűtése. 1-2dB-t is jelenthet kompresszióban.

Idézet:
„Amúgy ez, hogy lehet, hogy a gyártó oldalán is két gyári adatlapon más érték szerepel érzékenységnél?”
A egyik kb. egy évvel korábbi, még valószínűleg a marketinges írta meg, a paraméteres meg későbbi, ott már valószínűleg volt mérés a valódi hangszóróról.

Idézet:
„A konkrét hangszórókról meg tapasztaltabbak szóljanak, a paraméterek hasraütés-szerű megadása miatt inkább a márkában kellene a bizalmat keresni… (Ezt jól megaszondtam.)”

Vagy a valóban fontos paraméterekben.
Ugye tudjuk, hogy a hangsugárzóépítés nem asztalosmunka, és a legfontosabb részei fejben dőlnek el. A hangdobozépítés, szubláda készítés alapesetben a hangszóróválasztással kezdődik, és a választás kifejezetten fontos eleme a kellő körültekintés mellett az is, hogy elemezzük az adott hangszóró képességeit, ebbe pedig beletartozik a T-S paramétereken és a lengőrendszer határain át a gyártástechnológián túl, az átvitel egyensúlya, hibái, későbbi kezelhetősége, a rezonanciák, dinamikus viselkedéssel kapcsolatos problémák, torzítás, impulzusválasz, a teljes kihasználható spektrumban. És persze ugyanígy az előnyök, a hangszóró egyes pozitív tulajdonságai, amik akár feledtetni is képesek az egyik-másik kisebb gondot.
(#) thedespot0 hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
sziasztok van egy kérdésem, van hat darab egyforma kb 12-13 centis hangszorom (képet mellékelek) , ezekbol valami érdemleges hangdobozt lehetne e kicsikarni, TL vagy valami zártba kéne, valaki tudna nekem javasolni ezekhez valamit, lenne ezeknek normális mély tartományuk vagy az a doboztol függ?

SP_A0675.jpg
    
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Valójában nem, ha jól megnézed (a méréseket is), egy helyen sem "törik".
(#) shalafi.66 válasza thedespot0 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Melyik is ez a hsz (mi van a mágneskör hátán)?
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Így ránézésre zárt.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Idézet:
„ha valaki más pontos, dokumentált tervét építed újra pontról pontra”



Erröl van szó csak nem vagy hajlandó elolvasni a korábbi hozzászólásokat, a helyett hogy engemet majmolnál a hablatyoddal.
(#) thedespot0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
JELLEMZŐK:
Külső átmérő 120mm
Lyukak közötti távolság 122mm
Szerelési lyuk átmérő 108mm
Szerelési mélység 55mm
30W teljesítmény értékelése
Maximális teljesítmény 60W
Impedancia 16ohms

csak ezt találtam rolla a gugliba. de a hátulján az van hogy sony 529-249-11
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Mindent elolvastam, pont ezért született meg ez a válasz, és ebben a formában. Ezek azok a tények és lényeges információk, amik másnak errefelé nincsenek birtokában, és így eddig kimaradtak. A JBL adatlapon közölt terv nem felel meg az általam leírt és előbb idézett követelményeknek, ha elolvasod amit írtam, abból kiderül az is, hogy miért nem. Ezzel a hangolással még csillapítóanyaggal kiigazítva is ráemel majd 70Hz körül.
(#) shalafi.66 válasza thedespot0 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Hja igen, akkor ismerem, van is itt nálam egy példány, de mélyeket nem nagyon lehet kihozni belőle, ha jól emlékszem, a BEAG-nál pl. szélessávúként használják. Gyakorlailtag zárt doboz, vagy az akusztikus mocsár-szerű TL, ami megfelel neki, de azzal is olyan 80Hz lesz az alsó határ.
(#) thedespot0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Én is zárt dobozban morfondáltam eddig, mivel hogymég free airban ahogy probáltam öket , doboz nélkül, ugy sem rendelkeznek valami hiper szuper méllyel.. sajnos. 8 wattos hiragához készíteném őket. De van még egy 17 cm-es mélysugárzóm egy panasonic sc-ak28-as hifiböl bányáztam ki mikor az felrobbant... Azok mélyhangszórók és annak megtaláltam az adatlapjukat de ott is csak átviteli freki van feltüntetve és impedancia T-S az nincs. 25hz-tőt van írva ha jolemlékszem és 1khz-ig, de a gyári hifiben 200hz-nél volt vágva. (Ez egy bi-amp hifi volt külön mély és magassal , háromutas hangsugárzok voltak) Szerinted azokkal kiegészítve valami széphangut ezekből ki lehetne hozni, mert nem nagyon szeretnék ezekre költeni, az erősítő az összes pénztem elvitte már , és még nics neki doboza sem.
(#) shalafi.66 válasza thedespot0 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Ezt most így nem tudom megmondani, míg meg nem mértem.
(#) thedespot0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Értem, akkor köszönöm szépen, akkor találomra csinálom a dobozt ezeknek a 12 centiseknek, a mélynek meg egy külön zárt kamrát alakítok ki a dobozban. 15 cm széles és 80 cm magas , 25 cm mély lenne a doboz. majd összehozok valamit, és nyilatkozok a végeredményröl.
(#) shalafi.66 válasza thedespot0 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Félreértettél. A mélytartomány tiszta, A T-S része megvan, ha zárt doboz akkor kb. 3 liter a maximum, TL meg fölösleges, amikor egy mélyhsz kerül még alá. Viszont nem ez fogja önmagában meghatározni, hogy jól szól-e majd később, hanem inkább a középtartomány, és a váltások.
(#) thedespot0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Tehát akkor nem muszáj a mély hsz. , elég lenne ha kettőt vagy hármat rakok bele egy dobozba ebből a hangszóróból + egy magas hsz-t .Ebben a felépítésben is tudna tisztán szólni \viszonylag\? A középtartománnyal nincs baja ennek a hsznek, legalábbis nekem tetszik, nem bántja a fülemet. Hangváltót saját magam szeretném elkészíteni egy 12dB/oktáv meredekségűt. ez alapján
(#) shalafi.66 válasza thedespot0 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
A váltó a tankönyvi képlet alapján felejtős. A hangszórók tulajdonságaihoz kell méretezni.

Önmagában zárt dobozban 100-120Hz körüli alsó határfrekvenciát lehet összehozni ezekkel a hangszórókkal. A darabszám mindegy, attól csak hangosabb lesz, a mélytartomány nem változik.

Mivel a hangszóró 15 ohmos, a három párhuzamosan 5 ohm körüli névleges eredő impedanciájú lesz, az érzékenységük meg 95dB körül 2,83V-on. Ehhez kell majd illeszkedni a mélynek és a magasnak, ellenkező esetben csillapítani kell a három Sony közép hangnyomását, pl. soros ellenállással.

Idézet:
„A mélytartomány tiszta,”
Lehet, hogy megint félreértettél, ezzel arra gondoltam, hogy a mélytartományra irányuló méréseken már túlvagyok, ebből a szempontból tiszta a kép, csak azt nem mértem még, mi van 300Hz fölött. (Ez kéne a váltókészítéshez pl.)
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Elnézést csak estére kerültem ide. Hogy igazából megmondjam, nem értelek. Egyszer még dícséret a JBL-et máskor meg blamálod. A helység egy 7*5-ös szoba lenne egyelőre, de majd mint írtam áttenném autóba. Szóval tervben szerepelt a JBL CS1204, JBL GT5-12, kenwood, magnat, Infinity REF1250. Közös megállapodás alapján kenwood és magnat kiesett és maradt a 3 hangszóró miből az Infinity REF1250 a JBL GTO klónja (akcióban is van). És akkor most a doboz is. 3 hangszóróból 1-et már hétvégén meg akarok vásárolni (jól döntve), hogy aztán már tényleng térhessünk át a láda tervezésére. Szóval CS1204 / GT5-12 / REF1250 (vagyis GTO1204-nek felel meg). Én nem értek hozzá de azt látom akadnak ellentmondások a tapasztaltabbak között is. Köszönöm mindenkinek.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Én sem egészen értelek. A dobozterv, és a hangszóró nem ugyanaz, szub témakörben ezek a JBL közeli hangszórók egészen jól szerepelnek. Valami ilyesmit írtam korábban, és ez most is ugyanígy van. Ettől függetlenül azt a bandpass tervet nem látom jót ötletnek megépíteni.

A CS szerintem már nem beszerezhető, legalábbis legutóbb már nem találtunk, a GTO és a 1250 elég hasonlóak, a Ref annyiból biztatóbb, hogy a pille mögötti tér egyértelműen szellőztetett. Mindkettő használható még szobában és autóban is, de a GTO egy hajszállal jobban tűri a zárt dobozt, a GT5 meg kifejezetten abban érzi jól magát, tehát ilyen szempontból az a legautósabb. A 1260 pedig az átmenet a GT5 és 1250 között. Szóval, szerintem mindegyik más..

Ha a többihez képest jóval olcsóbban megkapod a 1250-et, akkor szerintem egyértelmű, hogy azt érdemes választani.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Szia!
CS-t még kapnék 2 helyen is mondjuk, de a kulcsszót kimondtad. 1250 is jó a célra és ahogy látom ha egyik dobozban nem lesz jó még a másikban is kipróbálható. Amúgy a REF1250 20e ft és még drágább mint a gto de most 13e Ft-ból megúsznám. A 1260-at is néztem de ugyan annyi mint a GT5, 20e Ft. Akkor rendelem meg a 1250-et. Utána meg majd kipróbáljuk akkor pár dobozzal a segítségeteket kérve. Igaz a bot fülemmel szerintem nekem minden jól fog hangzani a kínai hangszóróim után. Köszönöm és további szép estét.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Hát a cég nagyon megviccelt. Sehol nem írta, hogy az ár nem tartalmaz semmilyen adót (még direkt kerestem). Errefel megrendelem, leszámlázódik és nézem, hogy szép adót ráteszik. Így is kicsivel olcsóbb a ref1250 de már csak annyival, hogy nem sokat döntene választás terén. Egyelőre felfüggesztettem a rendelést. Lényegébe csak a CS1204 ami lényegesen olcsóbb de döntésben nem lenne lényeges. Arra lennék kíváncsi, hogy a bandpass ládába is jó a zárt terübe ajénlott, elvégre egyik rekesz zárt. Vagy tévednék? Nagyon mérges vagyok, hogy nem értek hozzá és így pár hangszóróból való választás ekkora gondot jelent mikor lehet alig van különbség közöttük. Bár ahogy látom még mindig ez a jó választás mert szinte minden dobozba elmegy. Lehet nállatok CS1204 nem kapható de én Romániában élek és itt még kaptam amúgy. Hisztisnek tünhetek de már nagyon szeretném kiválasztani és megrendelni a legjobbat. Ahogy látom ti se tudtok egyértelmű nagy előnyöket egyik javára se felhozni, szóval elég hajszál dolog különbésgeken aladhatok fenn.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
És van is raktáron?

Ez a bandpassozás nem túl jó ötlet. Miért hajszolod ennyire?

A CS sem kifejezetten zártba való hangszóró, az a GT5. És tényleg nincsenek óriási különbségek, csak 20-30%-os eltérések a szóba került hangszórók között.

Hogy bandpass dobozhoz jó-e? Hát minden hangszórót bele lehet rakni, de a három közül egyik sem kifejezetten arra való. Az mondjuk a HA31-422 (csak példaként mutatom). Ami b-reflexben 38Hz körüli alsó határt tud, BP-ben meg elérhető a 27Hz is. Ebből is jól látszik, hogy csak akkor alkalmazunk BP dobozt, ha valami különleges igényünk van, olyan, amit egy sima b-reflex már nem tud teljesíteni az adott hangszóróval. És ezért vállaljuk a sáváteresztő doboz hátrányait.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Akkor reflex-et ajánlasz vagy zártat? És akkor maradjon a REF1250? A CS-nek láttam kisebb TS paramétereket. Én nem hajszolom csak ajánlották és én zöldfülü vagyok, de már nagyon szeretnék a mai nap folyamán egyet megrendelni. Egyik helyen amúgy van raktáron. Ahoz képest, hogy elektronikában otthon érzem magam ez a hang birodalma teljesen más.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Pedig ez is csak elektronika szintre van leegyszerűsítve. Lásd: elektrodinamikus hangszóró jelenleg elfogadott helyettesítő képe.

Szerintem abban a szobában nyugodtan maradhat a b-reflex, 50-60 liter közötti nettó hasznos térfogattal, és 27-30Hz közötti hangolással. Lényeges, hogy a doboz minél jobban legyen merevítve. Sajnos legalább egy 100mm-es belső átmérőjű cső kell a hangszóróhoz, viszont a hossza meg 30 centi körüli lesz, így a doboz oldalarányait meg kell próbálni úgy tervezni, hogy a cső még biztonságosan elférjen, vagyis az oldalfalaktól legalább a torkolati tényezővel megegyező távolságra legyen. Ez ebben az esetben kb. 80mm.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Akkor b-reflex alatt kiesett máris a GT5-12 és maradt a CS1204 és a REF1250. 27-30Hz az gondolom már kielégítené a mély hang vágyaim.
(#) leocska66 hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Nem tudom , hogy jó helyre írok-e , de van 2 Videoton hangfalam, mindegyikbe 2 mélynyomó van de levált a membránszél (elrohadt) erre hasonlítanak(csak más színű)
Bővebben: LinkÉs ilyen hangszorókat szánok beleBővebben: Link
Szerintetek jó lesz ? 8 Ohmos a hangfal és a hangszoró is.
Köszi
Tibi
(#) shalafi.66 válasza leocska66 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Nem működőképes az ötlet. A kínai SAL nem jobb az eredeti hangszórótól, és nem működik együtt a meglévő hangváltóval-dobozzal.

A hangszórók javíthatók, vagy gyártanak hasonlót, amire cserélhetők.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Az előző dobozméretet/hangolást a 1250-hez gondoltam, a CS-sel el lehet menni 70 literig is.
(#) leocska66 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Kár,nem is azért akarom bele mert jobb cask azért akartam bele mert a mélynyomók széle kb 1.5 cm le van válva ,de akkor keresek vmi más megoldást .
Ezt néztem mégBővebben: LinkA leírás alapján ezzel lehet őket helyettesíteni.
Köszi
Tibi
Következő: »»   297 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem