Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró tekercselés

Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 34
(#) shalafi.66 válasza HALO CE hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Vagy a doboz, vagy a pille sérült/rosszul tervezett, stb. sok oka lehet.
(#) pacal76 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Kopog vagy súrol? Mert ha kopog akkor túl hosszú a csévéd és beleüt a mágnes hátuljába. Vagy a bevezető huzalod nekiütődik a membránhoz. Ha súrol akkor csak nem központos.
(#) jancsi8511 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Ez egy tök új mélynyomó nem én tákolgattam Nem súrol hanem nagyobb kakaónál akkorát koppan hogy be lehet xarni.Emeljem feljebb a csévetestet a pillében?Nem lehet hogy a teljesítményével lehet gond,és nem nagyon bírja a W-okat?Hangfallal vettem (mély,közép,magas)400W volt a doboz hátulján de szerintem jó ha a felét tudja.Kösz a segítséget!!
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Idézet:
„Mert ha kopog akkor túl hosszú a csévéd és beleüt a mágnes hátuljába.”
A lengőcséve alatt nincs mágnes, maximum a vasmag és az alsó fedőlap. De ha ehhez hozzáérne a lengőcséve, akkor a hangszóró megszűnne működni. Valószínűbb (és minden normálisabb hangszórótervnél így oldják meg), hogy csak a membrán-pille ér le a kosárig-mágneskör fedőlapig, ezzel védve a lengőcsévét.
(#) jancsi8511 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Amúgy lehet van ebben a leüt az aljára dologban valami,mert egyszer szétszedtük haver egyik rossz szoróját (Orion)és szét volt nyílva a tekercs alja.Egyébként valahol azt hallottam,hogy a mágnes feléig kell beérjen a tekercs.Ez most igaz?
(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Elvileg körülbelül a légrés magasságának feléhez esik a cséve tekercselési magasságának fele. De néha különböző okokból eltérnek ettől.
(#) pacal76 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Ne légy olyan szőrös szívű tudod hogy mire gondoltam. (vasmag)
De tény hogy van egy pár márka amiknél előfordul h bekoppan a cséve alja.
Orion, Videoton, Ukrán, RFT, Celestion ezeknél találkoztam ilyen problémával.
(#) pacal76 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Egy fénykép vagy típust írhatnál h milyen hangszóróról van szó!
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

VT-nél egyik hsz lengőcsévéje sem ér le a vasig. RFT-nél nagyon alacsony tekercselési magasságokkal dolgoztak, és emiatt ott is lehetetlen a dolog, főleg pl. egy AlNiCo mágnessel. Orionnál elvileg határeset a bolgár 8 ohmos 20 centisnél a mágneskör belső magassága, ott előfordultak olyan példányok, ahol max. kitérésen túl vashoz ér a cséve.
(#) jancsi8511 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Nincs rajta semmi adat,hogy mi lehet ez.
(#) ptesza válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Így képről nézve ez semmiképp nem több mint 20 cm.

Mekkora dobozba próbálgatod?
(#) jancsi8511 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Most lehet mindenki bolondnak fog nézni,de létezik olyan hogy bárhogy kötök be 1 hangszórót az befelé üt?Mintha ez azt csinálná.
(#) ptesza válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Olyan nincs!

Teszteljed le egy 1.5V-os ceruza elemmel.
(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Létezik, ha a lengőrendszer korlátai és a cséve pozicionálása erre predesztinálják. Esetleg másik megoldás, ha pl. ez a nem szimmetrikus kitérés csak nagy kivezérlésnél jelentkezik, hogy az erősítőnek is gondjai vannak (mondjuk táp szinten) bár ez a fordított fázisú bekötésnél mondjuk irányt váltana..

Ui: tényleg 200mm a külső átmérő?
(#) jancsi8511 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Hát igazad volt tényleg hülyeséget írtam kifelé is üt.Eszembe se jutott a ceruzaelem pedig nem egyszer szórakoztam már vele.Nem tudom ha erősítő gondok lennének szerintem a többi ládámmal is gond lenne.

Az alapproblémád az volt, hogy túl hamar eléri a hangszóró a mechanikai kitérés max. értékét. Ezen mondjuk a ceruzaelemes vizsgálattal nem tudsz segíteni.
(#) jancsi8511 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

És mivel lehet ezen segíteni?Gondolom jobban meg kéne tekerni?

Nem hiszem, hogy az változtatna bármit is. Meg kell nézni, hogy T-S szempontjából milyen, és hogy lehet dobozzal megfékezni a membránkitérést. Másodsorban meg tudomásul kell venni a korlátait.
(#) pacal76 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Ennek akartál 400W adni? :-p
Én 50w többet nem adnék neki!
(#) jancsi8511 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Nem akartam adtam is A dobozon az volt hogy 3 utas 400W ha kamuztak én is.
(#) bladzser2 hozzászólása Aug 28, 2010 /

Megtekertem életem első 30centis 300W-os longmill hangszóróját. Ráment az egyen fesz. és lakoppant, az alu csévetest pedig összevisszahajlott. Csináltam neki sörösdobozból ugyanolyat, egy lehelettel véknyabb a sörösdoboz. Kétsoros volt a tekercs, ugyanúgy menetet menet mellé lakkozva feltekertem. Összerakásnál központosan beraktam (fényképező szalagot használtam) Kétnapig hagytam száradni. Ma kipróbáltam hogy teljesít.
Szól, adja a mélyet szépen, de ha megküldtem 70W-al akkor elkezdett súrolni, és most kissebb hangerőn is súrol.
Használhatom tovább így súrolva és majd bekopik vagy mi tévő legyek. Nem akaródzik szétszedni, meg már a szivacs sem bírna ki még egy levontást
Mitudok kezdeni evvel a súrolással?
(#) pacal76 válasza bladzser2 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Sajna a lakk nem a legjobb választás volt.
Kezd előröl csak kétkomponensű ragaccsal.
A ragasztót megveheted a LIDLI-be 500Huff ért. Most vettem próbára, és 170 fokig bírja a gyűrődést.
(#) hugi00 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

[OFF]Ezzel a ragaccsal en is szemeztem.
Menyi a kotesi ideje ?

Nem vettem mert van tobbfele epoxy gyantam. )
(#) pacal76 válasza hugi00 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

A***em 5 vagy 20 perc tehát szerencsére elég gyors.
Nekem is van sok fajta de 170 fok megfogott benne. . azthiszem..
(#) hugi00 válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

[OFF]Ugy velem ezekutan egy probat meger nekem is.
Ha mas nem, jo lesz a kocsiban "vesztartalekra".

En jobban szeretem, ha a kotesi ido minnel hosszab, mert akkor tartosab kotes jon letre.
Ez szinte minden kotoanyagra igaz, amit probaltam.
(#) elek tron válasza hugi00 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

egy cséve magassága 25-30 mm. vágd fel sréhen spilálban. igy bármekkora csévéhez elég. forditsd ki, és huzd meg vonalzo alatt. rögtön felveszi a tökéletes alakot. már csak tekerni kell. én is igy csinálom. egyébbként szerintem ez a legjobb anyag. a mélyhuzás miatt olyan szilárd mint az acél. könnyü, és jo a hövezetése.
(#) hugi00 válasza elek tron hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

En idokozben tapasztalazi uton rajottem, hogy az alucseve nem igen idealis szamomra.

En mar nem hasznalom.
(#) elek tron válasza hugi00 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

nem mindenhova jo. nagy pa hangszorokhoz jobb mint a kapton. az aluminiumban örvényáram keletkezik és ez jelentösen csillapitja a vadrezgéseket. meg nagyságrendekkel jobb hövezetö. söt. még ragasztani is jobban lehet.
(#) shalafi.66 válasza elek tron hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Hát mondjuk a ragasztásához eléggé felkészültnek kell ám lenni. De nagy terhelhetőségű hangszórókhoz ha nem is a hővezetés, de a nagyobb tömeg miatt jobb valamivel.
(#) hangszoros hozzászólása Okt 17, 2010 /

A lengő lekoppanásokkal kapcsolatban:
Az Alnicós cucok is rendesen letudnak ütödni, mert a tuskó mágneses ellenálásának csökkentése miatt, vastagabb törzset használnak, mint a müködő méret. A Vermonák (RFT) is ilyenek.
Valahová raktam fel képeket a 40-es RFT szétszedett mágnesköreiről. A rézsapkázás miatt szoktam szétszedni, meg néha fluxusstabilizálót is belegyógyitok a nagyobb dinamika érdekében
Következő: »»   20 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem