Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Vagy a doboz, vagy a pille sérült/rosszul tervezett, stb. sok oka lehet.
Kopog vagy súrol? Mert ha kopog akkor túl hosszú a csévéd és beleüt a mágnes hátuljába. Vagy a bevezető huzalod nekiütődik a membránhoz. Ha súrol akkor csak nem központos.
Ez egy tök új mélynyomó nem én tákolgattam Nem súrol hanem nagyobb kakaónál akkorát koppan hogy be lehet xarni.Emeljem feljebb a csévetestet a pillében?Nem lehet hogy a teljesítményével lehet gond,és nem nagyon bírja a W-okat?Hangfallal vettem (mély,közép,magas)400W volt a doboz hátulján de szerintem jó ha a felét tudja.Kösz a segítséget!!
Idézet: A lengőcséve alatt nincs mágnes, maximum a vasmag és az alsó fedőlap. De ha ehhez hozzáérne a lengőcséve, akkor a hangszóró megszűnne működni. Valószínűbb (és minden normálisabb hangszórótervnél így oldják meg), hogy csak a membrán-pille ér le a kosárig-mágneskör fedőlapig, ezzel védve a lengőcsévét. „Mert ha kopog akkor túl hosszú a csévéd és beleüt a mágnes hátuljába.”
Amúgy lehet van ebben a leüt az aljára dologban valami,mert egyszer szétszedtük haver egyik rossz szoróját (Orion)és szét volt nyílva a tekercs alja.Egyébként valahol azt hallottam,hogy a mágnes feléig kell beérjen a tekercs.Ez most igaz?
Elvileg körülbelül a légrés magasságának feléhez esik a cséve tekercselési magasságának fele. De néha különböző okokból eltérnek ettől.
Ne légy olyan szőrös szívű tudod hogy mire gondoltam. (vasmag)
De tény hogy van egy pár márka amiknél előfordul h bekoppan a cséve alja. Orion, Videoton, Ukrán, RFT, Celestion ezeknél találkoztam ilyen problémával.
Egy fénykép vagy típust írhatnál h milyen hangszóróról van szó!
VT-nél egyik hsz lengőcsévéje sem ér le a vasig. RFT-nél nagyon alacsony tekercselési magasságokkal dolgoztak, és emiatt ott is lehetetlen a dolog, főleg pl. egy AlNiCo mágnessel. Orionnál elvileg határeset a bolgár 8 ohmos 20 centisnél a mágneskör belső magassága, ott előfordultak olyan példányok, ahol max. kitérésen túl vashoz ér a cséve.
Nincs rajta semmi adat,hogy mi lehet ez.
Így képről nézve ez semmiképp nem több mint 20 cm.
Mekkora dobozba próbálgatod?
Most lehet mindenki bolondnak fog nézni,de létezik olyan hogy bárhogy kötök be 1 hangszórót az befelé üt?Mintha ez azt csinálná.
Olyan nincs!
Teszteljed le egy 1.5V-os ceruza elemmel.
Létezik, ha a lengőrendszer korlátai és a cséve pozicionálása erre predesztinálják. Esetleg másik megoldás, ha pl. ez a nem szimmetrikus kitérés csak nagy kivezérlésnél jelentkezik, hogy az erősítőnek is gondjai vannak (mondjuk táp szinten) bár ez a fordított fázisú bekötésnél mondjuk irányt váltana..
Ui: tényleg 200mm a külső átmérő?
Hát igazad volt tényleg hülyeséget írtam kifelé is üt.Eszembe se jutott a ceruzaelem pedig nem egyszer szórakoztam már vele.Nem tudom ha erősítő gondok lennének szerintem a többi ládámmal is gond lenne.
Az alapproblémád az volt, hogy túl hamar eléri a hangszóró a mechanikai kitérés max. értékét. Ezen mondjuk a ceruzaelemes vizsgálattal nem tudsz segíteni.
És mivel lehet ezen segíteni?Gondolom jobban meg kéne tekerni?
Nem hiszem, hogy az változtatna bármit is. Meg kell nézni, hogy T-S szempontjából milyen, és hogy lehet dobozzal megfékezni a membránkitérést. Másodsorban meg tudomásul kell venni a korlátait.
Ennek akartál 400W adni? :-p
Én 50w többet nem adnék neki!
Nem akartam adtam is A dobozon az volt hogy 3 utas 400W ha kamuztak én is.
Megtekertem életem első 30centis 300W-os longmill hangszóróját. Ráment az egyen fesz. és lakoppant, az alu csévetest pedig összevisszahajlott. Csináltam neki sörösdobozból ugyanolyat, egy lehelettel véknyabb a sörösdoboz. Kétsoros volt a tekercs, ugyanúgy menetet menet mellé lakkozva feltekertem. Összerakásnál központosan beraktam (fényképező szalagot használtam) Kétnapig hagytam száradni. Ma kipróbáltam hogy teljesít.
Szól, adja a mélyet szépen, de ha megküldtem 70W-al akkor elkezdett súrolni, és most kissebb hangerőn is súrol. Használhatom tovább így súrolva és majd bekopik vagy mi tévő legyek. Nem akaródzik szétszedni, meg már a szivacs sem bírna ki még egy levontást Mitudok kezdeni evvel a súrolással?
Sajna a lakk nem a legjobb választás volt.
Kezd előröl csak kétkomponensű ragaccsal. A ragasztót megveheted a LIDLI-be 500Huff ért. Most vettem próbára, és 170 fokig bírja a gyűrődést.
[OFF]Ezzel a ragaccsal en is szemeztem.
Menyi a kotesi ideje ? Nem vettem mert van tobbfele epoxy gyantam. )
A***em 5 vagy 20 perc tehát szerencsére elég gyors.
Nekem is van sok fajta de 170 fok megfogott benne. . azthiszem..
[OFF]Ugy velem ezekutan egy probat meger nekem is.
Ha mas nem, jo lesz a kocsiban "vesztartalekra". En jobban szeretem, ha a kotesi ido minnel hosszab, mert akkor tartosab kotes jon letre. Ez szinte minden kotoanyagra igaz, amit probaltam.
egy cséve magassága 25-30 mm. vágd fel sréhen spilálban. igy bármekkora csévéhez elég. forditsd ki, és huzd meg vonalzo alatt. rögtön felveszi a tökéletes alakot. már csak tekerni kell. én is igy csinálom. egyébbként szerintem ez a legjobb anyag. a mélyhuzás miatt olyan szilárd mint az acél. könnyü, és jo a hövezetése.
En idokozben tapasztalazi uton rajottem, hogy az alucseve nem igen idealis szamomra.
En mar nem hasznalom.
nem mindenhova jo. nagy pa hangszorokhoz jobb mint a kapton. az aluminiumban örvényáram keletkezik és ez jelentösen csillapitja a vadrezgéseket. meg nagyságrendekkel jobb hövezetö. söt. még ragasztani is jobban lehet.
Hát mondjuk a ragasztásához eléggé felkészültnek kell ám lenni. De nagy terhelhetőségű hangszórókhoz ha nem is a hővezetés, de a nagyobb tömeg miatt jobb valamivel.
A lengő lekoppanásokkal kapcsolatban:
Az Alnicós cucok is rendesen letudnak ütödni, mert a tuskó mágneses ellenálásának csökkentése miatt, vastagabb törzset használnak, mint a müködő méret. A Vermonák (RFT) is ilyenek. Valahová raktam fel képeket a 40-es RFT szétszedett mágnesköreiről. A rézsapkázás miatt szoktam szétszedni, meg néha fluxusstabilizálót is belegyógyitok a nagyobb dinamika érdekében |
Bejelentkezés
Hirdetés |