Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   625 / 2506
(#) peti16biro hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdése hogy,találtam egy kapcsolást még nekem kezdőnek is nagyon könnyűnek tűnik.Vajon működhet?És ha működne akkor milyen teljesítménye lenne?Igazából ha működőképesnek ítélné valaki aki ért hozzá,akkor megcsinálnám,egy kivezérlés jelzőbe lenne.A kérdés az vajon működhet?
Köszi!!
Üdv.: Peti
(#) elektrorudi hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Hmmm....
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Más megközelítés. Teljes anyag esetleg?
(#) melorin válasza kistehenke hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Persze, csatolok egy képet. Remélem jó lesz.
A kék vezeték a poti föld, a vastag fekete a trafó közös leágazásáról jön (0V).

b1.jpg
    
(#) skero válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Nem rossz. Több infó?
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
A folytatás
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Csövesek elborzadnak a látványtól.
Panelrész?
(#) lapose válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Volt már hasonló próbálkozás, ráadásul magyar, igaz az TPA6120-vel készült.
Sajnos már nem emlékszem melyik fórumon..
Megvan: Bővebben: Link
(#) dollerakos hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Üdvözlet!

Egy Telefunken STT1 tuner hangfrekvenciás erősítő-fokozatával kapcsolatban lenne egy-két kérdésem, tapasztalatom (tehát végtére is erősítő Az ide vonatkozó rajz-részletet mellékelem. Az a tapasztalat, hogy a hifitoronyhoz tartozó, 270 kohm bemenőimpedanciájú, a toronyhoz tartozó (STP1) erősítő kitűnően fogadja a tuner hang-jelét, de ha vele párhuzamosan, bármilyen erősítőt a tuner után kötök (pl. az RCA-kiemenetére), akkor azt még megértem, hogy a jelszint mindkét erősítőn csökken, de azt már nem, hogy miért torzít a hangosabb adók esetében. És mindig csak akkor, ha egyszerre két erősítő van a végén (idáig olyan erősítőkkel próbáltam, melyeknek a bemenő impedanciájuk 100 kohm, illetve 47 kohm volt.) Az ezekben az esetekben fellépő torzítást úgy sikerült megszüntetnem, hogy a tranzisztorok utáni elkók utáni 47 kohm-okkal (R186 és R187) sorba kötöttem egy-egy 820 kohm-ot, ekkor még csak hangerő-csökkenés sem tapasztalható. (A tuchel-kimenet 1-es és 4-es pontja, amelyek előtt a gyári 820 kohm-osak vannak - R191 és R192 felejtősek, mert nagyon erős a magashang-esés, ha jól sejtem, az átjátszó árnyékolt kábel kapacitása miatt.) A kérdéseim azok lennének mindezzel kapcsolatban, hogy nem csináltam-e valami bajt, hogy a 47 kohm-os lezárást (47 + 820) kohm-ra növeltem. Egyáltalán kell-e oda ez a 47 kohm-os lezárás, mi az értelme, hogy ott van, miért nem több, mi az értelme, hogy pont annyira tervezték a gyárban? - Talán az 1 µF esetleges szivárgása miatt? Továbbá, hogy lehet, hogy a feljebb leírtaknak megfelelően még torzítani is tud, ha még egy másik erősítőt is ráteszek? Jól tettem-e, hogy betettem a 47 kohmokkal sorba azokat a 820 kohm-okat? (Legszívesebben egy emitterkövetőt csinálnék, de annyira nem akarnék belekotorászni.....) Valamint nem egészen értem azt a diódás részt, miért így kell beállítani a tranzisztorok bázis-feszültségét, mi célt szolgál a D109 és az, hogy a bázisosztó felső tagja két részre van osztva?

Az Orion ST 240-ben (amely szerintem minden tekintetben jobb tuner, mint a Telefunken STT1), a hangfrekvenciás fokozat végén emitterkövető van (és szerintem, annak a hangfrekvenciás fokozata más szempontokból is sokkal tisztességesebben meg van csinálva), erről is küldök egy részletet.......

A válaszokat érdeklődve várom és előre is nagy tisztelettel köszönöm.
(#) lapose válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!

Elméletileg nem volna szabad torzítania. Igaz a kimenet nem kisimpedanciás, de egy 47-100Kohm-os erősítőt el kellene bírnia. Mindenesetre szerintem a C184-et és a C179-es érdemes újra cserélni. A C182-őt és a C183-at szintén érdemes kicserélni, de én megnövelném az értékét legalább 22µF környékére, és esetleg érdemes utána kötni egy 100-200 ohm körüli ellenállást. A két 47Kohmos ellenállást nyugodtan növelheted.
A diódás áramkörnek szerintem bekapcsoláskor van szerepe: Bekapcsolás alatt leülteti a két tranzisztort, hogy megakadályozza a bekapcsolási tranziensek kialakulását.
Mikor ezt az erősítőt készítetek, még igencsak DIN korszak volt Európában, és ezeknek az erősítőknek igen magas volt a bemeneti impedanciája. Nemigen voltak felkészítve alacsonyabb impedanciás erősítők meghajtására. Lehet érdemes volna egy emitterkövetőt rakni a kimenetére.
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Sajnos, csak a jövő hónapban várható (to be continued).
(#) elektrorudi válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Tehát sikerült 3 évvel megelőznünk a "nyugatot"!
Bár, gyanítom ezt a kapcsolástechnikát már sok-sok éve használják, csak nem feltétlen olvastuk azt a fórumot, ahol publikálták. Másrészről, egy csecsemőnek minden vicc új. Mindíg van, aki "felfedezi" a tölcséres hangládát, a vinylt, a csöves erősítőt, a plazma hangszórót, a quad erősítőt stb, stb.
(#) dollerakos válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Köszi szépen a részletes választ! Kicserélem ezeket a tagokat. Ha jól gondolom, a két kicsatoló-kondiból azért érdemes nagyobbat betenni, hogy az alacsonyabb impedanciás erősítőknél a mély-átvitel jobb legyen. A 100-200 ohm-okból 2-2 db-ot teszek majd be, külön az RCA és külön a DIN-csatlakozóhoz.
Üdv.
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Ez érdekes ötlet egyébként. Van néhány érv ami mellette, és ellene szól. Ezt tényleg érdemes lenne kíváncsiságból kipróbálni. Látom hogy külföldi fórumokon már tuningolják OPA, és AD M.E-kel. :yes:
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Mi szól ellene?
Kivéve persze a korlátozott teljesítményt...
(#) elektrorudi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Nem 2x20W, csak 2x8(16)W.
Az IC-k: 80db x 100,- = 8.000,-
+2.000,- miegyéb alkatrészre, az kb.10.000,-
Ismerve a HiFi megszállottak pénztárcáját,... amikor 500.000,-ot kiadnak egy összekötő kábelért... (?)
Egy hasonló teljesítményű csöves is kb. ennyibe kerülne...
Persze nem akarok se pro, se kontra, pláne nem az árral kapcsolatban... Csupán feltettem egy alternatívát az Erősítő mindig és mindig fórumra.
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Jó ez, bár meg kellene hallgatni hogy ezt kijelenthessük.
A száraz adatok jók, ill. nagyon jók
Mindenesetre nem egyszerű a relatíve sok alkatelem, a kétoldalas panel miatt. Nekem teszik az elgondolás egyébként. Nincs szükség hűtőbordákra, és egy <20m˛-es szobába elég a hangereje is.>
(#) semetka hozzászólása Okt 23, 2010 /
 
Találtam itthon egy dvd tápegységet és érdekelne hogy szerintetek meg lehet-e hajtani vele egy előerősítőt (LM1036) ? Van 12v-os meg 5v-os ága is, így az 5V-os ágat tudnám másra is használni.
http://kephost.hu/image-C731_4CC2D260.jpg
(#) kadarist válasza semetka hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!
Igen, adhatsz tápfeszültséget erről a tápegységről a korrekciós erősítőnek.
(#) dollerakos válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szervusz!

Valami fátum üldöz engem ezzel a torzítással (én pedig Téged, ha nem haragszol nagyon) Kiderült, hogy egészen másról van szó, nem hol-mi 47 khom-okról és kondikról A helyzet összetettebb, mint gondoltam.... Mellékeltem a hozzávaló Telefunken STP1 előerősítő kapcsolási rajz-részletét, amely adott esetekben az egész kalamajkát okozza. Tehát, a torzítás csak akkor jelentkezik, ha ezt a Telefunken előfokot + egy akármilyen másik erősítőt kötök a tuner után és ilyenkor mindkét erősítőn is hallatszik a torzítás, mégcsak attól sem függ, hogy akármelyik erősítő épp be vagy ki van-e kapcsolva.... (Félreértések elkerülése végett: ha csak a Telefunken van bekötve a tunerbe, a hang kitűnő, semmi torzítás vagy zavar nincs.) Ha a tuner után nem ezt a Telefunken előfokot, hanem akármilyen kettő vagy netán három erősítőt is kötök (ebből kettőnek a bemeneti impedanciája 100 kohm, a harmadiké pedig 47 kohm, mindhárom ohmos), semmiféle torzítás nem hallatszik, sőt még a korábban kivariált 47 kohm-okat is visszatehetem, nyoma sincs torzításnak, csak hangerő-különbség lép fel. Sőt, a nevezett esetben nem is torzításnak nevezném a jelenséget, hanem valamilyen zizegésnek; tehát nem valami klippelős jellegű ez a torzítás, hanem inkább talán gerjedés? Mit okozhat ez a Telefunken előfok egy másik erősítővel párhuzamosan kötve? - A prospektusa szerint a bemenőimpedanciája 270 kohm, a kapcsolási rajz-részleten látszik, hogy a bemeneten egy soros tekercs + párh. 1 M, valamint soros kondi + sosos ellenállás és párh. 1 M van, tehát nem pusztán ohmos ez a bemenet (gondolom, valamennyire frekvenciafüggő, ki lehet számolni.....). Lehet, hogy így hagyom az egészet, de ha már így kiderültek a dolgok, nagyon kíváncsi lennék az ezt a zizegést kiváltó lehetséges okokra.....
Köszi és üdv.
(#) lapose válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Szia!

Könnyen lehet, hogy valami földhurokszerű dolog alakul ki, és az zavar be a rendszerbe. Nem világos, hogy hogy van összekötve a rendszer, melyik be és kimeneteket használod. Esetleg érdemes próbára átdugni másik bemenetbe. Próbáld meg az előerősítő villásdugóját fordítva bedugni a konnektorba, illetve ha van a cuccoknak védőföldelése, az is okozhat gondot.
Sajnos az előerősítőről készült kép elég kicsi lett, így nem sok mindent tudok kivenni rajta.
(#) dollerakos válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Köszi szépen, még majd próbálkozom. A Telefunkennek a tuner-bemenetét használom, az a legfelső DIN-dugó. A tunernek pedig a direkt kijáratát, amellyel az RCA-kijárata is azonos. Az előerősítőről felteszek majd egy jobb képet. Érdekes, hogy ugyanazt a HA1457-es IC-t használja a nagyszintűeknél és a RIAA-fokozatban, csak, ha jól sejtem, a visszacsatolás más és ebből kifolyólag az erősítés is.
(#) skero válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Már várom ,hogy valami elvetemült (persze jó értelemben) építsen valami hasonló kapcsolástechnikával erősítőt egy nagy marék smd tranzisztorból.
(#) elektrorudi válasza skero hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Ami az emberi agyban megfogan, az előbb vagy utóbb be is következik:
az 1978-ban kiadott Sipos Gyula: Hi-Fi erősítők építése c. alapműben BC109-177 szerű tranyókból készítettek már "műveleti erősítős" előerősítőt+RIAA korrektort. Innét már csak egy lépés az SMD kivitel, majd 80db összekötése...
Ne feledjük: akkor még a 709-741 korát éltük, és SMD talán nem is volt.
(#) Alkotó válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Az említett előfok nálam 15 évig működöt, és etalon volt a maga nemében. Aki akar nosztalgiázni van hozzá panelterv (az is Alkotó-s, de akkor még pausz papíron ment ez a dolog)
(#) Hurkafej1 hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Hello!
Néhány helyen olvasgattam már ezt azt, de azért rékérdeznék, hogy egy erősitőben magát az erősitést egy IC végzi igaz?
(#) operable hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Sikerült ma beszereznem egy FISHER CA-869 erősítőt. Bekapcsol, a SPECTRUM ANALYZER mutatja, ha kap jelet, de hangot nem ad ki. Biztosítékok jók. Ahogy néztem, 3db ?"tranzisztor"? van benne. A hőtőbordára vannak csavarozva vagy ragasztva. 3 lábuk van. Nah ezek vannak kokányolva...forrasztgatva. Egyiken ez van: ZSA 1301 0.7F !! A másikon valami ilyesmi: ZS03280 !!! Ezeket ha jól tudom lehet cserélni. Tudnátok segíteni, hogy hol áljak neki mérni és megtalálni a hibát??
(#) Doncso válasza operable hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szia, az nem ZSA hanem 2SA1301.
Üdv.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Basszus! Meg 2SD3280.
Mindjárt sírok.
(#) operable válasza Doncso hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Köszi a javítást. Találtam service manualt. Meg tudnád nekem kereni benne a 3 végfok tranzisztort?? Nekem nem sikerült. Amúgy érdemes őket kicserélni? Valamint honnan tudok szerezni hozzá?
Következő: »»   625 / 2506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem