Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   49 / 132
(#) karpi válasza Benkutya hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

altalanos utmutatas
Valamint pontosabb utmutatas Bővebben: Link
Valamint egy "calculator" es iranymutatas a tervezeshez.DIY Audio & Video
Home Page
(#) frissadam válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

73*45,5*30cm a nettó térfogat bolgárok nélkül.A szubnyílás mélysége 23,5cm a keresztmetszete 45,5X3cm. Kb hova lehet a doboz hangolva?
(#) shalafi.66 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Nagyjából 32-35Hz környékére hangol, ezzel is még kiemel kicsit 70-80Hz táján, ha nincs túlcsillapítva.

Az hogy ebben a tartományban hiányt érzel lehet akár elhelyezés, vagy a helyiség akusztikája miatt is, én innen nehezen tudom eldönteni sajnos.
(#) frissadam válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Hi!
Próbáltam beírni a WINISD programba a hangszórót de van pár adat amit nem fogad el. Pirossal azt kereteztem be amit rossznak lát , kékkel azt húztam alá amit én nem tudok hogy mi. Érdemes ezzel a programmal próbálkozni? Jó lenne látni hogy alakul a frekvencia menet.
(#) shalafi.66 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Ilyenkor kell megnézni a program helpjét, ha nem tudsz valamit. A H az valamilyen magasság, c feltételezem, hogy Coil, g pedig Gap, vagyis lengőcséve és légrés magasságok. Bár nem értem igazán, minek kérdezi, ha a lin. kitérést megkapta korábban.

A jóségi tényezők jók, nincsenek elírva.

fLe egy frekvencia, ahol érvényes a megadott induktivitás, KLe pedig egy régi model része, ami a hangszóró frekvenciafüggően változó induktivitását képes kezelni valamilyen szinten.
(#) frissadam válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Igen tudom hogy f1 súgó de nekem ez a modul hiányzik a programomból.
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Sikerült beírnom ebbe a programba. Hogy Tudnám ezt a kiemelést lejjebb vinni? Már mint alacsonyabb freki tartományba.
Olyat még nem próbáltál , hogy bolgárt keményebb felfüggesztéssel megépíteni és megmérni?
(#) shalafi.66 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Azért ennyit nem emel, kisebb a doboz jósági tényezője szerintem.

Ezt a kiemelést sehogy. Maximum zárt dobozzal, vagy több csillapítóanyaggal tüntethető el. A még kisebb engedékenységtől mi várnál?
(#) frissadam válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Milyen csillapításra gondolsz? A doboz hátulja tojástálcával van kiragasztva , az mennyire minősül csillapításnak?
(#) shalafi.66 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Az semennyire. Kb. mintha ott sem lenne.
(#) strobi hozzászólása Nov 16, 2010 /

Sziasztok!
Napok kérdése és elkészül a hangszóróimhoz tervezett doboz,ígyhát elkezdtem gondolkozni, mégis milyen hangváltó kellene. hozzáteszem még sosem készítettem hangváltót...egy ARN226-os mélyközép hsz lesz zárt dobozban, egy DX-25 társaságában.
itt van a mélyközép átviteli frekvenciája, a DX25 kiinudlásképp szerintem tekinthető egyenesnek, úgy gondoltam a magasat 4kHz környékén kellene vágni egy elsőrendű szűrővel, a mélyközép kicsit komplikáltabb ,ebben is várnám tanácsotokat, illetve az érzékenységek korrigálásval hogy kell számolni? adatlap szerint 5dB a különbség +4ohm ipmedanciakülönbség az érzékenyebbik részére.mérésekre később lesz lehetőségem ,csak úgy vélem kellene valami kiindulási alap .Illetve utolsó kérdésem, hol érdemes lehetőleg pesten, hangváltóhoz megfelelő alkatrészeket venni?
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

A H2000-nél vannak egészen jó váltóalkatrészek elfogadható áron.

A DX-et lehet 2500-3000 környékén is váltani, nem kell egy rezonáns, rossz középtartományú hangszórót, vagyis az ARN-t kínozni 4000 körül, ahol már borzalmasan viselkedik.

Túl sokat nem lehet tenni vele, a mélyközép elé legalább 1,5mH körüli induktivitás kell az átvitel kiegyenesítéséhez, a magas előtt pedig kb. 4,7R soros ellenállás, meg egy másodrendű szűrő.
(#) dannu hozzászólása Nov 17, 2010 /

Hellosztok találtam egy weboldalt ahol ki lehet számolni mekkora kondi kell és még valamit de nem tudom hogy az mi Induktivitások <- ez lenne a tekerscs?:O Kezdő szinten értek az elektronikához . Az erősítő 100w ad le légyszi valaki segítsen milyen cuccos kell hozzá.Kalkulátor
(#) ptesza válasza dannu hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ezek csak szemléltetésre jók.
Miért választottál 150 Hz -es keresztfrekit? Így egy 15 mH értékű tekercs kellene. Ilyent nem hinném , hogy kapsz. Egy réztemető ,szerintem még akkor is ha ferritre tekernéd.
2 utasban nemigen szoktak 2000 Hz alá menni magassal. Sok mélyközép már bajban van 4000 Hz körül.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

10mH van még 2000,-ért fehérváron, ferrites, elég alacsony DCR-el. Azzal megoldható a 150Hz bőven.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Csak reméltem megúszom a postát.. Meg most nagyjából megvan a kiindulás ,de a méréseket követően biztos lesz mit korrigálni ,úgyhogy bajban vagyok milyen értékeket lenne érdemes bevásárolni.

Illetve le tudnád írni ,hogy jöttek ki azok az értékek amit irtál, és a további értékeket hogy számoljam ki? próbáltam különféle kalkulátorokkal, de azok majdhogynem csak ideális hangszórókhoz használható.
Előbb szerintem fordítva írtam , a magas hsz 4ohmos, 93dB érzékenységgel, a mély 88dB, 8ohm
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Ezek az értékek úgy jöttek, hogy megnéztem a hangszóró átvitelét, és annak az 1k körül induló 5dB-s kiemelésnek a levágására minimum ekkora értékű induktivitás kell.

Mivel a magas impedanciája alacsonyabb, nem kell túl nagy soros ellenállás a csillapításhoz, a 4,7R már 6dB körül csökkenti a hangnyomást, és 8R körüli értékre emeli a névleges impedanciát, tehát hasonlóan méretezhető hozzá a szűrő mint egy 8R magashoz (pl. első közelítésnek 4,7u × 330uH megfelelőnek látszik).

Számolni csak úgy tudsz, ha megméred a két hangszóró átvitelét és impedanciáját az adott dobozba építve, aztán ennek segítségével modellezel hozzá egy váltót (pl LspCAD, vagy hasonló programmal).
(#) dannu hozzászólása Nov 19, 2010 /

A hz tip re írtam be szoval aza lényeg hogy 3000hz legyen a tekercs .És akkor ez a hangváltó csak egy tekercs meg a kondiból áll ?
(#) M.Béla hozzászólása Dec 5, 2010 /

Sziasztok!

Építettem két hangfalat ,és a hangváltókkal van egy kis problémám.
Amikor a hangváltók alkatrészei még össze vissza voltak a dobozon kívül összekötve semmi gond nem volt, de amikor az alkatrészek a helyükre kerültek valami megváltozott,pontosabban a magas hangszórón megjelentek olyan torzítások amik addig nem voltak.
Rögtön a képen látható csavarra gondoltam amivel a 2 tekercset összefogattam,kivettem a csavart és igaz jelentősen csökkent a torz hang de nagyobb hangerőnél azért néha lehet hallani,főleg zongorát hallgatva nagyon zavaró tud lenni.
Mi lehet még a probléma?
Túl közel lennének a tekercsek?
Nézzétek meg a képet és mondjatok valami okosat....
(#) Bassmester válasza M.Béla hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szerintem az egymásra pakolt tekercsekkel lehet gond.
Csavart azt nem szabad beletenni, mert akkor már nem légmagos a tekercs, megnő az induktivítása, romlik a linearítása. Az a nagy fém alátét is mellőzendő.
(#) M.Béla válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Igen az összes fém cuccot kiszedtem belőle de akkor ezek szerint még a tekercseket is távolabb kell tennem.
Kipróbálom hogy a fölső kis tekercset felállítva teszem rá a másikra hátha annyi is elég neki.

Köszönöm a gyors választ.
(#) shalafi.66 válasza M.Béla hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ebben a formában működésképtelen, a tekercsek tökéletes trafóként működnek ~1kHz fölött, amit levág a mélyről, azt visszakapod a magasnál.
(#) ptesza válasza M.Béla hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ennyire nem szabad összezsúfolni a tekercseket. Lehet ,hogy szekciónként kellene megépíteni . A képet tessék tanulmányozni.

Coils.gif

(#) M.Béla válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Jesszusom,ezek szerint én a lehető legrosszab elrendezést választottam
(kill yourself)

Gyökeresen változtatnom kell az elrendezésen.....

Még egyszer köszönöm a segítséget.
(#) hugi00 hozzászólása Dec 6, 2010 /

Sracok !

16 Ohmos hangszorohoz (3 ut)
170-180Hz es 5000Hz-re mit javasoltok ?
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Semmit. Ennyiből nem lehet váltót tervezni.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Ez helyett a válasz helyett betehetted volna, már akkor is.

Azt a könyvjelzőt meg hirtelen nem találtam.
(#) axterix hozzászólása Dec 7, 2010 /

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni. Olyan gondban vagyok hogy, adott egy elecrto-voice evm 12L 300w/8ohm/50-7500Hz/100dB középmély és egy Reflex R-50 50w/8ohm/3,5-20KHz Ring hangszóró készlet. Mindezt én úgy 4000Hz környékén szeretném vágni egy 2 rendű szűrővel és valamit a magas védelmére hogy, megálja a helyét. Kész váltót már próbáltam, az egyik R-50-es bánta és 4800 kavicsom. Így tőletek szeretnék valami okosat hallani, ha lehet a kalkulátorokat mellőzük szerintem =a tanuló pénzemmel
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Nem szeretem sokszor ugyanazt leírni, főleg ha csak két oldalt kéne lapozni hozzá. Így inkább azt írtam le, ami "új" információ volt.
Következő: »»   49 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem