Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
altalanos utmutatas
Valamint pontosabb utmutatas Bővebben: Link Valamint egy "calculator" es iranymutatas a tervezeshez.DIY Audio & Video Home Page
73*45,5*30cm a nettó térfogat bolgárok nélkül.A szubnyílás mélysége 23,5cm a keresztmetszete 45,5X3cm. Kb hova lehet a doboz hangolva?
Nagyjából 32-35Hz környékére hangol, ezzel is még kiemel kicsit 70-80Hz táján, ha nincs túlcsillapítva.
Az hogy ebben a tartományban hiányt érzel lehet akár elhelyezés, vagy a helyiség akusztikája miatt is, én innen nehezen tudom eldönteni sajnos.
Hi!
Próbáltam beírni a WINISD programba a hangszórót de van pár adat amit nem fogad el. Pirossal azt kereteztem be amit rossznak lát , kékkel azt húztam alá amit én nem tudok hogy mi. Érdemes ezzel a programmal próbálkozni? Jó lenne látni hogy alakul a frekvencia menet.
Ilyenkor kell megnézni a program helpjét, ha nem tudsz valamit. A H az valamilyen magasság, c feltételezem, hogy Coil, g pedig Gap, vagyis lengőcséve és légrés magasságok. Bár nem értem igazán, minek kérdezi, ha a lin. kitérést megkapta korábban.
A jóségi tényezők jók, nincsenek elírva. fLe egy frekvencia, ahol érvényes a megadott induktivitás, KLe pedig egy régi model része, ami a hangszóró frekvenciafüggően változó induktivitását képes kezelni valamilyen szinten.
Igen tudom hogy f1 súgó de nekem ez a modul hiányzik a programomból.
Sikerült beírnom ebbe a programba. Hogy Tudnám ezt a kiemelést lejjebb vinni? Már mint alacsonyabb freki tartományba.
Olyat még nem próbáltál , hogy bolgárt keményebb felfüggesztéssel megépíteni és megmérni?
Azért ennyit nem emel, kisebb a doboz jósági tényezője szerintem.
Ezt a kiemelést sehogy. Maximum zárt dobozzal, vagy több csillapítóanyaggal tüntethető el. A még kisebb engedékenységtől mi várnál?
Milyen csillapításra gondolsz? A doboz hátulja tojástálcával van kiragasztva , az mennyire minősül csillapításnak?
Az semennyire. Kb. mintha ott sem lenne.
Sziasztok!
Napok kérdése és elkészül a hangszóróimhoz tervezett doboz,ígyhát elkezdtem gondolkozni, mégis milyen hangváltó kellene. hozzáteszem még sosem készítettem hangváltót...egy ARN226-os mélyközép hsz lesz zárt dobozban, egy DX-25 társaságában. itt van a mélyközép átviteli frekvenciája, a DX25 kiinudlásképp szerintem tekinthető egyenesnek, úgy gondoltam a magasat 4kHz környékén kellene vágni egy elsőrendű szűrővel, a mélyközép kicsit komplikáltabb ,ebben is várnám tanácsotokat, illetve az érzékenységek korrigálásval hogy kell számolni? adatlap szerint 5dB a különbség +4ohm ipmedanciakülönbség az érzékenyebbik részére.mérésekre később lesz lehetőségem ,csak úgy vélem kellene valami kiindulási alap .Illetve utolsó kérdésem, hol érdemes lehetőleg pesten, hangváltóhoz megfelelő alkatrészeket venni?
A H2000-nél vannak egészen jó váltóalkatrészek elfogadható áron.
A DX-et lehet 2500-3000 környékén is váltani, nem kell egy rezonáns, rossz középtartományú hangszórót, vagyis az ARN-t kínozni 4000 körül, ahol már borzalmasan viselkedik. Túl sokat nem lehet tenni vele, a mélyközép elé legalább 1,5mH körüli induktivitás kell az átvitel kiegyenesítéséhez, a magas előtt pedig kb. 4,7R soros ellenállás, meg egy másodrendű szűrő.
Hellosztok találtam egy weboldalt ahol ki lehet számolni mekkora kondi kell és még valamit de nem tudom hogy az mi Induktivitások <- ez lenne a tekerscs?:O Kezdő szinten értek az elektronikához . Az erősítő 100w ad le légyszi valaki segítsen milyen cuccos kell hozzá.Kalkulátor
Ezek csak szemléltetésre jók.
Miért választottál 150 Hz -es keresztfrekit? Így egy 15 mH értékű tekercs kellene. Ilyent nem hinném , hogy kapsz. Egy réztemető ,szerintem még akkor is ha ferritre tekernéd. 2 utasban nemigen szoktak 2000 Hz alá menni magassal. Sok mélyközép már bajban van 4000 Hz körül.
10mH van még 2000,-ért fehérváron, ferrites, elég alacsony DCR-el. Azzal megoldható a 150Hz bőven.
Csak reméltem megúszom a postát.. Meg most nagyjából megvan a kiindulás ,de a méréseket követően biztos lesz mit korrigálni ,úgyhogy bajban vagyok milyen értékeket lenne érdemes bevásárolni.
Illetve le tudnád írni ,hogy jöttek ki azok az értékek amit irtál, és a további értékeket hogy számoljam ki? próbáltam különféle kalkulátorokkal, de azok majdhogynem csak ideális hangszórókhoz használható. Előbb szerintem fordítva írtam , a magas hsz 4ohmos, 93dB érzékenységgel, a mély 88dB, 8ohm
Ezek az értékek úgy jöttek, hogy megnéztem a hangszóró átvitelét, és annak az 1k körül induló 5dB-s kiemelésnek a levágására minimum ekkora értékű induktivitás kell.
Mivel a magas impedanciája alacsonyabb, nem kell túl nagy soros ellenállás a csillapításhoz, a 4,7R már 6dB körül csökkenti a hangnyomást, és 8R körüli értékre emeli a névleges impedanciát, tehát hasonlóan méretezhető hozzá a szűrő mint egy 8R magashoz (pl. első közelítésnek 4,7u × 330uH megfelelőnek látszik). Számolni csak úgy tudsz, ha megméred a két hangszóró átvitelét és impedanciáját az adott dobozba építve, aztán ennek segítségével modellezel hozzá egy váltót (pl LspCAD, vagy hasonló programmal).
A hz tip re írtam be szoval aza lényeg hogy 3000hz legyen a tekercs .És akkor ez a hangváltó csak egy tekercs meg a kondiból áll ?
Sziasztok!
Építettem két hangfalat ,és a hangváltókkal van egy kis problémám. Amikor a hangváltók alkatrészei még össze vissza voltak a dobozon kívül összekötve semmi gond nem volt, de amikor az alkatrészek a helyükre kerültek valami megváltozott,pontosabban a magas hangszórón megjelentek olyan torzítások amik addig nem voltak. Rögtön a képen látható csavarra gondoltam amivel a 2 tekercset összefogattam,kivettem a csavart és igaz jelentősen csökkent a torz hang de nagyobb hangerőnél azért néha lehet hallani,főleg zongorát hallgatva nagyon zavaró tud lenni. Mi lehet még a probléma? Túl közel lennének a tekercsek? Nézzétek meg a képet és mondjatok valami okosat....
Szerintem az egymásra pakolt tekercsekkel lehet gond.
Csavart azt nem szabad beletenni, mert akkor már nem légmagos a tekercs, megnő az induktivítása, romlik a linearítása. Az a nagy fém alátét is mellőzendő.
Igen az összes fém cuccot kiszedtem belőle de akkor ezek szerint még a tekercseket is távolabb kell tennem.
Kipróbálom hogy a fölső kis tekercset felállítva teszem rá a másikra hátha annyi is elég neki. Köszönöm a gyors választ.
Ebben a formában működésképtelen, a tekercsek tökéletes trafóként működnek ~1kHz fölött, amit levág a mélyről, azt visszakapod a magasnál.
Ennyire nem szabad összezsúfolni a tekercseket. Lehet ,hogy szekciónként kellene megépíteni . A képet tessék tanulmányozni.
Jesszusom,ezek szerint én a lehető legrosszab elrendezést választottam
(kill yourself) Gyökeresen változtatnom kell az elrendezésen..... Még egyszer köszönöm a segítséget.
Sracok !
16 Ohmos hangszorohoz (3 ut) 170-180Hz es 5000Hz-re mit javasoltok ?
Semmit. Ennyiből nem lehet váltót tervezni.
Ez helyett a válasz helyett betehetted volna, már akkor is.
Azt a könyvjelzőt meg hirtelen nem találtam.
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni. Olyan gondban vagyok hogy, adott egy elecrto-voice evm 12L 300w/8ohm/50-7500Hz/100dB középmély és egy Reflex R-50 50w/8ohm/3,5-20KHz Ring hangszóró készlet. Mindezt én úgy 4000Hz környékén szeretném vágni egy 2 rendű szűrővel és valamit a magas védelmére hogy, megálja a helyét. Kész váltót már próbáltam, az egyik R-50-es bánta és 4800 kavicsom. Így tőletek szeretnék valami okosat hallani, ha lehet a kalkulátorokat mellőzük szerintem =a tanuló pénzemmel
Nem szeretem sokszor ugyanazt leírni, főleg ha csak két oldalt kéne lapozni hozzá. Így inkább azt írtam le, ami "új" információ volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |