Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszönöm, ki fogom próbálni ezt a megoldást is mindenképpen! Ha jól tudom a microchip már felhagyott egy ideje a saját formátumú float változójával és mostmár az IEEE-754 az alapértelmezett az mplabban.
Hali
Egy kis irodalom :AN575. Igaz nem eppen mai doksi, de gondolom igaz, mert meg fent van az oldalon. Az uj 16 bites prociknal nem tudom hogy csinaltak. Csa Vili
Köszi!
A 3. verzióval kapcsolatban lenne is két kérdésem. 1: Milyen IC foglalat megy erre a panelra? Nem is láttam még olyat, aminek ennyi lába lenne, ráadásul 3 oszlopban... 2: Korábban írták, hogy ha "direktbe" van rádugva a PIC a PICkit-re, akkor az MCLR elé be kell kötni egy 10 kOhmos ellenállást, a VDD és VSS közé pedig egy 100 nF-os kondit. Ezek miért nem szükségesek ebben az esetben?
Helló. Lenne egy projektem, amibe lenen egy Óra is. Kellene hozzá egy pontos 1Hz-es jel. Meg lehet oldani, hoyg 629-el, aminek a feladata csak annyi lesz hogy 1Hz-t ad, és azt adni a másik PIC-nek mint órajel? Vagy nem lenne pontos?
Minek ket PIC? Vannak olyan picek, ahol lehet masodlagos orajelet kulso kristallyal eloallitani, mondjuk egy orakvarcot odatenni....
Hali
Egyszeruen szetvagtam ket 40 labas lemezes foglalatot (a ZIF nagyon draga es itt nem is kaphato). Utana beforrasztottam a helyere es kesz. Itt nem kell bekotni semmit, mert a PIC labai direktben rajta vannak a PK2 kimenetein. Csa Vili
A 10k minden esetben ajánlott, ha nem akarsz értelmetlenül elhunyt PIC-eket. A 100n is kell a hidegítéshez. Ez nem attól függ, hogy mire és milyen PIC-et dugsz, és hogy direktben vagy sem.
877At használok, de nemértem hogy kellene megoldanom.
Keress rá, hosszasan tárgyaltuk nemrég, hogy normál kristállyal, legyen az sima MHz-es, vagy kHz-es órakvarc(ez utóbbi jobb), nem tudsz csak 15...30ppm pontosságot elérni.
Ennél pontosabbat(5ppm) csak RTC-vel amiben gyárilag egybeépített kristály van, lehet. Ez utóbbi tud 1Hz-es megszakítás jelet is biztosítani, és ekkor ki lehet olvasni belőle minden időadatot.
Hali
Itt egy programozo foglatrol beszelunk(progsocketall.pdf), nem ICSP-rol. PIC beledug, PK2-re feldug, porkol, kivesz, kesz. Es be a panelba. Csa Vili
Teljesen mindegy, akkor is úgy célszerű használni, ahogy Watt mondta. Van anélkül is elég probléma, minek keresni fölöslegesen a bajt? Például...
Lehet, de en par ezer beegetett PIC utan meg nem kuldtem egyet se az orok elektron vadaszmezokre egetesi hiba miatt.
Amugy ebben is direktben kijon a MCLR, minden varazslas nelkul:Proramozo adapter.
ALL-11C2 programozó (Bővebben: Link) tud PIC-et programozni? Számomra nem teljesen egyértelmű, bár kifejezetten nem írja. Nem látja valaki a foglalat lábkiosztását? Az data, clock, reset jel érdekelne, ha tud egyáltalán...
Sziasztok!
Késleltető ciklus problémám van. Egy 887-est programoznék külső 20MHz-s kristállyal, de nem igazán tudom beállítani a két led bekapcsolása közti pihenőidőt. Ezt a ciklust használnám: PIHEN1 DECFSZ TIMER1,F GOTO PIHEN1 DECFSZ TIMER2,F GOTO PIHEN1 ; DECFSZ TIMER3,F ; GOTO PIHEN1 RETURN Ha így használom, akkor nagyon rövid, ha pedig beteszem a harmadik hurkot is, akkor már 10 mp-re ugrik, akkor is, ha a TIMER3 változónak 1-es értéket adok. Kipróbáltam a másik két változó értékét is változtatva, de semmilyen érezhető hatása nincs. Tud valaki egy jobban szabályozható algoritmust?
Szia!
Ez így jó, gond lehet viszont azzal, hogy nem adsz a változóidnak kezdőértéket ( legalábbis nem látom! )! A változónak 1-et "felesleges" adni, mert úgy már le is számolta, akkor inkább NOP ! Szerintem a fő hibád a hívással és a használattal függhet össze, mellékeld az egész programot! Steve
Köszönöm mindkettőtöknek, tényleg az értékadás nem stimmelt.
Sziasztok!
PIC18F2420 -as chippel 232-es és 485ös kommunikációkat valósítanék meg, 232 tesztelésénél egy ideig jól működik, majd egyszercsak befagy. Programtörzsben van egy ismétlődő ciklus ami folyamatosan olvassa a bejövő adatot és az alapján csinál ezt azt. 3visszajelző ledet használok(küldés , fogadás, művelet kész). Teljesen oké minden ha az adatküldés 1bájtonként történik, magyarán ha csak akkor nyomok le uj billentyűt ha a művelet kész led felvillan. 2 bájt az esetek 90%ban még átmegy, de ha már 3 vagy több bájtot küldenék egyszerre akkor legkésőbb a 2. bájt feldolgozása után megáll a dolog, még az adatolvasás led se villan fel, mintha befagyna... Valami ötelet valakinek eme hiba elháritására? Fontos lenne mert minimum 20 bájtos adatok feldolgozására van szükségem. Nagy köszönet bármilyen ötletre.
Valószínűleg küldés közben nem figyelsz a vételre. A kielégítő megoldás az interruptos lekezelés volna egy gyűrűs bufferrel. A honlapomon a PICula projektben találsz erre példát. Én PIC18F4520-ra írtam, biztosan nem bonyolult a PIC18F2420 mikrovezérlőre történő átírása.
Én bootloadert használok, de egyáltalán nem muszáj ebben is követni, a USE_BOOTLOADER definíció elhagyásával (a konfigurációs állományban és a projektek MPLINK-nek szóló opcióiban) minden az eredeti helyére kerül.
Üdvözletek!
Kérdésem a következő : A pic egyik analóg bemenetére egy műveleti erősítőt kötöttem (jelen esetben ez 4x -es feszültségszorzó). Elméletben előfordulhat, hogy valamilyen hiba miatt mondjuk 0,1 Volt -tal magasabb lesz a műveleti erősítő kimenetén a fesz , mint a pic tápfeszültsége. Mondjuk ez a pic-et nem fogja tönkretenni, az érdekelne, mi történik a 255 byte-os felbontású adc-ben : fennakad 255 -ön vagy átfordul ? (16f877)
Hoppá.
Most egy másik érdekesség ütötte fel a fejét. A programnak sorban ki kellene gyújtania 10 LED-et. Az első nyolcat a PORTD-re raktam, a 9-10.-et a PORTB 0-1-re. mellékelem a teljes programot, hogy hogyan oldottam meg. Továbbá egy kis videót (ha sikerül) arról, hogy mit csinál helyette.
Nem fordul át, a legmagasabb értéket fogja mérni. Ha egészen biztosan csak 0.1V-tal megy a Vdd fölé, annak semmilyen következménye nem lesz, de ha esély van arra, hogy az OPA kimenete jóval a PIC tápfesze fölé tudjon menni, akkor mindenképpen kellene a PIC analóg lába elé egy védelmet tenni (pl. soros ellenállás és 5.1 vagy 5.6V-os zener).
Igen, zenert tettem, de pont ez miatt vetődött fel a kérdés (merthogy az 5,1V).Így megnyugodtam.
Köszönöm!
Carry szokott ilyen gondokat okozni.
Illeszd be ezt a sort az init részhez:
Igen, itt is ez lehet a gond. Az RLF a carry-t beforgatja a "LEPTET" változóba, így nem 2-vel, hanem 3-mal fogja az első összeadás a "LEDOSZLOP" értékét növelni. A következő iterációkban aztán ez a 3 csúszik fel, lesz belőle 6, 12, stb. az összeadásoknál.
Köszi, délután át is nézem a projectet, és remélhetőleg este v reggel már lesz eredményem.
Attól még, hogy sokszor működik, nem szabad lebeszélni a korrekt megoldásról az embereket. Én saját kezemmel tettem tönkre olyan PIC-et, a 10k hiánya miatt, amit előtte több százszor programoztam! Ha akarod neked is meg tudom oldani, csak megfelelő időben kell lehúzni az ICSP csatit!
Tehát a 10k kell, ha jót akar magának valaki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |