Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   855 / 1320
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Hali
Mar bocsanat, de mikor Te radugod a PIC labat direkt a PK2-re ott nincs mas aramkori elem, es a PK2 direktben kapcsolgatja a labakat. Amugy sem ertem hova tenned az ellenallast, mert a programozas befejeztevel a tapfesz is megszunik, tehat mar nem jatszik az ellenallas. Nem beszeltem ICSP-rol. Temeszetesen ICSP eseten ezek nelkul nem szabad programozni.
Csa Vili
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szerintem itt félreértjük egymást. Milyen áramkörről van most szó, ahol nincs ICSP? Esetleg egy linket tudsz adni, hogy néz ki?
(#) Poostmaster válasza chriskross hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Igen, ezzel meg is oldódott.
Tök jó fejek vannak itt
Már csak a BSF OS9, OS10 nem működik.
Ezt most kivettem, és sima portírásra váltottam, de jó lenne tudni, miért nem kapcsolja be.

Ebben a hozzaszolasban a programozo foglalat.
Csa Vili
(#) icserny válasza erdoszoli hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Idézet:
„Köszi, délután át is nézem a projectet”
Ha PICula támogatói könyvtárában a common és az include könyvtárakat lecseréled arra, amit a mellékelt ZIP állomány tartalmaz, akkor már a PIC18F2420 is támogatott lesz! Egy egyszerű LED villogtató projektet is mellékeltem a használat szemléltetésére (ebben nincs bootlader használat).
(#) jocking hozzászólása Dec 9, 2010 /

A tegnapi témával kapcsolatban, hogy kell e PIC programozásnál a 10K-s ellenállás és a 100 nF-os kondi:
Így jó lehet, ahogy a mellékelt képen módosítottam?

progpic2.JPG

Nem látok semmi okot a 10k kihagyására, kivéve a 20pdemo kártyán, ahol ott van az R9 és R24, ami együtt megfelel a célra("véletlenül").
A 18PCEMOBall kártyán kivenném a D2-t (átkötném).
Mindhárom kártya felfogható egy adapternek, vagy egy céláramkörnek, amin van egy ICSP csati (SV1).
A programozó adapterre pedig rátenném a 100n-t a Vdd-re.
Nem kell elájulni a gyári megoldásoktól, sok esetben hibásak, illetve ők sem gondolnak mindenre.

Hali
En csak a foglalatrol beszelek, es mar nem csinalok masikat.
(#) watt válasza jocking hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Természetesen nem, miután a 10k-t az MCLR és a Vdd közé kell kötni, nem az MCLR-el sorba.
A 100n-s kondi logikailag jól van bekötve, de optikailag nem, mert nem a csatlakozóhoz kell tenni, hanem a PIC foglalat lábaihoz a legközelebb. Ha több Vdd lába is van egy PIC-nek, akkor az adódó lábak mindegyikéhez kell tenni egyet, a lehető legközelebb(legrövidebb láb, ill. nyákvezetéket választva, amennyire csak lehet.). Nézz fel az oldalamra, ott részletes leírást is találsz meg rajzot is(a 10n, csak opció, nem létfontosságú)

Ez rendben is van, ne csinálj, de ettől még aki most kezd neki, az csinálhat, mert elkerülhet egy problémát.
(#) vilmosd válasza jocking hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Hali
Ott biztos nem jo a 10k. A MCLR es a GND koze kell tenni, ha akarsz. A 100n helyett 1-2.2n csak ha nagyon akarsz.

A 100n-val semmi gond, sőt nem is egy kell belőle...
(#) jocking hozzászólása Dec 9, 2010 /

Akkor ezt elcsesztem.
Viszont akkor itt egy másik verzió, kizárólag 16F628-as PIC-hez. Akkor ez így most jó?

progpic32.JPG

Alakul. A Vdd és az MCLR közé megy a 10k. Bár adapternél végül is mindegy, miután nem indul el így a program a programozás végén, de azért érdemes egy megoldást használni. (Megnézted az ajánlott infókat?)
(#) jocking válasza watt hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Na mostmár semmit nem értek... Az előbb mondták vagy 3-an, hogy a GND és az MCLR közé kell a 10K. Most akkor mi van???
(#) vilmosd válasza jocking hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Hali
Szerintem jobb a MCLR es a GND koze bekotni, mert vannak egyes PIC-ek (Pl: 'F819 INTRC modban, belso MCLR) amik beindulnak, ha tapot kapnak, es utana nem lehet atvaltani "Prog" modba. Ezert jobb a MCLR-t GND-re huzni es "MCLR first" modban proramozni.
Csa Vili
Ps Szivtam mar ezzel.
(#) icserny hozzászólása Dec 9, 2010 /

Egy kissé rendhagyó névjegykártya.

A kártya egy PIC 24FJ64GB002 mikrovezérlőt tartalmaz, ami USB-n keresztül Pendrive-nak látszik (egy rövid irmány elfér a flash memóriájában). Emellett a bootloader segítségével kisebb alakalmazások is tölthetők rá (pl. adatgyűjtőként vagy butuska USB oszcilloszkópként használható.

Bővebben: Link
(#) szilva válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Mivel felmerültek a Chipc@d akciói, felhívnám azok figyelmét, akiket érdekel, hogy a cég a jelenlegi helyéről elköltözik az év végén, ezért a nyitvatartást és az elérhetőségeiket mindenképpen lesse meg az, aki személyesen szeretne ellátogatni hozzájuk: Bővebben: Link.

Nem, semmi közöm nincs hozzájuk, én is csak vásárolni szoktam tőlük. A minap látogattam el a honlapjukra, és akkor csapta meg a szemem a friss hír.

Tedd GND-re, itt nem számít, sőt előnyösebb is valóban.
Egy áramkörben viszont ez nem jó megoldás, érthető okokból.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

"Ingyenes parkolási lehetőség."
Hurrá!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Tetszik az USB csatlakozó megoldás!
(#) messer hozzászólása Dec 9, 2010 /

Sziasztok! A 16bites controllereknél megjelent egy Interrupt Priority funkció. Kérdésem az, hogy ez hívatott beállítani hogy melyik megszakítás legyen az elsődleges másodlagos... Tehát ezzel be tudom azt állítani, hogy a pwm periódus interrupt mindig okozzon megszakítást, az usart rx meg csak akkor ha pwm nem okozott? Tehát be lehet állítani egy sorrendiséget?
(#) potyo válasza messer hozzászólására (») Dec 9, 2010 / 1

Kétszintű prioritás már a 18F-ben is van. Viszont igen, arra való, hogy ha egy alacsonyabb prioritású megszakítás kiszolgálása van folyamatban (pl. usart), és beesik egy magasabb szintű, akkor az alacsonyabb szintű kiszolgálása felfüggesztődik, a magasabb szintű ki lesz szolgálva, majd folytatódik az alacsonyabb szintű kiszolgálása. Persze ha magasabb szintű van folyamatban és akkor esik be egy alacsonyabb szintű, akkor először a magasabb szintű kiszolgálása befejeződik, majd utána kezdődik az alacsonyabb szintű kiszolgálása.
(#) icserny válasza messer hozzászólására (») Dec 9, 2010 / 1

A prioritások 1-15 között lehetnek, ebből programozottan 0-7 közötti értéket lehet beállítani (a magasabb prioritási szintek a kivételek számára vannak fenntartva).

A 0-ás szint gyakorlatilag letiltást jelent, hiszen a főprogramot sem képes megszakítani. A 7-es szint pedig már a letilthatatlan szintet jelenti.

Fontos tudni, hogy az azonos prioritási szintű megszakítások közül az érvényesül, amelyiknek az interrupt vektora alacsonyabb sorszámú (előbb szerepel a sorban). Ez azt jelenti, hogy azonos prioritási szintet beállítva Timer1 előnyt élvez Timer2-höz vagy Timer3-hoz képest, stb.

Nagyon köszönöm a kimerítő választ mind a kettőtöknek, a kivételek pl a nullával való osztás ugye? Gondolok itt olyan dolgokra amik a program biztonságos futását megakadályozhatják.
(#) vilmosd válasza messer hozzászólására (») Dec 9, 2010 / 1

Hali
CCs C-ben ez a varazsszo:
  1. #priority rtcc,rb
Termeszetesen a Te altalad kivant IT-t kell beirni. A sorban az elso a nagyobb prioritasu.
Csa Vili
(#) messer válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Áhh köszönöm igen még mindig ccsc-vel próbálkozom, de azt hiszem ahogy végeztem a mostani projektel c30 lesz a nyerő
(#) icserny válasza messer hozzászólására (») Dec 9, 2010 / 1

Idézet:
„a kivételek pl a nullával való osztás ugye?”
Igen, a magas prioritású kivételek pl. a nullával osztás és a hason lovak...
- Oszcillátor hiba
- Memóriacímzés hiba
- Verem hiba (alulcsordulás,túlcsordulás)
- Matematikai hiba (nullával osztás)
- DMA konfliktus
(#) messer válasza icserny hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Értem köszönöm akkor ezt kivégeztük.

Még valami ti ezt minek fordítanátok:NSTDIS: Interrupt Nesting Disable bit Vicces de valami fészekrakást ad a nestingre a szótár
Következő: »»   855 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem