Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   854 / 1320
(#) balogpepe válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Köszönöm, ki fogom próbálni ezt a megoldást is mindenképpen! Ha jól tudom a microchip már felhagyott egy ideje a saját formátumú float változójával és mostmár az IEEE-754 az alapértelmezett az mplabban.
(#) vilmosd válasza balogpepe hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Hali
A 8.60-ban meg MCHP formatum. Ma probaltam
Csa Vili
Ps:floatconv
(#) vilmosd válasza balogpepe hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Hali
Egy kis irodalom :AN575. Igaz nem eppen mai doksi, de gondolom igaz, mert meg fent van az oldalon. Az uj 16 bites prociknal nem tudom hogy csinaltak.
Csa Vili
(#) jocking válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Köszi!
A 3. verzióval kapcsolatban lenne is két kérdésem.
1: Milyen IC foglalat megy erre a panelra? Nem is láttam még olyat, aminek ennyi lába lenne, ráadásul 3 oszlopban...
2: Korábban írták, hogy ha "direktbe" van rádugva a PIC a PICkit-re, akkor az MCLR elé be kell kötni egy 10 kOhmos ellenállást, a VDD és VSS közé pedig egy 100 nF-os kondit. Ezek miért nem szükségesek ebben az esetben?
(#) jdani hozzászólása Dec 8, 2010 /

Helló. Lenne egy projektem, amibe lenen egy Óra is. Kellene hozzá egy pontos 1Hz-es jel. Meg lehet oldani, hoyg 629-el, aminek a feladata csak annyi lesz hogy 1Hz-t ad, és azt adni a másik PIC-nek mint órajel? Vagy nem lenne pontos?
(#) bbalazs_ válasza jdani hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Minek ket PIC? Vannak olyan picek, ahol lehet masodlagos orajelet kulso kristallyal eloallitani, mondjuk egy orakvarcot odatenni....
(#) vilmosd válasza jocking hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Hali
Egyszeruen szetvagtam ket 40 labas lemezes foglalatot (a ZIF nagyon draga es itt nem is kaphato). Utana beforrasztottam a helyere es kesz. Itt nem kell bekotni semmit, mert a PIC labai direktben rajta vannak a PK2 kimenetein.
Csa Vili
(#) watt válasza jocking hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

A 10k minden esetben ajánlott, ha nem akarsz értelmetlenül elhunyt PIC-eket. A 100n is kell a hidegítéshez. Ez nem attól függ, hogy mire és milyen PIC-et dugsz, és hogy direktben vagy sem.
(#) jdani válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

877At használok, de nemértem hogy kellene megoldanom.
(#) watt válasza jdani hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Keress rá, hosszasan tárgyaltuk nemrég, hogy normál kristállyal, legyen az sima MHz-es, vagy kHz-es órakvarc(ez utóbbi jobb), nem tudsz csak 15...30ppm pontosságot elérni.
Ennél pontosabbat(5ppm) csak RTC-vel amiben gyárilag egybeépített kristály van, lehet. Ez utóbbi tud 1Hz-es megszakítás jelet is biztosítani, és ekkor ki lehet olvasni belőle minden időadatot.
(#) watt válasza jdani hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Timer1-et nézd meg az adatlapban...
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Hali
Itt egy programozo foglatrol beszelunk(progsocketall.pdf), nem ICSP-rol. PIC beledug, PK2-re feldug, porkol, kivesz, kesz. Es be a panelba.
Csa Vili
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Teljesen mindegy, akkor is úgy célszerű használni, ahogy Watt mondta. Van anélkül is elég probléma, minek keresni fölöslegesen a bajt? Például...
(#) vilmosd válasza icserny hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Lehet, de en par ezer beegetett PIC utan meg nem kuldtem egyet se az orok elektron vadaszmezokre egetesi hiba miatt.
Amugy ebben is direktben kijon a MCLR, minden varazslas nelkul:Proramozo adapter.
(#) deguss hozzászólása Dec 8, 2010 /

ALL-11C2 programozó (Bővebben: Link) tud PIC-et programozni? Számomra nem teljesen egyértelmű, bár kifejezetten nem írja. Nem látja valaki a foglalat lábkiosztását? Az data, clock, reset jel érdekelne, ha tud egyáltalán...
(#) vilmosd válasza deguss hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Valoszinu igen :PIC
Csa Vili
(#) Poostmaster hozzászólása Dec 9, 2010 /

Sziasztok!
Késleltető ciklus problémám van.
Egy 887-est programoznék külső 20MHz-s kristállyal, de nem igazán tudom beállítani a két led bekapcsolása közti pihenőidőt. Ezt a ciklust használnám:
PIHEN1
DECFSZ TIMER1,F
GOTO PIHEN1
DECFSZ TIMER2,F
GOTO PIHEN1
; DECFSZ TIMER3,F
; GOTO PIHEN1
RETURN
Ha így használom, akkor nagyon rövid, ha pedig beteszem a harmadik hurkot is, akkor már 10 mp-re ugrik, akkor is, ha a TIMER3 változónak 1-es értéket adok. Kipróbáltam a másik két változó értékét is változtatva, de semmilyen érezhető hatása nincs.
Tud valaki egy jobban szabályozható algoritmust?
(#) kissi válasza Poostmaster hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szia!

Ez így jó, gond lehet viszont azzal, hogy nem adsz a változóidnak kezdőértéket ( legalábbis nem látom! )! A változónak 1-et "felesleges" adni, mert úgy már le is számolta, akkor inkább NOP !

Szerintem a fő hibád a hívással és a használattal függhet össze, mellékeld az egész programot!

Steve
(#) icserny válasza Poostmaster hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Tessék, ezt nézd meg! Bővebben: Link

Konkrét példa Delay = 0,5 s és Fosc=20 MHz esetén
(#) Poostmaster válasza icserny hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Köszönöm mindkettőtöknek, tényleg az értékadás nem stimmelt.
(#) erdoszoli hozzászólása Dec 9, 2010 /

Sziasztok!
PIC18F2420 -as chippel 232-es és 485ös kommunikációkat valósítanék meg, 232 tesztelésénél egy ideig jól működik, majd egyszercsak befagy. Programtörzsben van egy ismétlődő ciklus ami folyamatosan olvassa a bejövő adatot és az alapján csinál ezt azt. 3visszajelző ledet használok(küldés , fogadás, művelet kész). Teljesen oké minden ha az adatküldés 1bájtonként történik, magyarán ha csak akkor nyomok le uj billentyűt ha a művelet kész led felvillan. 2 bájt az esetek 90%ban még átmegy, de ha már 3 vagy több bájtot küldenék egyszerre akkor legkésőbb a 2. bájt feldolgozása után megáll a dolog, még az adatolvasás led se villan fel, mintha befagyna... Valami ötelet valakinek eme hiba elháritására? Fontos lenne mert minimum 20 bájtos adatok feldolgozására van szükségem.
Nagy köszönet bármilyen ötletre.
(#) icserny válasza erdoszoli hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Valószínűleg küldés közben nem figyelsz a vételre. A kielégítő megoldás az interruptos lekezelés volna egy gyűrűs bufferrel. A honlapomon a PICula projektben találsz erre példát. Én PIC18F4520-ra írtam, biztosan nem bonyolult a PIC18F2420 mikrovezérlőre történő átírása.

Én bootloadert használok, de egyáltalán nem muszáj ebben is követni, a USE_BOOTLOADER definíció elhagyásával (a konfigurációs állományban és a projektek MPLINK-nek szóló opcióiban) minden az eredeti helyére kerül.
(#) Szamy hozzászólása Dec 9, 2010 /

Üdvözletek!
Kérdésem a következő :
A pic egyik analóg bemenetére egy műveleti erősítőt kötöttem (jelen esetben ez 4x -es feszültségszorzó). Elméletben előfordulhat, hogy valamilyen hiba miatt mondjuk 0,1 Volt -tal magasabb lesz a műveleti erősítő kimenetén a fesz , mint a pic tápfeszültsége. Mondjuk ez a pic-et nem fogja tönkretenni, az érdekelne, mi történik a 255 byte-os felbontású adc-ben : fennakad 255 -ön vagy átfordul ? (16f877)
(#) Poostmaster hozzászólása Dec 9, 2010 /

Hoppá.
Most egy másik érdekesség ütötte fel a fejét.
A programnak sorban ki kellene gyújtania 10 LED-et.
Az első nyolcat a PORTD-re raktam, a 9-10.-et a PORTB 0-1-re.
mellékelem a teljes programot, hogy hogyan oldottam meg. Továbbá egy kis videót (ha sikerül) arról, hogy mit csinál helyette.
(#) szilva válasza Szamy hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Nem fordul át, a legmagasabb értéket fogja mérni. Ha egészen biztosan csak 0.1V-tal megy a Vdd fölé, annak semmilyen következménye nem lesz, de ha esély van arra, hogy az OPA kimenete jóval a PIC tápfesze fölé tudjon menni, akkor mindenképpen kellene a PIC analóg lába elé egy védelmet tenni (pl. soros ellenállás és 5.1 vagy 5.6V-os zener).
(#) Szamy válasza szilva hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Igen, zenert tettem, de pont ez miatt vetődött fel a kérdés (merthogy az 5,1V).Így megnyugodtam.
Köszönöm!
(#) chriskross válasza Poostmaster hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Carry szokott ilyen gondokat okozni.
Illeszd be ezt a sort az init részhez:
  1. BCF             STATUS,C
(#) szilva válasza chriskross hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Igen, itt is ez lehet a gond. Az RLF a carry-t beforgatja a "LEPTET" változóba, így nem 2-vel, hanem 3-mal fogja az első összeadás a "LEDOSZLOP" értékét növelni. A következő iterációkban aztán ez a 3 csúszik fel, lesz belőle 6, 12, stb. az összeadásoknál.
(#) erdoszoli válasza icserny hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Köszi, délután át is nézem a projectet, és remélhetőleg este v reggel már lesz eredményem.
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Attól még, hogy sokszor működik, nem szabad lebeszélni a korrekt megoldásról az embereket. Én saját kezemmel tettem tönkre olyan PIC-et, a 10k hiánya miatt, amit előtte több százszor programoztam! Ha akarod neked is meg tudom oldani, csak megfelelő időben kell lehúzni az ICSP csatit!
Tehát a 10k kell, ha jót akar magának valaki.
Következő: »»   854 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem