Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   291 / 840
(#) kiborg válasza Reggie hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Hali!

Vagy ha nem is, (saját tapasztalat), hogy állandóan tévesztett, ugrált a program, akkor is amikor nem kellett volna és oda, ahova nem kellett volna. Pedig CSAK a GND volt közös, a motorok és a vezérlés külön tápról mentek.Utána optoval leválasztottam és minden tökéletes.
Kiborg
(#) vtnagy hozzászólása Dec 23, 2010 /

Sziasztok!
Atmega8 segítségével szeretnék szoftveresen 74HC164-es shiftregisztert vezérelni, de nem igazán hajlandó működni. A vezérlési eljárást kinéztem egy másik (igaz, nem épp ezekhez az IC-khez való) programból. Az IC-k elvileg működnek, mert PIC-kel már használtam őket.
Mellékelem a programot, amit használni szeretnék, hátha tud valaki valami tanácsot adni, mit kellene másképp.
(Ez egy teszt jellegű program, majd egy összetettebb program része lesz, ha sikerül működésre bírni.)

Üdv
vtnagy

main.txt

(#) ZsirosDani válasza vtnagy hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Szia!

Csak egy ötlet, de majd holnap reggel megnézem: lehet, hogy időzítés szükséges az i változód inkrementálásához
(#) kovacsj válasza Reggie hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Köszönöm szépen a segítséget, egy új trimmer potméter beszerelésével máris rendben van a dolog. Nem gondoltam volna, hogy a kontraszt miatt ennyire érzékennyé válik ez az egész LCD-kijelző.
(#) Reggie válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Tobbnyire fejleszteshez, vagy elore programozashoz szoktak hasznalni (pl ha programostul akarjak eladni).
(#) Reggie válasza kiborg hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Ez azert lehet, mert a transzformatorok kapacitivan is csatolnak, igy a nagy meredeksegu tranziens jelek konnyen atjutnak. Ha pl. a vezerlest egy kulonallo akkurol uzemelteted, es a motor megy halozatrol, akkor biztos nem lesz ilyen. Sot, ha induktivitast tartalmazo DC-DC-t hasznalsz a mikrokontroller tapjanak eloallitasahoz, es az induktivitas nem kelloen arnyekolt, akkor a motorok es nagy aramu vezetekek altal keltett zaj egy reszet beviszi a tapba.
(#) Beachway válasza Reggie hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Nos igazad volt. Xp alatt simán megírta. Ez után vissza is tudtam olvasni vele, és bele is került a HEX file. Még egyszer köszi a segítséget. A Topi féle AVR programozót szeretném megépíteni. Ehez kellett ez az egyszerű programozó. Sajna még valami ziccer van a dologban, mert nem ismeri fel a gépem az eszközt. A hardwer hibát nem tartom valószínűnek. És a programot is többször rátettem hátha.
(#) David.zsombor hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok szereztem egy c programozási könyvet.Csak kéne egy fordító vindowshoz avr studioval megírom c be de azzal csak hex et lehet fordítani és amivel a c programot le lehet fordítani hogy számítógépen tudjam fordítani.Köszi.
(#) Ricsi89 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Na ennek ugorj neki még egyszer, mert ennek én semmi értelmét nem látom. Mit is akarsz? AVR Studio-ban megírod a C programot, lefordítja hex-be és ez megy bele a vezérlőbe. Mit akarsz még? Azt nem a számítógép fordítja szerinted?Szerintem te valamit nagyon keversz valamivel. A hex amit az AVR Studio csinál az pont jó, az kell a vezérlőbe tölteni. Semmi más nem kell. Mit akarsz te még ebből csinálni?
(#) David.zsombor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Neem. Tudom hogy hex kell az uc be.Csak még nincs programozóm.és addig is szeretném gyakorolni a c programozást.PL.: ebből szeretnék futtatható progamot csinálniszámítógépen)

main.c

(#) gtk válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

GCC -t keress windowsra, azzal tudod leforditani, miutan kijavitottad a benne levo hibat. (#include hianyos)
(#) David.zsombor válasza gtk hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

jó köszi.
(#) Ricsi89 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

De azt ne várd, hogy avr-re írt programot win-en fogsz tudni futtatni. Egyébként Dev C++ programot használtam régebben win-en program írásra. Csak ha felrakod, akkor meg kell csinálni ezt, hogy legyen pontosvessződ.
(#) David.zsombor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Jó.Köszi neked is
(#) kovacsj válasza Reggie hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Köszönöm szépen a segítséget!
Egy új trimmer potméter beiktatásával megoldódott a probléma.
(#) Andre90 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Üdv Mindenkinek!

A segítségeteket kérném. Eddig még soha nem foglalkoztam mikrokontrollerekkel. Ma próbáltam ki először a programozómat, és sikerült egy elég nagy hibát elkövetnem. Az Attiny45 felprogramozásakor ahogy követtem Topi leírását, észrevettem hogy az ő általa mutatott videón a Fuses-ban egyedül a SELFPRGEN volt bepipálva, míg nálam több is, így hát kivettem a pipát mindegyik elől, és ezután már többé nem érzékelte a programozóm az attinyt. Kérlek titeket, ha valamelyitek tudna segíteni, hogyan varázsolhatnám vissza az élők sorába és azt megosztaná velem, azt nagyon megköszönném
u.i.: a hibaüzenet: ISP mode error
előtte felismerte, mielőtt kivettem a pipákat (meggondolatlanul)

Üdv: André
(#) trudnai válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szimulatoron fogod tudni tesztelni mit csinaltal... Anno PIC-ekkel kezdtem mikrokontrollerekkel valo foglalkozast es jo par hetig nem volt meg meg a programozo es a vezerlo, de kozben remek gyakorlatokat vegezhettem a szimulatoron. Tanulashoz az jo szolgalatot tesz. Majd ha azon jol mennek az alapok, csak akkor erdemes a chip-et felprogramozni es valosagban is kiprobalni, szoval ne csinalj ebbol problemat.
(#) TavIR-AVR válasza Andre90 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Kizártad magad a chipből, és a RESET lábat is letiltottad.

Az un. HVProg (nagyfeszültségű soros programozó) segítségével tudsz visszajutni a chipbe....
(#) David.zsombor válasza trudnai hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Nekem most olyan kéne amivel ki tudom próbálni a könyvben leírt egyszerű számítógépre való C programokat ha tudsz ilyet akkor légyszi küldj linket. köszi.Ja és író program nem is kell mert a C-t meg tudom írni AVR studioban csak olyan kéne a mi számítógépen futtatható programot csinál belőle.
(#) edison14 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Hali.

Én a DEVC++-t használom és teljesen meg vagyok vele elégedve. Ebben meg tudod írni a programot is és le is tudod futtatni. ALINK
(#) David.zsombor válasza edison14 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Köszi. De innen nem megy a letöltés emilben elküldöd?privibe elküldtem a címem
(#) trudnai válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Ertem, de ez akkor egy off tema. A Microsofttol ugy tudom le lehet tolteni egy ingyenes valtozatat a Visual Studionak. Linuxon es Mac-en pedig ott kell lennie kapasbl a gcc-nek.

Köszi megnézem.
(#) Andre90 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor ezek szerint vehetek új chipet.
(#) trudnai válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Parancs sorbol inditsd el! De amugy at kellene mennetek ezzel a temaval valami masik topikba...
(#) edison14 válasza Andre90 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Nem kell!

Építs egy Fusebit Doctor nevű kapcsolást és azzal fel tudod törni. Csak egy ATmega8-as meg egypár ellenállás kell hozzá. Én is most szeretném megépíteni. Ha gondolod megbeszélhetjük priviben az infókat.

Ha beirom a nevét nem hozza ki.
(#) Moderátor hozzászólása David.zsombor hozzászólására (») Dec 26, 2010

Mázlid hogy a szeretet ünnepe van.
(#) David.zsombor válasza (») Dec 26, 2010 /

Bocsi.Boldog karácsonyt neked is.
(#) Kormen hozzászólása Dec 26, 2010 /

Sziasztok!

Én is belekezdtem az AVR-ekbe, és az "egyszerűbb" dolgok mennek is, de kellene kicsit bonyolódni.

Szeretnék egy atimega161-el elérni egy atitiny13-at SPI re gondoltam de nem igazán tudtam megtalálni a megfelelő leírást hozzá. (vagy csak nem értem)

a feladat:

Az atitiny13 frekvenciát számolna majd a számolt értéket valahogy átjuttatná a a mega161-nek. előszor a bascom shiftin-shiftout párosra gondoltam de, sehogy sem akarja átküldeni a dolgot (mellesleg igencsak hasonlít az SPI-re) aztán SPI-ben gondolkodtam, de a tiny13-at spi slavebe lökni nem tudom.

Mit ajánlotok? melyiket próbáljam?
Következő: »»   291 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem