Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Hali!
Vagy ha nem is, (saját tapasztalat), hogy állandóan tévesztett, ugrált a program, akkor is amikor nem kellett volna és oda, ahova nem kellett volna. Pedig CSAK a GND volt közös, a motorok és a vezérlés külön tápról mentek.Utána optoval leválasztottam és minden tökéletes. Kiborg
Sziasztok!
Atmega8 segítségével szeretnék szoftveresen 74HC164-es shiftregisztert vezérelni, de nem igazán hajlandó működni. A vezérlési eljárást kinéztem egy másik (igaz, nem épp ezekhez az IC-khez való) programból. Az IC-k elvileg működnek, mert PIC-kel már használtam őket. Mellékelem a programot, amit használni szeretnék, hátha tud valaki valami tanácsot adni, mit kellene másképp. (Ez egy teszt jellegű program, majd egy összetettebb program része lesz, ha sikerül működésre bírni.) Üdv vtnagy
Szia!
Csak egy ötlet, de majd holnap reggel megnézem: lehet, hogy időzítés szükséges az i változód inkrementálásához
Köszönöm szépen a segítséget, egy új trimmer potméter beszerelésével máris rendben van a dolog. Nem gondoltam volna, hogy a kontraszt miatt ennyire érzékennyé válik ez az egész LCD-kijelző.
Tobbnyire fejleszteshez, vagy elore programozashoz szoktak hasznalni (pl ha programostul akarjak eladni).
Ez azert lehet, mert a transzformatorok kapacitivan is csatolnak, igy a nagy meredeksegu tranziens jelek konnyen atjutnak. Ha pl. a vezerlest egy kulonallo akkurol uzemelteted, es a motor megy halozatrol, akkor biztos nem lesz ilyen. Sot, ha induktivitast tartalmazo DC-DC-t hasznalsz a mikrokontroller tapjanak eloallitasahoz, es az induktivitas nem kelloen arnyekolt, akkor a motorok es nagy aramu vezetekek altal keltett zaj egy reszet beviszi a tapba.
Nos igazad volt. Xp alatt simán megírta. Ez után vissza is tudtam olvasni vele, és bele is került a HEX file. Még egyszer köszi a segítséget. A Topi féle AVR programozót szeretném megépíteni. Ehez kellett ez az egyszerű programozó. Sajna még valami ziccer van a dologban, mert nem ismeri fel a gépem az eszközt. A hardwer hibát nem tartom valószínűnek. És a programot is többször rátettem hátha.
Sziasztok szereztem egy c programozási könyvet.Csak kéne egy fordító vindowshoz avr studioval megírom c be de azzal csak hex et lehet fordítani és amivel a c programot le lehet fordítani hogy számítógépen tudjam fordítani.Köszi.
Na ennek ugorj neki még egyszer, mert ennek én semmi értelmét nem látom. Mit is akarsz? AVR Studio-ban megírod a C programot, lefordítja hex-be és ez megy bele a vezérlőbe. Mit akarsz még? Azt nem a számítógép fordítja szerinted?Szerintem te valamit nagyon keversz valamivel. A hex amit az AVR Studio csinál az pont jó, az kell a vezérlőbe tölteni. Semmi más nem kell. Mit akarsz te még ebből csinálni?
Neem. Tudom hogy hex kell az uc be.Csak még nincs programozóm.és addig is szeretném gyakorolni a c programozást.PL.: ebből szeretnék futtatható progamot csinálniszámítógépen)
GCC -t keress windowsra, azzal tudod leforditani, miutan kijavitottad a benne levo hibat. (#include hianyos)
jó köszi.
De azt ne várd, hogy avr-re írt programot win-en fogsz tudni futtatni. Egyébként Dev C++ programot használtam régebben win-en program írásra. Csak ha felrakod, akkor meg kell csinálni ezt, hogy legyen pontosvessződ.
Jó.Köszi neked is
Köszönöm szépen a segítséget!
Egy új trimmer potméter beiktatásával megoldódott a probléma.
Üdv Mindenkinek!
A segítségeteket kérném. Eddig még soha nem foglalkoztam mikrokontrollerekkel. Ma próbáltam ki először a programozómat, és sikerült egy elég nagy hibát elkövetnem. Az Attiny45 felprogramozásakor ahogy követtem Topi leírását, észrevettem hogy az ő általa mutatott videón a Fuses-ban egyedül a SELFPRGEN volt bepipálva, míg nálam több is, így hát kivettem a pipát mindegyik elől, és ezután már többé nem érzékelte a programozóm az attinyt. Kérlek titeket, ha valamelyitek tudna segíteni, hogyan varázsolhatnám vissza az élők sorába és azt megosztaná velem, azt nagyon megköszönném u.i.: a hibaüzenet: ISP mode error előtte felismerte, mielőtt kivettem a pipákat (meggondolatlanul) Üdv: André
Szimulatoron fogod tudni tesztelni mit csinaltal... Anno PIC-ekkel kezdtem mikrokontrollerekkel valo foglalkozast es jo par hetig nem volt meg meg a programozo es a vezerlo, de kozben remek gyakorlatokat vegezhettem a szimulatoron. Tanulashoz az jo szolgalatot tesz. Majd ha azon jol mennek az alapok, csak akkor erdemes a chip-et felprogramozni es valosagban is kiprobalni, szoval ne csinalj ebbol problemat.
Kizártad magad a chipből, és a RESET lábat is letiltottad.
Az un. HVProg (nagyfeszültségű soros programozó) segítségével tudsz visszajutni a chipbe....
Nekem most olyan kéne amivel ki tudom próbálni a könyvben leírt egyszerű számítógépre való C programokat ha tudsz ilyet akkor légyszi küldj linket. köszi.Ja és író program nem is kell mert a C-t meg tudom írni AVR studioban csak olyan kéne a mi számítógépen futtatható programot csinál belőle.
Hali.
Én a DEVC++-t használom és teljesen meg vagyok vele elégedve. Ebben meg tudod írni a programot is és le is tudod futtatni. ALINK
Köszi. De innen nem megy a letöltés emilben elküldöd?privibe elküldtem a címem
Ertem, de ez akkor egy off tema. A Microsofttol ugy tudom le lehet tolteni egy ingyenes valtozatat a Visual Studionak. Linuxon es Mac-en pedig ott kell lennie kapasbl a gcc-nek.
Köszi megnézem.
Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor ezek szerint vehetek új chipet.
Parancs sorbol inditsd el! De amugy at kellene mennetek ezzel a temaval valami masik topikba...
Nem kell!
Építs egy Fusebit Doctor nevű kapcsolást és azzal fel tudod törni. Csak egy ATmega8-as meg egypár ellenállás kell hozzá. Én is most szeretném megépíteni. Ha gondolod megbeszélhetjük priviben az infókat.
Ha beirom a nevét nem hozza ki.
Mázlid hogy a szeretet ünnepe van.
Bocsi.Boldog karácsonyt neked is.
Sziasztok!
Én is belekezdtem az AVR-ekbe, és az "egyszerűbb" dolgok mennek is, de kellene kicsit bonyolódni. Szeretnék egy atimega161-el elérni egy atitiny13-at SPI re gondoltam de nem igazán tudtam megtalálni a megfelelő leírást hozzá. (vagy csak nem értem) a feladat: Az atitiny13 frekvenciát számolna majd a számolt értéket valahogy átjuttatná a a mega161-nek. előszor a bascom shiftin-shiftout párosra gondoltam de, sehogy sem akarja átküldeni a dolgot (mellesleg igencsak hasonlít az SPI-re) aztán SPI-ben gondolkodtam, de a tiny13-at spi slavebe lökni nem tudom. Mit ajánlotok? melyiket próbáljam? |
Bejelentkezés
Hirdetés |