Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   8 / 2208
(#) sturbi hozzászólása Máj 3, 2007
Egyetértünk, én is hasonlóan gondolkozom. A kimenőt is meg lehet amúgy házilag csinálni, a hálózatit meg pláne. A csöves végfokomba én is magam tekertem a kimenőket szétszedett M102-kre. 20 Hz-től 80 Khz- ig megy 35 W-on.
(#) elektro hozzászólása Máj 4, 2007
hy
Május 19 Békécsabai Rádióamatőr klub által szervezett börze lesz. Aki közel laki érdemes ide is elnézni rengeteg csövet lehet venni olcsón nem csak rádió amatőr cucok vannak
(#) sturbi hozzászólása Máj 4, 2007
Figyu elektro
Ugyanazon az oldalon GU 50 SE, vagy 15 W EL 84-es PP-n nem gondolkodtál ? Jó kis bombabiztos, olcsón megvalósítható kapcsolásoknak látszanak.
(#) elektro válasza sturbi hozzászólására (») Máj 5, 2007
hy
ha viszaolvasgatsz meg tudod mirt nem őket választom. De van jó hír is fel teszik a 2A3 rajzát jó minőségben bár ez lehet csak nekem jó hír valamint www.hmtrafo.hu gyárt egyedikimenőket olcsón pl nekem a darlinghoz 48kohm primer 8ohm szekiunder M magra kértem és 8700+áfa.
szerintem ez jó ár lehet innen redelem a 2A3 hoz is bár ebbe tungsram vélemyénye kell.
(#) elektro hozzászólása Máj 5, 2007
szegény tungsram mindenki köztük én is a vléményével zakltjuk
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Máj 5, 2007
most nézem ez a 2A3as rakj ez elég kifli 5Wos. Nem tom az énB&W 90dB érzékenységű hangfalammal szólna egyáltalán?
(#) sturbi hozzászólása Máj 5, 2007
Ne hogy félreérts, nem kötekedni akarok, lehet hogy nem figyeltem eléggé. Átnéztem nagyjából az eddigieket, nem tűnt fel hogy ezek a csövek el lettek vetve.
Százával dolgoztam ezekkel a csövekkel RL-ekben, megbízható, jó csöveknek tartom őket, szinte ingyen beszerezhetők, azért próbáltam egy kicsit ráirányítani a figyelmet.
(#) elektro válasza sturbi hozzászólására (») Máj 6, 2007
hy
Jó tudom az előbb említett csövekkel semmi gondom mivel ha minden jól megy nyár végére meglesz az amatőr vizsgám és egy rádió klub tagja is vagyok ott renngeteg ehhez hasonló csövet ahogy te is mondtad akár ingyen is megszerezhetők. Egy gondom van mivel én még nem értek hozzá ez lesz az első erősítőm úgy gondoltam hogyha nem is szól akkorát mint elvártam akkor nézzen is ki. Tegyük fel EL84 vagy valahi ilyesmi cső. Az egyik a szokásos henger formája van végén kis csúcsal vagy ugyan ez a cső kicsit ilyen körte formával majd nézd meg az elektroncső oldalán mondjuk a 2A3 at. Szerintem rájösz miért szenvedek itt össze vissza az ilyen drága meg beszerezhetetlen csövekkel. Az én tudom hogy nagyon hülye felfogásom van ezzel kapcsolatban csak gondoltam első erősítő adjuk meg ami neki jár.
(#) EcoPityu hozzászólása Máj 6, 2007
Ő moderátorsága Norberto átpakkintotta rendezvényes hozzászólásainkat http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2334.html
ide! De nem haragszunk rá, és még meg is köszönjük neki, felhívnám a figyelmeteket, hogy a reklámtevékenységekről szóló xy évi yxz törvény alapján ezt bizonyára jól is teszi, nézzetek át néha ide is..
(#) sturbi hozzászólása Máj 6, 2007
Hát igen, szép darab az biztos. Nekem a 6c33c a kedvencem, az se kutya.
Ha M vasra tekerik a kimenőt, akkor kell majd még vagy 20 H folytó is SE-be, mert légrés nemigen oldható meg.
Nem lesz ez egy olcsó erősítő.
Bocs a negatív sugarakért, amúgy én is tervezem egy visszafogott SE építését, talán 6p31 -el vagy 6p3sz-el (ezek vannak itthon), de még a 6sz33sz is szóba jöhet, bár abból csak 1 van.
Amugy, ha a tranzisztorost meg tudtad csinálni, a csöves is menni fog, csak az életvédelemre kell jobban figyelni, és biztos hogy tetszeni fog a hangja.
(#) elektro válasza sturbi hozzászólására (») Máj 7, 2007
6c33c az neke is tetszik és nemis drága pedig jó csőnek irják. Ráadásul SE módban kijön 15W jön ki belőle. Ami necces az a kimenő elég nagy is kell neki kb 50Wha jól sejtem. Az elektroncsön 30e darabja azt tuti nem én fogom megvenni. Majd fel kéne keresni ez ügyben a az egyedi kimenőket gyártó céget.
(#) sturbi hozzászólása Máj 7, 2007
Hát az elektroncsőn a 2A3-é duplája. Nem véletlenül. Minél kisebb Ra-ra kell a trafó annál könnyebb elkészíteni. Én nem idegenkednék a tekercseléstől a helyedben. Amit tekercseltetsz az valószínüleg pont olyan lesz, mintha te tekerted volna, esetleg rosszabb.
Ekkora trafóknál már nem hajszáldróttal megy a tekerés, sztem 2* 10 rongyér már érdemes megvizsgálni a témát.
(#) elektro válasza sturbi hozzászólására (») Máj 8, 2007
Nah lényeg a lényeg hogy úgy néz ki összejön a 2A3 kapcsolás. Fel került jó minőségben a kapcsrajz az elektroncső.hu-n. A bekábelezésen a trafókkivezetéseit hova is kell kötni pontosan nem igazán értem de hátha segít valaki. Mert a közvetlen fűtés megkavarja kicsit a dolgot. Sebaj szerintem ez a legkevesebb gond. Apénz az nagyobb. Majd szépen lassan összejön. A kondik jelentenek gondot 900Vosak nehezen tudom beszerezni az az érzésem
(#) sturbi hozzászólása Máj 8, 2007
A kondi nem gond sorba kötsz dupla értékű 450 voltosokat, amúgy ott csak 500 volt körüli csúcsra kell számítani,tehát igazából az 550 V-os is jó. A 900 volt helyett biztosan tökéletes, ha 350/385 voltosokból kevered ki az előirt értékeket kapacitásra és feszültségre, azokat könnyű beszerezni, de ha ragaszkodsz a 900 volthoz, akkor 450/550 voltos is könnyen beszerezhető.
(#) elektro válasza sturbi hozzászólására (») Máj 8, 2007
hy
hát igazából szeretném betartani a feszültségeket én sem tartom valószínűnek hogy 500Vnál nagyobb feszülstségek mennek de azért betarom. Valójában kondi blokkok kellenek mindenhova. Mert ha sorosan kapcsolom akkor a kapacitáok 1/c szerint alakulnak igaz?
(#) sturbi hozzászólása Máj 10, 2007
Mi ez a nagy csend elektro ? Nehogy már fennakadj apróságokon. Az egy nagyon jó kapcsolás, bármilyen csövekkel. Érdemes megépíteni. Először meg kell csinálni filléresbe, aztán ha már működik, akkor is ráérsz költekezni rá. A két folytónak először elég a helyet kihagyni. Kimenőt EI magra légréssel (az eredeti kapcsoláson látom átfolyik a kimenőn az anód nyugalmi áram, M mag sztem nem is jó). SRPP szinte bármilyen csővel jó. Nem kell bele semmi extra kondi, elég olyan is ami megfelelt pl. a BEAG-nak. Hálótrafót nyugodtan meg lehet tekerni egybe a fűtéssel akár a két erősítőnek is, csak külön kell pufferelni (persze az erősítőknek jobb külön, de ekkora teljesítménynél én egy hálótrafót csinálnék, jó bikát).
A mechanikát csináld véglegesre, az elektronikát rugalmasra és már sínen is vagy.
Na most jól bekavartam, látom egyszerre nyomtuk.
(#) sturbi hozzászólása Máj 10, 2007
Ha két egyforma kondit sorbakötsz, az értékük fele lesz, a feszültségtűrés a duplája. Egy-egy ellenállás (pl. 220 K) sem árt, meg még egy kisértékű (1 µF-körüli áthidalás is elfér, végfoknál pláne).
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Máj 11, 2007
Bizony Elektro! Sturbi jól beszél, én régen javítottam egy Dynacord gitárerősítőt /zenekarit/, és abban is a tápfesz 2 db EL34-hez közel 550v volt. Megbízható ilyen feszültségbírású kondim nekem sem volt, viszont volt sok bontott PC tápom, 200v/330µF-os kondikkal. Ezekből raktam sorba 3 db-ot mindenhova ahova kellett, ilyenkor, ha egyforma értékű kondikat kötsz sorba, a kapacitáseredő annyiad része lesz, mint ahány kondi van sorban. Tehát 220/3, azaz 73uF. Ez még mindíg több volt mint a gyári 33µF-osok, ezért sokkal jobb szűrést biztosított. Én is ajánlanám ezt a módszert, akár nyákra is ültetheted őket, és ahogy azt sturbi is említette, minden kondira párhuzamban egy-egy 220kohm-os ellenállás, hogy elosszák köztük a feszültséget. /kiccsi óccsó, áfás számlá/
(#) EcoPityu hozzászólása Máj 11, 2007
Bocsesz! 110uF, én meg itt számolok a 220µF-osokkal 73-as eredőt...
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 11, 2007
De bizony jól számoltál EcoPityu, mert 3 * 73. Megnyugvással tölt el, hogy nem csak én vagyok ilyen szétszórt.
(#) elektro válasza sturbi hozzászólására (») Máj 11, 2007
nem töntem el követem a forumot. Csak jön egy műhelyfelujjitás s az szivja a pénzt elég rendesen. 100e megint beleölök szóval megint kinullázom magam
(#) sturbi hozzászólása Máj 11, 2007
Persze, én az előző oldalt tettem a kedvencekbe, és a nagy odafigyelésben nem vettem észre a továbblépést, csak jóval a hozzászólásom után.
(#) EcoPityu hozzászólása Máj 27, 2007
Mielőtt ismét kihalna a topic, egy kis lökést adnék! Amióta itt írogatok ebbe a fórumba ismét feltört bennem az ősi ösztön és a másik meglévő DVD dobozomba is nekiálltam építeni valamit.:
Az első nekiugrás 2 db 6H5C-s csővekkel indult, mert volt 3 db-om, de beszívtam (pedig milyen szép lett volna)mert túl sok volt neki a 250v-os anód! Bőven elég lett volna 150v-is, de a trafót már én le nem tekerem! ekkor jöttek az azonos foglalatba helyezett(oktál) 6L6-ok, amikkel feszültségkétszerezzéssel 480v-os feszkóról már a kis összerakott trafókból is 20w jött! Aztán rálöktem a gyári Zelmer kimenőt és 60w csak úgy ugráltatta a videoton mélyet! Tehát 2x60w-os lesz, ha bírja a táp.
Ím néhány kép a mellékletben, szerezzetek néhány kula (bocs Norberto) DVD-t és lehet a felesleges digitális elektronikát eltávolítani!

ujcsoves.zip
    
(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 27, 2007
Nagyon termelékeny vagy....

Szép munka,gratula hozzá.Bárcsak nekem is lennének elfekvőben ilyen csöveim,gyári kimenőtrafóim.

üdv.
(#) elektro válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 27, 2007
hy
itt a nyár a munka időszaka. Lehet venni kimenőket 6e től elég nagy összegekig. Csövekkel ne pánikolj keresd fel a helyi rádióamatőr klubb hátha akdnak itt csövek. Nem is drágán, Rengeteg olyan kapcsolás van ami alapból adókban használatos cső de erősítőt építenek belőle.
(#) barkácsoló válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 27, 2007
Üdv újra EcoPityu!
Szép munka!
Én sem ülök tétlenül,két nagyobb kütyü építése között egy elektroncsöves hangszer előerősítő/torzító mindjárt kész is.
1 db ecc 83-at használ

Valakinek ajánlottam ezt a rajzot ,talán pont ebben a topicban. Jó hangja van. Úgyhogy megépítem én is
Ezzel is az áll fenn hogy a dobozolás több időt vesz el, mint a forrasztás.
Csináltam neki elő -és hátlapot. (jaj a fűrészelés... szegény kezem )
Szerintem nagyon jópofán néz ki!

Amúgy trafótekerés: most hallottam egy jó ötletet:

fúróval tekerés.
A tokmány oldalára egy mágnes, mellé egy reed cső, a reed csövet meg hozzápászítod egy számológéphez(a egyik gombjával párhuzamosan kötve), hogy összeadjon, így mutatja a menetszámot, kihagyás nélkül, nagyobb sebességnél is. Aki mondta annak bevált.
Még nem mélyültem el ebben, de egy nagyon jó ötletnek tűnik.
Természetesen a csévetestet a tokmányra kell ráapplikálni, és letámasztani, rézhuzal csévét belőni, stb, vagy állványt ácsolni neki...
(#) elektro válasza barkácsoló hozzászólására (») Máj 27, 2007
szerintem sokkal jobb kézzel. Elég nehéz megoldani kisipari körülmények között. Már próbáltam. Ha sokat pöcsöl vele az mber akor meglehet oldani de addigra megtekered bár ezt mindenki maga dönti el.
(#) sturbi hozzászólása Máj 27, 2007
Hétvégén nekem is volt némi ihletem. Előkapartam a műhelyszerű kupacból két rossz BEAG-ot és megműtöttem őket. Nem volt tanulság nélküli. Az egyik egy AE 110, ECL 86-os 10 W-os, a másik egy AEX 650 EL 34-es 60 W-os.
AE 110.: ecl 86 anódok vörösen izzottak, hangszóróból leginkább csak hálózati brumm hallatszott. Nagy reményeket nem fűztem hozzá, mert adatlap szerint ez egy gyenge minőségű erősítő (mai tranzisztorosokhoz képest), de azért nekiláttam. A csatolókondik rendesen átvezettek a fázisfordító kimenetén (multiméterrel is mérhető volt 2Mohm állásban), ezeket cseréltem mindenhol, az anód izzás megszűnt. És most jött a meglepetés. Ennek az egyszerű erősítőnek káprázatosan szép hangja van.
Nyoma sincs mély vagy magashiánynak, amire az adatlapból következtetni lehetett, simán jobban szól monóban is, mint a lányom 90 e ft-os sony hifije sztereóban.(5 W körüli hangerőn). Maradt még némi brumm (nagy némi), amit reljes mértékben megszüntetet egy denszeszes tisztogatás (mindenre kiterjedő).
Tekintve, hogy ez egy nagyon egyszerű erősítő és nincs benne semmilyen különleges alkatrész, remélem bizonyítja, hogy érdemes csővel építkezni, én már sok tranzisztoros és ic-s erősítőt is csináltam, de a legszebb hangot mindig a cső produkálta. (persze a hangverseny azért jobb).
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 28, 2007
Örömmel látom hogy ismét van élet ebben a topicban.
Sajnos én nem büszkélkedhetem ilyen gyors sikerekkel fél éve készülő erősítőmmel kapcsolatban,de amint kész lesz,teszek fel róla néhány képet.Most a kimenő tekerése következik,azon kívül már csak a dobozolás van hátra.A hangja egy kezdetleges kimenővel is nagyon tetszett,remélem az előírt trafóval még jobb lesz.
Régebben,kb.8 éve nekem is volt szerencsém egy Beag AE-110-est javítani,sajnos akkor még nem igazán értékeltem a csöves dolgokat,így nemigen érdekelt a hangja.Persze ez mára megváltozott,most nagyon örülnék egy ilyennek.

üdv
(#) sturbi hozzászólása Máj 28, 2007
Tekercselőgép recept: fogsz egy 6-os vasat, hajlítasz a végére egy kurblit, menetet vágsz az egyenes részére. Vágsz fából 2 csonkagúlát, ezeknek a forgástengelyét átfúrod. Ráhúzod a kurblis vasra, az egyik csonkagúlát jó szorosan rögzíted a tengelyen. A cséve a csonkagúlák közé kerül, csavarral összeszorítva. Magát az egész egységet ráhelyezed egy U alakú tartóra (pl.fából), és akármivel (pl. hiltiszalag) rárögzíted. oldalcsúszás ellen egyik oldalon csavarokkal rögzíted. Fogsz egy másik 6-os vasat és távolabb ezt is rászereled az U tartóra. Ezen lesz amiről letekersz. A drótot tekerés közben kézzel prímán lehet vezetni. Kimenőtrafót sztem egy ilyen áttétel nélküli eszközzel lehet a legjobban tekerni.
A drót feszítésre és vezetésre aztán vérző kézzel még ki lehet találni egész jó dolgokat.
Következő: »»   8 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem