Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Használsz valami vezetéket a PK3 és a paneled között?
A menüpont a PK3 saját programjában található, ha van ilyen benne! A PK2- programjában van, azt hittem te is a saját programját használod. Jó lenne látni milyen az áramkör, mert ez erősen szűréses, zavarforrásos problémának tűnik.
A PIC18F4458-ról csak egy 46 oldalas adatlapot találtam, amiben egy csomó minden nincs benne amire kíváncsi lennék (például a megszakítások). Ezekkel kapcsolatban melyik PIC adatlapja az irányadó?
Ötlet: Nálam a PK2 bolondult meg egyszer, mikor az MPLAB, és a saját programja is nyitva volt. Az is azt kifogásolta, hogy nem az expected value amit kiolvas.
Szia!
Idézet az adatlapjából: Idézet: „Note: This data sheet documents only the devices’ features and specifications that are in addition to the features and specifications of the PIC18F2455/2550/4455/4550 devices. For information on the features and specifications shared by the PIC18F2458/2553/4458/4553 and PIC18F2455/2550/4455/4550 devices, see the “PIC18F2455/2550/4455/4550 Data Sheet” (DS39632).”
Te Attila, ne vedd ezt most kötözködésnek, de mintha valaki már ugyanezt kérdezte volna nem olyan túl régen: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_743645.html#743645
Basszus tényleg!
Köszönöm mindhármótoknak!
Szűrésként egy 1000µF és egy 100 nF van a tápon.
Egyébként "korlátozott kollégiumi lehetőségek okán" egy régi számítógép tápegység 5 Volt-ját használom, aminek földjét összekötöttem a PicKit földjével. Gondolom az nem lehet probléma.
Úgy tudom, hogy ezek a 8-ra és 3-ra végződő típusszámú PIC-ek a 3-mal kisebb típusszámú alapra épülnek, a legfőbb eltérés az, hogy az A/D 12 bites bennük. A 4458 tehát igazából mindenben a 4455-tel kellene, hogy megegyezzen, a különbségek vannak abban a 46 oldalasban leírva.
Sziasztok! Nem igazán tudom jó helyre írok e. Kellene nekem egy soros port egy távirányító jeleit megnézni, gondoltam ezt össze dobom, egyszer már jó volt:Bővebben: Link. De most közli a win, hogy nem lehet telepíteni. A panel jónak tűnik, mert egy másik usb-s próbálkozásomat bele töltve megy. Próbáltam már leszedni a drivert ami fenn van, de nem segített. Mi lehet ilyenkor? Előre is köszönöm!
Megoldódott. Azt nem tudom mitől, egyszer csak jó lett.
Üdv a csapatnak! Egy olyan problémám lenne, hogy IV18-as csővel órát szeretnék építeni, ennek sajnos a legegyszerűbb módja egy PIC alap. Eddig ahol csak tudtam, kerültem, itt most nem lehet… Adott egy hex fájl is ehhez. Az eredeti 16F627-tel van, ebbe nem férne ébresztő funkció, ami nekem azért kellene, így egy 628-at vettem. Valaki megtenné, hogy segítene ébresztést applikálni a programba? Köszi előre is minden segítséget!
Sajnos el kell keserítselek, egy hex fájl ilyen módon nem módosítható. Tehát egy nyers hex fájlba beleírni egy plusz funkciót... szinte lehetetlen. Azért írom, hogy szinte, mert lehetséges, hogy mondjuk 1 millió USD pénzért hajlandó lenne valaki pár hétre beleőszülni a feladatba. Akkor már inkább érdemes a nulláról felépíteni a projektet, ébresztéssel együtt. Vagy szétnézni a neten, itt a HE-n és vadászni egy megfelelő projektet, amibe már tervezve van eredetileg a "kelesztés".
Ezzel tisztában vagyok, hogy át kéne kódolni, csak már annyit se tudok az egészről, mint régebben Akkor próbálok túrni egy akármilyet, amilyen esetleg jó lehet hozzá… Üdv
Én úgy tudom hogy létezik olyan progi, ami a hex.ből visszakonvertálja assembly forráskódra. (Onnan már egyszerű.)
Létezni létezik, nem ezzel van baj. Viszont ha a .hex pl. egy C fordító által generálódott, azt próbáld meg visszafejteni. Elárulom nem lesz egyszerű. Új programot írni sokkal könnyebb. A disassemblált asm kódban sem komment sem megértést segítő beszédes címke nem lesz. Ha az eredeti .hex file asm-ben íródott, akkor valamivel könnyebb, de úgy sem sokkal.
klemo86: Nincs meg véletlenül a forráskód? (asm vagy C, stb.) szerk.: Hozzátenném, hogy nem lehetetlen feladat, de szerintem nem éri meg a fáradtságot visszafejtegetni.
Ilyet magamnak se csinálnék, legfeljebb akkor, ha életem függne tőle... De látom te úgy ítéled meg, hogy onnan már egyszerű, hát várjuk a módosítást!
Üdv mindenkinek.
Még mindig az RS485ös dologban kérnék segítséget. kéznél lévő eszközök adottak , szóval légyszi ne tanácsoljátok hogy csináljak újat, ez valami program hiba csak még nem jöttem rá mi Szóval a PC és a PIC között lévő IC-k PC oldalról nézve sorban : FT232RQ -> valami ST ic sajnos már lekopott az átalakíton belül -> SN75176 ->PIC . Az átalakító működik, ugyanígy SN ICre kötve, csak mivel az a program nincs meg nekem így nem tudom az esetleges inicializálási beállításokat ellesni. Natúr 2 vezetéken megy a kommunikáció. 8 biten. Így fest az init : TRISA = 0x00; LATA=0x00; TRISB = 0X00; TRISC = 0xF2; INTCON=0XE0; INTCON2=0; INTCON3=0; PIR1=0X0F; PIR2=0; PIE1=0X30; PIE1bits.TXIE=0; PIE2=0; IPR1=0; IPR2=0; RCONbits.IPEN=1; TXSTA = 0; RCSTA = 0; RCSTAbits.CREN = 1; TXSTAbits.BRGH = 0; TXSTAbits.TXEN = 1; RCSTAbits.SPEN = 1; BAUDCON = 0; SPBRG = usart_baud; RX_inp = 0; RX_outp = 0; TX_inp = 0; TX_outp = 0; RCONbits.IPEN=1; INTCONbits.GIEH=1; INTCONbits.GIEL=1; IPR1bits.RCIP = 0; PIE1bits.RCIE = 1; IPR1bits.TXIP = 0; PIE1bits.TXIE = 0; usart_baud jelen esetben 31 , mert 19.2kbps átvitel lenne alkalmazva, 9830400 -es külső kvarccal. Ha rs232es csatlakozással próbálom ugyanezt a beállitást, természetesen PIC->max232->PC soros port útvonallal , akkor teljesen tökéletesen működik. 485ös útra kapcsolva viszont nem jó az adatátvitel: pl leütött gombot visszaküldi -> 0x30 -ra ez a válasz : 0x0 , 0x06, Próbáltam a baud rate átírást, akár programban akár a terminálon, de lényegében nem is változott a válasz kód.Esetleg tipp vagy ötlet? Rosz az alapfeltevés hogy ez az inicializálás kell neki ?
Hogy válaszod ki az irányt?
Idézet: „kéznél lévő eszközök adottak , szóval légyszi ne tanácsoljátok hogy csináljak újat” Nem tanácsolom, de azt kéne... Kíváncsian várom ez így hogyan fog működni.
pl jumperral.
elvileg az SN ic RE és DE lába is vezérelve van aszerint hogy fogadó vagy küldő állapot legyen aktív. megy is a kommunikáció csak épp nem tul jol. Köszi a tanácsot Egy működő dologrol lett a hardwer "lekoppintva" . azon a kommunikáció működik. Szóval lehetséges.. Csak annak a programját nem látom, nem is beszerezhető, de reprodukálható Szóval szkeptikusságot félretéve , tudjuk hogy működhet kérdés hogyan
Van megoldás, mint azt korábban említettük, de ha a 75176 nincs irányvezérelve a kommunikáció alatt, akkor ne várd, hogy normális legyen a viszirány, főleg egy olyan programmal ami ezt nem is vezérli.
Egy rajz többet mondana, abból látni lehetne, hogy elviekben működik-e. A koppintás is kényes dolog, mert lehet rosszul is!
Jah mégegy dolog, PIC adatlapjában talált "SETTING UP 9-BIT MODE WITH ADDRESS DETECT " részt is próbáltam, mivel ott irták hogy tipikusan az RS485ös rendszerekhez van. Nah azzal szinte a kommunikáció se indult el :S
Ha RS232 vonalon megy, a 485-ös driver nélkül, akkor nem a beállításokkal van a baj.
Igen, arra gondoltam, csak sajnos én a forráskóddal se nagyon tudnék mit kezdeni
És itt a kérdés hogy akkor mi ... Várom az ötleteket.
Megmondom. Alapvetően az a baj, hogy fogalmad nincs arról, hogyan működik az RS485-ös kommunikáció fizikai szinten. Bár ez itt off, próbálom megvilágítani. A két 75176 között a két vezetéken egy időben csak egy irányba mehet a kommunikáció. Az irányt mindkét IC-ben ki kell választani, azaz a PIC-nek is és jelen esetben a PC-nek is! A PIC-en ez "egyszerű" mert te írod a programot. Egy terminal program viszont nem tudja kiválasztani az irányt, valamint nem tudja betartani a protokolt.
Nem tudom miről koppintottad, mert úgy látszik nem akarod elárulni annak ellenére sem, hogy így nem tudunk segíteni, de lehet, hogy az a program ami ehhez van írva kezeli ezeket a vonalakat is, de ahhoz a PIC-ben lévő programnak ismernie kellene a protokolt. Az is lehet, hogy a PIC programjának kellene a masternek lenni, és a PC programja erre reagálva küldene adatokat a megfelelő időben, de lehet ez fordítva is. Lényeg, hogy itt az áramkör lekoppintása semmit nem ér a megfelelő protokol ismerete, leprogramozása nélkül.
Örülök az őszinteségnek, de azért nem mondanám hogy fogalmam sincs arrol mi hogy működik. Hozzá se szagolnék egyből ilyen dologhoz ha analfabéta lennék. Mint ahogy a PICet se akkor vettem a kezembe mikor nem tudtam mi a programozás. De ez még vehető építő jellegű kritikának. Viszont látom nem értjük egymás baját. Működik az adás és a vétel is mindkét irányban, igen lekezelve mikor mi működjön... viszont a küldött és a fogadott adatom nem stimmel , ha csak szimpla adok kapok játékot játszom ellenőrzés képpen. Persze ha nincs ötlet a miértre akkor inkább ne offoljuk egymást mert azt a legkönnyebb...
Mekkora a szünet az irányváltás között?
...akarom mondani az irányváltás után az adat elküldése előtt...
Egyébként miért is kapcsoltad be a 9. bit figyelését, mire is jó az? |
Bejelentkezés
Hirdetés |