Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   100 / 177
(#) mezga válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Dcsabi , köszi !
Az MPlab-al csak fordítsam le , és a meglévő égető progival HEX -ből töltsem le?


Kkrisz75 !

Helyettem is szóltál ,pont igy vagyok vele .
Én már a lemez B oldalát játszom , igy az idő hát ....

mezga
(#) vilmosd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Idézet:
„Lent leírt Könyv PDF ben meg van?”
Mar tobbszor belinkeltem a konyvtarat. Ott a PIC alkonyvtarban jelenleg 20 file van. Nekiallsz, letoltod mindet, es atnezed egyenkent figyelmesen. A ZIP-eltek kozott van egy par mintapelda csomag. ASM es C. A C programokat eloszor hanyagold, de pl a "PIC Scool" csomag ASM reszet erdemes elkezdeni az elso peldatol. Az ne zavarjon, hogy a kommentek spanyolul vannak, mert az ASM a lenyeg. Csinalsz minden peldahoz projektet a MPLAB-ban, es szimulatorral szepen vegigmesz lepesrol lepesre a mintapeldan. Probalod megerteni mit csinal a program. Nezed a PIC regisztereit, hogyan valtoznak lepesrol lepesre. Utana megprobalsz csinalni valami probapanelt, es abba szepen kiprobalgatod a mintapeldakat. Kozben nezegeted a PIC leirasat, mert enelkul nem fogsz megerteni semmit. Amikor elakadsz, akkor a PIC kezdo topikba felteszed a problemadat. Mivel mar foglalkoztal PIC-el, azert konnyebb lesz. Ja meg esetleg a "T-es-T" oldalon is talasz nagyon jo leirast magyarul a PIC mukodeserol, az utasitaskeszlet magyarazata is magyarul. Penzt sem kell koltened.
Ja en 29 eves voltam amikor eloszor kozel engedtek az ABC-80 szamitogephez. Azota is tanulok, pedig mar eletelt sok-sok ev azota. Tanulni soha nem szegyen.
(#) Gagyicom hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy sikerült-e valakinek összehozni parsic-ban a több lm75-ös szenzort. Olvastam vissza a fórumtémában, de nem igazán vagyok előrébb..
(#) dcsabi válasza Gagyicom hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Most nincs összedobva ehhez alkalmas áramköröm.
Amit tudok mondani segítség képpen:
Abban a programrészletben, amiben hivatkozik a szolga címre 2x kell beilleszteni (2db INC modullal) az adott cimekkel. (A szerzor chipek címre vonatkozó kivezetét ezek szerint kell "huzalozni" egyébként többi minden párhuzamosan! )
A Parsicból való "meghívást" nyilván két különböző feltételnek kell indítania, illetve a két különböző adatot el kell különíteni kiolvasáskor Pl: Mx modul... az kiolvasási ismétlődéseket akár másodperc nagyságúra is lehet választani.
A régebben feltett példám alapján talán megoldható kisebb átalakítással. A kiolvasott adat átalakítását esetleg máshogy is meg lehet oldani...
(#) kkrisz75 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Töltögetem, csak lassan megy.
Mobilnet....

Persze sose késő tanulni. Nem véletlenül csinálom.
(#) Ferkógyerek válasza Gagyicom hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia!
Én raktam fel korábban egy ilyen módosítást, dcsabi LM75-höz írt programját módosítottam hogy 2db érzékelőt tudjon kezelni egyszerre.
Itt megtalálod.
(#) icserny válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Idézet:
„A többivel akkor tudok foglalkozni, ha megtanultam normális szinten angolul. Az 2 év.”
Jaj, ne már! Nem angolul megtanulni, ehhez bőven elég a szaknyelvet megérteni. Az meg az adatlapok megértéséhez amúgy is elengedhetetlen...

Ha vigasztal, én egy RTOS leírásán kezdetem az angol tanulását, s néhány hónapnál nem kellett több a legfontosabbak megértéséhez. Közben az assemblyt is tanultam, s a leírásalapján sikerült újraalkotni a kernelt (igaz, ez akkor max. párszáz utasítást jelentett...).
(#) Gyuresz hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok.
Megvirusosodtam, s le kellett formáznom a gépemet... Valaki nem szánna meg egy linkkel amihez még a krack is hozzá tartozik, hogy le tudjam tölteni ujra a progit?
(#) Gagyicom válasza Gyuresz hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
machgy@gmail.com
Dobj ide egy mail-t és átküldöm a legújabbat.
(#) Gagyicom válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Köszönöm a válaszod és dcsabinak is. Veszek holnap 2db szenzort és összereakom. Ha párhuzamosítani is szeretném a dolgot, majd akkor még kérek egy kis segítséget. Még csak gyakorlom ezt az IIC-t.
(#) siletto hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Láttam,milyen gyakran dícsérgetik ezt a programopt,emiatt írtam
Én eddig semmi ilye3smi programozással nem foglalkoztam,de tényleg nagyon érdekelne,hogy hogy működik egy ilyen mikrovezérlő,mit lehet vele csinálni,ilyenek
szerintetek érdemes elkezdeni,vagy komolyabb elektronika terén lévő tudás nélkül nemnagyon?
(#) kkrisz75 válasza Gagyicom hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Melyik a legújabb?
(#) aderka válasza siletto hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia!
A mikrovezérlőkkel akkor kezdj el foglalkozni ha már analóg elektronika illetve digitális elektronika témakörökben jártas vagy. Nagyon sokan úgy hiszik, hogy nem fontos tudni az előbbieket, elég ha csak ezzel az egy IC-vel ( PIC )-el megismerkedik, meg egy grafikus fejlesztővel, és mindent megtud majd csinálni ami csak kell. Hát ez sajnos nem így működik. Jól megalapozott elektronikai ismeretek után kezdj el mindenképp mikrokontrollerekkel foglalkozni. Ha a kérdésed arra irányult, hogy szöveges programozás vagy a grafikus programozás jobb-e, arra annyit tudok mondani, hogy jobb ha tanulsz némi program nyelvet ( asm, C ), hogy tisztában legyél egy program felépítésével, működésével, és utána foglalkozhatsz a Parsic-al.

Dávid
(#) kkrisz75 hozzászólása Jan 29, 2011 /
 
Megérkezett az MCP9700.

Igaz nem A jelzésű ami 150ig mér, de elég lesz a 125 is.
Bekötöttem, ugyan úgy, fel tettem a programot és méri a hőmérsékletet.

Átnéztem az adatlapját, és egyszerűbbnek tűnik mint a LM35. Ha 0 fok van akkor 500mV mérhető a Vout lábon.

Jeges vízbe lógattam és 0.57et mértem műszerrel. Vagyis 7 fok a víz a jég körül.

A programban is ezt írja, viszont ami zavar.
A műszer fixen 0.57et mutat, de a kijelzőn a hőmérséklet 5 és 9 között ugrál össze vissza.

Ezt hogyan lehet kiküszöbölni?
(#) vilmosd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 29, 2011 / 1
 
Hali
Lehet problema, hogy a MCP9700 egy kicsit gerjedekeny. Ha szkoppal megnezed a kimenetet, lathatsz rajta egy kis valtoaramu jelet. A megoldas, hogy az IC tap labai koze (kozvetlen az IC-n ) beforrasztasz egy 100 nF kondit, es a kimenetre pedig teszel eg 1k-100 nF alulataerszto szurot( a kondi az AD bemeneten) . Nem szereti a kapacitiv terhelest. Nekem mukodik egy kb 10 meteres 4 eres lapos telefonkabelen minden problema nelkul.
(#) kkrisz75 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Köszi...

És nem változik, a mért érték, vagy módosítani kell a programban.
(#) jdani hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
Hali. Valakinek enkóderhez, mint nyomógomb, nincs programja? Enkóderen egy A és egy B kontakt. Ha balra tekerem, akkor először Aat kapcsol, majd rá a B, és aztán egyiket se. Ha jobbra forgatom, akkor először B kapcsol, majd rá A, és azután egyiket se.
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Esetleg magadtól is megpróbálhatod...
A bemeneteket az One-shot-tal illeszd, ha kell egymás után kettőt is lehet tenni. számláló és kapuk...
Volt valahol erre egy példám, csináltam is vele egy cuccot régebben, máig működik egyik ismerősömnél.
Itt a topicban is fenn lehet, nem tudom a címét, ezen a gépemen nincs rajta, ha nem muszáj nem teszek fel olyant amit nem próbálok ki.
A file neve (PA_szin.pic)...ebben van működő enkóder részlet.
(#) kkrisz75 hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Kérdésem lenne:

Hányszor írható egy 877A-ban az EEprom?
Van korlát?
(#) kaqkk válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Ha jól tudom 100000 szer
(#) kkrisz75 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Ezt már olvastam én is.
De nem hiszek benne.
Ezért kérdezek, hogy kapok-e megerősítést.
(#) vilmosd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Kerdeztem a MCHP-tol (39582.pdf) ok azt mondjak, hogy minimum 100k, de a tipikus 1M. En probaltam egyszer egy F676-ot, es kb 1,3M korul dobta be a torolkozot. Ja ez iras-olvasas ciklus volt.
(#) kkrisz75 válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Én a kis angolommal átolvastam a 628-as 877-es adatlapját és sehol nem találtam benne korlátot.

Viszont neten találtam olyat, mint amit te is írtál, hogy xx írás után meghal.

Szóval, ha igaz amit mondasz, 1M kilométer után meg fog halni a 877es az óracsoportban. Azt hiszem ez belefér az autó élettartamába.

Más:
Te írtál a multiplexelésre alkalmas IC-ről.
Így is-úgy is két pic kell, mert két független fordulat mérőt kell üzemeltetni. Működik is, jó is, de ha sikerülne, spórolnék lábat. 8x10 ledet kellene multiplexbe üzemeltetni... ez 18 láb helyet foglal.
A másik picbe pedig 4x10 és 2x10 külön.
(A megmaradó lábak az indítás tiltásra, index villogtatásra jók lennének)

Kérdés az, hogy ez megoldható-e ilyen IC-vel?
(#) vilmosd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Idézet:
„xx írás után meghal”
Nem hal meg, csak azt a cellat mar nem lehet biztonsagosnak tekinteni. En csinaltam olyan szamlalot aminek 100M-ig szamolnia kellett. Ugy csinaltam, hogy inditaskor kiolvastam az EEPROM tartalmat egy valtozoba, majd ezt novelgettem az esemeny beutesekor. Nem irtam mindig az EEPROM-ba, hanem figyeltem a tapfeszt. Amikor elment a tap, akkor beirtam a szamlalo erteket az EEPROM-ba. A PIC egy jo nagy puffer kondirol jart, igy volt ideje kiirni a valtozasokat. A masik oldala a biztonsagos irasnak, hogy a beiras utan visszaolvastam, es ha nem egyezett az adat, akkor ezt a cellat hibasnak kialtottam ki, es egy masik cellat kezdtem irni. Vegul is a 4 byte-bol csak a legkisebb byte valtozik surun, igy ennek a cellaja mondja be az unalmast. Ugy csinaltam, hogy a legutolso cimbe irtam az indexet, elotte volt a szam felso 3 byte-ja, es a legalso byte az index cimre kerul (indulaskor 0). Amikor egy rossz iras kovetkezett be, akkor megnoveltem az indexet, es arra a cimre kezdtem el irni. Igy siman ell lehet erni a 100M irast.
Erre a multiplex dologra hirtelen nem emlekszem. Megirnad bovebben hol volt szo rola.
(#) kkrisz75 válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Ha jól emlékszem, te írtad, de lehet tévedek, akkor elnézést...

Vagy ebben vagy a másik(flowcode) topicban, ahol a sok pic használata, helyett javasoltad az 1 pic-be rakjak mindent + multiplex IC megoldást.

________
Akkor ha jól értem, ha hibás adat jön vissza az eepromból akkor csak 1el(vagy annyival amennyi hibás adat jön be) el kell tolni a tarolás helyét.

Egyszerűsítve, laikus nyelven.
(#) vilmosd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Hali
Lehet hogy ez volt a minta. Itt pl ugy csinaltam, hogy a kijelzendo adatokat kitettem a 4 adatvonalra, majd a helyierteknek megfeleo regiszterbe beirtam, az adatot (a 4543-ban van a regiszter). Ez ugye 2 helyertek es csak 6 vezetek. A gombok beolvasasa a 7. Hasonloan hasznos lehet, ha pl LCD-t akarsz kezelni. Ott a 4 (8) bites adatvonalon nincs forgalom, csak ha az "E" labbal jelzed az adat ervenyesseget. A LCD emlekezni fog a ra kuldott adatokra, tehat ha kisoroztam ra a szoveget, a kovetkezo kiirasig az adatvonal szabad. Akkor miert nem hasznaljuk masra is. Pl +1 vonalon be lehetne olvasni 4 (8) nyomogomb allapotat. De ez is egy nagyon rovid ido, tehat meg lehetne hasznalni valami masra is. Pl hasznaljunk masik LCD-t, vagy barmit ami az idobe belefer. Van meg egy jo modszer pl LED sor vezerlesere. A buvos IC-t ugy hijak, hogy 74HC595 (van LS es sima valtozata is). Ez 3 szal droton kommunikal a PIC lelkevel. Egy IC-nek 8 kimenete van. Sorba kotheto tobb IC is. Tehat ha Te akarsz egy 24 LED-bol allo kijelzot, akkor is csak 3 szalat kell hasznalnod. A neten van ra kismillio pelda. A masik oldala a dologknak, hogy mindezeket hogyan tudod leprogramozni. De most inkabb adolog fizikai megvalositasarol beszeltunk.

bio3.png
    
(#) vilmosd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Idézet:
„ha hibás adat jön vissza az eepromból akkor csak 1el(vagy annyival amennyi hibás adat jön be) el kell tolni a tarolás helyét”
Szoval a legalso byte, ami legtobbszor valtozik. Tehat csak annak kell az indexet valtoztatni (a cimet) Ugye a kovetkezo byte mar 256-szor kevesebb, akkor mar 255M irasnal tartunk, mert ugye ha az elsobe irtal 1M-szer, akkor a masodikba meg csak 3900 iras tortent, tehat biztosan jo meg. Vegul is a maximalis szamot ugy tudod kiszamolni, hogy a cellak szama -4*1M.
(#) kkrisz75 válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
A kijelzőt 7 szegmensesnek találtam mindenhol, de nekem 80 Ledből álló ledsor kell. Ez jelzi ki a fordulatszámot a mutató helyett. A másik pic-ben pedig 40 leddel a sebességet.
Ugyan így 10-10db led a benzin szintet és a vízhőfokot.

A lent említett 74HC595 képes ledsort-is vagy csak 7 szegmenses kijelzőt meghajtani? Vagy programtól függ, hogy melyik ledet gyújtogatja ki?
(#) HA5AWS hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy számlálót beállítani egy billentyűzetről. Léptető gombos beállítást láttam már de tud-e valaki ötletet, hogy ez hogyan működik. A dat doboznak például van-e ilyen funkciója.
Köszönöm: Gábor
(#) david667 hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Kezdő vagyok pic témában és az elektronikában. A segítségeteket szeretném kérni. Csináltam Parsicban egy óra programot. Amit ha Proteusban lemodellezek akkor működik. Viszont ha Proteusban nézem akkor nem müködik. Kb. semmi fogalmam sincs mi a baj. A Proteus valami EEPROM hibára panaszkodik. Megnéznétek esetleg hogy a programban amit írtam mi lehet a hiba? Egyedül a fordításra tudok gondolni, mert mintha olyasmit olvastam volna valahol hogy régebbi MPLAB-al érdemes fordítattni mivel a Parsic is viszonylag régi fejlesztés. Nekem meg viszonylag új van meg. Előre is köszi!
Következő: »»   100 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem