Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   23 / 54
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Rendben köszi. Remélem jó kis csodamasina.
(#) TNPsoft hozzászólása Márc 10, 2011 /

No ez az a csodatöltő.

töltő.JPG

A gyári adatlapja:
Capable of charging any size Lipoly battery up to 8 cells or at 7A.
The ECO-EIGHT includes Auto current detect and temp, amp, voltage safety features to prevent over-charging. The ECO-EIGHT includes an array of charging plugs and wires to suit almost any application and comes with JST-XH balancing plugs so you can charge and balance your ZIPPY/TURNIGY packs easily.
Input power is 11-18v, perfect for car batteries or a pc/laptop powersupply.

Features;
Microprocessor controlled
High power and High performance circuit with maximum power of 150W
Delta-peak sensitivity (NiMH/NiCd)
Individual cell balancing
Li-ion, LiPo and LiFe capable
Ni-Cd and NiMH capable
Large range of charge currents
Fast & Store function, allows safe storage current
Time limit function
Input voltage monitoring. (Protects car batteries at the field)
Data storage (Store up to 10 packs in memory)

Spec.
Input Voltage: 11~18v
Circuit power: Max Charge: 150W / Max Discharge: 5W
Charge Current Range: .1~7.0A
Ni-MH/NiCd cells: 1~27
Li-ion/Poly cells: 1~8
Pb battery voltage: 2~36v
Weight: 574g
Dimensions: 170x110x35mm
Note: Power supply not included

Már túl vagyok 2db LiFePO4 aksin.
1 használt airsoft fegyóba való 3s. Király!
1 új, frissen összerakott 3s aksi (1 cella fullra töltött volt, amásik 2 tárolási kapacitáson) Volt mit balancerezni rajta... 4óra 200mA-rel Király!

Most NiMh-en a sor.
8s 2Ah CA airsoft aksi.
Ahogy a nagy könyvben meg van írva 0,2C kisütés, 0,1C töltés. 1 ciklus. Az aksit ősszel szedtem ki a fegyóból azóta áll. Holnap de-ig eljátszik vele.
(#) rascal válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szép darab! Ha több akkut tölt akkor azt tudja cellánként is (nem feltétlenül 27-et, csak párat), vagy csak pakk-ban?
Nem csoda, hogy tápot nem adnak hozzá, szép nagy kell neki. Kíváncsi vagyok mire jutsz vele!

Szerk:
Az lehet még egy érdekes kérdés, hogy áramszünet esetén mit csinál? Pl egy NiMh hosszú töltése alatt tudja-e onnan folytatni, ahonnan abbahagyta?
(#) Ricsi89 válasza rascal hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Az első kérdés engem is érdekel.
A második kérdésre viszont lehet tudom a választ. A töltő nem folytatja, hanem megnézi a töltöttséget és az alapján kezdi tölteni. Tehát majdnem beszélhetünk folytatásról, de nem teljesen az.
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Az ára jó. Még postázással is. A tudására kíváncsi leszek, mert ha tuti, akkor szerintem beszerzek én is egy ilyet. Már én is szemezgettem ezekkel a hobbyking-es cuccokkal, de eddig még nem szántam rá magam, hogy vegyek egyet. Akkor már lehet veszek pár aksit is.
(#) rascal válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

A Ni alapúaknál lehet a töltöttséget ellenőrizni (teljes lemerítés nélkül )? Amennyire utána tudtam járni, elég titokzatosak ebből a szempontból. 0.1C-nél pedig jól észlelhető -dV/dt, vagy hőmegfutás sincs, ezért ott ha jól tudom csak idő alapú töltést használnak.
(#) peti16biro hozzászólása Márc 11, 2011 /

Heló!
Szeretnék egy akkupakhoz egy töltőt csinálni.
Az akku adatai:4 cella, 4.8v, 220mAh, nimh.
Olyan töltőre lenne szükségem ami 1 vagy 1.5 óra alatt fel tudná tölteni az akksit. Egy rc repülő akksija ez. elképzelésem szerint az egész agy autóban pontosabban egy szivargyújtóról fogna üzemelni
Köszönök minden segítséget.
Üdv.: Peti
(#) TNPsoft hozzászólása Márc 11, 2011 /

Az említett NiMh aksiba 2070-et pumpált. Király!
No ez nem csak a töltő, hanem a jó minőségű aksi érdeme is. Ugyan kb 2200-at kellet volna, de ez egy agyonnyúzott, 1éves airsoft aksi, amiről tudni kell aztm hogy egy lövésnél 15-20A-t kajál. Jöhet a NiCd.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Működik a -dV/dt itt is, sőt még szabadon konfigurálható is.
(#) TNPsoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Idehaza 13000Ft.
Szerintem első nekifutásra jó cucc,még usb-vel gépre is köthető, csak meg kellene keresni a progiját a neten,mert az nem széria tartozék .
(#) rascal válasza peti16biro hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Szia!

Ha 1C környékén akarod az akkukat tölteni, és nincs mód a pakk szétbontására, hogy pl egy gyári akkutöltővel töltsd, akkor bonyolultabb megoldás kell, mint egy időre menő áramgenerátoros töltés. A Hestore-n van pár IC a MAX 71X család, én ezek közül néznék ki egyet és az adatlapján lévő kapcsolást próbálnám meg. Bővebben: Link. Egyébként tényleg csak 220 mAh-s akkuk?
(#) rascal válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Milyen tartományban engedi konfigurálni? Feszültséget és időt is? Konkrét értékeket, vagy cella mennyiséghez illeszkedő alapértelmezéshez (100%) relatívan megadva?
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ahogy nézem hobbyking-nél kb 11000Ft-ra jön ki elvileg postával együtt. Itthon hol lehet kapni ezt a töltőt? Annyira nem nagy az árkülönbség, hogy megérje kintről hozni. Egyébként gondolom Ni-MH aksit nem tud balanszozva tölteni.
(#) TNPsoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

1 - Megkédezem, hogy honnan jött.
2 - Látál már balanszprogot NiMh töltőn? Én még sose.
Egyébként én csináltam cellánkénti töltőt. Az a tuti. Csak nagyon drága hozzá a gyártatott trofó.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Van neki DEFAULT, és megadható 5-20mV/cell.
Beállítható Max töltési idő is, és Max töltött capacitás is.
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Én sem láttam, de megkérdeztem, hátha tudja azt is a csodatöltő.
Úgy látszik, hogy a cellánkénti töltést nekem is saját magam kell megoldanom. De ez a töltő akkor is jó dolog. Én legtöbbet Li packokat használok és jól jönne sokszor a balanszeres töltés, mert csak naturban töltöm labortápról.
(#) rascal válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Értem, köszi!
(#) TNPsoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Ugye azért néha cellánként is ráteszed. ? !
(#) TNPsoft válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Debrecenben árulja egy csávó.
(#) didyman válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Milyen trafó kell egy ilyen megoldáshoz? Akárhogy gondolkozok megfejtésen, ehhez nem kell semmi speciális dolog, csak komparátorlétra és az éppen elkészülő cellák kisöntölése a töltési folyamatból.
(#) rascal válasza didyman hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Lehet, hogy minden cella töltő elektronikájának saját szekundere van és így teljesen független a többitől. Így különböző kapacitású akkuk különböző árammal tölthetők egy időben (mindegyiknek más pl a 0.1C töltőáram). Vagy pedig egy, az érintkezőknél kicsomagolt pakkot is tölthetsz (ugyan ezzel a töltővel) cellánként kvázi párhuzamosan, nem okoz zárlatot az, hogy az akkuk azért össze vannak kötve. De TNPsoft majd megmondja a tutit.
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Eddig még nem mértem eltérést a cellák között, ezért nem volt szükséges.
Viszont egy dolgot nézzél már meg a töltőn. Lehet van benne egy kalibráló menü. Bővebben: Link
Igaz, hogy a videón más töltő van, de menüre teljesen ugyanaz, lehet ebben is benne van a kalibrációs menü. Jó lenne, ha lenne benne és az esetleges hibás mérést lehetne pontosítani ha kell.
(#) didyman válasza rascal hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Tökmindegy a töltőáram, annak csak a maximumát kell figyelni. Ezután (közben) pedig az egyes cellák feszültségét. Ha egy elérte a 4,2V-ot, akkor a töltőáramot söntölni kell róla a neki megfelelő mértékben. Erre a célra a párhuzamos feszültségstabilizátor nevű alapkapcsolás használatos. Annak tökmindegy, hogy mi a közös pont, két adott pont között stabilizál. Így szükségtelen több szekunderrel trükközni.
(#) didyman hozzászólása Márc 12, 2011 /

..Az elkülönített cellakezelésnél a külön szekunderek csak sorosan kötött pakkoknál fontosak, azokban viszont azonos kapcitású akkuk vannak, azonos ajánlott töltőárammal. Amire érdemes még figyelni, az a cellák hőmérséklete. Ha emelkedik, akkor az adott cellát szintén söntölni kell a töltésből. Ez is belefér a párhuzamos feszültségstabilizátorba (ha jobban tetszik: Söntstabilizátor, zener dióda..), egyszerűen a "zener-pontját" kell hőfokfüggővé tenni.
(#) rascal válasza didyman hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Hoppá, te lítiumos akkuról beszéltél ezek szerint (4.2V), én meg Nikkel alapúakról. Ettől függetlenül, ha olyan töltő kell ami csak pakkokat tölt akkor a te megoldásod tökéletes, de ha egymástól független és eltérő kapacitású akkukat is akarunk tölteni, akkor ezzel a megoldással vagy a nagy kapacitású töltése lesz lassú, mert a kicsihez állítjuk az áramot, vagy a kicsi élettartalmát rövidítjük, mert a 4.2V eléréséig 1C-nél nagyobb áramot kap a nagyhoz igazodva, vagy pedig a kicsit csak úgy védhetjük a túl nagy áramtól, hogy már a töltés elejétől kezdve a söntje viszi el a közös töltő áram nagyját, ami pazarlás szerintem. Szóval a lényege amit mondani akartam, hogy a cellánkénti szekunder és töltőáramkör mind a pakkok, mind a független cellák egyidejű és "személyre szabott" töltését meg tudja oldani egyszerűen és jó hatásfokkal. Cserébe a trafó tényleg drágább.
(#) peti16biro válasza rascal hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Heló!
Tényleg csak 220mAh-s az akku, egy rc repülőt hajtok vele. Olvastam itt a fórumon, és belémállt egy olyan ötlet hogy egy stab ic-vel kéne megcsinálni, lehet ilyet?
(#) didyman válasza rascal hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

De ha több, különálló cellánk van, akkor mi a fészkes fenének külön szekunderleágazás minden töltőblokknak? Az egész hóbelevancot egy szekunderről meg lehet építeni. Lítium és nikkel alapú cellákhoz eleve kétféle áramkört építesz, vagy automatikus multi-chemistry-s megoldást, ami meg eleve pakkonként fog kezelni több cellát egyszerre, és akkor amellé is kell egy x csatornás megfejtés, vagy állítható áramerősségűre csinálod, mert alapvetően nem valószínű, hogy egyszerre 3 féle cellát fogsz tölteni, vagy van egy darab az eltérőből, vagy van sok darab egyformád. Hatásfok kapcsán meg eleve botlik a dolog bármiféle lineáris megoldás esetén, ha erre gyúrunk, akkor kapcsolóüzemben gondolkozunk és a tápfesz mindegy lesz első körben.
Következő: »»   23 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem