Fórum témák
» Több friss téma |
Először miért nem a rajz szerint csináltad? Ha úgy az elvárásaidnak megfelelő a dolog, akkor variálj.
Hát, a rajz szerint csináltam. Mindent , ahogy megbeszéltünk munka előtt.
Idézet: „úgy csináltam, hogy az egyik szélsőt meg a középsőt egybekötöttem” Ezt kivel beszélted meg? Rövidre zártad a potmétert?
Hja, akkor félre értettem. Amikor a VU-t kellet, akkor úgy csináltam, hogy a szélsőt meg a középsőt egybekapcsoltam. .. ..
Kösd így. Az egyik nyíl a 10 kohm-os ellenállásra megy, a másik a kondi felé.
Szia ! Köszi szépen, este kipróbálom ! Első az iskola..
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy ezt a kapcsolást megépítettem,jól ís működik úgy ahogy kell de az a gondom vele,hogy a 7812-es stabkocka igen nagyon melegszik,kézzel nem lehet megfogni annyira meleg , ennek ilyen melegnek kell lennie,vagy valamit nem jól csináltam ?
Szerintem jól,mert ahogy a rajzon a hátulját látni így és akkor az IN. a jobb oldali nem?legalább is ha szembe nézem akkor meg a baloldali az INPUT.
A stabkockának nemsok a 24 V ?
És mi lenne ha a szabályozó egységet 12 V DC a motor felöli oldalt pedig 24 V DC vel táplálnám meg mert a trafóm úgy is 12/24 voltos?A stabkockát pedig kihagynám! Persze lehet,hogy hülyeséget írok!
Még jobb is lenne, ha külön tudnád választani a vezérlés, és a teljesítményrész tápellátását. Egyébként a stabkockának még a 24V nem árt, (ha valóban annyi), de azt figyelembe kell venni, hogy a 24V-12V különbségét az 555 felvett áramával megszorozva hő formájában adja le. Hűtés nélkül bizony melegszik... Hiányolom a stabkocka be-test-ki lábai közül a minimum 100nF kerámiakondikat (gerjedésgátló szerepük van) és a motorral párhuzamos szabadonfutó diódát.
A dióda az ott van csak sietségemben elfelejtettem berajzolni.Akkor ha a stabkockát kiveszem és külön táplálom meg 12 V DC vel az akkor azt mondod,hogy jobb?,mert akkor a trafó 12 V DC jét is fel tudom használni "nem lóg a levegőben".Akkor a 12 V és 24 V neg.-ja egy pontba megy?Akkor ezt próbálom meg!
A 100 n.os kondit a 2-6 és az 1-es lábak közé mondod?
Ha nem használsz stabkockát, hanem más módon táplálod az 555 részt, akkor nem kellenek a 100nF-ok sem, illetve csak egy a 470µF-al párhuzamosan.
Egyébként nagyon nem egyértelmű, amit a trafó DC-ről írsz. Rajzold le hogy is van ez a valóságban.
Itt küldöm a skiccet a tápról . A diódák 3 A-osak,az elko 1000mik. a kondi 100 nanos.
Sejtettem.
Elsősorban rá kellene mérned a tényleges tápfeszültségre, mert biztosra veszem, hogy a "12"V sokkal több. Ha mérsz legalább 14V-ot, akkor a stabkockát egyszerűen kösd ide, és a 24V-ot csak a motor kapja meg. A negativ pontokat közösítsd.
Bocsánat
Feszültség 5v a fotó ellenállás fényre csökkenti az ellenállását. PWM helyet én inkább a kimenetre akakrtam tenni mondjuk valami 2n2222 egy kondival kondit feltölti felvilágosodik majd kisüti és lassan elalszik. Gondoltam én... bár fettel is megoldható lenne szerintem. Nagyon köszönöm a segítséget.
Hello!
- Az 5V tápfeszültség miatt, nem kapcsolható sorba sajnos még két Led sem. (Én nem szeretem a párhuzamos Led kapcsolásokat, így mindegyik elé, egy-egy ellenállást tettem.) Öt Led, 100mA áramot jelent, és 100-as bétával ez 1mA bázisáramot igényel. Így a bázis ellenállásnak kb. 4,3kohm-nak kell lenni. - Ha csak 5db dióda van a 2N kollektorában, akkor még megoldható a lassú analóg ki-be kapcsolás. (leszimuláltam) - De több dióda esetén, már nagyobb bázisáram kell a tranyó részére, azt mér nem biztos, hogy meghajtja a CMOS, és egyre nagyobb kondi is kellene. De próbáld ki. - Megépítettem egy egyszerű "PWM" megoldást is. Ha a mellékelt FET a meghajtó, akkor a Led-ek akár 2A-t is fogyaszthatnak. - Amúgy a Led-ek fényerő szabályozása nem olyan látványos. De próbáld ki, mi éri meg és mi nem. üdv! proli007
Fetem van alaplapról leműtött logic fet n csatornás iszonyat kis ellenállással.én úgy gondoltam hogy a cmos meghajtja egy diódán keresztül a fetet a diódával párhuzamosan egy ellenállás utána egy kondi majd a fet gataje. Mikor bekapcsolt akkor a dióda kősöntöli az ellenállást mikor meg a alacsony szintre kapcsol akkor az ellenálláson keresztül sül ki a kondi így lassacskán fogy ki és ezáltal kisebb elko is elég a szép látványhoz.Mint a képen. Leszimuláltam ezt csinálja amit kell az ellenállás és a kondival be is lehet állítani
Sőt lefuttattam még egyszer a tesztet elég lehet egy 1k ellenállás össz-vissz. Nem kell a dióda se. kapcsoltam az ábrát. Kék a fet zöldes meg a lednél eső fesz.
Szia!
Így gondoltad a bekötést ahogy a rajzon kiegészítettem?Viszont ha 12 V alatt van a DC fesz mondjuk 9-10 V akkor el lehet hagyni a stabkockát?
Ha a bemenőfeszültség nem haladja meg a 15V-ot, akkor stabkockára nincs szükség, mert az 555 elbírja.
Szia!
Most mértem meg a trafó szek.feszültségét, 24,5 V és 11,3 V .akkor így ki is hagyhatom a stabkockát ugye? A 11,3 V elég a vezérlő egységnek ,nem?Valójában a stabkockán figyelmetlenségből felcseréltem az IN. ot és az OUTP.-ot,de lényegében működött csak nagyon forrósodott.
Nem a trafó szekunderfeszültségét kell mérned, hanem a graetz után a pufferelkón lévő feszültség a mérvadó!
Ennek értékére lennék kíváncsi. A stabkockádnak valószínűleg annyi, de tegyél egy próbát, helyes bekötéssel is.
Megmértem 15,7 V a feszültség a puffernél, ha kiveszem a kondikat akkor csak simán a graetz-nél kereken 10 V vagyis 1,3 V -ot ejt a graetz.
A graetznél egyidőben mindig 2 dióda nyit, ezért ejt 1,3V-ot.
Üdv Inhouse
A stabkockával nem kísérletezem,ha a graetz utáni 10 V jó a vezérlőnek.Szerinted ha kiveszem az 1000 mikrós és 100 n kondikat úgy kötöm rá a vezérlőre a 10 V-ot akkor talán úgy jó,nem?A felső határ 15 V az 555-nek az alsó hány volt amivel még mük.
A graetz után pufferelkó nélkül a feszültség másodpercenként százszor 0V lesz... Így aztán nem alkalmas a működtetésre. Pufferrel kell használni. Kösd rá így, kibírja az 555, (mivel az abszolút határ 18V, bár ez gyártófüggő).
OK megpróbálom,talán összejön.Az 1000 mikrós maradjon vagy más értékű jobb? A 100 nanósat meg vissza sem teszem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |