Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Találtam nemrég a fiókomban 2 db (lapos) 1.2 V-os 1200 mAh-ás NiMH akkut. Ezeket szeretném tölteni stb. Hllottam félföllel a képen látható kapcsolásról. Lehetséges egy ellenállással tölteni? A kisütéshez lehet használni egy sima ellenállást? A töltöáram....151 mA. Így hány órát kéne tölteni? Ui: Új topicot nyitottam, mert vagy megvolt oldva, vagy már régi a topic(az akkusok).
Én ugy tudom hogy a kapacitás 1,3-1,4x esét szokták visszatölteni az akkuba. Szóval az 1200mAh-at 150mA -el kb 10 óráig.
Lehetséges ellenálással tölteni de nemmindey milyen feszültségről és mekkora ellanállással. Én inkább egy áramgenetátorral tölteném.
Utánad szabadon:
Találtam egy akkupakkot, ez van ráírva: 3SR1/2AA V12620 CH27mA 16Hr 09/90 Mekkora fesszel, mekkora árammal töltsem, meddig? Hány voltos az akkupack?
Ugye ezt a helyesírást te sem gondoltad komolyan?! "1200 mAh ekkutölrése egy ellenállásal..."
![]() Talán "akku töltése egy ellenállással"!!!
Hopp, a rajz lemaradt....
Az ellenállás 33 ohm-os, előtte lenne egy 5 V-os stabkocka(ha 5 volt jó nek)+ha kell szűrőkondik.
Úgy gondolom kéne egy kicsit gyakorolnoma gépelést.....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"gyakorolnoma" az biztos
![]()
1. mármint hol ütöttem "a" helyett "e" betűt, a "tölrése" szóval volt gond: "töltése" helyett írtam( az "t" "r" betűtk egymás mellett vannak.
2. Valaki válaszolna ![]()
"ekku" itt ütöttél a helyett e-t.
Igen a válaszra még én is várok. ![]()
Ebben nem vagyok biztos, de a "CH27mA 16Hr" szerintem a töltést (charge) jelöli: 27 mA 16 órán keresztül.
A feszültség annyiszor 1,2 V, ahány cellát tartalmaz.
Szerintem ez nem ilyen egyszerű. Fel lehet tölteni egy ellenállással is az akkut, de nem lesz hosszú életű.
Egyébként már kaptál választ előbb (az időre).
akkor 3,6V-os. Ekkora fesszel is töltsem?
Rákötöttem 6V-ra egy 81ohm-os ellenálláson keresztül, de az áramfelvétel folyamatosan csökken. Egészen 0,5mA-ig.
Kb. a feszültség 1,5*-esével kell tölteni.
Ez így nem lesz jó. Másik meg az, hogy megoldott téma vagy sem, nem tilos ott kérdezni. Meg aztán nincs elavulva pl az Akkutöltő topic. Ha azt átolvastad volna, már rég az akksijaidat töltenéd...
De leírom, csak a Te kedvedért. Kisütéshez 1-2 Ohm (én a 1.5-et ajánlom) 5W-os ellenállást használj. Figyeld a cellafeszültséget, és 0.7-0.8V között szüntesd meg a kisütést. A töltést mindenképpen áramgenerátorral oldd meg. Mindösszesen 2 alkatrész az egész. Kell egy LM317 + egy 5W-os ellenállás (értéke: R=1.25/I). Pl 150mA-hez: R=1.25V/0.15A=8.3ohm. LM317 "In" lábára tápfesz, "Adjust" és "Out" közé az ellenállás, "Adjust" és test közé az akksi. Semmi mást nem kell testre kötni, csak és kizárólag az akksit, az LM egyik lábát sem! Érdemes mind a két akksit külön-külön (tehát nem packban, sorbakötve) kezelni, mert így lesz hosszú élettartamú. ![]()
A címet javítottam.
Kérlek titeket, hogy feleslegesen ne essetek egymás torkának és ne kiabáljatok! Ha vmi gond van, tessék privit küldeni egy számotokra szimpatikus moderátornak. köszi (azért meg nem kell új topicot nyitni mert a meglevő régi...annál jobb, hiszen már sokan olvasták-olvassák, újra!)
Mifelénk akkutöltésnél a feszültséggel nem foglalkozunk.
Egyedül a töltőáram a fontos;a kapocsfeszültség az pedig kialakul magától. Semmi problémát nem okoz az ellenálláson keresztül történő töltés,csak annyit,hogy a kapocsfesz növekedtével csökken a töltőáram. Ezért szeretünk áramgenerátorral tölteni. Az ellenállás helyett javaslom a (megfelelő) izzólámpa használatát. Az áramgenerátoros jellegű és még indikátor is.
Köcce mindenkinek, de legfőképpen "Krisz 03"-nak. Holnap veszek alkatrészeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |