Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 152
(#) Peter65 válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Szia!
Az egyszerű áramirányítós hajtásszabályzók általában félig-vezérelt hidak; tirisztorokból és diódákból épül fel a főáramkörük. Ezen motorok gerjesztését általában a főáramkörtől függetlenül táplálják, leggyakrabban egy külön diódás hídról. Az ilyen táplálás csak egyirányú nyomaték képzésére alkalmas. Ha fékezni kell, akkor tovább bonyolódik. További kérdés, hogy van-e fordulatszám érzékelő, vagy megfelel IR kompenzált kapocsfesz érzékelés. Egy normálisan felépített szabályozó fordulatszám-szabályozást végez alárendelt áramszabályzóval.
Mellékelek egy egyszerű megoldást, bár szerintem a szabályzó minősége nem elégíti ki a fentebb összefoglaltakat.
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Igazad van, de az egyest akkor sem vonom vissza. Jó lesz a kapcsolás 4 kW-os motorhoz is, csak az áramfigyelő ellenállásokat kell csökkenteni.
(#) radocroli válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Akkor inkább egyes helyett :
Melyikek az áramfigyelő ellenállások és mennyivel csökkenteni?
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Az IGBT emitterében van két ellenállás párhuzamosítva. Ezek azok. Értelem szerűen fele értékű (ohm) ellenállás--->dupla áram.
(#) radocroli válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
ok, és az IR2125 az mi is pontosan?
És az IN lábára csatlakoztatott téglalap ,amibe 1 S re hasonlító jel va n, az mi?? bocs nem ismerem, 2 is van ebből a kapcsolásban.
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Azok a téglalapok CMOS Scmitt-trigger kapuk. Pl a CD4093 két kapuját fel lehet használni.
(#) radocroli válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
ezekről semmit se tudok...látom ezekne kis sok a lábuk, melyik lábakat kell bekötni? a rajzon semmit se ír...
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
No, akkor szerintem hagyd a fenébe ezt a projektet, mert ez nem neked való. Egy ilyen szabályzó megépítéséhez nem elég a lelkesedés.
(#) radocroli válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
no sztem meg azt nem te mondod meg, ha nem akarsz segíteni inkább ne irj semmit!
(#) fater0827 hozzászólása Ápr 15, 2011 /
 
Üdv mindenkinek
Szeretnék ehhez a járgányhoz szabályzót építeni.A gyors indulás a kerekeket teljesen elkoptatja.24V_os motor van és 2 db 20 Ah akku .A fórumban olvastam némely megoldást ma találtam ide és első 8 hsz olvastam.Videón van a szerkezet KIS AUTÓ.
Köszi előre is.
Üdv
(#) zolika60 válasza fater0827 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Szerintem, ha visszaolvasol többet is találsz, ami jó lehet. Itt egy például:Bővebben: Link
(#) sunraw válasza fater0827 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Egy csavarbehajtó kapcsolója nem jó ilyen felhasználásra?
(#) zolika60 válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Jó lehetne, ha 24V-os lenne.
(#) fater0827 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Üdv zolika60
Köszi a segítséget .
(#) fater0827 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Üdv köbzoli
Köszi a segítséget .
Körülnézek alkatrészügyileg és persze megmérem a motor áramát nálam a FET kicsit gázos nincs sok belőle ,de talán lesz megfelelő.
Üdv
(#) sunraw válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
18v-osom van
(#) Szpidi hozzászólása Ápr 24, 2011 /
 
Sziasztok,

Szeretnék építeni egy PIC vezérlésű hőfokszabályozót. A PWM kimenet tűnik legoptimálisabbnak.

Alaphelyzet: Fűtőszállal szeretném a fűtést megvalósítani, mert az olcsó (Conrad 5m 100ohm/m 600Ft), kicsi tömegű, ezért gyorsan hűl, nincs hőlengés. Viszont nem szeretnék bele nehéz, "drága" trafót, így közvetlen 230AC-ról kellene a fűtést megvalósítani. A gondok ott kezdődnek, hogy kb. 60W fűtőteljesítményre van szükségem és max 250ohm ellenállást tudok belepakolni. (Nagyon-nagyon max 500ohm).

Gondoltam a fázishasítós kapcsolást kombinálom a PWM-el és akkor tuti a buli, de sajnos a PIC minimum 2,44 kHz-en adja ki az 1:256 osztású PWM jelet. Azzal meg szerintem az 50Hz-es hálózati fesszel nem működne.

Akkor most a hosszú bevezető után a kérdés:
Hogyan lehetne hálózati feszültséggel megoldani a fűtést úgy, hogy 5V-os PWM jelet tudok előállítani?
(#) knobor hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen motor fordulatát szeretném 0-tól maxig forgatni! Ehhez szeretnék segítséget kérni. A legegyszerűbb kapcsolást várnám!
(#) zolika60 válasza knobor hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ebben van egy fordulatszám szabályozó elektronika valószínűleg. Azt kell átalakítanod, ha a fordulatszámot változtatni szeretnéd.
(#) tuty hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
Sziasztok, én egy "closed loop speed control"-t szeretnék építeni DC motorhoz.
Lerajzoltam, hogy lássátok mire gondolok. Kersgéltem a google-en és találtam hasonló dolgokat, de engem egy konkrét megvalósítás érdekelne. Tudnátok segíteni?

dc.jpg
    
(#) foxi63 válasza tuty hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Hali!
Jól lerajzoltad magad!
A PIC analóg bemenete beolvassa a potit, mondjuk 0- 0xff ig, ezt beadod a pwm egységének, persze lépésenként, mondjuk 0.1 sec lépésidőnként. (vagy más időnként fel/lefutási meredekség)Tehát a cél, hogy a potméter által adott szám és a jeladóból érkező szám értéke egyforma legyen.
A motor maximális fordulata szintém legyen mondjuk 0xff. Tehát a névleges fordulaton a jeladó által adott impulzusszámot kell osztani/szorozni, hogy 0xff legyen. Az impulzus szám pedig egy számláló külső órajellel való működtetése révén valósul meg, mondjuk szintén 0.1 sec alatti impulzus szám.
Már csak az van, hogy időközönként ellenőrzöd, hogy a jeladó és a poti értéke egyforma-e.Ennek megfelelően pwm + /- .
Azt, hogy valaki leüljön és megírja helyetted, ne várd el, segíteni viszont tudunk. Javaslom egy folyamatábrát készíteni, és annak megfelelően leprogramozni a lépéseket.
Ráadásul semmilyen adatot nem közölsz, sem a jeladó típusát, sem fordulatszámot, sem működtető feszültséget, (fet vezérlése miatt sem mindegy)
Akkor miben is tudnánk segíteni?
üdv.: Foxi
(#) (Felhasználó 46585) válasza tuty hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Lehet PIC-kel is, de ha ez csak egy DC motor, akkor lehet egy mezei TL494-es ic is. Végül is az ic-nek mindegy, hogy miért kell pwm-et csinálnia: tápegységnek, vagy motorhajtásnak.
(#) tuty hozzászólása Máj 2, 2011 /
 
Köszönöm, hogy irtok a témához.

Részletek:
- a motor egy CD-ROM tálcáját ki-be mozgató motor
- a fordulatszámmérő terveim szerint egy PS2-es egér encodere lenne (nem igazán tudom, hogy lehet kompatibilissé tenni egy PIC-el)

Érdekelne az is, hogyan lehet TL494-es ic-vel megoldani, és hogy tényleg programozas nélkül ki lehetne-e vitelezni, de én megis csak PIC-el szerteném.
A probléma az, hogy nincs tapasztalatom a PIC programozásában, c-t tudok, ammamblert most tanulok.
Ezért érdekelne konkrét program. Reméltem, remélem hogy valakinek van hasonló, és esetleg hozzá egy kis magyarázat, hogy tudjam az én célomnak megfelelően modoítani.

Előre is kösz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza tuty hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Már lerajzoltad a vázlatát, a mikrokontroller kockába képzeld bele a TL494-et. Ezt úgy kell használni, hogy 0...100% ( közel 100 % ) kitöltéssel működjön. Az ic analóg részén van két opamp, az egyiket használod hibaerősítőnek, ide jön be a fordulatszám alapjel, meg az encoder kimenete. ( az egész szabályozási hurokra nézve az inverz bemenetre ) Ez utóbbi gondolom négyszögjelet ad, meg kell valamennyire szűrni, hogy nagyjából DC legyen, de nem biztos, hogy ez kell, lehetséges, hogy elég az opamban úgy beállítani egy PI időállandót, hogy a négyszögjelre is működik. Az opamp kimenetén megjelenik a hibajel, ebből az ic digitális része csinál pwm jelet, ami meghajt egy FET-et. Valahogy áramkorlátot is lehet bele csinálni, a FET source körébe kell tenni egy söntöt, az ezen eső feszültségre ugyanúgy lehet szabályozási hurkot felépíteni, mint a fordulatszámra.

Mindegy, hogy pic-kel csinálod, vagy TL ic-vel, mire kész lesz és jól működik, nagyon sokat kell rajta dolgoznod, ha kezdő vagy ezen a téren. Ha a pic-es verzió érdekel inkább, akkor azt válaszd. Az analóg verzió működését közben is megtanulhatod, kipróbálhatod, a végeredmény úgyis az, hogy van egy FET, valami pwm vezérlés hozzá, egy tachogenberátor, egy fordulatszám alapjel poti, meg egy mortor, ami akkora fordulatszámmal forog a tápfesztől, a terheléstől függetlenül, amit beállítottál a potival.
(#) tuty válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Köszönöm, hogy probálsz segíteni, de rajtam konkrét magyarázat segítene.
Pl. milyen PIC-et használjak, esetleg egy részletesebb kapcsolási rajz (lapra ceruzával, hogy ne vegyen fel sok időt), hogyan kell rákötni az "egeret" a controllerre, milyen H-Bridge lenne a legjobb, stb.
(#) tuty hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Ujból rékerestem a google-n, most egyszerüen, nem irtam semmi fölösleges információt és ezt találtam:
http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_pic6_9.htm

mit szoltok? a külömbség, hogy ha jól látom itt egy generátor az encoder, azt kellene az "egérrel" helyetesíteni.
(#) foxi63 válasza tuty hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Hali!
Igen ez egy komplett kész cucc, neked ha az egér optocsatolóját akarod használmi, akkor az kell, hogy a fototranzisztor része egy kis kondenzátoron keresztül töltöget egy nagyobbat, akkor arányos lesz a fordulatszámmal a kapott érték, azt kell beolvasnia az AD bemenetnek.Alpból ugye a "jeladó" csak 50%-os kitöltésű jeleket ad.A másik megoldás, hogy az optocsatolót bekötöd a b port 0. bitjére, és a felfutó élekre megszakítást generálsz, ami indít egy időzítőt, ebből kiszámolható az adott sebesség,illetve hogy áll a motor.Ha elveted ezeket, akkor egy kis tekercs, meg egy mágnes a forgórészen, és helyettesítetted a másik motort.
(#) dngrs hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok, megépítettem a mellékelt kapcsolást és az a problémám, hogy az 555 teljesen kiszámíthatatlan időközönként (10perc-2hét) tönkremegy. Ugyanazon motorral (12V 50W) és körülmények között. Miért lehet ez?

pwm555.jpg
    
(#) kadarist válasza dngrs hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia!
Tégy a FET G-S kivezetése közé egy 15V-os Zener (vagy TVS szupresszot) diódát, az 555-ös tápvezetékébe pedig köss nyitóirányban egy sima diódát. Az IC 4-1 lába közé pedig egy pár száz µF-os elkót építs be.
(#) 424.247 hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Sziasztok,

HHO-hoz szeretnék PWM-et használni, per pill ezt építettem meg:

http://www.alt-nrg.org/pwm-v2.html

FET IRF3205 és a Source-ra egy 0.1ohmos ellenállás vezet 10W, a cellával párhuzamosan BYW29-es dióda van kötve, de a kimenő áram 2-3 Amper közt változik csak

A cella amúgy ha jobb kedve van és olyan az elektrolit 35Ampert is képes felvenni

Van valakinek ötlete mit szúrtam el? Sajnos normális műszer hiány miatt nem tudtam mérni, de holnapra kölcsönkérek egyet

Előre is köszönöm a segítséget
Következő: »»   28 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem