Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Szerintem ha zenehallgatásra csinálsz végfokot akkor ne a tda 2030-at válaszd. Ez volt az első erősítő amit összeraktam az úgy kb 4 éve volt. Azóta már csináltam milliófajtát és nem azt mondom hogy rossz végfok de van sokkal jobb hangminőségű és nagyobb teljesítményű is ugyanennyi pénzből. Tapasztalataim szerint a TDA 2003-as az már egy fokkal jobb minőség de viszont csak 12-15 W. Ez kevés de a hangja nem rossz. Én a voksomat a TDA 1554Q jelzésű Philips gyártmányú IC mellé tenném. Alapjáraton fehérzajt nem lehet hallani. 2*25 W és állati nagy dinamika van benne. Ez az egész táppal eggyütt nem kerül többe 10eFt-nál Ha nagyobb teljesítményre vágysz akkor tudom ajánlani a TDA 7294-es IC-t ez 100 W. Ebből csinálsz kettőt hogy sztereoban legyél és helyben is vagy. Ehhez és minden más erősítőhöz is főleg FAT, MOS-FAT, tranyó, stb nemárt a trafót rendesen ráhagyni. Tekintsünk el a TDA beidegződéstől (kis hűtés, táp stb. Úgysem lessz ennek baja). Na szóval az alapfelállás az az hogy általában az erősítőkhöz a trafót gyök 2-vel szokták szorozni. Tehát egy 100 W-os erősítőhöz minimum kell a stabil üzemeltetéshez, hogy ne üljön le a táp egy 121 W-os táp. Na ha 2*100 W-od van akkor én véleményem szerint egy 250 W-os táp jó hozzá. Trafóból a toroidot tudom ajánlani. (A Roland cuccokban és egyéb nagyobb márkákban nem gyök2-vel számolnak mert a 250 W-os PA250-es Rolandomban is 650 W-os táp van )
Hm, ezek mind okos érvek, amiket leírtál. Nekem is vannak gyári cuccaim, (nem is egy ), és nem feltétlenül TDA-s erősítővel akarok itthon zenét hallgatni, és annyira nem vagyok TDA-rajongó... Az előzmények: Pakoltam a kacatjaimat, kezembe akadt a lepukkant Rotel. Megvan a doboz. Aztán megtaláltam a kb. 2 éve épített, de sosem használt Urban-végfokokat. Hm, ez jó lesz a dobozba. Van egy elég profi, duplatrafós gyári szimmetrikus tápom, másra nem nagyon tudom használni, belefér az is a dobozba. Pufferkondinak előhalásztam a két veterán 18000UF-os sörösdobozt. Gondoltam, beáldozok egy LM1036 előfokot, és kész egy erősítő. Még bármire jó lehet, hurcolászni házibuliba, ilyesmi. Csak ennyi a történet. Nem célom TDA-val kényeztetni magam itthon, ha van jobb, de szeretek kütyüzgetni, ahogy a párom mondaná...
muxik ez a cumo 6 ohmmal is? meg az nemtul nagy gaz ha kihagyom az 1 ohmos ellenallast?
elfelejtettem venni
ezek szerint ja
tudom h hulye kerdes volt sztem eleg jo hangja van meg 800 ft os hangszoron is egyebkent szamgepbol lopott 12 voltal tapolom
még el nem durran az egész gépped addig fogsz
tulfeszvedelmes - ha az er valamit utana meg amjd ugyis kulon szamitogeptaprol megy majd csak talaljak dobozt
Ja, nem tudom, milyen 1 ohmos ellenállásról van szó. Az én végfokom szimmetrikus 18+- táppal műxik, és még két tranyós okosság is van benne...
Egyszer valaki említette, hogy hogyan akar csinálni sima tápfeszből szimmetrikusat. (Pl. TDA2030-hoz... Valami olyasmi volt, hogy ugye adott az egyenirányított tápfesz, Graetz-híd után. Fogunk két egyforma pufferkondit, sorba kötjük őket. Pozitív ág az egyik kondi szabad pozitív kivezetésére, negatív ág a másik kondi szabadon maradt negatív kivezetésére. Na most a vezetékről, amivel össze van kötve sorba a két kondi, csinálunk egy leágaztatást, ez lesz a föld. Én kipróbáltam, működik, a sima X feszültségű tápból lett egy X/2 feszültségű +- szimmetrikus. Aki jobban vágja ezt, attól kérdezném, életképes egy ilyen kapcsolás? Vagy hazavágja a kondikat, vagy nem lehet terhelni, stb.
sztem így a jobb:
[pic]http://www.dbase.tvn.hu/2/%FCres/fesz%202szer.jpg[/pic]
az nem jó ha csak 2 soros kondival "megfelezed" a atápot mert ha lerheled és nem egyformán (mint az erősítő) akkor a test elmászik vagyis a -+ között marad a fesz de a + vagy a - között nem lesz ua
pl -+50 esetán +30 és -70 ami neméppen hatásos a cuccoknak ic-éknek .
Köszi szabi, nem rossz. Alkatrészigénye ugyanannyi. Sőt, Graetz-híd helyett csak két dióda. Még annyi kérdésem lenne, hogy a két kondi ugye ilyen formában is pufferként üzemel, igaz?
igen ez jobb sokkal de még ez sem jó nagyP erősítőbe
meg kú@va nagy a brummja.
Értem, igazad van. De azért a cuccnak tuti hatásos, ha elmászik a föld. Egy TDA-ra biztos nagy hatással lenne egy 70 volt...
Na most nekem a gondom, vagyis nem gond, csak jó lenne megoldani, hogy ne henteregjen az a trafó, a következő: Van szimmetrikus trafóm, ez eddig oké, csak az a baj, hogy +-32V-ot tud, de nekem az sok, a fele kéne kábé. Feszültségosztás 10A környékén megoldható egyszerűen? (És stabilan...)
Tekercselj le belőlle, ha tudsz. A feszültségosztóról annyit, hogy bazinagy ellenállások kellenének. Talán primer oldalon többre mész...
Hm, ez egy kipurcant Rotel trafója. Árnyékolt, szűrt, meg minden, nem szívesen bontanám meg....
32V, AC vagy DC ??
amugy 2 stabkockával igen stabilan, ha AC, akkor +-18VDC stab kockával.. de ha DC, akkor csak +-12VDC stab kockával.. üdv
A 32V már az egyenirányított, pufferelt feszültség...bővebben ezekről a kockákról...?
Én egy gyerektől vettem egy szaki álltal készített erősíítőt. Annak igy van megoldva a tápja.
Egy BEAG toroid trafó két nagy dióda, és két nagy kondi. Nincsen nagy brum. Terhelhető mert a subládámat hajtom vele. És tranyós a cucc. a kapcsolást nem ismerem fel, négy nagy BD tranyó meg valamilyen motorola van benne. Állítólag 8 ohmon 135 Wattos Én már 2 hónapja hallgatom, azelőtt a gyerek egy évig kb. Nem azért írom ezt hogy ez hú de klafa megoldás, de ha nincs más végszügség esetét lehet hazsnálni. Ki-ki belátása szerint.... Kép:Hát ez igy volt összerakva. Most hétvégén lesz szépen bedobozolva az aktiv subszűrővel amivel nagyon babán mükszik
A téma elején található 100W-os tda-rol vélemény?
Hangzás? Táp? Érdemes megépíteni? vagy olcsó húsnak...? THX
Végerősítőnek nem csinálunk stabkockával tápot!!!
Helyette megoldást jelenthet az egyutas egyenirányítás használata. Idézet: „Végerősítőnek nem csinálunk stabkockával tápot!!!” nem hát!, mondtam én, hogy végfokot kössönrá??
Sziasztok!
Kész van a 2. csatorna is. Ezzel tesztelgettem egy kicsit az IC-t(2030), de a PC hangerő állítója kb felénél már betorzít. 4 ohmos, 40W-os hangfalat kötöttem rá. Egyébként itt már elég szépen szól. 8 ohmos hangfallal maxon sincs torzítás. Arra gondoltam, hogy esetleg ott már túl nagy a bemenő jel, de akkor 8 ohmon is kellene torzítania, vagy nem? A táp elvileg bírja, godolom, hogy a 18W-os IC nem tud 40 W-os hangfalat túlterhelni. Van valami 5letetek? (Azon kívül, hogy akkor ne emeljem a hangerőt. ) Mennyire melegedhet ez az IC? Egy PCtápból kiszerelt hűtőt tettem rá, kézzel megfogva jó forró, de még elviselhető, kb 50 C lehet. Kicsi ez a hűtő? Üdv
Ha úgy torzít, hogy "elfogy" a basszus, és halk recsegésbe fullad, akkor egyértelműen kevés a táp.
Nem mondanám, hogy elfogy a baszus, inkább elkezd recsegni, de hallani a basszust is. A magas tiszta marad.
Probléma ha nem épít be az ember hangváltót? Vagyis szotveresen oldanám meg a PC-ről, de egyelőre nem találtam olyan progit, ami jó lenne. Sajnos a hangkártya alap programja nem tartalmazza.
nem köthetjük stabilizált lápra a végfokot? miért? (csak a kíváncsiság meg a tudatlanság miatt kérdem.
igen megy a kapcsolás !!!!!!
elég sokat vacakoltam vele..de rendesen müködik! én 4 ohmon 60W-ot vettem ki belöle (irták hogy 100w-os lehet hogy annyi de csak 2ohmon!! )
Mondjuk léteznek kapcsolások, amivel nagy áramok is stabilizálhatók. Valamelyik hobbyelektronika újságban láttam egyszer egyet, amit kamionba csináltak, vagy olyan járműbe, amiben 24V hálózat van, és az csinált 12V-ot pl. magnósrádiónak, ilyesminek, 8 ampert bírt... ja és persze nem kellett fűteni az utasteret sem ezért...
Szerintem kell hangváltó. Mondjuk nem igazán jó, ha pl. egy mély hangokra tervezett hangszóró megkapja az egész sávot. Tönkre nem megy tőle, de a közép/magas hangok nagyon belecsapkodnak a mélybe, nem fog szépen szólni, plusz feleslegesen terheli az erősítőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |