Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
ezek az ellenállások szimmetrizáló ellenállások.
A Fetek csekély csatornaellenállásával sorbakötve korrektül osztják el az áramot. a rajtuk eső feszültség és a rajta áthaladó áram szorzata a teljesítményét adja meg ezek kb 5Wos ellenállások.! Pont az a lényege a kis értéknek, hogy minnél kevesebb feszültség essen rajtuk, hisz a csatornaellenállásssal együtt max ekkora feszültségig lehetne optimális esetben kivezérelni a fetet. Ilyen kismértékű változás nem eredményez tejlesítmény csökkenést. A bemenő jel szintje emelhető kissé! Ennyi a szerepük. Ezek szabványos holmik és rendelhetők. Átnézem én szívesen ha lesz időm, de inkább küldök majd egy biztosan jót mert egyszerűbb.
A nyáktervet megköszönném. Közben szereztem egy izmosabb trafót ami +-42,5 VDC feszt ad le üresen. Ez terhelve sztem lemegy kb 40V-ra. Ezt a feszt is elbírja még szerinted dupla fettel 4 ohmon?
Ma is sokáig dolgozom s még szombaton is jövök dolgozni sajnos csak min vasárnap tudok válaszolni
No időben hazaértem.
Megnéztem +-40v-tal. Elvileg még bírhatja, a szimuláció szerint. De gondoljuk végig egyszerűen, hókuszpókusz nélkül. Az IRF 540 adatlapja szerint 100V 22A tud a fet. De! A Totál disszipáció 85W a szimuláció szerint 1,2v RMS bemenő fesznél 140W körüli teljesítmény jön ki! Namost ugye 2-2 fet viszi ezt a teljesítményt a frekvencia félperiódusának csúcsában a 2 db Irf540 a másik félperiódusban az IRF 9540. Ha a 140W teljesítményt elosztjuk 2 vel (fetpárok számával) akkor 70W teljesítményt kell tudni egy-egy fetnek. Ez az IRF540 csúcsteljesítményének a 88%-a. HA a termelt hőt el tudod vezetni akkor elképzelhető legalábbis elméletben hogy kibírja De ekkor nagyon jó hűtésednek kell lenni. Semi nem szeret a csúcsterhelés közelében dolgozni! 1V rms nél az erősító 100W közelében dolgozik Tehát a magam részéről jó hűtéssel megépíthető, de csínján kell bánni a kivezérléssel. Főképpen azért , mert egy jó kis basszus túlemelés bizony könnyedén meghaladhatja azt a tartalékot ami a fetekben marad. Ezt a kivitelt már célszerű aktív hűtéssel készíteni. Vagy a nagyobb irfp 240 /9240 párt használni Aminek a TPD je 150W . Ebből elég egy pár a feladatra. Ha nem tudsz dönteni marad a kalkuláció! Irf 540 190 Ft/db 2db 380Ft irf 9540 N 178Ft/Db 2db 359Ft Irfp 240 454Ft/Db Irfp 9240 470Ft/db 2 db duplafetes IRF 540/9540 párral szerelt panel Adja a hidalás lehetőségét ami Ha 100W teljesítményre van beállítva, akkor a teljesítmény 4x es Azaz 2 db 100w-os nyák hídban 400W ot is leadhat de azt kizárólag 8 ohmon. Hídban a 4 ohm felejtős!!!!! Nyákterv később
Íme a nyák.
Használd egészséggel
Ha már szimuláció, akkor tedd fel egy FEt-en ébredő teljesítményt. ( Draináram, szorozva a drain-source feszültséggel. ) Legyen teljesen kihajtva a végfok.
A kapott eredményból lehet kiszámolni/ következtetni arra, hogy az adott FET elbírja e az igénybevételt, vagy sem.
Üdv! Becsléssel 20V-os amplitúdónál lesz maximális disszipáció. Ez 4 ohm-on FET-enként 50-50W.
Ha a teljesítmény hangsúlyos számodra, akkor ezt is nézd meg.
Ez kicsit más kapcsolás, kicsit nagyobb a tápfesz, de jól hűtve nagyot szólhat. A mérésem legalábbis ezt ígéri, és több sikeres utánépítésről is tudok, amik mind remekül mennek.
Köszönöm szépen a nyáktervet, meg a tanácsokat! Hétvégén még gondolkodom rajta melyik verzió lenne a jobb, aztán rendelek alkatrészeket
Köszönöm a linket!
A méréseid alapján ez is elég ígéretesnek tűnik.
Lehet, de arra számíts, hogy teljesen más karakterisztikáik vannak. Azt még tudnod kell, hogy az IRF540/9540 sem komplementár pár. Úgyhogy okos tervezéssel ugyanazt érheted el.
Kivancsi voltam,lehet majd elkeszitek valami kicsi vf2-ot,de mar nemnagyon bizok bennuk mindig durr a fetnek,igaz ezek eredeti fetek.Az IR kozott ottvan a dioda jel.Lehet majd megprobalkozok egy kicsi valtozattal.Koszonom a gyors valaszt.
Az IRFZ 55V-os, tehát ha azt használod akkor +/-27V-nál ne legyen több a tápfesz. Kisebb teljesítmény (néhányszor 10W) esetén a legjobb az IRF530-9530 páros.
Helló Mindenki!
VF2 erősítőt terveztem építeni, a 60V-os verziót, de 48V-ról hajtanám. A kérdésem az lenne, hogyan tudnám a teljesítményét 20-30W-ig visszafogni? Elég lenne a visszacsatoló ellenállás értéket megnövelni? Ha igen, mekkorára? Előre is köszönöm, remélem tudtok segíteni... Zoli
Au=58000Ohm/910Ohm.
Ha a bemenetre kötsz egy pl 47kOhm-os feszültségosztó trimert, ami leosztja számodra a bemenő jel szintjét, jobban jársz.
Szia! VF3-at ajánlok erre a teljesítményre, +/-18V megoldható?
Szia!
Igen, köszönöm, olvastam róla. Ez egy meglévő erőlködő, végfokcsere lesz, így a tápfeszhez kötve vagyok. Szeretném ezt a végfokot, mert hallottam szólni, ragaszkodnék hozzá. Viszont, a régi szép időkből nekem úgy rémlik, a visszacsatolással módosítható a teljesítmény. Szeretném ezt az utat választani. Ha így nem működik, akkor így marad. Köszönöm!
Köszönöm, gondoltam erre. De nem szimpatikus megoldás, nem tudom hogy befolyásolja az impedanciákat. Tartok tőle.
Köszi!
De igen működik!
Bár megjegyezném a következőket. Nem nagyon van garancia a korlátozásra! Miért? Azért mert az erő a tápfeszből adódik. Ha egy durva basszus vagy egy sokkal magasabb színtű jel kerül a bemenetre az bizony a korlátozás ellenére is kivezérelheti a feteket és akkor hopp a hangsugárzóknak! Most nem érek rá de ha van néhány nap türelmed megmondom mekkora ellenállásokat tegyél be. Inkább egy limiter segítene rajtad! De a dolog megoldható.
Nagyon köszönöm, kíváncsian várom!
Mint a kollégák is írják a végfok jelerősítésének csökkentése csak akkor hatásos, ha a bemenetre érkező jel nagyságát valami korlátozza. Ez lehet akár paralel dióda is, akkora ellenálláson keresztül amit még az előerősítő elvisel. A dióda nyitóirányú feszültségéből és a megengedhető legnagyobb amplitúdóból tudsz erősítést számolni. Segítek is, ha elárulod hány ohm-osak a hangsugárzóid.
Az itteni "technikai" megoldások helyett, van egy másik -számomra sokkal életszerűbb- lehetőséged is.
Nem csinálsz semmit a szerkezettel, hanem a "humán tényezőre" alapozol. Megbízol a kezelőben, annak értelmét kihasznáva. Két dolgot nyersz egyszerre ezzel a megoldással: a., Ha egyszer nagyobb hangszórókkal kerül kapcsolatba a készülék, akkor nincs semmi teendőd, csak többet engedsz meg neki (ehhez a tápegység részéről is kell többlet, amiről nem beszéltél idáig). b., Megtiszteled a kezelőt a bizalmaddal. Ez nem tűnhet fontosnak, de az emberek érzékenyek, és általában jól reagálnak az ilyesmire. Ha az említett 48V-ot szimmetrikusan érted (+-48V), akkor célszerű ehhez inkább ilyet építeni.
Akkor köszönöm a segítséget! Ha ilyen egyszerűen nem megoldható, akkor tényleg jobb ha marad ahogy van. Csak egy ötlet volt.
Koppanásgátlóról ne feledkezz meg, ha az erősítő valamely eleme tranzienseket generál ki/be kapcsoláskor. Az alul-méretezett hangszóróra ez különösen veszélyes.
Köszönöm a tippet! Nem feledkeztem meg, a végfokok mellé kerül ugyanarra a nyákra. Öröm ilyen profikkal beszélni! A gondom igazából az, két HS501-esem van, 4 ohmosak. Ahogy olvastam a fórumot, sokan nem ajánlják a VF2-t 4 ohmra. Házibuli célok nincsenek, csupán elővigyázatosságból gondoltam a teljesítmény csökkentésre, épp ezért.
Beélesztéskor milyen műterhelést ajánlasz?
A 48V tápból mindössze 25V-os amplitúdót szabad kiengedned. A bemeneten elhelyezett dupla paralel 1N4148 és 20x hurokerősítés (26dB) gátat szab, hogy az elvileg 200W-os erősítőd észrevétlenül megegye az Orionokat.
Az előbbi gondolatból származik, mekkora műterheléssel kell számolnod. Ez a hatalmas különbség erősítő és hangsugárzó között elég aggasztó. A technika ördöge könnyen megtalálja az utat, hogy kárt okozzon
Csak hogy pontosan értsem, tudsz a diódákról kapcsrajzot küldeni? Építettem már egy-két végfokot, de ilyen problémám sosem volt. Valamikor ezt is el kell kezdeni...
A magyarázó szövegtől remélem eltekinthetek
Köszönöm, érthető. Be fogom tenni. Semmi gáz, megy a cucc eladásra...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |