Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   38 / 163
(#) ABU válasza dj-mike hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Szia!

Azt írja a cikk, hogy ez egy hídkapcsolású erősítő egyik fele. Te is kettőt építesz "egynek"?
(#) elektrorudi válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Idézet:
„Szeretném,ha a nevem azért ott maradna rajta”

... már..., hogy... ezen, vagy majd a javított példányon ?
(#) Rakloo válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Én nem mondok semmit
(#) dj-mike válasza ABU hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Te mennyit?
(#) ABU válasza dj-mike hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Nem úgy értettem, csak már nem tudtam szerkeszteni.
Én csak egyet készítek, mert végül is nem tesztelt kapcsolás. Nehogy elbukjam
(#) dj-mike válasza Rakloo hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Hi!
Köszi szépen!
Rendben.
Üdv!
(#) Qba hozzászólása Júl 6, 2009 /
 
Hello

Új vagyok itt a fórumon, most akarok egy új rendszert építeni és lenne pár kérdésem felétek. Átolvastam a topikot és találtam pár szimpatikus kapcsolást.

1. Érdekelne, hogy szerintetek egy-egy 4ohm -os 70/200w és egy-egy másik 4ohm -os 100/300w hangszóróhoz jó lenne -e a KD mester féle 2x130w -os átdolgozott VF2 kapcsolás (2. melléklet)

2. Találtam itt egy hangszóró védő (és táp) kapcsolást, ez passzolna az eddigiekhez ? (1. melléklet)

3. Milyen végerősítőt ajánlanátok egy 500/1500w -os dual 2ohm -os mélysugárzóhoz ? Csak szerényen szeretnék falat bontani, úgyhogy valami 300w körüli elég lenne szerintem, mert az érzékenysége sem rossz ennek a hangszórónak (92dB/2,83V/m).

Előre is köszi üdv Qba

(#) wharges hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
Sziasztiok! én most szeretnék csinálni egy vf2es erősítőt az lenne a kérdésem h nektek mennyiből jött ki úgy mindnnel együtt hogy csak bekell dugni és szól??
(#) Szegedi Sándor válasza wharges hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Szia
Én a mátészalkai árakhoz tudok viszonyítani, ja meg a trafóm megvolt hozzá.
1db Ne5534 200huf
1db IRF 540 350 huf
1db IRF 9540 350 huf
A nyáklap meg a többi (ellenállás meg kondi+diódák) nem volt drága 500 Ft.
Ami drága lehet az maga a trafó + a pufferek, de nekem ez adott volt, sőt még hűtőbordára se kellett költenem.
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
Sziaszto! Az lenne a kérdésem, hogy a Conductor +-42V -ról bírja a 6 Ohm-os terhelést IRF 540/9540 fetekkel?
(#) SALáta válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Milyen hangfalakkal? Nekem az LG és hasonló 6 ohmos szutykoktól begerjedt az erősítő, annyira szép szinuszt rajzolt a szkópra hogyha akartam volna se tudtam volna szebbet, a védelem pedig leoldott.
(#) bodnar00 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Egy Sony MHC-RG270-nek a hangfalai , egyenlőre sajnos csak ez van.
(#) SALáta válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Nekem ezt egy LG és egy Thomson hifivel csinálta, ezért kellett hazacipelnem az ajándék erősítőt, bár aztán még találtam benne hibát. szerencsére a hangszóróvédő megvédte a hangfalakat, és végül is az erősítőt is. Igaz ezt feldobtam már ebe a témába, a jelenségre nem jött magyarázat, csak annyi biztos elkötöttem valamit, de ezt megosztom azért, nehogy kétszeres kárt csinálj magadnak. Érdekes de minden más hangfalammal jól szólt, pedig nem egyben van hangváltó. Hangszóróvédőt mindenképp tennék bele, a hangszóróvédős témában van egy ajánlott kapcsolás, épp most ajánlottam.
(#) banyaiakos válasza wharges hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Ha mindnet boltban veszel, nagyon sok lesz a végére. Nekem 1000 Ft-ból jött ki egy panel, de jobban tudnánk segíteni ha elmondanád melyik verziót épitenéd meg, sztereó lenne-e, mert a trafó, a hűtőborda és a doboz mérete is ezektől függ...
(#) SALáta válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
És hogy hány ohmos, mert a trafó függ ettől is, és mik a körítések? Hangszóróvédő, előerősítő, elektronikus bemenetváltó, ledes, vfd s kivezérlésjelző, stb.
(#) bodnar00 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Köszi a választ. Egyenlőre akkor majd az irf feteket teszem bele. Ha kivezetem a feteket kábellel a hűtőbordára az okozhat gerjedést?
(#) SALáta válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Ezt nem próbáltam még, szerintem nem, persze lesz aki azt mondja igen okozhatja, Quadnál nem okozott gondot a vezetékelés, persze minél rövidebb legyen, de az obiban lehet venni L idomot, 30 mm es idomot vegyél, vagy ha van 20x35 öset, azt így sokmindenre tudod használni, nem kidobott pénz, minél vastagabbat 2-4 mm. Mindenesetre a tranzisztort is rakd a borda mellé mert jó hőfokkapcsolatban kell lennie a fetekkel a hőfokkompenzálás miatt. Én nem vezetékelném ki a bordára, ha mindenképp vezetékelni akarsz akkor ezt minimális vezetékdarabbal is meg tudod oldani, persze ekkor kis füleket kell hajlítani a nyákot felfogatni a bordára, így nem kell L idom, ez is járható út, de sokat könnyít az L idom a tranzisztor cserén.
(#) dj-mike válasza SALáta hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Nekem a legutóbbi VF2-m, amikor át akartam adni havernak, akkor sikeresen elkezdett gerjedni.
Egy házilag készített hangfala volt. Belenéztem ebbe a hangfalba, mert nálam tökéletesen ment az erősítő. Mondom ilyen nincs. Aztán nem volt benne hangváltó, csak egy kondi a magasra kötve, ami egy piezzo volt.
Így meg ugye kapacitív terhelés volt.
Aztán szerzett normális hangfalakat, azóta is teszi a dolgát a VF2, ahogy azt kell.
Üdv!
(#) bodnar00 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Nem feltétlenül ragaszkodok a kivezetéshez , csak érdeklődtem mert egy másik erősítőmbe is így van gyárilag.
Ebbe a sony hagfalba is van egy kondi a magas előtt, ha jólemlékszem még egy ellenállás is(?) talán. A mély meg a közép párhuzamosan van benne kötve. Tényleg a kondi miatt nembírná az erősítő ezekat a 6 Ohm os hagfalakat?
(#) SALáta válasza dj-mike hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Igen ez elég reális, nem is gondoltam hogy gondot okozhat, persze olyan hangfalon nem tudtam kipróbálni amiben így van biztosan megoldva, évek óta kölcsönbe van adva. A többibe pedig elég rendes hangváltó van. A "hifi" hangfalakat meg csak baltával lehet bontani, tüzifa árba se vennék olyan hangfalakat tervbe van még egy építése, saját célra, de nagyon csak terv előbb még két plusz mélyem legyen. Ami viszont kicsit kínos, bár szerintem kompenzálja a kapcsolás, hogy a trafó lejövő feszültsége nem pont egyforma, van közte 1 V eltérés, ez szerintem a kimeneten nem fog megjelenni, viszont tuti elfűti.
(#) Qba hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
Sziasztok

Milyen végerősítőt ajánlanátok egy 500/1500w -os dual 2ohm -os mélysugárzóhoz ? 300w körüli elég lenne szerintem, mert az érzékenysége sem rossz ennek a hangszórónak (92dB/2,83V/m). Örülnék, ha 50V -os tápról meg lehetne oldani valamit

Thx, Qba
(#) bodnar00 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Meg lehetne buherálni valahogy a hagfalakat, hogy , ne legyen kapacitív terkelése az erősítőre, ha szimplán kiveszem a kondit az nem igazán lesz úgy jó, és a gyári erősítőjével mért nem gerjed? Most számolgattam eddig kb 18000ft-ba lenne ez az erősítő.
(#) Zupp87 válasza Qba hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Ez az érzékenység dolog azért nem ilyen frankó, mint mutatja magát. Ha 8 ohmos lenne, akkor ez a 2,83V/1m érték megfelelne 1W/1m-nek. De mivel 2 ohmos, így 2,83V-on már 4W-ot vesz fel a hangszóró. 1W/1m-re átszámolva a hangszóród érzékenysége 86dB.
(#) SALáta válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Ha otthon vagyok szétszedem a hangfalat amiről működött, abban is csak egy kondi van, 2,7 mikrós, de maga a mély hangszóró egy matyóhímzés, elég érdekes típus, pioneer hifi hangszórója. A garrykkel tökéletesen megy pedig abban egy szép váltó van, rézárba is jól járnék ha leadnám, sajnos az neked nem jó, csak kétutas váltó és közép magashoz való a mélyet teljesen levágja. Mekkora a kondenzátor a hangszóróba? A hangszóró induktivitása és a kapacitás rezgőkört képez, ha változtatod a kondi értékét talán jó lesz.
(#) punkkazy válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Üdv!
Nekem a TDA-nál jelentkezett ez a gerjedős probléma. Én úgy oldottam meg, hogy (mivel a piezó 96dB-es volt, a hangszóróm meg csak 91dB-es, ugye 5dB különbség)egy ún. "L-pad"-ot raktam be a piezóhoz. Keress rá googlin (pl. l-pad calculator), de ha meg van a JB speakershop, akkor ott is megtalálod!
(#) Zupp87 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Sokan említették már, hogy az épített erősítőik szerednek piezoval gerjedni. Mivel egy piezo, ha úgy vesszük, tisztán kapacitív terhelés: vezető-szigetelő-vezető, magyarul egy kondi (van azért a helyettesítő képének ohmos összetevője is, de ez elhanyagolható a kapacitív összetevőhöz képest). Egyes piezo hangszórók csak tisztán a piezot tartalmazzák. Azonban én vettem anno még rég egy MNC jelölésű, 600Ft-os, szokványos piezot, és kíváncsiságból szétszedtem: volt benne a piezo lapkán kívül egy műanyag csévére készített tekrenc, ami gondolom a kapacitív jelleget hivatott kompenzálni. Ettől nem is gerjedt egyik erősítőm sem. Azt, hogy hogyan volt a piezoval kötve, még nem néztem, de kíváncsiságból szétszedem majd megint, és megnézem.
(#) Árpy hozzászólása Júl 12, 2009 /
 
Helló!
Én a +-40voltos VF2-t készítettem még el korábban, szerintetek okozhatok neki valami gondot, ha +-34 voltos tápról akarom használni?
Üdv, Arpy
(#) Qba hozzászólása Júl 12, 2009 /
 
Hello

Köszi az eddigi segítséget, most újabb kérdéseim lennének...

A KD Mester féle 2x 130w -os VF2 verziót szeretném megépíteni (kapcsolás mellékelve). 2 ohm -mal szeretném őket terhelni (2db 4 ohm -os párhuzamosan). Olvastam a korábbi hozzászólásokban h a FET-ek SOA-jával baj lehet, szerintetek működőképes lenne ? Hány V -ról kéne üzemeltetni?

Köszi Qba

130w.GIF
    
(#) bodnar00 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Ebbe nem piezo hangszóró van,(legalábbis ránézésre egy rendes hangszóró) most nem tudom ez számíte valamit mert a kondi ugyan úgy ott van , a kondi értékét most így nem tudom , de ha kell megnézem.
(#) punkkazy hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Üdv!
Egy kicsit lenyugodtam és újra neki álltam a VF2 tesztnek/hibakeresésnek. Gondoltam meg írom ide az eredményeimet, hátha valaki észrevesz valamit és szól. Nem igazán vagyok valami nagyon okos, inkább nagyokos. Az imént azt csináltam, hogy kivettem minden félvezetőt a nyákból (kivéve a 2db BD139-et) és így a következőket mértem: a tápfesz 35VDC +-ban; a tranyók GATE lábain majdnem a tápfesz van 34.5VDC körül. Az áramkör 8.4 mA-t eszik félvezetők nélkül. Én itt meg is álltam és megnézem a zenereket a FET-ek nél, hiszen nekik 12VDC-re le kéne fogniuk a GATE feszültséget és ezt nem teszik.
Következő: »»   38 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem