Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
Lapozás: OK   21 / 21
(#) GPeti1977 hozzászólása Jún 28, 2023 /
 
Fel kellet újítani egy fém olvasztókádat, a fűtése fűtőszállal történik porózus táblákba beágyazva, a fűtőszál és a fém kád között Kalcium-szilikát anyagú filc van ami hőálló, kicsit hőszigetelő is de megfelel, mivel ez megsérült gyorsan kellett pótolni, itthon csak RATH KERÁMIASZÁLAS PAPÍR 3 mm papírt találtunk mindenhol, ami állítólag 1250-1400 °C-ig hőálló, de héhány száz fok felett már barnul és irritálóan füstöl. Milyen anyagot lehetne ide rakni?
(#) zolika60 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
(#) GPeti1977 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Nem, mivel 2 - 3mm vastag lehet hogy átmenjen a hő, nem szigetelni kell.
(#) zolika60 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Tehát csak távtartónak kell, hogy ne érjen a betét a kádhoz? Valami ilyesmi a betétre?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
(#) GPeti1977 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Igen, távtartó szigetelő
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 7, 2024 /
 
Sziasztok.
Olyan kérdésem volna hogy lehet kapni 1m hosszú gyöngysoros fűtőbetétet (1kW) , ebből gondoltam 2db-ot beszerelni a most készülő asztali kisméretű olvasztómba. A gyöngysoros hőmérsékletileg meddig megy el? Alumíniumot szeretnék ezzel a kohóval önteni csak, néha jól jön ha tudok kisebb mennyiséget is felfűteni és önteni (van mellette egy 2 gáz égőfejes 40kg kapacitású nagyolvasztóm).

Esetleg más eljárás mivel grafit tégelyt választottam a feladatra (pl indulkció?)
Melyik lehet szerintetek hatékonyabb?
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Idézet:
„A gyöngysoros hőmérsékletileg meddig megy el?”

Két válasz van erre a kérdésre (legalább).
Ha azt kérdezed, hogy mekkora hőmérsékletre tud felmelegedni, akkor arra az a válasz, hogy a fűtőszál olvadáspontjáig. Ha tökéletesen elszigeteled, és nem tud a fűtőszálból, kemencéből "elmenni" a hő, akkor olvadáspontig tud melegedni.
A valóságban nem tudod, nincs is értelme tökéletesen elszigetelni a környezettől, emiatt jóval kisebb hőmérsékletű lesz. Nyilván kellene valami hőfokszabályzó, hőmérő, és úgyis lekapcsolod, ha a kemence 6-800 °C-os. Ilyenkor persze a fűtőszál sokkal melegebb. A kérdés, hogy miből van a fűtőszál, mert az határozza meg, hogy mekkora lehet az elvi hőmérséklet. Célszerű olyan anyagúnak lennie a fűtőszálnak, hogy 1400°C-t is kibírjon. A gyöngysor önmagában nem mérvadó, mindenesetre az nagyon nagy hőfokot kibír. Remélhetőleg a bele rakott fűtőszál is..
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Hőfokszabályozó van, mérőszonda 1300 fokos van, itt az a gond hogy a boltban "kapható" alább leírt fűtőhuzalról ennyi az összes infó hogy 230V-os és 1kW-os.
Se anyag se ellenállás semmi nincs megadva.
Szigetelésnek kerámiapaplan lesz 4 rétegben , a nagy kohóban ugyan ez van 2 rétegben de a külseje már át se melegszik.
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Ebben az esetben csak az marad, hogy kipróbálod. Ha túl gyorsan,túl sokszor tönkremegy, még mindig tekerhetsz a kerámiagyöngyökbe olyan fűtőszálat, ami biztosan jó. Kanthal A1 1300˚C-ig jó, jók az oxidációs tulajdonságai (lassan vékonyodik a sok felfűtés-lehűlés hatására). Én legalább 1mm2-est használnék, de hogy hol lehet abból viszonylag keveset kapni, azt nem tudom. Vékonyabbakat árulnak, de azokból nagyobb teljesítményt macerás összeállítani.
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Rendben, köszönöm minden esetre, egy próbát teszek vele (cca. 9E ft/db a fűtőbetét, 2-őt tervezek beszerelni).
Következő: »»   21 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem