Fórum témák
» Több friss téma |
Fel kellet újítani egy fém olvasztókádat, a fűtése fűtőszállal történik porózus táblákba beágyazva, a fűtőszál és a fém kád között Kalcium-szilikát anyagú filc van ami hőálló, kicsit hőszigetelő is de megfelel, mivel ez megsérült gyorsan kellett pótolni, itthon csak RATH KERÁMIASZÁLAS PAPÍR 3 mm papírt találtunk mindenhol, ami állítólag 1250-1400 °C-ig hőálló, de héhány száz fok felett már barnul és irritálóan füstöl. Milyen anyagot lehetne ide rakni?
Nem, mivel 2 - 3mm vastag lehet hogy átmenjen a hő, nem szigetelni kell.
Tehát csak távtartónak kell, hogy ne érjen a betét a kádhoz? Valami ilyesmi a betétre?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
Sziasztok.
Olyan kérdésem volna hogy lehet kapni 1m hosszú gyöngysoros fűtőbetétet (1kW) , ebből gondoltam 2db-ot beszerelni a most készülő asztali kisméretű olvasztómba. A gyöngysoros hőmérsékletileg meddig megy el? Alumíniumot szeretnék ezzel a kohóval önteni csak, néha jól jön ha tudok kisebb mennyiséget is felfűteni és önteni (van mellette egy 2 gáz égőfejes 40kg kapacitású nagyolvasztóm). Esetleg más eljárás mivel grafit tégelyt választottam a feladatra (pl indulkció?) Melyik lehet szerintetek hatékonyabb?
Idézet: „A gyöngysoros hőmérsékletileg meddig megy el?” Két válasz van erre a kérdésre (legalább). Ha azt kérdezed, hogy mekkora hőmérsékletre tud felmelegedni, akkor arra az a válasz, hogy a fűtőszál olvadáspontjáig. Ha tökéletesen elszigeteled, és nem tud a fűtőszálból, kemencéből "elmenni" a hő, akkor olvadáspontig tud melegedni. A valóságban nem tudod, nincs is értelme tökéletesen elszigetelni a környezettől, emiatt jóval kisebb hőmérsékletű lesz. Nyilván kellene valami hőfokszabályzó, hőmérő, és úgyis lekapcsolod, ha a kemence 6-800 °C-os. Ilyenkor persze a fűtőszál sokkal melegebb. A kérdés, hogy miből van a fűtőszál, mert az határozza meg, hogy mekkora lehet az elvi hőmérséklet. Célszerű olyan anyagúnak lennie a fűtőszálnak, hogy 1400°C-t is kibírjon. A gyöngysor önmagában nem mérvadó, mindenesetre az nagyon nagy hőfokot kibír. Remélhetőleg a bele rakott fűtőszál is..
Hőfokszabályozó van, mérőszonda 1300 fokos van, itt az a gond hogy a boltban "kapható" alább leírt fűtőhuzalról ennyi az összes infó hogy 230V-os és 1kW-os.
Se anyag se ellenállás semmi nincs megadva. Szigetelésnek kerámiapaplan lesz 4 rétegben , a nagy kohóban ugyan ez van 2 rétegben de a külseje már át se melegszik.
Ebben az esetben csak az marad, hogy kipróbálod. Ha túl gyorsan,túl sokszor tönkremegy, még mindig tekerhetsz a kerámiagyöngyökbe olyan fűtőszálat, ami biztosan jó. Kanthal A1 1300˚C-ig jó, jók az oxidációs tulajdonságai (lassan vékonyodik a sok felfűtés-lehűlés hatására). Én legalább 1mm2-est használnék, de hogy hol lehet abból viszonylag keveset kapni, azt nem tudom. Vékonyabbakat árulnak, de azokból nagyobb teljesítményt macerás összeállítani.
Rendben, köszönöm minden esetre, egy próbát teszek vele (cca. 9E ft/db a fűtőbetét, 2-őt tervezek beszerelni).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |