Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   34 / 123
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Azért ne ad fel ilyen könnyen, ha már eddig eljutottunk hogy megvan a táp, és műszered is lett. Valószinű hogy a végtranyók adták meg magukat de ezeket is lehet csrélni meg a többi hibás alkatrészt. Ezek után csak mérni kellene a hibás alkatrészeket.
(#) szinten hozzászólása Feb 22, 2011 /

Ami igaz az igaz Csak elgondolkodtam rajta, hogy érdemes-e vele foglalkoznom, hiszen nem használnám, csak amolyan tanulópénznek. De megcsinálom azért Megnézem mi hol akad el mi lehet a gond és meglátjuk! Én is a tranyókra gyanakszok, hiszen leégett az egyik végerősítőn a fél panel. Elugrok majd holnap és veszek/rendelek 1-et 1-et mind2-ből aztán meglátjuk. Elvileg már csak az lehet a baja, hiszen minden sérült részt kicseréltem már a tranyókon kívül.

Viszont közben neki szeretnék állni ezekből egy erőlködőnek (van belőle 3DB), csak sajnos semmi rajzot nem találtam rá-.-" Már 1 hete keresek rá bárminemű rajzot de nem találok semmit :S
(#) burgdavid válasza szinten hozzászólására (») Feb 22, 2011 / 1

Ha a végfok lefüstölt, akkor a panelen található összes félvezetőt kapásból cserélném, mérés nélkül. Az a pár BCxxx nempénz, igaz ebbe a végtranyók sem, de sok ki-beforrasztgatástól megkímélheted magad. Méricskéld végig az ellenállásokat rajz alapján, nincs-e szakadt, vagy megnyúlt, egyúttal az elkókat is kicsereberélheted.
Javaslom, több tranzisztort vegyél, akkor tudsz válogatni is közülük.
Érdekes egy felfogás, hogy 3db tranzisztorhoz építesz erősítőt
Itt egy jól működő rajz, ebbe jóklesznek a tranyóid - feltéve ha egy komplementer párod van belőlük.
(#) szinten válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Nekiálltam méricskélni, és a probléma meg is van... 1 ellenállás van valami gánya, égés nem látszik rajta, de cseréltem, illetve 1 dióda lábai ki voltak olvadva (gondolom még a 2-es végfok leégésekor) én hülye nem vettem észre most búg, illetve hangot is átad, csak halkan a búgás mellett, de szerintem a teljes végigmérés után meglesz annak az oka is. Köszönöm

Idézet:
„feltéve ha egy komplementer párod van belőlük.”

ezalatt konkrétan mit értesz?

amúgy az eredeti erősítő ezekkel ezt bírta:
100w x2 stereo, 100w x3 pro logic, 28w x2 surround, .06% THD

Nem feltétlenül akarom mind a 3-at felhasználni. Min 2x100W kéne, de elsőnek jó 1x100 is
(#) burgdavid válasza szinten hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Ha akad egy 2SB1470-ed is a 2SD2222-d mellé, akkor a linkelt rajzon a TIP142/147 helyére nagyjából jók lennének.
Mielőtt nem cserélsz ki mindent, és nem mérsz mindent, addig ne kapcsold be az erősítőt, különben az addig kijavított hibák újra előjöhetnek.
(#) szinten válasza szinten hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A komplementer pár jelen esetben a 2SD2222 és a hozzá való 2sB1470-est akarja jelenteni? Legalábbis én erre gondolok, és ezekből meg van mind 3.

Igen a 2SD2222 és a 2SB1740 egy NPN/PNP ún. komplementer pár. Ráadásul darlington.

Na szép pont most jöttem rá, hogy mire gondolsz, de megelőztél

A hozzászólás másik fele gondolom a Videoton-hoz kapcsolódnak

Amúgy a "nagyjából jók lennének" alatt mit értesz? Apróbb változtatásokkal jó lesz, vagy teljes mértékben jó lesz helyette? És a TIP142 helyére megy a 2SD2222, és a TIP147 helyére a 2sB1470. Jól gondolom? Illetve a Rajzodon jelölt T1 T2 tranzisztok azok gondolom a 2xBC556A-k lesznek?
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Heló!
Látom közben kaptál választ hogy miket is kell ki mérni illetve miket érdemes cserélni. A tranyókat igy tudod kimérni:Bővebben: Link

A nagyjából jólesz alatt azt értem, hogy letöltöd mindkét tranzisztor adatlapját, és gondosan összehasonlítasz minden paramétert, majd megállapítd, hogy jólesz-é A kapcsolás eredetileg BDX66C/67C-t használ, de az beszerezhetetlen, illetve hamisítják. Személy szerint MJxxxx típusú végtranyókkal építettem meg azzal is kifogástalanul működik.
Visszatérve az eredeti témához, igen azt a Vidire írtam. Tranzisztor és diódavizsgálat: mint ahogy a kolléga írta előbb
(#) szinten válasza mindenes hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Na ez most jól jött köszi Ezen gondolkodtam az előbb, hogy hogyan kéne kimérni, csak közben jöttek vendégek. Majd ha mennek kimérem aztán meglátjuk! Bár most már legalább búg, meg ad ki nagyon halkan hangot! Nekem már ez is teljesítmény

Rendben utána járok! A 2SD2222-nek meg van az adatlapja, megkeresem este a másikat is és meglátom mi sül ki belőle, de tényleg térjünk vissza a videotonhoz!

Olyan 8 körül mennek az ismerősök, akkor lemérem. Előbb nem tudom, mert a nyakamban lógnak a kicsik és nem szeretném ha valami gond lenne!

Addig is sziasztok és köszönök mindent!
(#) ormanyos hozzászólása Feb 23, 2011 /

Sziasztok, van egy fenti (RA 6363 S) erősítőm. A gyermekeim szilveszterkor elrontották, felajánlom ingyen alkatrésznek, ha valaki elviszi. A rádiója már eddig sem volt jó.
Budapesten, Angyalföldön lakom. Nincs szivem kidobni őkelmét
(#) csubííí válasza ormanyos hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Képet tudnál róla felrakni? Mindene eredeti hiánytalan?
Postán eltudnád küldeni? kb.1500Ft az utánvét. Választ előre is köszi!
(#) ormanyos válasza csubííí hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Persze tudok képet felrakni, valamikor körbefényképezem. Szerintem nem hiányzik semmi róla, sőt talán valahol az eredeti doboza is megvan. Meg el is küldöm ha kell, persze akkor a postát állnod kellene
(#) csubííí válasza ormanyos hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Köszi,rendben várom a képeket! Azért légyszi kérdezd meg Te is ha arra fele jársz,hogy mennyi lenne a küldés. Ha jól emlékszem kb. 1.500Ft utánvéttel,vagyis kb.ennyit kellene fizetnem amikor meghoznák. Megérkezte után pár napra neked is megérkezne a pénz,persze ha nekem és neked is megfelelő volna minden.
(#) szinten válasza mindenes hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Nagyon szépen köszönök mindent! Működik!!! Néhány ellenállás szétment, azokat kicseréltem és láss csodát szól!!! És tisztán. Bár a potit ha tekerem fel le recseg, de azt egy új megoldja. (bár ez is új volt gondolom beporosodott)

Bocsi, hogy csak most írok, csak lenyúlták az utcánkban a netkábel egy részét
(#) mindenes válasza szinten hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1

Heló!
Grat. hozzá. A pot.méter helyére valamilyen jó minőségű típust vegyél pl. 20-47k közötti tartományban ((a trimer az nem jó)).Üdv.
(#) szinten válasza mindenes hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Okés! Délután megyek is be városba akkor meg is veszem
(#) bekeipeter válasza ormanyos hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Engem is érdekelne a készülék, természetesen nem ingyen! Természetesen elmegyek (vagy valamelyik rokonom) érte. Ezeket a készülékeket gyűjtöm!
(#) ormanyos válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Sajnos már elvitték.
(#) velegiistvan hozzászólása Márc 9, 2011 /

Sziasztok!

Nemrég elvittem szervizbe a videotonomat, ahol megnyújtották a sávszélt úgy, hogy a Kossuth rádió is fogható mostmár a készüléken. A gondom az, hogy valamiért minden eddig erősnek jelzett adót gyengének mutat. Ahol eddig 4 led égett, ott most kb vagy 2, ritkább esetben 3 gyullad fel. A Classic rádiót (Amit a legtöbbet hallgatok) jelzi a leggyengébbnek, továbbá sajnos sztereóban nem is fogható a készüléken. Megpróbálkoztam már hosszabb, szaványos koax kábelle is, de sajnos úgy sem javult a helyzet.
Másik nagy probléma, hogy valamiért a bekapcsolás után ha ráállok egy adóra, kb úgy recseg, mintha folyamatosan pöckölve lenne az antennadrót egy nagyon gyenge vételnél. Kb 10-20 perc elteltével megszűnik a recsegés. Nem tudom, van-e annak köze a fentebb leírtakhoz, hogy a múltkor -ha jól emlékszem- ki volt kapcsolva a zajszűrő, és tiszta vétel ellenére is néha elhallgatott 4-5 percre a rádió.

Kérem, hogy ha valakinek van valami tippje, hogy mi lehet a gond, valamint tudja, hogy a kapcsoló visszanyomórugóját hogy kellene a helyére rakni, kérem írjon!

Előre is köszönöm.

Üdv,
István
(#) bekeipeter válasza velegiistvan hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Kedves István!

Nem akarok pálcát törni a javítást végző szakember felett, de ő valószínűleg nem az hangolófeszt húzta feljebb, hanem az oszcilátor trimmerén tekert egy kicsit. Ezzel a módszerrel annyi a baj, hogy a másik 3 trimmert is utána kellett volna korrigálni. Bár sávnyújtás tekintetében ezt a módszert tartom a legutolsónak.
(#) sancy0814 hozzászólása Márc 23, 2011 /

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem a következő van egy 6363-as Videotonom és cserélgetem benne a kondikat,de a libazöld és fólia kondikat is cseréljem szerintetek vagy csak az elektrolitokat és ha igen milyenre.
Segítségeteket köszönöm előre !További szép estét!
(#) laci6662 válasza sancy0814 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Szerintem max. az elektrolitokat, de amíg nincs baj vele, én azokat sem bántanám, ha mégis cseréled akkor pedig a helyedben valami jó minőségű Nichicon, vagy Rubycon-ra cserélném, és nem kínai gagyira ami 2év után ismét kiszárad.
Ha az alappanelen lévő kis 1µF-os, 2u2-s ELKO-kat is mindenképpen ki akarod cserélni ott használhatsz akár valami méretben stimmelő MKP, vagy fólia kondit is, szerintem, az nem szárad legalább ki.

Jó munkát!
Üdv: Laci
(#) martin96 hozzászólása Márc 24, 2011 /

Hello!
Rátettem egy ilyen erősítőt egy számítógépre, de az a baj, hogyha ki vagy bekapcsolom néha kerül egy kis feszültség a bemenetre ezért valamiért egy ideig nem működik a billentyűzet.Ez miért van?Azért mert a bemenetet egyből a potméterre forrasztottam?Ha a rendes bemenetére raknám akkor valamiért nem működik a bal csatorna.
(#) velegiistvan hozzászólása Márc 28, 2011 /

Sziasztok!

Ha valaki vállalja közületek egy Ra6363 trimmereinek beállítását, valamint a készülék precíz átvizsgálását, ha szükséges, javítását, kérem írjon!

Szerintem pár kondit ki kellene cserélni a készülékben, de sajnos nem értek hozzá annyira. A némító Ic sem működik valamiért.

Üdv!
(#) laavaa hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Hello mindenki!

A napokban kezem ügyébe került 1 Vadásztöltény R656 Balaton csöves rádió.
Bekapcsoltam és zúg rendesen, sajnos.
Nem fog sajna semmilyen rádió adót ezért
kipróbáltam külső jelforrásról és örömömre megszólalt de a búgás ugyanúgy megmaradt, sőt ha hangosítottam a búgás is erősebb lett.

segítségeteket kérem, hogy a búgást meg tudjam szüntetni...

üdv.
(#) mindenes válasza laavaa hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Egy átkondizás biztos nem ártana a rádiónak, az elektrolitok már rég kiszáradhattak benne ennyi idő után, az erősödő bugás is ennek a jele a hangerő növelésekor. Az 50 és 100 mikrós elektrolit kondikat mindenképp cseréld, hogy a búgás eltűnjön.
(#) laci6662 hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok!

Videoton RA-6363S-el (és az összes többi némító áramkörös Vidivel) kapcsolatban merült fel bennem az alábbi kérdés, szerintetek hogyan lehetne megoldani a problémát?

Ha az erősítőt bármilyen földelt cuccal (pl. PC) kötjük össze a némító áramkör nem működik, ilyenkor bemenetváltásnál elég erőteljeseket dübben a hangfal a fokozatok illesztetlensége miatt (a végfok szimmetrikus tápfeszes az előfok(ok) meg nem), ez a hangfalaknak is árt, meg elég zavaró is...
Erre keresném a megoldást.
Az első ami eszembe jutott trafóval galvanikusan leválasztani a Vidit a PC-ről, de az azért nem jó, mert elég nehéz (főleg emberi áron) beszerezni jóminőségű, széles sávban viszonylag lineáris frekvencia-átvitelű trafókat.

Van esetleg bármilyen ötletetek hogyan lehetne ezt a dolgot megoldani?

Üdv: Laci
Következő: »»   34 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem