Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   433 / 980
(#) pont válasza elektroton hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Idézet:
„Ki gombként az S1-t használom, (meg tiltó kapcsolónak is)”

Erre írtam, hogy a vészgombnak reteszelhetőnek kell lenni, a ki gomb ne legyen reteszelhető.
(A Tina-ban nem találtam reteszellhető gombot)

Az S3-K1 Kocsgab002 rajzán van sorba kötve, mint írtam is.
(#) bgsf válasza elektroton hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Bocs! Ezt benéztem! Igazad van. Pillanatműködésre tényleg ok! Jövök egy sörrel!
(#) KTobi válasza bgsf hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Nem teljesen. A pillanat üzem lehet tartós is.
Ha S1 vészleállító, S2 pillanat üzem, S3 normál üzem, akkor kellene egy sima leállító, ami nem lehet az S2 (S4 és nem nézzük most a rajzot, mert át kell rajzolni, akkor ok).
Az S2 meg tudja szakítani az öntartást, és leállíthatja a táplálást, de ezt ki garantálja? 99szer jó, 100.-ra meg nem akkor az nem elfogadható. Megnyomtad S3at, öntartás, elengeded S3at, megnyomod S2t bekapcsolva van, elengeded S2t és öntartásban maradhat.
(#) Csillagnyee hozzászólása Dec 17, 2015 /

Sziasztok!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
Új 8eres UTP kábel behúzás történt, eddig egy 2eres villanyvezetéken jött a net.
Kibontottam a dobozkát, ami a pillanypóznából jövő kábelt és a házba bemenő vezetékeket toldja össze.
4 ér jön a póznáról, 6-os rj11 csatlakozót kell majd a 8eres UTPre krimpelnem, mert az ethernet dobozon is ilyen "telefoncsatlakozó" van.
Milyen színeket, milyen sorrendben használja kel a 6os csatlakozónál?
A póznáról jövő maradék 2 vezetéket is be kéne kötnöm? Hova? 2vezetéken nem hinném, hogy olyan szuper sávszélesség lenne.
Nem kell lekapcsolni a póznát egy ilyen szerelésnél?
Nézzétek meg a képet, mit hogyan kéne kötni, javítani, az eyik vezeték teljesen csupasz pl.
(#) KTobi válasza Csillagnyee hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Telefonhálózat: csavart érpár. Alapesetben csak a középső 2 drót van használva.
Nálad is csak két drót van használva. A másik két szál tartaléknak van előlátva szerintem.
Ne hívjon senki még szerelsz és nem lesz bajod. Egyszerre csak egyik drótot fogod. Alacsony feszültségű jel megy, a csengetés az van 100V körül, de váltóáram. Valahol a megengedett küszöb környékén van, 50V egyenáram, 100V váltóáram ami törpefeszültségűnek számít, nem elázva, normális lábbeliben ez fogható feszültség.
(#) Csillagnyee válasza KTobi hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Köszi a választ, de már nincsen vezetékes telefonunk, hanem internet alapú az is. Egy készülékből jön ki a telefon, wifi, kabeles net. Akkor marad így, és csak 2 vezetékethasználok fel a 8ból
(#) Gafly válasza Csillagnyee hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Ha lehet kérni, akkor ezt "egy színből" tedd (az UTP kábelben "páronként" vannak összesodorva: például "tiszta piros" és "fehér piros").
Nagyjából ennyi, amit a szakma javasolhat esetedben
(#) Csillagnyee válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Köszi mindenkinek, be is kötöttem, hibátlan!
(#) elektroton válasza KTobi hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Úgy látom továbbra is problémásnak vélik egyesek az általam gyakran használt vezérlést.
Ha lassan figyelmesen elolvassuk az általam megfogalmazottakat, abból kiderül, hogy az S1 a ki illetve a vész gomb. Ez a közös tulajdonság sokakat megzavar. Pedig jó néhány, főleg egyszerűbb gép esetén ez szokásos. Tehát nem indokolt további önálló ki gomb léte, ha csak nem akarnám más helyekről is normál kikapcsolást biztosítani, de nem akarok.
Valószínüen az zavar meg többeket, hogy a S2-vel is kikapcsolódik (de nem ez az üzemszerű kikapcsoló gomb), különben hogyan is oldhatnám meg, hogy legyen pillanat (nem öntartott) és öntartott tudása is a kapcsolásnak.
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Pár ezer méternyi UTP kábelt már bekötöttem, de "tiszta piros" és "fehér piros" párosítást még nem láttam...
Narancs, zöld, kék és barna "párosok" vannak az UTP-ben. Voltak régebbi kábelekben elég halvány, szinte áttetsző szigetelések, de egyik sem hasonlított pirosra, hanem az előzőekre.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Piros=narancs. Az ne zavarjon, hogy közben a kérdező bekötötte és örül
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Dec 18, 2015 / 2

A szakma a pontos megnevezést javasolja első lépésként. A piros nem egyenlő a naranccsal.
(#) Csillagnyee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Tényleg köszi mindenkinek, se piros, se narancs nem lett a vége, hanem egyik oldalon bekötöttem a csatlakozóba, a póznától jövőkhöz pedig a kéket és a kék-fehéret használtam fel, mivel a B fajta bekötés esetén ez a 2 középső, csupasz végeket beónoztam.
Mindig öröm szép új vezetékekkel dolgpzni
(#) ötfelezős válasza Feri hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Ezekben nincs igazad. Hogy az elsőről beszéljek csak, az áramszolgáltató nem írja elő a csatlakozási pont földelését. Illetve előírja, de azért írja elő, mert az előírásokat, pld MSZ 447 szeretné betartatni. Az, hogy sok csatlakozási pont sok földelése előnyös neki, az egy más tészta. De az okot és az okozatot ne keverjük már össze.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Idézet:
„egy színből, pl. piros-piros/fehér”
, hát kék-kék/fehér lett. Affenébe, nem volt piros-'itt a piros/hol a piros?', vagy az más?
(#) devergo74 hozzászólása Dec 19, 2015 /

Sziasztok.
Adott 6db kismegszakító, 3db 16A, 2db 10A és 1db 6A-es. Viszont 8 áramkör van kiépítve, melyből 2x2 vezeték 1-1 16A-es kismegszakítóba van kötve. A kérdésem, megoldható lenne, ha tennék még 2db 16A-es kismegszakítót, hogy mindegyik áramkör külön legyen? Vagy újabb megszaktók betételéhez külön föld, nulla vezetéket is be kell kötni?
(#) Bakman válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Megoldható minden gond nélkül, hogy külön áramkörön legyenenek azok, amelyek most egy-egy kismegszakítóban közösítve vannak. 16 A-es kismegszakítóhoz illik a min. 2,5 mm2 -es vezeték.
(#) devergo74 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Köszönöm a választ.
Akkor csak annyi, +2db 16A-es kismegszakitó, abba a fázis be, másik felén pedig az egyik kimenő, az eddig közös megszakítót használok közül?
(#) Bakman válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Igen.
(#) levaitamas hozzászólása Dec 19, 2015 /

Sziasztok!
Villamos felújítás előtt állok. "Találtam" nagyapám padlásán kb 20-25 éves kábeleket, 5x2,5mm2-es és 10x1,5mm2-es 40-50m hosszúakat. A villanyszerelőm szerint, bontsam szét őket és be lehet húzni a régi alu vezetékek helyére.
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen idős vezetékeknél a szigetelés nem öregszik el? Ha jól gondolom 15-20 évre szerel villanyt az ember egy családi házban. Bár nagyon szeretnék spórolni, pláne ha van is, de első a biztonság.
Mit gondoltok?
(#) Bakman válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 19, 2015 / 1

A padláson valószínűleg kapott hideget és meleget bőven, ami a műanyag egyik nagy ellensége az UV sugárzás mellett. A belső erek valószínűleg már oxidálódtak, ennyi idő alatt valószínűleg jó hosszan a végétől befelé (fekete a külső fele).

Kipróbálhatod milyen állapotban vannak. Megblankolod a végeiket és ha azok szép réz színűek, akkor egy lépés megvan. Ha a szigetelés is hajlékony, nem töredezik 5-10 °C-ban, akkor a második próbát is kiállta. Én csak ezen tesztek után merném beépíteni.
(#) robis01 hozzászólása Dec 20, 2015 /

Sziasztok!

Tanács kellene. Van két különálló alternatív kör három helyen kapcsolva. Két helyen sima alternatív (SW3,SW4), egy helyen csillárkapcsolós alternatív (SW1-SW2). Képen a felső kapcsolás.
Amit szeretnék az hogy a két külön kört egyesítsem. Van keresztkapcsolóm (SW5). Képen alsó kapcsolás. Sajnos új vezeték behúzása nehezen kivitelezhető. De a jelenlegi vezetékessel hogyan lehet megoldani hogy mindkét helyen lévő lámpa működjön?
(#) proli007 válasza robis01 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Hello! Ha nem tipikus "villanyszerelő" megoldás is érdekel, két ilyen Master-Slave kapcsolással megoldható.
(#) granpa válasza robis01 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Impulzus relével is megoldható (akárhány helyről).
(#) robis01 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Köszi. Jónak tűnik. De nem melegszik? Mert a kapcsoló alá tudnám csak elhelyezni.
(#) robis01 válasza granpa hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Köszönöm, de számomra nem érné meg, mert minden kapcsolót le kellene cserélni gombra.
(#) kameleon2 válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Szia! Nem írtad milyen kábelek. Gumi, vagy műanyag szigetelésű? Valóban - öregszik a szigetelése. Az alu vezetékeket mindenképpen jó lenne cserélni. Talán köztes megoldás lehet, ha eladod, leadod a kábeleket és az árából szerzed be az újat. Persze nem írtad a kábelek korát sem...
(#) tibibalogh520 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Szia!
Írta, hogy 20-25 éves kábelek.
Mivel kábelekről beszélünk, ezért ha a külső köpeny szigetelést lebontja róla, a belső ér szigeteléseknek semmi bajuk. Természetesen, műanyag szigetelésű kábelt feltételezve...
Gumi szigetelésű vezetéket amúgy sem szívesen húznék csőbe.
Bízzunk benne, hogy kapunk részleteket?!
(#) proli007 válasza robis01 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Sacc/kb-re maximum 1W hőt termelhet. (100W-os izzóval számolva) És mindig csak az egyik működik, ahol ég a lámpa. Ha nem ég, nincs fogyasztása.
(#) levaitamas válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Hello!
Ebben a hozzászólásban szeretnék válaszolni kameleon2-nek is. Az 5x2,5mm2-es erei műanyag szigetelésűek és szerintem alu fóliával van betekerve, majd egy külső vastag kemény műanyag köpeny van rajta.
A 10x1,5mm2-ről holnap tudok képet csinálni. Kint volt a hidegben. Tekergettem össze vissza, de nem törött a szigetelése. Megblankoltam egy jó pár centis darabon és két fogóval húzva szépen nyúlt, majd csak ezután szakadt el a vezeték szigetelése. Maga a vezeték szép fényes tömör békebeli réz.

IMG_2725.JPG

Következő: »»   433 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem