Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Valójában kiszámoltam, csak már annyira összezavarodtam már azt sem tudtam a nagyobb értéknél villog gyorsabban vagy a kisebbnél. Végül is az eredeti kapcsolást sikerült összehozni a BD249-el, a 120 Ohmos ellenállással. Egyetlen gondom az, hogy a LED sorra nem érkezik meg az elvárt feszültség kb. 5 volt körül villog, holott 12 volt tápot adok a kapcsolásra. Lehet hogy a kollektor ellenállásán is változtatni kell?
Hello! Azt szeretném kérdezni,hogy 555-ös IC-vel hogyan lehetne megoldani azt,hogy egy szabályzó elektronika kapcsolódna egy opto kapcsolón keresztül az 555-ös IC-re,és így szabályozná a kitöltést?Tudna-e valaki ebben segíteni?
Hello! Ha nem 12V-ot ad, akkor vagy a terhelés túl nagy, vagy a tranyó bétája kicsi. De nem ártott volna lerajzolni, mit is alkottál, mert az "az eredeti kapcsolás" számomra nem mond semmit. ÉS ha csak 5V-ot ad, akkor a tranyónak füstölnie kell. üdv!
Hello! Az optocsatolót, "opto kapcsolónak" nevezted. De nem baj,mert az "közelebb áll a valósághoz". Mert egy optocsatolót, valóban inkább kapcsolónak lehet használni, mint "szabályzónak" avagy analóg átviteli elemnek.. (Van olyan is, jó drágán)
De amúgy mi értelme van ennek? Mert a PWM jelet, elő lehet állítani az optocsatoló előtt és ezt a PWM-et vinni át a csatolóval. Az eredmény ugyan az, feltéve, hogy a PWM freki nem túl gyors az optónak. Talán egyszerűbb lett volna megírni mi is a célja a galvanikus elválasztásnak. üdv!
Mellékeltem a rajzot. Nyomógomb nélkül raktam össze. A kondenzátor 200 mikrós. A 4.7k-s ellenállás helyére tettem egy 100 ohmost. A tranzisztor BD249C, a többi alkatrész a megadott értékű. A tranyó egyáltalán nem melegszik, pláne nem füstöl, az IC minimálisat melegszik.
Ez a tranyó bekötési megoldás, egy szem Led-re jó, többre aligha. Nem az emitterbe kell bekötni a Led-eket, hanem a kollektorba. (Jelenleg az IC viszi a Led-eket a bázison keresztül, nem is a tranyó.)
Egyébként meg nem kell bele 200µF-os kondi, az 1kohm-ot kellett volna növelni.. üdv! A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
Szia! A célja a kapcsolásnak,hogy ezt a kapcsolást megvalósítani UC3842 helyett 555-ös IC-vel.
Van egy kimondottan erre a célra gyártott IC, és azt helyettesíteni egy általános eszközzel? Ennek gyakorlati értelme nem sok van. Ráadásul ez egy árammódú vezérlő. Szereted a kihívásokat? Csak a bajt hozod magadra. De ilyen kevés villannyal az 555 el sem indulna.. üdv!
Üdv! Csak azért szeretném ezt az egészet,mert szeretném tanulmányozni szimulátoron a működését,de abban UC3842-es nincs.Mivel az 555-ös is PWM-et is tud szabályozni,ezért gondoltam,hogy ha van rá lehetőség akkor talán így sikerülne.Vagy az UC3842-est kellene megcsinálni a belső kapcsolását( azokkal az alkatrészekkel amik a Tina-ban vannak),amit próbáltam de nem sikerült.Vagy ha ebben tudnátok segíteni ,az még jobb lenne.
Szia
Íme egy link:555 PWM dimmer Ha meg 50% állandó kitöltés mellet a frekvenciát szeretnéd változtatni. Arra meg ez a kapcsolás alkalmas:555 frekvencia korrekció Jó szimulálgatást. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
Furcsa... Ha kiveszem a kondenzátort akkor az izzó folyamatosan világít. Ezek szerint mégiscsak kell a kapcsolásba, ha azt akarom hogy villogjon. Mindegy, most úgy-ahogy működik, bár lehet hogy a bétája nem túl nagy. A sikeren felvillanyozódva -mivel két led sort szeretnék felváltva üzemeltetni- most úgy szeretném átalakítani a kapcsolást hogy felváltva villogjanak, de egy-egy váltás között kegyen pár másodperc szünet. Érdeklődnék hogy neked, vagy valakinek létezik-e erre valamilyen kapcsolása?
Hello!
- Nem arra gondoltam, hogy nem kell bele a kondi, hanem hogy nem kell ekkora nagy kapacitású. Az időzítés a koditól és a két ellenállás értékétől függ. De itt ki is próbálhatod. - Nincs ilyen rajzom, de ez, "de egy-egy váltás között kegyen pár másodperc szünet" cseppet kevés infó a megvalósításhoz. Vagy is mire gondolsz. Pld. 1Hz-el villog az első, de meddig? Aztán szünet, pár másodperc. Majd 1Hz-el villog a másik, de meddig? Majd megint pár másodperc szünet. (Ha egyáltalán így gondolod.) üdv!
Kb. olyan villogásra mind a fénysorompó piros szignálja, esetleg egy kicsit gyorsabb lehet (nem tudom pontosan az mekkora frekvencia lehet). Így képzelném a fázisokat egymás után: 1: első led sor 1 villanás, 2: második led sor 1 villanás 3: szünet, aztán ismétlődne a dolog. A szünet kb. olyan hosszú lenne mint az előző kettő ciklus együtt. Nem tudom ezt hogyan lehetne kivitelezni.
Hello! A fénysorompó piros jelzése nem így villog, hanem szimplán felváltva. De Te tudod.. üdv!
Sziasztok
Négyszögjel fázisfordításához van valakinek ötlete? astabil multivibrátort szeretnék alkalmazni, de a kimenti jelére pont fordítva lenne szükségem. www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/?prog=555_astabil T1 jel hosszan nulla, majd T2 rövd ideig 14v. esetleg ha valakinek lenne más megvalósítható ötlete, kapcsolása, akkor arra is vevő lennék. előre is köszönöm
Szia!
Az 555 astabil kapcsolást ki lehet egészíteni egy diódával a 6-7 lábak között (katód a 6-os lábon), ami lehetővé teszi az alacsony és a magas szintek idejének szabadabb változtatását. Ebben az esetben a Tmagas=0,69 R1 x C, Talacsony=0,69 R2 x C képletek érvényesek a be- és a kikapcsolt állapot idejének számításához. Leírás (EN)
Hello! Inverterként egy tranyó is használható. Csak egy példa, mert időket nem írtál. Egyébként az idő arányt a kondi töltő és kisütő ideje határozza meg. Azt akár egy diódával is lehet befolyásolni. De az IC-nek maradék feszültsége is van. Vagy is magas szintű kimenet esetén, ha a tápfesz pld. 14V, akkor legfeljebb 12V-ra megy fel.. üdv!
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem: Szeretnék karácsonyra készíteni a szüleimnek egy villogót! úgy gondoltam, hogy kb 10-15 db X darabszámú 555-el. Azért döntöttem az 555 mellett mert nem tudok PICet égetni. az 555-el valami multivibrátort kéne ide csinálni úgy gondolom. Reélem tudtok segíteni! Előre is köszönöm!
Hello! Oké, de mit is jelent ez tulajdonképpen? A Led 10..15db, vagy az 555 lesz 10..15db? Tápfesz, Led-ek száma egy villogón, színe stb? Mert érdemi válasz, csak pontos kérdés alapján jön! üdv!
Üdv! Bocsi, nem írtam le mindent:. Most nézem, hülyén is írtam egy pár dolgot...de este van! Na: 10-15db zöld, piros ledre gondoltam, egy karácsonyfa alakú nyákon. Annyi 555-tel amennyi szükséges hozzá . valószínűleg 4,5 V-ról, ceruzaelemmel.
A 4,5V elég kevés, mert piros Led-ből még csak-csak sorba lehet kötni kettőt, de zöldből már aligha. Vagy is külön előtét ellenállások kellenek. Úgy meg ha 20mA-el számolod, akkor 300mA. Egy 555-re legfeljebb 100mA-t lehet rábízni. Ez pld. 5 zöld Led. Az 555-höz astabil kapcsolást kel alkalmazni. Ha külön oszcik vannak, azok "össze-vissza fognak villogni". De lehet, ez is a cél. Ha így megfelel.
Az 555-höz annyira nem értek. De akkor így lenne 3 555, 5 ledenként? Esetleg valami más IC-t tudsz ajánlani amire mehet 9 V, mert tudtommal az 555-re 5V-ot lehet max adni?
Az tévedés, az NE555 tápfeszültség tartománya 4,5..16V. 9V esetén, már több Led sorba kapcsolható, viszont az elem kapacitása lesz kisebb. De lehet pld. ilyen trükköt is alkalmazni. Ez mondjuk így 5 piros, plusz 5 zöld Led-et jelentene.
ÉRtem! De lenne pár kérdésem: egymás után villognának a ledek, vagy hogy lenne? Na és jobb odlalt vannak ellenállások...azok milyen mértékegységben vannak?MErt nincs kiírva mértékegység a végére. Na meg ez most akkor 9 voltról működik? Köszi..
Ha az U1 kimenete magas, az U2 alacsony, akkor a piros Led ég. Ha fordítva van, akkor a zöld. Ha mind kettő alacsony vagy magas szintű, akkor egyik sem ég. Vagy is piros és zöld nem ég egyszerre. A diagramon láthatod, hogy az impulzus felfelé ugrik, akkor a zöld ég, ha lefelé, akkor a piros. De láthatod, hogy most a tápfesz 4,5V. (Ha nincs érték írva az ellenállás, vagy bármi mellé, akkor az alapegység. Vagy is Ohm, volt, stb..)
Hogy érted, hogy magas?lehet állítani?Nem értem!!!
Az 555 OUT kimenetén egy négyszög jel van. A négyszögjelnek van vagy magas (közel tápfesz), vagy alacsony (közel GND) szintje.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |