Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy ezen a PWM-es dimmeren, hiányzik a kapcsolásból az 5-ös láb. Az itt számít-e valamit, hogy nincs rákötve? Szóval csak hiányzik a kapcsolásról vagy fölösleges? Más kapcsolásokon az 5-ös láb egy kondival van a GND-re kötve, legalábbis a dimmer kapcsolásoknál, és nem vagyok benne biztos hogy elhanyagolható. Köszönöm a segítségeteket
Anélkül is működik, csak zavarérzékenyebb. Jó ha lekötöd egy 10-47nF értékű kerámiakondival GND-re.
Üdvözletem. Ezzel az ic-el megtudnám én azt oldani hogy egy adott négyszögjelet eltolni idöben ? Ill a kitöltését modosítani ?
Sziasztok ! Olyan problémába ütköztem hogy a kettővel feljebb lerajzolt dimmer kapcsolást megépítettem a mai napon. A lámpa helyére 4 db 100 Ohmos ellenállással 4-szer 3 db led van rákapcsolva, amikor rákötöm a ledeket azok csak összevissza villognak, mi lehet a baj? forrasztásokat meg a kapcsolást ellenőriztem és minden rendben van! Köszönöm előre is!
Szia
Esetleg a 0,1µF kondenzátort csökkencsd. Olyan frekvencián dolgozik amit még szemmel észre veszel. Javasolnám a 10nF ot vagy kissebet, 1nF alá nem mennék. üdv.
Hello! Meg, de kettővel, hiszen két dologról (időről) beszélsz. De azt azért nem tudn,i mit is értesz pontosan az alatt amit leírtál. üdv!
Sziasztok, építettem egy kütyüt, egy áramkörfigyelőt, relékből, ledek-ből, és tettem hozzá egy buzzert is hangjelzésnek, ha valamelyik fogyasztónál nincs áram akkor ez jelezzen, minden sikerült, de sajnos nem kaptam olyan buzzert ami szaggatottan szól, , ez sajnos ha megkapja a 12v-ot akkor egyfolytában sípol, egy olyat szeretnék kérni tőletek, hogy egy pulzáló, vagy szaggatott hangjelzést szeretnék hallani ha megkapja a feszt a buzzer,,, tud valaki ebben segíteni, vagy egy kapcsolási rajzot küldeni, valószínű, hogy megtudom majd építeni, , előre is köszi, sziasztok
Hello! A segédprogramok között is megtalálod ezt a kapcsolást. Kimenete közvetlen meg is hajtja a csipogódat.. üdv!
Köszönöm a segítséget, de találtam egy szaggatott zümmert amibe bele van építve a kütyü is, nem kell vele bajlódni, és párszáz forint az egész ..Zümmer köszönettel Tibor
Egy olyan kapcsolásban tudna nekem valaki segíteni, amiben 1-15 percig állíthatóan astabil módban magas jel kerül a kimenetre, mely egy 1-10mp ig állítható monostabil jelet ad ki?
Szóval 1-15 perces időközökkel adjon ki egy 1-10mp ig tartó jelet. 2 időzítővel terveztem megoldani, de az a gond, hogy az első időzítő magas tovább tartana mint 10mp és bekapcsolva tartaná folyamatosan a második időzítőt, ha jól gondolom. Köszönöm.
Hello! Erre való, a differenciáló tag, mint itt.
De 15 percig már nem időzíthetsz 555-el. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
Nagyon köszönöm!
Csak egy pár tesztet elvégezni kell, elég lesz a 250s is.
Összeraktam működik megfelelően. Annyi kérdésem volna még, hogy ha kikapcsolom és 1-2 mp után újra be, akkor nem indul el az áramkör. (7812-es stab ic ről meg az áramkör, és kikapcsolásnál a földet szakítom meg, kicsit összetettebb a dolog, és a föld levételével tudtam csak megoldani a kikapcsolást) Várni kell kb 10 másodpercet miután újra bekapcsolom. Ez mitől lehet?
Hello! Nyilvánvalóan nem sül ki a a nagy kapacitású kondi 1-2 másodperc alatt. Tegyél a tápra egy 1..2kohm-os ellenállást és esetleg az R3-al párhuzamosan egy diódát (katód a táp felé). Akkor hamarabb kisül a 470µF és a 100µF-os kondi. üdv!
Sziasztok! Nem lenne valakinek valami jó hangos kis (9-12V-os) piezo-val működő sziréna, riasztó kapcsolása 555-tel? Olyasmi kellene mint amilyen a mágneses ablak nyitás jelző vijjogókban van. Az pl akkorát szól hogy talán még a szomszéd is meghallaná.. Az egész piezostól akkora mint egy skatulya. No valami ilyesmi hangerő kellene nekem. Google most nem volt olyan jóbarát, mint általában szokott
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolást keresek 555-el, ami 12 voltot ad ki, kb. 10 percig, egy max. 1 Amperes fogyasztóra. Ha lehet valamilyen tranzisztoros megoldással érdekelne!
Hello! "Olyasmi kellene mint amilyen a mágneses ablak nyitás jelző vijjogókban van" Egyszerű vas logikával..
Ha tudod milyen jó számodra, miért nem veszel azt? A hangereje leginkább a piezo-rezonátor kialakításán, rezonancia frekvenciájától függ. Ezt az ajtóbigyót, bagóért adják (mert nagy tételben gyártják), venni meg úgy is kell valamit. üdv!
Hello! Csepp ellentmondás van a kérésedben. Az 555 IC, te meg tranyósat szeretnél. De 10 percre, már nem célszerű 555-el időzíteni. De azt sem árultad el, mi fogja indítani az időzítést, egy feszültség megjelenése, vagy egy impulzus. Az +12V vagy GND vagy más. És hogy a kimeneten 12V pozitív felét kell kapcsolni kötelezően, vagy a negatív oldalon is lehet. Mert ugye az 1A-t kapcsoló eszközt is, az szerint kell megválasztani. (Kivétel, ha a kapcsoló egy relé.) üdv!
Hello! Persze gondoltam én rá.. meg is néztem.. 1500Ft-ért kapásból láttam is. mikor tele vagyok alkatrésszel Van ilyesmi kapcsolás a fórumon is piezzoval is. Igaz hogy nem kimondottan vijjogó hanem 10-20Khz-es kutya, macska és rágcsálóriasztókkal.
Nem szeretnék relét hajtani vele, inkább egy tranzisztort hogy az kapcsoljon egy világítást az autóban (gondolom az 555 direktben nem képes 1 amper körül kapcsolni). A +12 indítaná az időzítést, ha pár perccel kevesebb az időtartam nem nagy baj és a pozitív oldalt kellene kapcsolni a kimeneten. De ha már szóba jött érdekelne mi lenne a másik alternatíva a hosszabb időzítésre!
J.
Sziasztok !
Kaptam még itt ezt a kapcsolást, ami 12V DC-ből csinál 120V DC-t. Ha nekem csak 80V kellene, akkor min változtassak ? A P5 -ös potméter állításával le lehet hozni annyira ? Vagy kell még valami mást is módosítani ? Kösz !
Hello! Az R21-et cseréld ki 150kohm-ra. üdv!
Ha jól értem, akkor a működtetést:
- Megjön a 12V - bekapcsol a lámpa. - Ha a 12V tovább fen áll mint 10 perc, kikapcsol a lámpa. - Ha 10 percen belül elmegy a 12V, akkor is kikapcsol a lámpa. (Vagy is az időzítőt és a lámpát is tudja kapcsolni a vezérlő 12V. Mert akkor az kapcsolja majd az időzítő tápfeszültségét.) - Egyébként egy CD4060-al, vagy CD4541-el és egy IRF9540-el megoldható a dolog. üdv!
Igen, így értem. Tudsz egy rajzot kreálni nekem? Egyébként ezekkel az IC-kell max mennyi időt lehet kapcsolni?
Köszönöm, üdv, J.
Sziasztok! Segits€get kérnék tőletek, olyan kapcsolára lenne szükségem, ami folyamatos 12v kap de csak akkor kapcsol ha egy pillanatnyi impulzust kap egy relét meghúz és úgy tartja 7-10 másodpercig utána viszaáll alaphelyzetbe, a következő impulzusra újraindulna a folyamat.
Szia!
Pl ez is olyan. A potméterrel tudod beállítani hogy a relé meddig legyen meghúzva. De ha az "időzítős" topicokban a képek között keresgélsz, tuti hogy találsz még egy csomót.
Hello! Megrajzoltam. Oda írtam, hogy számolható kb. a késleltetési idő. (A 4541-ben nem 14 tagú, hanem 16 tagú számlánc van.) üdv!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |