Fórum témák
» Több friss téma |
A ms-os impulzus létrehozásra tökéletes, viszont több perces időzítésre számláló kellene.
A több perces időzités nem kritikus, akár 10-20 másodperces eltérés sem okoz gondot. Természetesen igazad van ha preciz időzitésről lenne szó.
Szia!
Ismét képbe került ez a kapcsolás, csak egy apróságot szeretnék kérdezni. R6-ot csökkentettem 10K értékre, P2 200K így az idő amíg a relé minimum behúzva van teljesen jó! Viszont a maximális idő amíg behúzva van KB 30sec. Sajnos ez soknak bizonyul a tesztek során, hogy lehetne minimum a felére csökkenteni ezt az időt? Jól gondolom, hogy a P2 potit kellene kb a felére csökkenteni?
Hello! Igen, vagy a C4 kondit a felére. De elsőként tisztázni kellet volna mi is az elvárt időintervallum, amit be szeretnél állítani..
Nos igen, de az idő meg lett határozva igaz csak nagy vonalakban, viszont most hogy megérkezett az eszköz többi része is csak most derülnek ki az apróbb problémák.
Mivel a relé egy motort kapcsol 12V-ra ami ekkor pumpálj a folyadékot egy füstgép kazánba. Így most derült ki, hogy nem biztonságos ha olyan sokáig képes fújni a füstöt 2 okból sem: 1: túl sok fűst keletkezik. 2. nagyban lehűl a kazán mag hőmérséklete, így a végén már kismértékben de nem elpárolgott "víz" is jön rajta. Ezeket sajnos előre nem tudhattam másodperc pontosan. Lehet hogy a maximális idő 2 relé meghúzás között az is lehet több kell, de az csak akkor derül ki, ha a fentebb említett módosítást elvégzem.
Oké, csak ebből még nem derült ki számomra, mekkora időt is szeretnél.
De ezzel a segédprogrammal kiszámolhatod a kívánt időt.. Minimumát az R6-al, maximumát R6+P1-el. Idézet: „Oké, csak ebből még nem derült ki számomra, mekkora időt is szeretnél.” Pedig még meg is válaszoltad! Idézet: „Igen, vagy a C4 kondit a felére.” Jelenleg a kapcsolási rajz szerinti alkatrészértékek vannak beültetve, így fogom és C4 értékét megfelezem.
C4 értékét kicseréltem 47µF-ra így az 555 teljesen rendben van! Köszönöm mint a kapcsolást, mint a segítséget.
Még egy utolsó problémám lenne ezzel kapcsolatban. A CD4060 maximális időzítése, jelenleg 5 perc körül van. Megoldható alkatrészérték változtatással ennek kétszerezése, vagy háromszorozása? Tehát a maximálisan beállítható idő 2 relé meghúzás között 15 perc körül legyen?
Természetesen a C1 100nF tetszőleges növelésével. De ne legyen elkó, mert azon változó polaritású feszültség van.
Üdv!
A probléma ott kezdődött, hogy a kombi cirkó fali kazánba be kellett szerelni egy reteszelő kapcsolót, ami bontja az áramkörét a konyhai elszívónak, a kamra ventilátornak, és a wc ventilátornak. Vettem egy reteszelőt. Van benne egy 12v-os relé, ami láng érzékelésre behúz. Ekkor behúz egy második relé, ami bontja a három venti tápját. Az a baj a reteszelővel, hogy a reléje prelleg, ezáltal prellegteti a második relét is. Ez elég idegesítő, plusz félő, hogy beégnek. Vettem, egy ilyen időzítő panelt. Kipróbáltam 12v-os tápegységről, szépen működik. A potméteren beállítok egy értéket, és attól függő idő múlva behúz rajta a relé. A reteszelőből kiforrasztottam a relét, és a helyére bekötöttem a késleltető panelt. Amikor a reteszelőből a késleltető megkapja a 12v-ot, nem tud behúzni a reléje. Kivéve akkor, amikor a késleltető időzítő potiját minimumra állítom. Akkor viszont nincs késleltetés, rögtön behúz. Mi lehet az oka, hogy a késleltetés nem működik a reteszelő tápjáról, stabil tápról pedig igen?
Gyenge a feladathoz a reteszelő tápja.
Ez biztos? Este megnézem a trafót.
Ez a trafó:
Ez a relé volt benne: Akkor lehet, hogy azért prellegett? Kicseréljem egy erősebbre? Van egy ilyenem: Ez jobb lenne? A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
Ha jól értem a feladatot, akkor Neked arra lenne szükséged, hogy a láng megjelenésekor bontsa a ventilátorok tápját. Kell egy olyan áramkör ami a lángérzékelés jelével kapcsol egy megfelelő teljesítményű relét, ez lehet a reteszelő panelod. Hogy ez jól működjön, ismerni kell a lángjel milyenségét és a ventilátorok amper szükségletét. Azt kellene megnézni miért prelleg, (de ha hallod akkor az már nem csak prellegés), a reteszelő panelod.Ennek a feladatnak időzítő nélkül is működnie kéne. A reteszelőről tegyél fel képet.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
https://www.dropbox.com/s/whonh8sjh6trsie/20151124_093036.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ey1ul0ncc56trlo/20151124_093108.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/oua6ihgdj46eqjo/20151124_093157.jpg?dl=0 A késleltetővel működés is jó lenne. Akkor már nincs ami prellegjen.
Valószínűleg az 555-ös panel is prellegő jelet kap azért nem működik. Ugyan a második képen a ráforrasztott vezeték miatt pont a lényeg nem látszik, de még azt is tisztázni kéne milyen jel jön az érzékelőtől (elektróda), valahogy azt meg kéne mérned, mert ha az "vibráló" jelet ad, ott lesz a "bibi".
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
Sziasztok! Remélem még van aki látogatja ezt a topikot, és hogy a szükséges kapcsolás 555-tel egyszerűen megoldható. A probléma: adott egy 3kVA-es online UPS (SPS-MID RT). Ebben van 2db 80mm-es ventilátor, állandó működéssel. A készülék hangja igen zavaró. Bár valószínű hogy nem irodába illetve lakásba tervezték. Tehát gondoltam kicserélem a 3 vezetékes ventilátorokat csendesebb típusra. Jól sikerült, alig van hangja. Kivétel a készülék hibajelzése, ami ventilátor hibát mutat. Ugyanis nem a megszokott 'működést' figyeli hanem valószínű a tényleges ventilátor fordulatszámot is. Vagy más impulzus jön ki a csendes ventiből, ami 2000rpm-es, a gyári 3000. Szkóppal megnéztük mi is jön ki a gyári YM1208PTB1 típusú ventilátorból. A képen látható az eredmény. 12V-on 100mV-os 133Hz-es impulzusok jönnek ki, a fordulatszám csökkentésével csak a feszültség csökken a freki nem. Tudtok-e valami jó megoldást? A készüléket jó lenne használatba venni, de így nem lehet. Köszönöm a segítséget!
A frekvencia visszajelzés a legtöbb esetben nyitott kollektoros, nem jól mértétek, nem így kellene kinéznie.
Szerinted milyen visszajelzésnek kellene lennie? Milyen jelalak várható? Leghamarabb a jövő héten tudjuk megnézni szkóppal. Itthon csak feszültséget és frekit tudtam nézni, a Metex műszeremmel. A freki kb ugyanaz, a feszültség lett ~3.7V.
Leginkább négyszögnek kellene lennie. A fordulatszám visszajelző és a + 12V közé rakj egy 5 - 10 kOhm-os ellenállást, majd úgy mérj rajta szkóppal.
Szia !
Idézet: „Metex műszeremmel” Azt felejtsd el Ha a feedback-et méred, ott négyszögjelnek kell lenni, és csak a freki változik a venti sebességével arányosan. Mérheted szkóppal simán GND.hez. Nálad azért változik a feszültség, mert a műszer / műszered lassú.
A Metex akkor is felejtős ha M3890D USB? Tudom hogy nem true rms és csak szinuszban jó igazán, de nekem itthon csak ez van. Ezek után minden lehetőséget végigpróbálunk majd. Köszönöm!
Azt sejtettük hogy valami négyszögnek kellene lennie. Munka után voltunk (egész nap külső munkán), és egyszerűen nem fordult meg bennünk hogy más módon is mérjünk. De megnézzük a lehetőségeket. Köszönöm!
Igen, erre az. Frekimérésre, jelalak vizsgálatra szkóp való.
De a probléma inkább hasonló lesz mint a Thomson DVD-k esetében, hogy nem mindegy a saját, vagy más ventilátor van rajta. A saját ventilátort mérd meg ohmikusan, (venti + / - ) és hasonlítsd össze a cserélt ventilátorral. Ha nem egyforma, vagy közel egyforma, akkor ez is lehet probléma. Idézet: Ennek egy DC ventilátor esetében semmi értelme. „A saját ventilátort mérd meg Ωikusan”
Sziasztok!
NE555 -el próbálkozom olyan kapcsolást építeni, ahol egy 12V-os LED fénye elhalványul, majd felerősödik és ez így váltakozik folyamatosan. Ezt a kapcsolási rajzot vettem alapul: http://www.pcbheaven.com/userpages/Flexible_555_LED_Pulsing_Circuit/ Beszereztem az alkatrészeket, megépítettem már ötször próbapanelon, de nem akar működni Fogalmam sincs miért... Esetleg tud valaki ennél egyszerűbb kapcsolást a problémámra? Nem is kell hogy teljesen kialudjon a LED, elég ha ingadozik a fénye.
Mit tapasztalsz? Hogyan viselkedik az áramkör? Leírnád, hogy pontosan mi a jelenség?
Nem csinál semmit
De lehet megvan mi a gond. A leírás BC338 tranzisztort ír, nekem pedig BC337 van. Fogalmam sincs mi a különbség, de biztos nem mindegy!
Jó oda a 338 is. A 337 max 50V -ig használható, a 338 pedig max 30 V -ig. A többi paraméterük nagyjából azonos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |