Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok !
Akai HX-A201 deck-kel kapcsolatban szeretnék egy kis információt kérni. Ha valaki mérőpontokat és beállítási értékekről tudna informálni segítségét nagyon megköszönném. Gondolok pl.: oszcillátor frekvencia, fejáram s ami még fontos lehet. Régi masina, de nagyon hozzám nőtt. ![]() Az infókat előre is köszönöm. üdv: butuska
Hello!
Hú de rég volt ez már! Nekem csak egy HX-2-esem van. Ezer éve nem használtam. Gondolom a "fejáram" alatt az előmágnesezési áramra gondoltál. Annak idején ezt a szalag minőségétől függően állítottuk be. Azaz mérni kellene zajt, kis és nagyjelű átvitelt, torzítást. Elég keserves kenyér. De ha nincsenek túl nagy igényeid, akkor a magashang átvitel alapján is beállíthatod. kikeresed a maximumot, és kissé fölé állítod. (Sok jó ötletem nincs, csak láttam nem igen válaszol eddig senki.) üdv! proli007
Szia
Köszi a segítséget, indulásnak jó lesz. Kicsit többet bíbelődök, de hátha célba érek. Mégegyszer köszi.
Ha jól emlékszem teljes kapcsolásirajzot találsz a Hx02-eshez Magnósok évkönyve 1984-es számában!!!
(esetleg 1986-os) Nézz utána, itt a hobbielektronikán valahol van fent djvuban! Ha nincs meg befényképezem neked, csak mert költözünk össze vagyunk dobozolva, és hogy melyikben van a könyv azt nem tudom ![]()
Igen, én is valahogy így csinálnám. Vennék egy olyan kazettát amit a legtöbbet használok, és meghallgatnám a felvételt. Ha tompább mint amit hallottál, akkor visszább kel tekerni a potmétert, de csak pont addig, amíg már jó a magashangátvitel és nem kezd el torzítani! Ha hamarabb torzít, akkor esetleg más magnó-fejjel próbálkozz!
Mindezt krómos és metál kazettán is meg kell csinálnod, nem emlékszem van e külön potijuk, de ha nincs, akkor egy egészséges kompromisszumot kötsz, hogy mindhárom kazettatipus jól szóljon. Persze a kivezérlést, is figyeld, ne legyen túlvezérelve a szalag. Az Akai jó deckeket gyártott, nem lehet sok különbség a felvett és az előtte hallott között.
Hello!
Közben előkapartam a HX-2 rajzát. Vannak rajta adatok, amit anno én mértem rajta. Nem sok, de hátha segít valamit. - Az oszci tápfeszültségét változtatja a szalag típustól függően. vas: 6,5V Cr:10V Met:18V - A törlőfejen a feszültség 25Vac (nincs odaírva, de szerintem vas esetén. - Előmágnesezési feszültség a trafón vas:66Vac Az előmágnesezési áramot a VR4-el lehet beállítani. (az után már a tápfesz van kapcsolgatva) - Oszci freki: 100kHz - A 0dB-hez tartozó hangfreki felvételi szintjét a VR2-vel lehet beállítani, értéke a HA1205 IC 20-as lábán 70mVac/1kHz - Lejátszáskor a kombinált fej leadott feszültsége. vas:1,1mVac Met:1,9mVac Hát ennyit tudtam összeszedni. Emlékeim szerint a krómhoz volt a legjobb a magnó, a metál előnyei nem jelentkeztek az ár függvényében. Viszont nekem a hangja legjobban a normál vassal tetszett (TDK nem csúcs, de megbízható volt. És a jó kazetta mechanika többet nyomott a latba.) Az átviteli görbét, soha nem a -20dB-es szinthez néztem és 'A' súlyozási görbével, mert nem arra voltam kiváncsi, hogy "milyen jó" hanem, hogy "milyen vacak is". A cr és metal szalagoknál a túlvezérlés sokkal hamarabb létrejött, (és hatása drasztikus volt) mint a vassal. És akkor olyan hangok is megjelentek amik addig nem is léteztek. Volt egy AKAI szalagosom is (még meg is van dísznek) de az álló helyből verte a kazettást. (Úgy értve, hogy ha a szalagos ment, akkor is kisebb volt a zaja, mint a kazettás álló helyzetében.) Az átviteli görbét, meg nem is lehet összehasonlítani. Szóval a kazettás kényelmesebb volt (vagy mondjuk úgy, hogy a szalagos kezelhetetlen) de hangtechnikailag minden képpen visszalépés volt. Volt (van) egy PIONER CT-506-osom. Ennek mérési eredményei elmaradtak a HX-2-höz képest, de a hangja sokkal kellemesebb volt. Azért vettem meg használtan, mert mindig bosszantott a hangja. Jobban együtt lehetett vele élni. Ennyit a méregetésekről. üdv! proli0007
Szevasz
Nemtudom mi az a djvu, meg hogy hol keressem, de azért köszi az infot. üdv: butuska
Szevasz
Köszönöm, hogy időt és fáradtságot szántál rám, szerintem ezek használható adatok, melyek segítségével a 7végén nekilátok szeretett deckkem újraélesztéséhez. ![]() Régi a deck, de szóljon jól, sokáig éljen a Rock & Roll !!! üdv: butuska
Hello!
Sok sikert, és jó zenéket. Én hála égnek az utolsó pillanatban odaadtam a leányomnak a "méregdrága" metál kazettákat. (20 éve nem magnóztam) Ja, a djvu egy file kiterjesztése (tömörítés forma) a nézegetéshez szükséges progit a hálóról letöltheted ingyen. (Google) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |