Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Árammal vezérelt áramkimenetű végfok
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Karesz 50 hozzászólása 2:11 /
 
Két hónapja szimulálgatom ezt a kapcsolást. Sokat gondolkodtam azon, hogy írjak-e róla egyáltalán. Írok, mert időközben belefutottam 1-2 érdekes dologba amit talán érdemes megosztanom másokkal is.
Azon is gondolkodtam, érdemes-e ennek az erősítőnek új topic-ot nyitni. Szerintem igen - mert bár magában a kapcsolásban nincs semmi különleges, de mégis szokatlan - nem ismerek hasonló elven működő végfokot. Ennek a kapcsolásnak az alapjait még a '90-es évek vége felé találtam ki. Építettem belőle néhány változatot, aztán azóta nem foglalkoztam vele... pedig ezek elég jó hangú erősítők voltak (akkori mércével és azon körülmények között).
Most újra elkezdtem szimulálgatni és látok benne fantáziát. Talán jövőre megépítem... ha addig el nem kanyarodok valamilyen más irányba.

Rögtön a végén kezdtem, hátha felcsigázok vele valakit. A felépítése követi a nálam (is) jól bevált szisztémát amilyen a Burgum is. Nincs átfogó negatív visszacsatolás. Van a kimeneti buffer (OPS = output stage) és van a bemeneti feszültségerősítő fokozat (IPS = input stage). A bemeneti fokozat itt egy U/I konverternek nevezhető valami. Ezt biciklizés közben találtam ki és egyelőre nincs ennél jobb ötletem. Talán nem is lesz és nem is kell... majd alakul.

A buffer négyfokozatú feszültség- és áramerősítő. A "nagykönyv" szerint a kétfokozatú erősítők (elméletben) még feltétel nélkül stabilak, a 3 fokozatúakat már nehéz nagyfrekvenciásan kézben tartani, a 4 fokozatúakat szinte lehetetlen.
Ha megépítem, a +/-11V-os táp akkumulátoros táplálású lesz, állandó feszültségen tartva az akkukat.
Egy kis ízelítő a szimulációkból aztán a részletekre majd később - hangulatomtól függően - kitérek.
A hozzászólás módosítva: 2:13
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem