Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítő táplálása 230V-ról
 
Témaindító: szum, idő: Márc 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 26
(#) Linda hozzászólása Jan 19, 2008 /
 
Sziasztok! A közelmultban nekem is meg kellet volna oldani a problémát szívességből. (Felkértek a szerintem fából vaskarika jellegú feladat megoldására. Az autóba való erősítő oda, a hálózati meg a nappaliba való a véleményem szerint.) Beszereztem a megfelelő trafót.(2x10V lapos profilú szek. Kb: 500V/A) Ezt követően a többi alkatrész beszerzési költsége, a színvonalas dobozolás,stb. visszarettentette az ismerősömet. Eladta és vett egy megfelelő Hi-Fi végfokot használtan. Most teljesen boldog, és még jól is néz ki. A TRAFÓT SZÍVESEN ÁTADOM!!! Üdv:Linda
(#) dj technics hozzászólása Jan 19, 2008 /
 
Üvd 450w atx táp

földnek használom a -5V kivezetést, és
feszültségnek használom a +12V -ot. ?? eről
Mi a véleményetek.
(#) aflmor válasza dj technics hozzászólására (») Jan 19, 2008 /
 
Idézet:
„földnek használom a -5V kivezetést, és feszültségnek használom a +12V -ot. ?? eről Mi a véleményetek”


Ne kelljen leírni... (csak csúnya szavak jutnak az eszembe)
(#) valve válasza Linda hozzászólására (») Jan 19, 2008 /
 
Szió,

"Egy 2-s szem. számú egyed" <- ezt nem teljesen értem,.. De amgy Isten hozott a Fórumon!
Azt`szem még nem találkoztam nőszemélyel itt az oldalon,.. (de ez nem azt jelenti, hogy nincs is,..)
Ennek csak örülni tudok(unk),.. >
(#) dj technics hozzászólása Jan 20, 2008 /
 
Én konkretan nem is tőled kértem.Hogy ird le
(#) Bboy_Atis hozzászólása Jan 26, 2008 / 1
 
Hali!

Ha olvastátok az előző oldalon az én fajta megvalósításomat, akkor hozzáfűzném, hogy cáfololom a többe kerül a leves elméletet,mert pl 10 e Ft-ért elég jó használt autós erősítőket láttam,ami veri teljesítményben a hasonló árú asztali társait. Az átalakításról meg csak annyit,hogy a táp egy hobbistának nem téma,mert nekem is van jó pár és könnyen beszerezhető rossz cuccokból, az átalakítás meg kb 1-2 órás munka.

Lehet nem értetek egyet,mert ezen a vonalon nem sok hozzászólás érkezett.

Nem azt várom,hogy azt mondjátok, h igen ez jó, hanem azt, hogy mit gondoltok!

Majd teszek fel képet a tápomról.

Hi!
(#) Dióda válasza Bboy_Atis hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Szerintem badarság egy autóba való végfokot szobában akármiért is beüzemelni.
Miért is?
Ezek az autós erősítők akárki akármit is mond nekem hangminőségileg soha sem lesznek ott mint egy asztali alap erősítő.Teljesítményt azt lehet csinálni kegyetlen nagyot velük de ha valakinek ez jelenti a "húúúú de fa**án szól és mennyire jól nyomja" a minőséget akkor megérdemli, csak akkor hordja zsebben a fülét.
Megmondom őszintén huszon éve hang-al és hangosítással foglalkozom ami szerintem egy kicsit azért jelent valamit és én még jóhangú autóserősítőt életemben nem hallottam, pedig nem eggy volt a kezeim között elhihetitek.Erre csak egy olyant tudok mondani hogy ficak ideállít vele hogy 2X500W , én meg vigyorogva mondom neki jó de azért hallgassa már meg a kis 100W-os marshall-jaimat melyik jobb.Amikor viszont odanyomok neki majd hanyatt esik és csodálkozik hogy ez mekkorát szól az meg 1000W és ehhez képest úgymond egy "lósz*r" , pedig ez csak egy pa cucc és mi van ha egy minőségivel vetjük össze.

A táphoz csak annyit fűznék hozzá hogy trafót egyenrángatót és jó puffert lehet venni és eléggé drága ha azt nézzük, de minden megoldható manapság és nem kell pc-táp buzergálás hozzá ami veszélyes is esetünkben.
Hozzáteszem soha sem használnék ekkora terhelésre pc-tápot mert nem bírja eggyik darab sem, még átalakítgatva sem. 30-40 Amper már nem játék és azt nem lehet kapcsolóüzemű cuccokra bízni legalább is olyanokra amik a mi kezeink közé kerülhetnek.Itt a hagyományos táp ami használható és ad valami eredményt de azt meg agyonra túl kell méretezni ami megint nem két fillér ugye.Ergo akkor ott vagyunk hogy nem is éri meg. Hogy miért is? Csak nézzen szét mindenki az árak és beszerezhetőség terén és megérti.
(#) szamóca válasza Bboy_Atis hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Szia Bboy_Atis!
Sajna de egyet kell értenem Dióda hozzászólásával.
Nállam is vannak kint a mühelyben sokszor több száz wattos erölködők, amiket én is kipróbáltam szobai körülmények között.
Nekem is eszembe jutott hogy, "de jó lenne ha..." aztán azt hittem rosszul javítottam meg olyan hangot produkált.
Pedig a versenytárs egy STK II volt .
Biztos vannak felsőkategóriás cumók az autóhangosítás terén is de ezeket olyan áron adják hogy .
És egy ilyen árán már vehetsz szobai HI-FI-t is.
/pláne ha építel /
Üdv.
(#) Bboy_Atis hozzászólása Jan 29, 2008 /
 
Hello!

Köszönöm szépen a hozzászólásaitokat. Erre nem is gondoltam. Tudjátok én egy mélyládát hajtok vele és ott annyira szerintem nem számít sokat a hangminőség. Mármint számít, csak ugye ott van mellette még a két háromutas hangfalam és a mély csak kiegészíti azokat (hozzá tenném elég jól).

Az asztalim most döglött be pár napja és rá kellett kötnöm a hangfalaim az autós erősítőmre és meghajtja őket (bár már ide kevés a trafója) és a minősége sem rossz .

A lényeg, hogy vagy így, vagy úgy használom, megvagyok elégedve mint a Pio, mint a SAL erősítőimmel teljesítmény és hangminőség terén is. Lehet nem vok eléggé vájtfülű, az a lényeg, hogy nekem megfeleljen.

Emellett igazat adok nektek, hogy egy asztali erősítőnél tényleg nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre és valahogy a teljesítmény is másképp jön ki rajtuk.

Minden jót!

Sziasztok!
(#) sazoli hozzászólása Feb 23, 2008 /
 
Olvasgattam a fórumot és elég sok ember azt ajánlja, hogy autós erősítő helyett szobai erősítővel használjuk a hangszórót. Én venni fogok egy Alpine SWR-1522D mélyhangszórót. 750 W RMS teljesítménye van. Szobai erősítő nem nagyon lenne elég hozzá. Szobai végfokra meg nincs több százezer forintom. Meg egy autós erősítőnek egész más mélyhangjai vannak mint egy szobainak. Persze a közép meg a magas szobairól megy. Akkor ezt a hangszórót mivel tudnám meghajtani autós erősítőn kívül?
(#) aflmor válasza sazoli hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Az autós-erősítőnek azért más a hangja, mert csak autóban hallottad, a szobait meg csak szobában.
Tehát, teljesen jó hozzá egy sima "szobai" végfok, szub-szűrővel.
De, hacsak nem alkalmilag-olcsón jutsz hozzá, minek veszed meg a szobába?
(#) szilva válasza sazoli hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Idézet:
„750 W RMS teljesítménye van.”


Hurrá, megint jönnek a kilowatt-számháborúk...

Idézet:
„Meg egy autós erősítőnek egész más mélyhangjai vannak mint egy szobainak.”


Persze, sokkal rosszabbak.

Idézet:
„Akkor ezt a hangszórót mivel tudnám meghajtani autós erősítőn kívül?”


Bármilyen, erre alkalmas szobai erősítővel.

(Ha ezt sikerül tisztességesen meghajtani szobában, utána már mindegy lesz, milyen erősítőn és mit hallgatsz, úgysem fogsz semmit hallani belőle... )
(#) tamas88 válasza sazoli hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Üdv.
1. Ott kezdödik: amit autóba terveznek,azt autóba is kell tenni(erösitő,hangszóró,stb),amit meg szobába azt szobába.
2. A másik dolog: Nem a teljesitmény számít,hanem a jó hangfal.
3. Fölösleges több 100 watt,attól csak a villanyszámla lesz több. :yes: Meg persze az ideges szomszédok.
(#) sazoli válasza tamas88 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Helo
Vennék én szobai szubhangszórót, de mit? Nem nagyon lehet kapni ugyanis, legalábbis én nem találtam. Ha valaki tud valami 40 cm-es kifejezetten szobába tervezett szubot, az szóljon. Egyébkén havernak a szobába még karácsony előtt építettünk szubot, JBL 30 cm-es autós szubbal ( a pontos típusra nem emlékszem, de 15 körül vette a Saturnban), most egy Blaupunkt erölködővel hajtja, az 180W-ot tud (igaz 400 van ráírva, de hogyan)és elég korrekten szól. És most kapaszkodjon mindenki: 300 W-os Codegen számítógéptápról kapja az áramot (12 volton 10 ampert tud). Ha igen küldve van, akkor 10 V-ra leesik a feszültség, de ez csak egy 2-3 ezer ft-os táp. Jobbal valószínűleg még jobb lenne az eredmény. a szobai erősítője, ami hasonló teljesítményt tud, nem szolaltatta meg ilyen dinamikával. Az erősítő volt 14 ezer, a táp 3, 17 ezerből nem kapok ekkora teljesítményű erősítőt. Ráadásul még váltó sem kell. Egyébként én az erősítésre szintén autós erősítőt terveztem, az áramellátásra meg egy nagyteljesítményű toroid transzformátort. Van több cég, aki gyárt egyedi megrendelésre, nem túl vészes összegért. Hasonló kaliberűszobai végfokot csak több száz ezerért kapnék. A doboztervezés nem gond, abban már van gyakorlatom, jól be szoktam lőni az ideálistérfogatot és hangolási frekvenciát. Várom az ötleteket a szobába tervezuett szubhangszóróra. Előre is kössz mindenkinek
(#) tamas88 válasza sazoli hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
"12 volton 10 ampert tud" ja, ennyi van ráirva,de az sose fog annyit leadni.
"17 ezerből nem kapok ekkora teljesítményű erősítőt".az igaz,de hangminőség meg otthon marad?
"nem túl vészes összegért" kb 15-20e-nél indulnak a nagyobb toroidok.
(#) aflmor válasza sazoli hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Idézet:
„Hasonló kaliberűszobai végfokot csak több száz ezerért kapnék”
Azért, erre aludj még párat :yes:
De "több 100e-ért", adnak hozzá LCD TV-t, DVD-t, és hangfalakat is
(#) sazoli válasza aflmor hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Kedves aflmor!
Sok szobai gyári mélyládát hallgattam már üzletben, ahol egyenlő feltélekkel indultak az autósokkal, hiszen mindegyik a hatalmas üzletcsarnok fém polcain állt. Itt az autós szubok keresztbe nyelték le a szobai aktív szubládák majdnem mindegyikét. Csak a drágább (200e felett) ládák tudtak igazán jó teljesítmény nyújtani, pedig aztán az autósokat nem nagy tér betöltésére tervezik. Ami ilyen teljesítményű hangszórót igazán jól meghajt és még marad benne tartalék és nem is kell teljesen feltekerni az erősítőt, az pl a NAD S200 szobai végfok, ami használtan is 300e ft körül van. AMi iganzán jó szobai szub volt és tetsztett nekem, az egy KEF Q szériás ovális szubláda, az 250e ft újan. Ennyi pénzből kétszer kijön az én általam tervezett Alpine szubláda és az kétszer nagyobb teljesítményű a KEF-nél. Ha te pár százerzerből akarsz plazamtévét, dvd lejátszót meg hangfalszettet, akkor nem vaggy túl jártas ezen a területen. A jó szobai cuccoknak megkérik az árát, mert nem olyan nagy rá a kereslet mint autósra.
De ha tudsz mutatni szobai végfokot max 100 ft-ig, akkor annak nagyon örülnék.
(#) sazoli válasza tamas88 hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Tisztában vagyok vele, hogy min 20e ft lenne egy 1000 wattos toroid, de ez szerintem még mindig elfogadható összeg. Használtan kapok hozzá max 60e ft-ért megfelelő teljesítményű autós erősítőt és akor még csak 80e-nél tartunk. A sráccal, akinek számítógéptápról megy az erősítő, meg lett mérve az áramfelvétel, igaz hogyha nagyon hajtva volt akkor már csak 10 volt körül volt a feszültség, de a 10 ampre kijött belőle és mindenfajta melegedés nélkül hajtotta a szubládát. Márkásabb tápok, akár 100 ampert is le tudnak adni 12 volton és ott még le se esik a feszültségük. De gondolom ti tisztában vagytok a kapcsolóüzemú tápok előnyeivel, hogy kis méretük ellenére is brutális teljesítményeket tudnak leadni. Én azért vennék toroid trafót, mert egy 1000 wattos táp körülbelül háromszorosából jönne ki. Ja, még mindig nem kaptam ötleteket a hanszóróra és a végfokra. A ládatervezés miatt pedig ne aggódjatok, csináltam már egypárat.
(#) aflmor válasza sazoli hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Van itthon 2 Yamaha... Soavo-900SW YST-SW1500

Lehet ki dobom és csinálok egy hasonló projectet én is...
(#) tamas88 válasza sazoli hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Jó oké legyen igazad.De valamit még mindig nem értek.Mi a túrónak több 100watt?
Mert ha disco,vagy hangositás céljából kellene,akkor megértem.Ezt mond meg nekem,mert szerintem nem vagy tisztában a dolgokkal.
(#) aflmor válasza tamas88 hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Idézet:
„ha disco,vagy hangositás céljából kellene,akkor megértem”
Én akkor sem.
Melyik diszkóban-buliban lehet látni autós ládákat-erősítőket... Ne rágódj ezen Tamás
Csak hogy a példánál maradjunk: Berakok egy szedett-vedett barkácsdobozt (kinai Alpine-ból), egy autósvégfokkal, és lenyomja a még a NAD 1,2kW-os végerősítőjét... ez vicc (-nek is rossz) Egyszerűen ezt látták. Ja, és a PC táp, 10V-on: 10A az barátok között is max. 100W teljesítmény... arról szólt 180-at a Blau... qrva, matek
(#) sazoli válasza aflmor hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Tanulj meg olvasni.
Nem azt írtam, hogy 180 wattal küldtük, hanem hogy 180 wattot tud max a Blaupunkt. Számolni meg tudok.
Nem azt írtam, hogy az autós erősítő erősebb lenne, mint a NAD. Tudom hogy gyengébb lenne a NAD-nál. A NAD-ot példának írtam, hogy az bőven elég lenne. De pl egy Onkyo végfok se lenne sokkal olcsóbb, ami elég lenne nekem. A NAD-dal az árat akartam érzékeltetni.
(#) sazoli válasza tamas88 hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Ha hangosítani akarnék, akkor vennék PA hangszórót. Gondolkodtam is rajta, de nekem nem mennek elég mélyre .
Igazából nem az érdekel, hogy hány wattos, most kéthangszórós mélyládám van, ami 2x80 watt. Ami zenét szoktam hallgatni, pl régebbi rock és jazz, arra bőven elég.
De valamikor szoktam rapzenét is hallgatni, és azokban már nagyobbat mozog a hangszóró, nem igazán bírja. Azért akarok egy olyan Alpinet, mert annak elég nagy xmaxa van, +-18,5 mm. Azt már nyugodtan küldhetem, nem lesz baja. És azt is szeretem, ha nem csak hallom a mélyhangot, hanem érzem is a testemben. És a mostani mélyládám erre nem elég.
(#) szilva válasza sazoli hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
300W Codegen tápban általában 2db 3A-es dióda szokott lenni a 12V-os ágon. Nyugodtan szipkázzátok csak a 10Aeket róla, hátha elfárad...

Ja és akkor a számokról is egy kicst: 12V-ról 10A az 120W, ha csak 10V lesz a 12-ből, akkor 100W. Egy erősítő hatásfoka jó esetben is csak olyan 70% körül van, azaz 70W RMS-ről beszélünk. Akkor minek is ez a nagy felhajtás?
(#) sazoli válasza aflmor hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Az 1000 wattos Yamahád 250 watt áramfelvétellel rendelkezik, akkor legjobb esetben 175 watt kimenőteljesítménye van az erősíőtjének. De lehet hogy, termeli az áramot és akkor én tévedek.
(#) aflmor válasza sazoli hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Tudnak ezek a Japánok, mi
(ezért van benne kapcs.üzemű táp, és kapcs.üzemű végfok)
(#) szilva válasza sazoli hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Senki nem mondta, hogy a gyártók nem hazudnak...
(#) sazoli válasza aflmor hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
250 watt felvett áramból akkor sem 1 kw-os erősítő kimenőteljesítmény. Vagy te tudsz vmi kapcsolást, hogy ez megoldható?
(#) EcoPityu hozzászólása Ápr 24, 2008 /
 
Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de én itthonra 5db 350w-os felhúzott PC tápot párhuzamosítottam, így bír 60A-t. De most nemrég építettem az autóhifis haveromnak demózni egy 210A-es 14,4v-os tápot. Jó-jó, neki 4db "2400"w-os Digitális végfok hajt 8db 30cm-s hangszórót. össz áramfelvétel 400A csúcsonként, és 3db 125Ah-s meghajtó akksi táplálja...4db 1F-os kondi is simít...
Az 5 PC-táp símán elhajtott egy RockFord Fosgate 1000D-t asztalon...
Egyébként, ha csak kisebb teljesítményű autóerősítőt szeretnétek otthon üzemeltetni, akkor nem értem miért vesződtök a 2x-es átalakítással.: Minden autóerősítő tápja a 12v-ból egy jóval nagyobb szimmetrikus tápot állít elő. Nem muszály nagyáramú 12v-os tápot mívelni, csak ketté kell szedni az erősítőt, ki kell vezetni a +- 25-45v-ját, amiről a végfok megy, arra kell egy hálózati tápot készíteni/sokkal egyszerűbb/ és kész. Gyorscsati segítségével bármikor üzemelhet 12v-ról is
(#) borvendeg hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Hello mindenki!
Kellene nekem egy kis segítség egy SAL BX1065 erősítő bekötésében Az erősítőt próbaképpen össze szeretném rakni kocsin kívül az volna a kérdésem:
1 csatira kötöm a +12V-ot
2 csatira mp3 lejátszó gnd-jét
3 csati aksi negatívja
4-5 csatit összekötöm és mp3 lejátszó egyik hangszóráját( csak az egyiket)
6-7 csati az a hangszóró
Ez így működni fog?
(bocs a kép kicsit hmályos de remélem érthető)

PICT0004.JPG
    
Következő: »»   6 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem