Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   582 / 840
(#) TavIR-AVR válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Kapcsolási rajz?
(#) kiborg válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Szia!

A relé 5V vagy 12V-os? A tranzisztor (2N5551) NPN tranyó. Ahhoz hogy kinyisson a bázisára az emitterénél 0,6V-al nagyobbat kellene kapcsolnod. De az emittered 5V tápra van kötve. Úgyhogy az a tranyó nem fog az életben sem kinyit, tehát nem megy.
Így csináld: emitter föld, kollektor relére, relé másik lába +Ut. A bázisod jól van bekötve.
Szerintem nem volna hátrány még ha tennél egy 100nF-t az A0 és a GND közé.
Kiborg
(#) kiborg válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Én is a modult javaslom pedig.
Nem fogod tudni megkülönböztetni, hogy mi származik a TE adódtól és mi származik máshonnan(zavar) és így igencsak nehéz lesz adni-venni.
(#) Koncsar válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Az Arduino2009 ról mértem és rajzoltam vissza. Kapcsolási rajzot nem csináltam.
(#) fifadani hozzászólása Jan 12, 2014 /

Sziasztok!

Atmega8-hoz használhatok kerámia rezonátort?
Az adatlapban nem volt nekem egyértelmű. Bár az angolom kissé hiányos.
(#) Koncsar válasza kiborg hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Szia! A relé 6V os. Igen alapból nyítva kell, hogy maradjon a relé amikor az IC kimenete LOW.
Megvizsgálnád mégegyszer? Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) Szabi1 válasza kiborg hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Egyirányú kommunikációra van szükségem csak.

Így már szimpatikusabb
Két észrevétel: A relénél a tranyó és a láb közötti vezetősávot vidd távolabb, és az A0 és GND közé nem értana egy 100nF szűrőkondi.
Ja és nem tudom mennyire cél, de lehetne még kisebb a panel. De ez csak szépséghiba.
Rögzítő furatok nem kellenek?

Szabi1: Te tudod, de sajnos kis esélyét látok, hogy gond nélkül fog menni. Az a baj a házi rendszerekkel, hogy nincs bennük AGC és emiatt érzékenyre kell állítani. Így viszont minden zajt összeszednek, kielemezhetetlenné téve az eredeti adatot.
Milyen frekvenciát használsz az adattovábbításra? Mennyi adatot akarsz átvinni?
Olvasd el legalább Topi cikkeit: 433MHz 1 és 433MHz 2
Üdv Kiborg
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014

Akkor még egy ellenőrzést kérhetek?

Első blikkre működőképes. Már csak egy csomó esztétikai probléma van vele, de ezek a működőképességet nem befolyásolják.
A bázisellenállás ugye nem 47 Ohm akar lenni? Jó lesz oda 1k Ohm is.
Más: amennyiben a pozitív ágba is raksz egy soros diódát, megvéded az áramkörödet a fordítva bekötés veszélyétől is.
Más: az áramkörbe a táprészhez még rakj egy 100nF-t szűrésnek, nem elég a 47µF ELKO. Mehet vele párhuzamosan.
Több info nincs, ez is szerintem itt eléggé OFF, át fogják tenni majd másik topicba.

Kiborg
(#) Szabi1 válasza kiborg hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

70 MHZ körül működik, kb 5m-es hatókörzete, innen szedtem: Bővebben: Link

A 47R kicseréltem 1K ra, ha a soros diódát berajzolod nekem, és a tipusát megadod akkor teszek be azt is. 100nF meg bepréselek a 47µF mellé. Csak nem tesznek ki, félig ez is AVR. Van hozzá progi is. Berajzolod akkor? Köszi
(#) TavIR-AVR válasza fifadani hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Igen.

Arduinoból _nem lehet_ fordítani Tiny2313ra!

Mega8/168/328 a legkisebb chipek.
(#) Koncsar válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Nem kérdeztem a fordításról semmit. De köszönöm. Nem ismerem a 2313-at.

Szia!
Semmi ördöngösség. A dióda anódja megy a sorkapocsra (+12V bemenet) a katódja pedig a 7805 bemenetére. (Katód a csíkos fele).
1N4001 vagy 1N4004 vagy 1N4007, bármelyik megfelel a célra.
Kiborg

Köszi.

ARef-t ne kösd össze az 5V-l. Zajérzékeny lesz. Ide: Aref és GND közé 100nF és a szoftverből kapcsolod az 5V feszt a referenciának.

Reset és a GND közt hiányzik a 100nF kerámiakondi.

7805 lábairól hiánzik a 2x 10nF kondi (Be/GND és a Ki/GND közül).

A relével igaz nem 230V-ot fogsz kapcsolni? Hiányzik ezesetben a 5mm védőtáv a hálózat és a kisfesz rész közül.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) Koncsar hozzászólása Jan 13, 2014 /

Van egy kis gondom, az atmega328P-PU elindításával. Se kép se semmi. Legalább több tucat rajzot megnéztem, beleértve az Arduino duemila kapcsolási rajzát, papíron működnie kéne. Az arduinoból már két IC -t kivettem megcseréltem visszatettem. Semmi. A D13 kimeneten egy villanást sem csinál a LED. Ez a holt egyszerű kapcsolásnak nem tudom mi hiányozhat még. Az 5V DC ott van a stab után. Az AREF összevolt kötve a +5V al, azt szétkötöttem, de így sincs semmi. Valami apróság hiányzik neki úgy érzem, mégsem jövök rá. Vagy valami szarvashibát követtem el. Kérnék szakértői segítséget. Ha betudod nekem kapcsolni az AREF et az .ino fájlban megköszönöm. Riasztó aksiról táplálom és nincs a relén 220V Köszi.
(#) Koncsar válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Robi a Duinoval is összehasonlítottam minden ki és bemenetet. Minden úgy néz ki pedig, hogy passzol.

IMAG1010.jpg

(#) csabeszq válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

- 1. vedd ki az IC-t a foglalatból és nézd meg, hogy tudod-e programozni, megy-e az ADC (nem ment-e tönkre)

Megjegyzem, hogy az AREF VCC-re kötésével az IC-t agyon is vághattad. Az AREF kizárólag akkor köthető külső feszültségre, ha "External" módban működik. Ezt írja az Arduino az analogReference-ről:

Idézet:
„Don't use anything less than 0V or more than 5V for external reference voltage on the AREF pin! If you're using an external reference on the AREF pin, you must set the analog reference to EXTERNAL before calling analogRead(). Otherwise, you will short together the active reference voltage (internally generated) and the AREF pin, possibly damaging the microcontroller on your Arduino board.”

Ha belegondolsz, pont ugyanezt csináltad.

- 2. nézd meg a tápfeszeket
- 3. ha tudod programozni, akkor nézd meg, hogy a kvarc rendesen érintkezik-e
- 4. ha érintkezik, akkor nézd meg, hogy a RESET nincs-e földre húzva
- 5. az AREF és a föld közé tegyél 100 nF kapacitást

Ha az AREF láb lebeg, akkor az IC fura dolgokra képes. Amikor a relé kapcsol, akkor rádiófrekvenciás zaj keletkezhet, amitől kiakaszthatod.
(#) kapu48 hozzászólása Jan 13, 2014 /

A 100n kondik nem kerámiák? (Fólia kondiknak tűnnek!)
A C 22p is gyanúsak nekem?

Tegyél valamelyik kimenetre 1 LED Villogót. Azzal ellenőrizd, hogy beindul e az UC oszcillátora?
(#) Koncsar válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Sorrendbe próbálom írni. Az IC ket kettőt próbálok, az arduinoban is és STK500 al is tudom írni, mind a kettőt kipróbáltam többször is. A tápfesz az ott van az IC lábakon, ahogy a NYákterven is, de az ARef levan már kötve és szabadon áll. A resetet is megnéztem, nyított állapotban 10K a +5V ra van húzva és zárt állapotban meg a GND ra húzza. A relével nem foglalkozom, mert egy villanást sem csinál, pedig a D13 kimeneten lévő LEDnek kéne valamit prüszkölni. Az ARef re és a GND re tettem 100nF , de semmi.
(#) Koncsar válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Nem tudom, hogy kerámia vagy fólia a 100nF de nem emiatt nem indúl be. A kvarc nál meg a két kondin 220 és aláhúzva. Az pedig 22pF os. Az utolsó mondatod nem értem. A D13 kimeneten van egy LED.
(#) kapu48 hozzászólása Jan 13, 2014 /

Törjél 1-et szét! Ha fólia van benne? Akkor nem jó neked. Ide kimondottan kerámia 100n kel!

Vedd ki a relét, valószínűleg megrántja a tápot.
Ezért mindig resetelődik a UC-d.
Ha ez van? Kösd a relét külön tápra.
(#) Koncsar válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Ha megrántaná a relét akkor azt látnám az +5V tápon mérés közben. Hogy elmászik, leesik.
(#) csabeszq válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Gondolom van programozód, ezért raktad fel a tüskesor helyét a panelre.

Ha beforrasztanád oda a tüskesort, akkor megnézhetnéd, hogy kommunikál-e, amikor programozod. Ha addig eljutsz, az jó lenne.

Mindjárt keresek tüskesort és jelentkezem.

Ezt írja. Ha lehúzom róla az ICSP -ét és úgy próbálom meg, akkor ez a hibaüzenet jelenik meg.

hiba.png

Így is rámértem az IC lábaira, ott van a 4.8V . Végig mértem a nyák aljárol az IC tövéig, hogy a tokban rendesen csatlakozik e, de igen.
Következő: »»   582 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem