Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   204 / 375
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

A fióksín mennyire megbízható? Értem ez alatt, mekkora terhelést bír el és kb mekkora a pontossága?
(#) Pali79 válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Semmire sem jó. Mozog tőle, de nem csak arra amerre kéne. Használhatatlan.
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Az "ipari kivitel" is? Azt több helyen láttam már használva, az a többlépcsőben kihúzható sín. Elvileg az elég precíz. Vagy mégsem?
(#) gulasoft válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Úgy jó valamennyire, hogy egyet felraksz vizszintesen, eget meg rá merőlegesen elforgatva 90 fokkal az oldala párhuzamosan az elsővel, és így két irányból merevít. De ha ennyit ráköltesz akkor másfélszer ennyi pénzért vehetsz olyat amit linkeltem.
(#) mokka válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

A joutube-on láttam egy elvetemültet aki szétszedte a fióksínt satuban összenyomta és összerakta
lehet,hogy aznap még jó volt de elég korrekt rajzokat készített vele
marásnál már lehetnek nagyobb eltérések de erről nem szólt a film
demónak jó lehet de semmi komoly
(#) Pali79 válasza mokka hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Pontosan! A rajzolás nem gond, mert az erő majdnem nulla. De amint marni próbál az ember kidobja a hiányosságokat. Ez csak játszani jó...
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Ma megjött a futár , hozott nekem 2*1m 20as támasztott tengelyt és 4 kocsit hozzá. Kicsit hamar jött a jézuska de nagy örömet okozott
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

cncdrive-os?
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Az a motor mennyit forog percenként?
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Igen ott vettem ,és a moci 12000 es fordulatot tud
(#) neoone hozzászólása Dec 14, 2014 /

Az ebay-en kapható golyós orsókkal kapcsolatban mik a tapasztalatok, érdemes rendelni?

gulasoft: amit használsz marómotor az gondolom a fenti oldalról származik, dobnál egy linket, hogy megnézhessem közelebbről?
(#) deexteer hozzászólása Dec 14, 2014 /

Sziasztok, én is cnc építésre adtam a fejem, kisebb alu, fa és műanyag marásra mekkora pontosság szükséges?
Egyenlőre egy darab smc lineáris pályát vettem hozzá (még egy kell, a rexroth megvan) , két centi golyósorsó menetemelkedéssel, tized milliméteren belül nem mérhető kottyanás, ebből egy darab vinné jobbra balra a marómotort, egy darab előre hátra és egy 30mm-es rexroth csapágy (egy méteres erőkarral sem kottyan) fel le, a kuplung része a legjobb minőségű szegecselt lamellás. A tervezett munkaasztal 50×50cm. Marómotornak egy 3000-es fordulatú ac szervót (Yaskawa SGMAS-02ACA21) gondoltam, vagy egy Makita RT0700CX2 felső marót 10000-30000 közti fordulattal, feltéve ha jó hozzá.
Ilyen a lineáris egység burkolat nélkül, a videón akkus fúróval mozgatom.:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) KBal76 válasza deexteer hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A videódat nem lehet megnyitni, mert "Privát"...

Elnézést, most már elvileg nézhető.
(#) kaqkk válasza deexteer hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Hol szerezted be ezt a szépséget ?
(#) kameleon2 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Én simán meg tudtam nyitni.
(#) deexteer válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A vaterán, van még belőle nyolc darab, 32eft postával.
(#) Pali79 válasza deexteer hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A szervó szerintem nem marómotornak való. A fordulat is elég alacsony, vezérlése is elég macerás, ráadásul drága is. Az olyan lineárokkal mint ami a videón van biztos nem lesz bajod.

Egy ismerős csinál hozzá tartót, úgy terveztem hogy a két alsó tartó csapágy tengelyével egy vonalban legyen a marómotor tengelye, láttam már olyan megoldást ahol jelentősen túllóg a marómotor, így valamekkorát kottyanhat. A piros vonalra kerülne a szerkezet.:
Bővebben: Link
(#) deexteer válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

10-ért tudok vezérlővel együtt ami nem túl drága, de ha kevés a 3000-es fordulat akkor hagyom és nézek mást.

Az orsók hajtásához jobb a szervó ha már elérhető, ahhoz még sok is a 3000, csak kérdés, hogy mekkora a teljesítmény hozzá?

Ha nem lógatod le akkor, hogy akarsz vékony anyagot megmunkálni? Vagy én értettem valamit félre...

A szervó három fázisú és 200v ac (200w), a vezérlő betáp sima 220v, de gondolom az ac szervó nem egyenlő a léptetőmotorral, tehát két centis menetemelkedés mellet nem fogok tudni tized millimétert léptetni vele, vagy nem jól gondolom?
(#) deexteer válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Úgy értettem, ha leengedem teljesen a munkaasztalig a marófejet, akkor pont a két csapágy közé fog esni, a képen a kék szaggatott függőleges vonal jelzi a marómotor tengelyét.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014

Nem jól gondolod! Nem egyenlő a léptetőmotorral, annál sokkal jobb! Sokkal erősebb, gyorsabb. A gyári cnc gépekben is inkább szervók vannak éppen az előzők miatt. Bár nem ismerem teljesen a lelki világukat, mert nekem felesleges és drága is, ezért nem mentem bele mélyebben, de "sárga" fórumon jobban ismerik.
Idézet:
„Úgy értettem, ha leengedem teljesen a munkaasztalig a marófejet, akkor pont a két csapágy közé fog esni, a képen a kék szaggatott függőleges vonal jelzi a marómotor tengelyét.”

Akkor amikor felemeled a marót (vastagabb anyagot munkálsz meg) ugyan az lesz a helyzet. Ha jó a lineár és jó vastag akkor 130 mm-nél nem lehet gond.

Ha jól számoltam akkor két centi menetemelkedésű orsóval 200 lépés kellene a tized milliméteres lépésekhez, ezt is tudná a szervó? Ha igen akkor lehet hogy ennél maradnék mert olcsóbban kijön mint egy normális erős léptetőmotor, lehet veszek egyet és kipróbálom.

Hát ezt nem tudom biztonsággal állítani. Érdeklődj a sárga fórumon, ott kicsit jobban benne vannak.
(#) deexteer hozzászólása Dec 15, 2014 /

Ok, köszönöm, ennek utánajárok.
(#) hotib válasza deexteer hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

A szervó annyit fog "tudni" felbontásban, amennyit az enkódere meghatároz. Természetesen bele szól az esetleges áttételezés, vezérlő szoftver (és számítógép) kapacitása, stb.
A Makita felsőmaró sokkal jobb választás főorsónak, mint a szervó. Ide AC szervót nem gondolnám, hogy célszerű használni, ezeket hajtáshoz tervezték. Ettől persze lehetséges, mindenki maga dönti el, miből főz, viszont sebesség szervó főorsónak viszonylag költséges megoldás. Pozíció szervó meg miért is kellene oda?
Főorsót is úgy célszerű választani, hogy ismered a célt, amire használni szeretnéd. Műanyaghoz, fémekhez kevésbé lesz jó a Makita, a magas fordulata miatt (a 10 ezer is kicsit sok ezekhez) ellenben nyákot fúrni kiváló a 30 ezer.
(#) colosseum hozzászólása Dec 15, 2014 /

Sziasztok!

Egy gyorsan eldöntendő kérdést tennék fel nektek akik már sokat megéltetek cnc építés közben.

Nekem egy viszonlyag kicsi cnc kellene max 16*16cm de a 10*10 es is elég lenne elősre.
Viszont a pontossága sajnos elég nagy kellene hogy legyen, kb( tudom h nincsen kb de kicsit rugalmas vagyok.) 0.25mm max 0.3mm. függőleges pontosság szinte semmi nem lenne inkább gravírozó mint maró lenne.

Ezen paraméterek tudatában , kérdezem , hogy menetes szár az elég lenne vagy minden képpen golyós orsó kellene hozzá. Illetve ha van valami tanács mellég akkor persze elfogadok mindent.
Terveim szerint az asztal fix maradna rajta a maró fej mozogna.

Köszönettel Balázs
Következő: »»   204 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem