Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   104 / 154
(#) CT-3 válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Üdv
Király történet!Aki eddig nem épitett detektorost,ezek után reméljük kedvet kap
(#) Kera_Will válasza CT-3 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Persze nem eretnekség ez a technikai megoldás, csak ez igen csak ideális körülmények esetén működik.
Ahol van annyi energia amivel akkut lehet tölteni akkor ott inkább már direkt a hangszórós vételen is el lehetne gondolkodni aktív energia és erősítő eszköz nélkül.
Ha már a "vízbű kivett zoxigént" emlegettem , akkor a nedvesebb talajban(mint elektrolit) elásott 2 különböző fém lemezek között kialakult föld elemet lehetne használni energia forrásként adóktól távolban lévő aktív vevőállomások esetén.
(#) Kera_Will válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Nagy feszültségű távvezeték(kb.:25-100kV) alatt ha egy glimmlámpás fáziskeresővel sétálsz akkor az is világít. Ha kezedbe veszed az egyik végét.Kb 10-15 cm a szára a másik vége pedig lóg a levegőben. Este látványosabb .
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
(#) fater0827 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Üdv

Ritkán utazom vasúttal , Somogyszobon Vártam peronon csatlakozásra , ködös , esős napon , esernyő kihúzva , hallok valami pattogást , mivel közeledett a vonat előre vettem az esernyőt lehúzásra szikrázott a kezem és a fém szár között , kissé megijedtem . Az esernyő nyele műanyag , , a vasút ( E vonat ) 20-25 E Volttal megy . ?
Nálunk 400kV is van Nagyatád , Nagykanizsa .

1970 - 72 ben szőlőhegyben laktunk akkor építettem detektorost először , tűzbe a bronz/réz forrasztó eszközt (nem páka ) avval forrasztottam , padláson két porcelándió közé drót kihúzva ( kb 8 m ) földelésként szögvas leverve .
Orionton rádióból dióda ki , VIMes dobozra tekertem 50-80 menetet és amit nagybátyám szerzet katonai fejhallgatót avval összetákoltam , megszólalt , segítségem volt a " Fiuk évkönyve 196x " .
Most már bánom , telepes néprádiót is bontottam szét , érdekes akkor abban a készülékben nem pF jelölték a kondít hanem cm ben 100 pikóF = 100 centiméter .
Befejezem mert kifogy a billentyűzetemből a tinta .
Üdv
(#) _BiG_ válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Khm, 100 pF = 90 cm
(#) qbit válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Sziasztok!

Ez a kapcsolás így, ebben a verzióban valószínűleg nem nagyon működik, mivel a rádió hallgatásakor az akkunak bent kell lenni, hogy a tranyós erősítő is működhessen, és az akku a jelzett polaritással pont lezárja a diódákat. és a rádió meg sem nyekken. De az akku legalább töltődik, ha a bekapcsoló ki van kapcsolva...!

Így maximum csak a nagy térerejű, közeli adó szólhat kissé torzítva. A kondiknál a k mértékegység a nF-ot jelenti. Ez régi jelölés.

Rádió hallgatásához szerintem nem kell mást módosítani, csak az 1nF negatívra töltődő pontja és a bal oldali trafó primerje közti vezetéket átvágni és betenni egy 10µF-os kondit (polaritás helyesen). Vele párhuzamosan meg egy kapcsolót, amit töltéskor be kell kapcsolni, a másik kapcsolót meg ki... Töltéskor a kapcsoló a kondit rövidre zárja, hallgatáskor meg a kondi leválasztja a diódákat egyenáramilag az akkuról, ilyenkor az a kapcsoló van nyitva.

Gyanítom, hogy ez a kapcsolás így, ebben a rajzbéli formájában a rajzasztalon születhetett és ott is halhatott meg. Persze a Rádiótechnikának és az Ezermesternek is voltak hasonló, halva született illetve betegeskedő projektjei. Pl. digitális frekimérő, ami elvi hibás volt.

Üdv.
(#) CT-3 hozzászólása Feb 14, 2016 / 2

Kezdö kollégáknak egy kis serkentö,hogy bátran fogjanak épitésbe.Olyan régen csináltam az elsö detektorost,hogy most mindjárt kettöt raktam össze
Szó szerint a "szemétböl"ahogy a képeken is látszik de pont ez volt a cél.A kimenötrafós változat alig
hallhatóan de müködik,szerencsére van egy 2000 ohmos fejhallgatóm,azzal jól szól.
Utána a másikhoz "hozzátettem" 1 tranzisztort erösitöként,meg egy napelemet.Igy tökéletes hang-
erövel fogja a Dankó rádiót,ha a tekercset mozgatom,a Kossuth is bejön de elég gyengén.
Antennának egy régi tv antennát használok.Ellehet vele játszani.
(#) madzagos válasza CT-3 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Gratula,újrahasznosítás!Én is szoktam művelni.
(#) CT-3 válasza madzagos hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Köszi!
(#) Gyantáscin hozzászólása Feb 15, 2016 /

Ha már fölmerült a tranzisztor használata.
Érdekes lenne megpróbálni a gyakorlatban, hogy működne a detektoros, ha a rezgőkör jóságát egy tranzisztoros erősítővel "feltupíroznánk". Én mindenesetre ki fogom próbálni, csak azt nem tudom, mikor
(#) papus51 hozzászólása Feb 27, 2016 / 1

Sziasztok!
Mivel engem is megcsapott a detektoros füstje (nem először) készítettem egy keretantennás vevőt.
A keret átlója 100cm, a menetszám 10, kb. 200uH, leágazás a 3. menetnél. A detektor OA1180. A forgó 500pF. A hallgató 4000 Ohmos.
Hát kéremszépen a Kossuth üvölt rajta. Én Besnyőn lakom, ez kb. 70Km Solttól, már ha onnan sugározzák, mert elég érdekes szögben hozza az antenna a maximumot. Jön még valami nemzetiségi adó is, szerényebb hangerővel.
(#) Robin2 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Szia,
a keretantennán a menetek egymás mellett vagy egymás mögött vannak? (Ha szemből ránézel.) Szerintem abban lehet valami, hogy a rádióhullámok honnan érik legjobban a huzalokat. Egy képet tudnál felrakni?
(#) papus51 válasza Robin2 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Szia!
Rakok majd fel képet, de csak holnap este, mert ez egy gyors építés volt, 0,3-as zománc huzallal, amit még le akarok cserélni 72 szálas Litzére. Meg a forgót és a többi alkatrészt is fel akarom még szerelni a keretre.
A menetek szemből nézve egymás mögött vannak.
Amúgy ez egy elekronikai szakkör részére készül amit két hete indítottunk 7-ik 8-ik osztályosok részére.
(#) Robin2 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Akkor a keret oldalát fordítva Solt felé a legérzékenyebb?
(#) papus51 válasza Robin2 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Igen, de közben rájöttem én is.
(#) Kera_Will válasza papus51 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Én ezzel , így kivitelezve 5 - 6 állomást vettem összesen É-D és K-NY tájolással.
Igen litzevel sokkal jobb lenne, kb.: 1,5 - 2 szeres jóságúvá válik a tekercs kb.: 1 MHz alatti frekvenciák esetében, a tömör CuZhez képest.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) _BiG_ válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Ha 36 méter huzalból van a keretantenna, akkor még jobb a vétel. Régi könyvben olvastam ezt az infót.
(#) mustang74 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Képeket....kérünk, képeket.....
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Végül 36x0,05-ös litzét tekertem a keretre. Most mértem egyet szkóppal a rezgőkörön: 1,2Vp-p 540KHz-en.
Viszont a litze huzallal nagyobb lett az induktivitás, jobban ki kell hajtani a forgót az MR1-hez.
Lehet, hogy leveszek 1 menetet.
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Na jó, hogy mégsem vettem le azt az 1 menetet, mert csak a szkóp mérőfej kapacitása vitte lejebb a frekvenciát.
(#) ECH21 hozzászólása Feb 28, 2016 /

Egyszer régen csináltam "detektoros adót" Antennára kötve, rezonanciába hozva a tekercs környékén zsebrádióval megjavul a vétel a tekercs mágneses tere miatt, mert "kisugározza" amit az antenna összeszedett. Mivel a dióda a vivő miatt folyamatosan üzemel, az egyenirányító munkapontját meg némileg módosítgatja a fejhallgató által leadott feszültség, ezért a rezgőkörben kerengő rádiófrekvenciára rámodulálódik a fejhallgató (mint mikrofon) által szolgáltatott beszédáram. ---> a tekercs környékén a zsebrádióban hallható a beszéd.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
(#) ECH21 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Vagy a tekercset folyékony nitrogénbe mártanánk...
(#) papus51 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 28, 2016 / 1

És ECH21
Én már kipróbáltam. Nem a folyékony nitrogént, hanem egy FET-es source követőből visszacsatolni a rezgőköri tekercs alsó megcsapolására.
Ugrásszerűen megnőtt egyrészt a szelektivitás, másrészt az érzékenység.
(#) papus51 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Nem tudom Te merrefelé laksz, nálam az MR1-en és a nemzetiségin kívül nem jön más.
Litzével sem.
(#) gernerakos válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Én Dunakeszin lakok, 10m hosszú antennával nappal is szól több adó, szépen hangolhatóan. A kossuth kikapcsolása után pl egy Román meg egy angol adót is fogtam. A tekercs egy KH-s rádióbol bontott ferritmagos tekercs, szintén egy rádióból származó kondenzátorral hangolva.
(#) papus51 válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Lehet, hogy a keretantenna és a magas antenna+földelés között ennyi a különbség?
(#) gernerakos válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Nincs az olyan magasan, két épület közötti 3m magas tujára kihajítva. Nem próbáltam még a keretantennás verziót, nem tudom milyen jó az...
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Ennyi. A magas, és kellő hosszúságú antennánál nincs jobb erősítő.
(#) _BiG_ válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Az ilyen lehangolás ellen egy 5-10 pF-os kondin keresztül kell a mérőfejet csatlakoztatni - laza csatolás. Ez a kondenzátor sorba kapcsolódik a szkóp bemenő kapacitásával (20-40 pF) és így az elhúzó kapacitás lecsökken a csatoló értéke alá.
(#) papus51 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Köszönöm, ezt én is pontosan tudom, viszont az első mérés hevében nem ez ugrott be, hanem a tekercs cserére gyanakodtam, nem arra, hogy az 500pF-es forgót is észrevehetően el tudja húzni az a néhány pF.
Következő: »»   104 / 154
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem