Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   154 / 154
(#) elektroncso válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 9:48 /

Középhullámra készül gondolom. Ha nem vagy túl messze Solttól akkor az 5m bár rövid de elegendő lehet, az első detektorosomnál nekem sem volt hosszabb és én kb. 130km-re voltam. Remélem csak a fényképezés miatt van feltekerve mert amúgy az udvaron kell kihúzni.
De a diódád szinte biztosan nem jó, mint rectamas is írta, régi kisjelű germánium dióda kell, vagy ha ilyet nem tudsz szerezni akkora modernek közül a kisjelű schottky didódák a jók (énnekem pl. a BAT85 vált be).
Fejhallgatónak mit használsz? Gyanús az a jack aljazat... Kéne egy 1nF körüli kondi is oda parhuzamosan a hallgatóval.

A tekercsed a számolóprogram szerint kb. 840uH tehát nagyjából jó, a Kossuthnak kb. 100pF állásnál kéne jönnie, de nézd meg mikor sugároz az adó, már évek óta nem megy egész nap, éjszakára lekapcsolják.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 9:59 /

Én az enyémet (az elsőt) HG7AW weboldala alapján építettem, akkor még nem voltam fórumtag, emailben leveleztünk és ő ajánlotta, hogy regisztráljak be ide (szóval 13 éves voltam). Sajnos a weboldala már nem elérhető, de hála a web.archive.org-nak még most is meg lehet nézni: HG7AW oldala archívból előhívott változat. Olvasd át, nagyon jó leírás a detektoroshoz.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:59
(#) pucuka válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 11:17 /

A gondod az, hogy a tekercsed induktivitása túl nagy, a kézzel gyártott kondenzátorodé pedig túl kicsi.
A tekercs menetszáma (ahogy elektroncső linkjén is láthatod) kb 80 menet körül szokott lenni, sűrűn egymás mellé egy sorban tekerve, egy kb 5 cm átmérőn. (pl. WC papír guriga)
Az induktivitás méretezéséhez segítséget találsz az oldal segédprogramok szekciójában. Itt találhatsz segítséget a rezonancia frekvencia kiszámolásához.
A kondenzátor kapacitása alapvetően a két fegyverzet felületétől (arányosan) és távolságától (fordítottan arányosan) függ. Ezért inkább a tiedhez hasonló, de jóval kisebb ún, "kukactrimmerel" oldhatod meg, ami úgy néz ki, hogy egy vastagabb 2 mm -nél nagyobb átmérőjű szigetelt rézdródtra tekersz vékony, (max 0,5 mm ) szigetelt réz (tekercselő huzalok) huzalt.
A szükséges kapacitást a vékony huzal óvatos letekergetésével állíthatod be.
Természetesen jobb megoldás, ha beszerzel egy gyári 350 - 500 pF -os forgókondit.
Az olyan megoldáshoz, amit bemutattál azért igen nagy gyakorlati tapasztalat kell.
A solti adóhoz elég messze vagy, úgyhogy szükséged lesz egy minél hosszabb minél magasabbra kifeszített antennára, és jó földre, cserébe megcsíphet néhány horvát műsorszóró adót.
(#) WBalazs válasza pucuka hozzászólására (») Csü, 13:58 /

Rendben akkor szosszabítok az antenán. Az nem baj hogy 0.3-as rézhuzalt használok? De akkor megpróbálkozok egy másik tekercsel. Ha minden igaz holnap veszek egy multimétert amivel már tudok mérni kondit akkor alán egyszerűbb lesz.
(#) WBalazs válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 14:01 /

Megpróbálk beszerezni egy olyan diódát amit írtál csak kaosváron szinte semmi nincsen. Ha nem tudok olyat beszerezni akkor esetleg jó lehet a penge és drafit hegy kombó vagy engedjem el? Hát eddig egy hangfalal próbáltam de most váltottam a fülhalgatómra ez egy hyperx cloud 2 walter reábnek ezzel jó volt.
(#) WBalazs válasza kadarist hozzászólására (») Csü, 14:02 /

Csak ennyi.
(#) WBalazs válasza rectamas hozzászólására (») Csü, 14:07 /

A schottky vagy germánium diódából mindegy hogy milyen igyekszek beszerezni valahonnan egyett. Az entennát mindig házon kívül húzom ki. Egyébként van egy másik fajta diódám csak arról sem tudom hogy milyen.
(#) elektroncso válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 14:11 /

Egyik sem jó, nagyimpedanciás füles kell, az régi mint az országút, újonnan már nem gyártanak vagy 60 éve, a fülesed nem jó, azt írja a net, hogy 60Ω-os ide meg minimum 1000-2000Ω-os kéne. Ha nincs (nekem sem volt) akkor aktív pc hangszórót köss rá, de a jack aljazattal párhuzamosan kössél egy 2kΩ körüli ellenállást és egy 1nF-os kerámia kondit. Lehetne illesztő transzformátorral is csatolni a fülesed, de az bonyolult, ráérsz vele akkor szórakozni ha már aktív hangszóróval szól.
Antennának jó a 0,3mm rézhuzal, az a lényeg, hogy a saját súlyát és a szélterhelést elbírja (ha elszakad akkor vékony).
(#) elektroncso válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 14:12 /

Ez sem jó, ez egy egyenirányításra kitalált Si dióda. Ilyesmi üvegtokosat keress, eza régi Ge dióda.
(#) WBalazs válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 14:26 /

Mit értesz az alatt hogy aktiv pc hangszóró? nem teljesen értem tök laikus vagyok a témához (meg fiatal is)
(#) elektroncso válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 14:53 /

Amibe be van építve az erősítő, aktív mert aktív elektronika van benne.
Ezt a cikket olvasd át, egész jó leírás, képekkel, videóval ott megtalálod hogyan kell "modern" detektorost építeni. Béka oldala - Diódás vevő építése

De a többi cikket is érdemes elolvasni: Béka oldala - Rádiót építek a felhalmozott lomokból

A grafit ceruzás, pengés verziót engedd el, kezdőként nagyon nehéz elindítani és nem minden pengével működik (az újakkal tipikusan nem).

Kaposváron ezt a boltot találtam, nem tudom működik-e még és hogy van-e Ge vagy Schottky diódájuk, nem jártam soha felétek de less be szerintem csak van valamijük. CQ elektro
(#) WBalazs válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 14:56 /

Jártam már ebben a boltban germánium diódájuk az nincsen azt tudom schottky nem kérdeztem. Köszi a segítséget megpróbálok valamit alkotni.
(#) elektroncso válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 15:06 / 3

A schottkyból mindenképp kisjelű típust keress ne tápegységbe való nagy áramút. Én is próbálkoztam velük azzal nem működik.
Ócskapiac nincs a városban? Veszel egy roncs sokol rádiót vagy más korabeli (70-es évek) zseb- vagy táskarádiót (orbita, selga, vef stb.) abban biztosan van Ge dióda és megfelelő forgókondenzátor is.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:07
(#) proli007 válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 17:44 / 1

Hello! Ha valakitől esetleg szerzel egy régi kis zsebrádiót, abban találsz germánium diódát.
(#) Kera_Will válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 18:27 /

Idézet:
„tudtam lemérni hogy hágy pF-os de ez egy itteni Uriemberének a másolata elm 200-300pF ennek a méretei az alsó része 20cmX6cm a felsző 10cmX5cm

Ha már csuklottam ...

Annyi upgradet érdemes megtenni, hogy a kondenzator forgoreszere csatlakozo vezetek bizonytalansagat javithatjuk igen egyszeruen.
3 reszbol fog allni a kondenzator.
2db allo es 1db felettuk el forgo reszbol.
Miert is jo ez? A fix fegyverzetekhez fixen rogzithetoek a tekercsrol erkezo kapcsolatok. A forgolodo reszere nem kell kotni semmilyen vezeteket.Csak a szabad kenyelmes elfordulast kell biztositani.
Termeszetesen a feluleti mereteket dupljara kell novelni.
Hasonlo kapacitas eleresehez.
Miert duplazunk?
Az egymas melle fixen rogzitett alloreszek es a felettuk elmozdulo forgo resz tulajdonkeppen 2 db kondenzatort alkot amik sorba vannak kotve a forgolodo elem segitsegevel.
Azonos erteku sorba kapcsolt kondenzatorok eredo kapacitasa felezodik. (Kérlek a pontosabb szamitasoknak nezz utana (kondik soros parhuzamos kapcsolasa)! )

Ha menyküvet nem szeretnéd becsalogatni akkor keretantennas radiot faragsz . Kb 50x50cm hullampapir doboz oldalra felepitheto. Igaz ekkor erosen iranyitott lesz , jo iranyba kell fordulni kerettel!
Utolag arra is kothetsz meg hosszabb drotot ami kulteri lehet.
Valojaban a 10x5 cm felulet az iranyado.

Tehat 2 db alloreszed legyen legalabb 10x15 cm vagy nagyobb ...
Amik kb egymastol 5 - 10 mm vannak rogzitve.
A felettuk elfordulo 3. forgoresz pedig 10x10 cm vagy nagyobb.
Ha nem csak telon irok skiccelek 1 2 abrat is .

Ha nincs regi fulesed akkor keressel piezzo csipogot.
Passziv piezzo hangszoro kell , ami aktiv es par volt hatasara vonyit az nem jo neked.
Ezzel parhuzaosan indenkeppen kell 5-10 kohmos ellenallas is .

Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:34
(#) babó1 válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 19:05 /

Szia!

A tekercs menetszámát csökkentsd a felére + a javasolt hosszabb antenna, a dióda germániumra történő cseréje. És mindenképpen "nagy ohmos" hallgató a megoldás.
Üdv!
(#) Atis57 válasza WBalazs hozzászólására (») Csü, 21:53 /

Szia!
A dióda lényeges ---germánium OA sorozat esetleg régi AF 106 MP400 sorozatu tranzisztor ok B_E
vagy C_B diódája.

Ha ezt nem tudod beszerezni akkor 8 hozzászólással visszább lapozva --előfeszitett diódas kapcsolás. Azt egészen érzékenyre is beállithatod.

A jó antenna megkerülhetetlen , de kisérletezni az eresz csatornával is lehetne --mint antenna.
De viharban azért ez vészes is lehet! tehát csak ideiglenes huzal csatlakozással.,utána leveszed.
(#) proli007 válasza Atis57 hozzászólására (») Csü, 22:18 / 2

"de kisérletezni az eresz csatornával is lehetne " De gatya azért legyen rajtad!
Következő: »»   154 / 154
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem