Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Középhullámra készül gondolom. Ha nem vagy túl messze Solttól akkor az 5m bár rövid de elegendő lehet, az első detektorosomnál nekem sem volt hosszabb és én kb. 130km-re voltam. Remélem csak a fényképezés miatt van feltekerve mert amúgy az udvaron kell kihúzni.
De a diódád szinte biztosan nem jó, mint rectamas is írta, régi kisjelű germánium dióda kell, vagy ha ilyet nem tudsz szerezni akkora modernek közül a kisjelű schottky didódák a jók (énnekem pl. a BAT85 vált be). Fejhallgatónak mit használsz? Gyanús az a jack aljazat... Kéne egy 1nF körüli kondi is oda parhuzamosan a hallgatóval. A tekercsed a számolóprogram szerint kb. 840uH tehát nagyjából jó, a Kossuthnak kb. 100pF állásnál kéne jönnie, de nézd meg mikor sugároz az adó, már évek óta nem megy egész nap, éjszakára lekapcsolják.
Én az enyémet (az elsőt) HG7AW weboldala alapján építettem, akkor még nem voltam fórumtag, emailben leveleztünk és ő ajánlotta, hogy regisztráljak be ide (szóval 13 éves voltam). Sajnos a weboldala már nem elérhető, de hála a web.archive.org-nak még most is meg lehet nézni: HG7AW oldala archívból előhívott változat. Olvasd át, nagyon jó leírás a detektoroshoz.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:59
A gondod az, hogy a tekercsed induktivitása túl nagy, a kézzel gyártott kondenzátorodé pedig túl kicsi.
A tekercs menetszáma (ahogy elektroncső linkjén is láthatod) kb 80 menet körül szokott lenni, sűrűn egymás mellé egy sorban tekerve, egy kb 5 cm átmérőn. (pl. WC papír guriga) Az induktivitás méretezéséhez segítséget találsz az oldal segédprogramok szekciójában. Itt találhatsz segítséget a rezonancia frekvencia kiszámolásához. A kondenzátor kapacitása alapvetően a két fegyverzet felületétől (arányosan) és távolságától (fordítottan arányosan) függ. Ezért inkább a tiedhez hasonló, de jóval kisebb ún, "kukactrimmerel" oldhatod meg, ami úgy néz ki, hogy egy vastagabb 2 mm -nél nagyobb átmérőjű szigetelt rézdródtra tekersz vékony, (max 0,5 mm ) szigetelt réz (tekercselő huzalok) huzalt. A szükséges kapacitást a vékony huzal óvatos letekergetésével állíthatod be. Természetesen jobb megoldás, ha beszerzel egy gyári 350 - 500 pF -os forgókondit. Az olyan megoldáshoz, amit bemutattál azért igen nagy gyakorlati tapasztalat kell. A solti adóhoz elég messze vagy, úgyhogy szükséged lesz egy minél hosszabb minél magasabbra kifeszített antennára, és jó földre, cserébe megcsíphet néhány horvát műsorszóró adót.
Rendben akkor szosszabítok az antenán. Az nem baj hogy 0.3-as rézhuzalt használok? De akkor megpróbálkozok egy másik tekercsel. Ha minden igaz holnap veszek egy multimétert amivel már tudok mérni kondit akkor alán egyszerűbb lesz.
Megpróbálk beszerezni egy olyan diódát amit írtál csak kaosváron szinte semmi nincsen. Ha nem tudok olyat beszerezni akkor esetleg jó lehet a penge és drafit hegy kombó vagy engedjem el? Hát eddig egy hangfalal próbáltam de most váltottam a fülhalgatómra ez egy hyperx cloud 2 walter reábnek ezzel jó volt.
A schottky vagy germánium diódából mindegy hogy milyen igyekszek beszerezni valahonnan egyett. Az entennát mindig házon kívül húzom ki. Egyébként van egy másik fajta diódám csak arról sem tudom hogy milyen.
Egyik sem jó, nagyimpedanciás füles kell, az régi mint az országút, újonnan már nem gyártanak vagy 60 éve, a fülesed nem jó, azt írja a net, hogy 60Ω-os ide meg minimum 1000-2000Ω-os kéne. Ha nincs (nekem sem volt) akkor aktív pc hangszórót köss rá, de a jack aljazattal párhuzamosan kössél egy 2kΩ körüli ellenállást és egy 1nF-os kerámia kondit. Lehetne illesztő transzformátorral is csatolni a fülesed, de az bonyolult, ráérsz vele akkor szórakozni ha már aktív hangszóróval szól.
Antennának jó a 0,3mm rézhuzal, az a lényeg, hogy a saját súlyát és a szélterhelést elbírja (ha elszakad akkor vékony).
Ez sem jó, ez egy egyenirányításra kitalált Si dióda. Ilyesmi üvegtokosat keress, eza régi Ge dióda.
Mit értesz az alatt hogy aktiv pc hangszóró? nem teljesen értem tök laikus vagyok a témához (meg fiatal is)
Amibe be van építve az erősítő, aktív mert aktív elektronika van benne.
Ezt a cikket olvasd át, egész jó leírás, képekkel, videóval ott megtalálod hogyan kell "modern" detektorost építeni. Béka oldala - Diódás vevő építése De a többi cikket is érdemes elolvasni: Béka oldala - Rádiót építek a felhalmozott lomokból A grafit ceruzás, pengés verziót engedd el, kezdőként nagyon nehéz elindítani és nem minden pengével működik (az újakkal tipikusan nem). Kaposváron ezt a boltot találtam, nem tudom működik-e még és hogy van-e Ge vagy Schottky diódájuk, nem jártam soha felétek de less be szerintem csak van valamijük. CQ elektro
Jártam már ebben a boltban germánium diódájuk az nincsen azt tudom schottky nem kérdeztem. Köszi a segítséget megpróbálok valamit alkotni.
A schottkyból mindenképp kisjelű típust keress ne tápegységbe való nagy áramút. Én is próbálkoztam velük azzal nem működik.
Ócskapiac nincs a városban? Veszel egy roncs sokol rádiót vagy más korabeli (70-es évek) zseb- vagy táskarádiót (orbita, selga, vef stb.) abban biztosan van Ge dióda és megfelelő forgókondenzátor is. A hozzászólás módosítva: Csü, 15:07
Hello! Ha valakitől esetleg szerzel egy régi kis zsebrádiót, abban találsz germánium diódát.
Idézet: „tudtam lemérni hogy hágy pF-os de ez egy itteni Uriemberének a másolata elm 200-300pF ennek a méretei az alsó része 20cmX6cm a felsző 10cmX5cm ” Ha már csuklottam ... Annyi upgradet érdemes megtenni, hogy a kondenzator forgoreszere csatlakozo vezetek bizonytalansagat javithatjuk igen egyszeruen. 3 reszbol fog allni a kondenzator. 2db allo es 1db felettuk el forgo reszbol. Miert is jo ez? A fix fegyverzetekhez fixen rogzithetoek a tekercsrol erkezo kapcsolatok. A forgolodo reszere nem kell kotni semmilyen vezeteket.Csak a szabad kenyelmes elfordulast kell biztositani. Termeszetesen a feluleti mereteket dupljara kell novelni. Hasonlo kapacitas eleresehez. Miert duplazunk? Az egymas melle fixen rogzitett alloreszek es a felettuk elmozdulo forgo resz tulajdonkeppen 2 db kondenzatort alkot amik sorba vannak kotve a forgolodo elem segitsegevel. Azonos erteku sorba kapcsolt kondenzatorok eredo kapacitasa felezodik. (Kérlek a pontosabb szamitasoknak nezz utana (kondik soros parhuzamos kapcsolasa)! ) Ha menyküvet nem szeretnéd becsalogatni akkor keretantennas radiot faragsz . Kb 50x50cm hullampapir doboz oldalra felepitheto. Igaz ekkor erosen iranyitott lesz , jo iranyba kell fordulni kerettel! Utolag arra is kothetsz meg hosszabb drotot ami kulteri lehet. Valojaban a 10x5 cm felulet az iranyado. Tehat 2 db alloreszed legyen legalabb 10x15 cm vagy nagyobb ... Amik kb egymastol 5 - 10 mm vannak rogzitve. A felettuk elfordulo 3. forgoresz pedig 10x10 cm vagy nagyobb. Ha nem csak telon irok skiccelek 1 2 abrat is . Ha nincs regi fulesed akkor keressel piezzo csipogot. Passziv piezzo hangszoro kell , ami aktiv es par volt hatasara vonyit az nem jo neked. Ezzel parhuzaosan indenkeppen kell 5-10 kohmos ellenallas is . Sok sikert! A hozzászólás módosítva: Csü, 18:34
Szia!
A tekercs menetszámát csökkentsd a felére + a javasolt hosszabb antenna, a dióda germániumra történő cseréje. És mindenképpen "nagy ohmos" hallgató a megoldás. Üdv!
Szia!
A dióda lényeges ---germánium OA sorozat esetleg régi AF 106 MP400 sorozatu tranzisztor ok B_E vagy C_B diódája. Ha ezt nem tudod beszerezni akkor 8 hozzászólással visszább lapozva --előfeszitett diódas kapcsolás. Azt egészen érzékenyre is beállithatod. A jó antenna megkerülhetetlen , de kisérletezni az eresz csatornával is lehetne --mint antenna. De viharban azért ez vészes is lehet! tehát csak ideiglenes huzal csatlakozással.,utána leveszed.
"de kisérletezni az eresz csatornával is lehetne " De gatya azért legyen rajtad!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |