Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1320 / 2208
(#) Puklee válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
Kösz! Ez ilyen dolog mindenki a pénztárcához/képességeihez mérten dolgozik a lényeg ebben a hobbi, kikapcsolódás önmagunk fejlesztése. Másrészt ha használt cuccokból elszúrt projekt nem fáj annyiban mintha újat vesz az ember. Na persze most nem az új cuccok ellen vagyok csak én pl kezdőnek érzem magam e téren hiába építettem már 2 komplett erősítőt. Én személy szerint egyenlőre ha telne rá se fektetnék be egy komolyabb erősítőbe. Először kell némi tapasztalat.
(#) frecsko válasza sturbi hozzászólására (») Feb 16, 2012
Már kicseréltem 220 ohmosra.
A pentóda rácsára 15k-s ellenállást raktam, hogy 320V-ról lemenjen 240V-ra.
A kondi 22nF/400V.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
Ezt a jelenséget egy néprádió UCH21-ese is csinálta, kb. 15 évig. Mikor gyerek voltam, mindig lekapcsolt lámpánál kapcsoltattam be a rádiót, hogy lássam a hátlapon kiszűrődő fényt (az közel egy gyengébb elemű zseblámpa fényét produkálta az első pillanatban). És nem is ezért került el tőlünk vidékre, nem hallottam, hogy ott mi lett a sorsa.
(#) frecsko válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Már akkor voltak a fertőződés első jelei
(#) Imi65 válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
[OFF]Az első csöves erősítőm még '80-ban készült EL84-esekkel. Valaha kijártunk a Használt cikk Piacra (még a 13-as villamos járt oda, és nyoma sem volt az M5 bevezető szakaszának), és 10 Ft-ért vásárolhattunk csöveket. 100-200 Ft-ot költhettünk a haverommal havonta, és vettük az EZ80-at, EL84-et, ECC-ket, trafókat. Egy rádiósaszit vettem, rajta a hálózati trafóval, és azon az egyencsővel. 50+50 µF , és a tankönyv rajzát csináltam meg. Először SE-t, majd sajátos PP-t. A PP-t két SE trafóval lett kivitelezve (ma már csak somolygok ezen együgyűségemen), és a fene tudja mennyi teljesítményt szolgáltathatott. Egy MK25A típusú kazettás működtette, és volt lepke típusú hangszín szabályzója is. Mivel így már kicsi lett az erősítés, elé építettem egy EC92-es csővel egy fokozatot, és ennek jelét egy TV-ből kibuherált blocking trafóval csatoltam a korábbi bemenetre. Ennek ellenére elviselhetően hajtotta meg a rádiókból kitermelt 18-20cm átmérőjű kerek, és a vele párhuzamosan kötött ováldinamikus hangszórót (semmi doboz, vagy ilyesmi . Akkoriban ezt használtam, mert jóval hangosabb volt, mint az alapkészülék. Az igazi 1. csöves viszont egy Orion 303 volt, de ezt még nem én álmodtam meg, és kb. 76-tól használtam.
Most hogy olvasgatom az ECL86-tal kapcsolatos szövegeket, lehet jobban jártam volna, ha egy EL84-essel kezdek a csöves ismerkedéshez.
(#) Imi65 válasza frecsko hozzászólására (») Feb 16, 2012
Nem biztos, de beszerzés szempontjából mindenképpen. A 6P14P (tudom, csak nagyon hasonlít rá) de a börzén mindenképpen 1000 Ft alatt beszerezhető. Ehhez egy 6N2P 300 Ft, és ezek jól működnek.
Még az 5.1-es csöves házimozim odébb van. Ismerkedésnek/tanulásnak megfelel ez is.

A 15k ellenállást kiszedjem a pentóda rácsa elől("A pentóda rácsára 15k-s ellenállást raktam, hogy 320V-ról lemenjen 240V-ra.") és rakjak helyette 100ohmosat vagy maradhat benne?
(#) spirik hozzászólása Feb 16, 2012
Szia mindenkinek.
Szeretnék egy kis segítséget kérni hogy milyen trafó lehet,egy régi tv be találtam .A Fekete vezeték a test (-piros és a zöld ?)nem tudom a kék vezeték az a pcl85 cső 6 lábához megy .
Köszönöm szépen előre is a segítséget.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Hát végül is ha úgy nézzük az uch21 soros fűtésű cső és bár az ecc82 nem az de csövön belül a két fűtőszálat sorba lehet kötni lehet baromság de van valami összefüggés a kettő közt nem? Egyébként én este a Velencémet szoktam néha bekapcsolni a műhelyben, és mikor rám jön az asztalom feletti lámpán a fényerőt letekerem(vad szerkezet ) és nézem a készüléket a sötétben.
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 16, 2012
Ezt én is szoktam csinálni
(#) Imi65 válasza spirik hozzászólására (») Feb 16, 2012
A PCL85 a képeltérítő cső volt, ez a trafó ehhez a csőhöz illeszti az eltérítő tekercset. Áttételét nem tudjuk pontosan (olyan 1:12-15 lehet, SE-nél pedig 30 körüli érték kéne) a vasát viszont többen felhasználták (természetesen a csévét is), és nem tartják rossznak. Állítólag ebből is van kisebb, és nagyobb. Nem tudom, ez melyik (pedig hány ilyen TV-t javítottam). Tehát, tekercselni kell.
(#) spirik válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Szia.
Köszönöm szépen a választ,és ki tekercsel itt trafót .
Kimenő lehet e ilyenre tekercselni?
(#) Imi65 válasza spirik hozzászólására (») Feb 16, 2012
Lehet, Djhans csinált már hasonló méretű vasra. 2500-2800 körül tekert a primerre, és a szekunder 80 körül volt. Itt Laci szerintem valami hasonlóra tekert. De ezt igazán Ő tudja megmondani.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Ezen a gázosságon nem lehet estleg valamit javítani a rácslevezető ellenállás változtatásával? Még a börzén beszélgettem régebben Béla bácsival. Azt mondta, hogy ennek drasztikus változtatásával még ki lehet tolni esetleg a csövek használatát.
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 16, 2012
A PCL-ekkel kénytelenek voltunk csinálni, mert pl. foci-VB volt, és nem nagyon értette a tulaj, hogy nincs 86-os. (A Lengyelektől hozott be Rudi pár 100-at később) Lényege, hogy a vezérlőrács 1M-470K-jával szemben pár 10K- Ohm -ot tettünk. Ezzel megszűnt a gázosság hatása, de legalábbis mérséklődött, a cső nem futott meg. De ezzel sok paraméter változott, ami a TV kísérőhangban amúgy nem volt túl fontos.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Halkan jegyzem meg, hogy a börze sem etalon. Ha jobban utánanéz az ember, akkor vadi új, válogatott JJ EL84 kvartettet lehet venni 12000 körül, tehát tuti jó csövet 3000Ft/db áron. Szóval ezt sokan nem veszik figyelembe börzés árképzésnél sem. Egy 6p14p ez alapján nem is ér többet bionytalanul 1000ft-nál. Ennek duplájáért már többféle EL34 kvartett van. Nyilván lehet jönni ilyenkor azzal, hogy NOS így meg úgy és hogy Tungsram meg RFT. De ez igen is szab egy határt az ésszerű árnak.
(#) spirik válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Szia.
Köszönöm szépen.
(#) klemo86 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Ott tartunk, hogy lehet hogy azért szakadt csak el, mert orosz (anyaghibák, szállításkor való meggyengülés, stbstb) - mivel ez volt az első bekapcsolása, és semmi nem adott okot arra, hogy meghaljon.
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Azért mérd ki ohmmérővel is a fűtőszálat a kivett csőnél (és nézd át alaposan a GM70 bekötését (szemmel is, hátha nem jó a bekötési rajzod)).
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 16, 2012
Kimértem, hogy melyik a fűtés, eleve úgy kötöttem be, hogy biztos jó legyen... Aztán most meg ez történt...
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
A szakadás után is kimérted (azért, hogy biztosan megszakadt-e)?
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 16, 2012
Persze, onnan tudom, hogy szakadt (amil akartam elhinni, mert tényleg semmivel sem nyúztam meg)...
(#) bakos13gab válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 16, 2012
Az nem lehet, hogy ez véletlenül hibás volt? Tudom, hogy OTK-éknál ez nem volt szokás, de mi van ha mégis eredendően sérült volt?
(#) FordPrefect hozzászólása Feb 17, 2012
Nem akarok okoskodni, de nem írtad, hogy zajlott le a történet. Felvillant? Ízott egy darabig? Vagy hidegen megszakadt, esetleg helyből hibás volt.
(#) klemo86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 17, 2012
De igen, többen ezt mondták, akiknek nagy gépük van. Aki sokat segített benne, mondta, hogy orosz csőből sosem építene, mert van, hogy 4-ből 4 nem jó, vagy fél órát se bír ki. Vagy olcsót veszel, és ez benne van a pakliban, vagy egyszer megveszel valami olyat, ami nem biztos, hogy jó hangú, de tartós (persze a tartóssága sem biztos, csak nagyobb valószínűséggel tovább bírja, mint egy hasra ütésre kiválasztott orosz).
(#) bakos13gab válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 17, 2012
Azért azzal a pár orosz csővel, ami a kezembe került, nem voltak ilyen negatív tapasztalataim.
(#) varttina válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 17, 2012
Ha GM70-nel vagy más nehezen beszerezhető csővel építenék erősítőt, mindenképpen raknék valamilyen "lágyindítót" a fűtőkörbe.
(#) klemo86 válasza varttina hozzászólására (») Feb 17, 2012
Nem nehéz azt beszerezni, csak kicsit drága... Most a CV57 tényleg kicsit ritkább darab, de üzembiztosabb lehet, mint a GM70... Viszont a feszítőrugók közül mind a helyén van, és nem és a fűtőszál a rácshoz, tehát az is lehet, hogy a fejben a hegesztés adta meg magát, vagy akármi De akkor egy lágyindítás az fix dolog lesz a következő indításnál, ha ilyen "finnyás" orosz létére
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2012
Ezt hívják kegyelem döfésnek?
Következő: »»   1320 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem