Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1421 / 2208
(#) havranarpi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 2, 2012
Mit kellene rajta módosítani ,hogy illeszthető legyen a füles impedanciájára ?
(#) CIROKL válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 2, 2012
Totálisan az egészet , keress inkább egy másikat,
http://www.google.hu/search?q=ecc88+headphones&hl=hu&prmd=imvns&sou...ih=638
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2012
(#) bakos13gab válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 2, 2012
Alternatívaként lehet esetleg hozzá kimenőtrafót tekerni...
(#) silent15 válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 2, 2012
Én megmondtam Ez előerősítőnek nagyon jó de fülesnek nem :SElösször csináljuk meg a 6n1p -t
(#) mark.budai válasza silent15 hozzászólására (») Szept 2, 2012
Fülesnek 6N6P SE-t, esetleg PSE-t csinálnék. 6N1P meghajtással. SM55 kimenő, 230V táp, primitívnek tűnhet, de bőven elég, a triódánkénti 4W-os anóddisszipációval, ha a sztereó végbe csak egy csövet is teszel, az csatornánként is megvan 800mW. Esetleg valami SRPP kapcsolással lehetne kísérletezni, de ez a szimpla SE nem lenne rossz.
(#) konyak6 hozzászólása Szept 2, 2012
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Csöves erősítőnek 4, 8 Ohmos a kimenete. Rá lehet kötni egyszerre egy 4, meg egy 8 Ohmos hangfalat? Befojásolja a kimenő teljesítményt? Nem káros ez?
A válaszokat köszönm!
(#) Sanyiandy hozzászólása Szept 2, 2012
Üdvözletem! Nemrég épittettem át egy házilag kb. 20 éve készült gitárerősitőt.Egy Marshall JCM800-as rajz alapján.A god az vele ,hogy müködni ép müködik de ha föltekerem a hangerőt bizonyos ponton tul ,akkor elkezd gerjedni ,sipolni.Ha a presence potit vagy a magasat tekerem felfelé még inkáb gerjedékennyebbé válik.Amugy szoba hangerőn teljesen jól szól, kipróbáltam az előfokát egy tranziztoros gitárkonbó végfokával és azzal nem gerjed.Az előfokban 3 ecc 83-as, a végfokban két EL-34 es van.A csövek persze már használtak,az anódfeszültség 440v. Eléggé kezdő vagyok még a dologban, ezért kérnék segitséget tisztelettel.A képeken még orosz 6?3? végcsövek vannak de ezeket már kicseréltem EL-34 re a magas anódfeszültség miatt. Köszönettel veszek minden hozzászólást,választ.
(#) mc-4 hozzászólása Szept 2, 2012
Sziasztok!

Mivel jobb egy ilyen poti mint egy "normál"
http://www.ebay.com/itm/4Pole-24-Step-Attenuator-Volume-Control-Pot...e83551

Üdv!
(#) FordPrefect hozzászólása Szept 2, 2012
1. Együttfutás tized dB-en belül 2. Csak egy kettős osztó. 3. Általában jó minőségű alkatrészekből építik. 4......MADE IN CHINA általában.
(#) skylooker válasza Zenner hozzászólására (») Szept 2, 2012
Bocs,nem figyeltem, milyen a trafo.
A 12cm2 pont a 11 watt-hoz valo, a drot is eleg vastag, a szigeteles is eleg, ha azt mondod, eredetileg 270 voltrol ment.
Ket csovel mar nem egyertelmu a helyzet. Esetleg ugy, hogy a nyugalmi aramot kissebbre allitod.
A kivezerelhetoseg csokken, a teljesitmeny se lesz dupla. Cserebe tovabb elnek a csovek.
A P1 Extreme ket triodaja kihajtja az EL34-et, kettot is. Mivel racsaram nincs,
ilyen szempontbol mindegy, hany cso van parhuzamosan.
Ennyi erositessel is meglesz a teljesitmeny, de a torzitas nem egy
Peavey-szeru lesz, inkabb antik rockos.
A Higain cucc az negy trioda, azaz 2 db ECC83-as.
Ha teszel ele egy tranyos akarmilyen boostert, akkor persze haraposabb, de innen kezdve mar jatek...
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Mert ez nem poti, hanem változtatható (24 fokozatban) csillapító. A kettő között a különbség, hogy a poti kimeneti impedanciája változik, a csillapítóé nem. Ráadásul korrekt szabályozási karakterisztikát lehet vele megvalósítani.
(#) Szpisti hozzászólása Szept 3, 2012
Sziasztok!

Laci nyugtass meg hogy csak elírtad a rajzon a legalsó primer kivezetéseit! Mert éppen válogatnám össze a párokat, de így tartok tőle hiba lenne bekötni. Vagy tévedek ?
http://picasaweb.google.com/benusapc/6P14PEL84Pp#5331624650884418034
(#) mayky válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 3, 2012
Való igaz, ha minden primer azonos szisztéma szerint van tekerve, akkor ha az A2-től indulunk véget kezdettel kötünk össze mindig. Ugye a rajz szerint a legfelső tekercs vége a legalsó tekercs végével lett összekötve.
(#) Szpisti válasza mayky hozzászólására (») Szept 3, 2012
Igen erre gondoltam.
Azért jeleztem, nehogy esetleg valaki épp ilyent állít össze és a rajz szerint kötné - mielőtt Laci kijavítja.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) CIROKL válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 3, 2012
Ugye ezt csak kötözködés képen irod ?
Amennyiben nem kezdő vagy akkor miért kérdezed ha meg kezdő az illető akkor meg majd kérdez !
Szóval ez valóban elirás volt anno és az évek során , rajtunk kivül csak te reklamálod ezt , aki észrevette sem foglalkozott vele mert tudta hogy csupán elírás ...
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 3, 2012
Hát szerintem aki nagyon kezdő az megcsinálja úgy ahogy a fotóalbumodban van, hisz látván a cuccaidat minőségét azt feltételezi, hogy Te nem teszel fel hibás rajzokat.
(#) CIROKL válasza mayky hozzászólására (») Szept 3, 2012
Na jó látván a kötözködés szellemét akkor törlöm ezt a hibás rajzot és ha van időtök nézzétek át az összeset és jelezzetek ...
(#) Tomi94 válasza Pityu9 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Valamennyit javít ez a kiközepelés is, de nem tökéletes. Viszont, ha az anódfesz tekercset lekapcsolom a kondiról, úgy még szól kb. fél percig (fűtés közben végig megy), és akkor már tényleg csendesebb lesz. Szóval lehet, hogy a 42 éves kondi hiába jó mérve, nem szűr rendesen...
(#) mayky válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Pontosan hogy néz ki a tápegység (kapcsolás) ?
(#) mc-4 válasza mayky hozzászólására (») Szept 3, 2012
Szia/sztok!

Ma egy kicsit rendeztem a vezetékeket ami lehetett árnyékoltam és egy alumínium lapra rászereltem az egészet amit rákötöttem a GND-re.
Egy kicsit jobban szólt, de még mindig nem az igazi.
Megmértem a tápfeszültségeket, az http://diyaudioprojects.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=1001&start=0 eredeti kapcsolási rajz-hoz képest az alábbiakat tapasztaltam. 525 helyett 545; 480 helyett 458; 370 helyett 307; 320 helyett 205; egyedül a -83 pont annyi.
Annyit még el kell mondjak, hogy a csövek munkapontját mindig nem tudtam beállítani.
Létezik, hogy emiatt másznak el a tápfeszek is?
Az R2-es ellenállás most nem melegedett annyira mint a múltkor, igaz nem is ment 10 percnél többet.
Építő és segítő válaszokat köszönöm!

DSC01273.JPG

(#) silent15 válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Hát ezek elég nagy eltérések, nem tudod, valahogy beállítani őket, vagy alapból a trafóból nem jön ki ennyi?
(#) mc-4 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Szerintem a trafó bírná... fleta gyártotta őket.
(#) silent15 válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Nem, nem úgy értettem, hogy terhelésre, csak hogy a trafóból kijön például a 480V ? Vagy ha a trafóból nem, de pufferelve egyenirányítva megkapod azt a bizonyos 480V ot? Mert ha nem, és nem anyi megy a csőre, a munkapontbeállítás elképzelhető hogy rossz. Más a 480V és más a 458(mondjuk 370-307 még nagyobb eltérés) fleatában bízom, róla eddig csak jót hallottam, a héten énis veszek tőle trafót azzal szerintem nincs baj.
(#) mayky válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 3, 2012
Azt nem mondtad, hogy a 10 ohmos ellenálláson mit mérsz ? Milyen munkapontot szeretnél beállítani ? Egyébként a poti szabályozza a KT88-asok nyug áramát ? Ha 20 V-tal több a tápfesz akkor lehet, hogy kevés neki a -83 V, tehát nagyobb neg előfesz kell. -90--100 V.
Fesz. kétszerezővel megoldható.

http://www.elektroncso.hu/cikkek/tap_delon.gif
(#) silent15 válasza mayky hozzászólására (») Szept 3, 2012
Ezt akarom mondani , hogyha más a táp akkor mások a beálítandó értékek, ezért lenne célszerű azokat a voltokat +-1-2% tartani
(#) silent15 hozzászólása Szept 3, 2012
Sziasztok, ti miben tervezitek a csövesek kapcsolásait, melyik az a program amiben a legtöbb cső szerepel? isis nekem megvan csövekkel, de valamiért nem működik ahogy kéne, nektek mi a kedvenc?

Köszi!
(#) Szpisti válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 3, 2012

Meg vagyok döbbenve.
El vagyok szomorodva.
Itt bármit ír valaki segítő , jobbító szándékkal, az kötözködő vagy ellenség.
Olvasgatom a többi topicot is, és máshol is hasonlókat látok.
Arrogancia minden felé.
Miért van ez? Ennyire negatív a magyar tényleg?
Bárkitől elfogadtam volna ezt a hozzáállást, de pont Tőled nem kicsit rosszul esett.
(#) CIROKL válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 3, 2012
Idézet:
„Laci nyugtass meg hogy csak elírtad a rajzon a legalsó primer kivezetéseit!”

Na kezdem előlről amennyiben nem volt jó a válaszom , nem én irtam el anno én csak elkövettem azt a hibát hogy közöltem hibásan , tudtam és tudtuk sokan hogy hibás de eddig senkinek nem okozott problémát ez az elírás , aki egy csöppenetet is sejt ebből az kapásból felfedezi hogy csupán rosszul lett feliratozva a terv.
Ennyi történt és nem több , a hibát kijavítottam és remélhetőleg már nem fog okozni senkinek 4 szál drót bekötése gondot ...
Ja és mindent ellehet rólam mondani csak azt nem hogy nem segítek senkinek meg arogáns lennék , mmm ezt még senkitől nem hallottam ![off][/off]
(#) Szpisti válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 3, 2012
Ok, mindenkinek lehet rossz napja. Tudom hogy segítőkész vagy mindenkivel, hisz privátban is beszéltünk.
Most azért kicsit megvígasztalódtam, mert az előbb röffentettem be az Elektor féle 4 csöves EL84PP-t , és elsőre olyan szépen muzsikál hogy csuda.
Nyögdécselés nélkül dől belőle tartósan a 12W tiszta szép szinusszal 21 Hz-25KHz-ig.
Holnap megnézem kicsit szögletesebb jellel is.
Az a trafó méretezés került bele amiről fentebb diskuráltunk (minimális variációval) - úgyhogy az egy jól eltalált méret - szerintem tedd csak vissza a rajzát.

Az indítékom amiért szóltam a hibás betűzés miatt az amit Mayki is említett.
Sokszor olyan bagatell kérdéssel jönnek fiatalok , ami sokaknak egyértelmű. Ebből mertem következtetni hogy ha valaki bambán lemásolja esetleg bosszúságot okozhat neki.
Emlékezz csak, hányan szeretnének úgy csövest készíteni, hogy még egy 555-öt sem forrasztottak be.
(#) mayky válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 3, 2012
Én még nem forrasztottam be 555-öst, mi az ?
Következő: »»   1421 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem