Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1420 / 2208
(#) sturbi válasza skylooker hozzászólására (») Aug 30, 2012
Idézet:
„2 cső párhuzamosan - fele impedancia - kimenő primer imp. fele legyen.
A dupla áramról, drótról írtam.”

Jelen esetben ez így nem áll meg, mert a trafó magkeresztmetszet nem változik. Akkor van így, ha a párhuzamosan kötött csövekhez másik (nagyobb) vasat használ. A voltonkénti menetszámot ugyanannál a vasnál nem csökkentheti, hiszen telítésbe kerülne a vas, amikor kétszeres árammal ugyanakkora feszültséget kényszerít a kisebb menetszámú primerre (a végcső duplázása miatt nem csökken a primeren a feszültség). A megoldás, hogy a fele primer impedanciát a szekunder oldali menetszám növelésével kell elérni (a primer menetszám csökkentése nem jó megoldás). A huzalok átmérőjét szükség szerint meg kell változtatni (a primeren némi szerencsével ugyanaz a huzal is jó lehet (nagyobb áramsűrűséget megengedve), ha nem fér fel vastagabból)...
(#) Szpisti válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 30, 2012
Az tény hogy sajnos csak a magyar pénztárcákon keresztül nézve tűnik drágának.
Viszont akár az EL84-et nézzük (4 db. TAD volt szállítással 11e Ft), akár a KT88-at (GoldLine párba válogatva már 12-ért szállítással házhoz jön), nem mondható olcsónak akkor sem. Na persze a vállalkozás és az adók, meg a haszon...
A csőbarlang pedig a csövek forrását sem jelöli, úgyhogy tudod ki vásárolna tőlük!!!
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 30, 2012
Én ezeket a beszerzési csatornákat nem ismertem. Illetve ismertem, de ilyen jó áron nem. Esetleg privátban érdekelne pár dolog.
(#) mc-4 hozzászólása Aug 31, 2012
Sziasztok!

Eljutottam a beüzemeléshez, ebben szeretnék segítséget kérni.
Hogyan tudom a munkapontot beállítani, mit hol mérjek meg és számoljak? ( egy multiméterem van csak)
A csőfoglalatok bazi szorosak szokták őket tágítani, lazítani?
A csatolókondik nem kerülnek a nyákra, összekötésükre LS 1,5 hangfalvezeték jó lesz?

Köszönöm a segítséget!
(#) Szpisti válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 31, 2012
Keress nyugodtan, ha tudok segítek.
(#) mayky válasza mc-4 hozzászólására (») Aug 31, 2012
Érdekes a KT88-asok el vannak rajzolva. a (vezérlő rácsot kötötte az UL leágazásra, és segédrácsot vezérli) A számozás szerint visznt jó mert az 5 láb a vezérlő rács és a 4-es a segédrács. Te hogy kötötted be?

http://www.jacmusic.com/KT88/Kt66pin.gif
(#) frecsko válasza megfigyelő hozzászólására (») Aug 31, 2012
Nekem is jól jönne egy ingyen OS 51-es
(#) kolbika válasza mayky hozzászólására (») Aug 31, 2012
Köszönöm!!
A következő börzé mikor lesz és hol?
(#) mc-4 válasza mayky hozzászólására (») Aug 31, 2012
Szia!

Számozás szerint csináltam, szerintem a rajz nem volt jó.
(#) silent15 válasza kolbika hozzászólására (») Aug 31, 2012
Szeptember 15. szombat. De még elötte az audio találkozó.
(#) mayky válasza kolbika hozzászólására (») Aug 31, 2012
Köbzoli azt linkelte:

http://hg5crv.uw.hu/indexpuskas.html
(#) skylooker válasza Zenner hozzászólására (») Aug 31, 2012
Még triódát a meghajtáshoz? Én a linkelt rajzra gondoltam, ott van a 4 trióda. Gondolom, azt a komplett erősítőt akartad megépíteni.
A kimenő: egy bontott kimenő, régi tévéből vagy rádióból, az előtt vagy PCL 86-os volt, vagy EL84. Ami ezekhez jó, az kevés az EL34-hez.
Az EL84 SE is legfeljebb 5 wattot izzad ki, a PCL meg 2-3 wattot.
Kimenőt nem úszod meg tekerés nélkül, hacsak nem találsz kimondottan EL34-hez készültet.
A méretezés az fordítva történik, nem a hangszóróhoz illesztjük a csövet, hanem a csőhöz a hangszórót.
Van a tápfesz, munkapont. A karakterisztika mutatja az optimális terhelő ellenállást, ami itt a kimenő primerje.
A katalógus ugye 250V, és 13.5 V-nál javasol 2K Ra-t. Azért írtam, hogy elsőre jobb ezeket az értékeket betartani, abból nem lesz pofára esés.
A 270V még nem kíván túl nagy korrekciót.
Az utóbbi, AX84-es rajzon viszont 396V-ot látok. Egyrészt ez messze van a 270-hez, másrészt a bontott trafóra ezt én nem engedném rá, szigetelés és huzalvastagság is problémás lehet.
A 11W-hoz mindenképpen nagyobb vas is kell, nem mellékesen a
396V a rizikós tzartományba tartozik egészségügyileg.
Az AX84-es tápja is cifrább így, pl. egy tranyó jó nagyot tud durranni, ha 400v-nál elszáll. Őrzök ilyet szemléltető eszköznek, ez tényleg elszállt, a felső része elrepült, látni a sziliciumot
Inkább az első verziót javasolnám. A hangjuk nem egyforma, de hasonló konstrukciók, olyan nagy különbség se lehet. Nézd meg pl. a Soldano Atomic-ot és a Soldano Astroverb-et, vagy a Bad Cat Xtreme Tone-t és a Bad Cat Hot Cat-et. Különböző tápfeszek és beállítások, de a hangjuk közt nincs nagy differencia.
(#) moltam hozzászólása Aug 31, 2012
(#) kolbika hozzászólása Szept 1, 2012
Üdvözlet mindenkinek!

Segítség kellene!
Van Budapesten valakinek eladó 6e5p csöve 2db ha lehet párba??
(#) silent15 válasza kolbika hozzászólására (») Szept 1, 2012
Urbán elektronikába elmész, ott szinte biztos van, az ár annyira nem biztos hogy barátságos lesz , de ez van. Lehelt tértől 5 perc séta.
(#) CIROKL válasza kolbika hozzászólására (») Szept 1, 2012
Keresd joepapát ,még a posta költséggel is drasztikusan olcsóbb lesz mint pesten az üzletben .
(#) mc-4 hozzászólása Szept 1, 2012
Sziasztok!

Megszólalthttp://diyaudioprojects.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=1001Megszólalt a mű, de nem frankó... magától elhalkul, a hangerő potit tekerve recseg, ropog, nem jó. Az eredeti kapcsolási rajzon annyit módosítottam, Hogy az R1 ellenállás helyett ua. értékű potméter került.
Munkaáramot sem tudtam beállítani, a tápban R2 ellenállás bazira melegedett.
(#) mayky válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 1, 2012
Mind a két csatorna ugyanazt produkálja ? A katódokon lévő 10 ohmos ellenállásokon mit mérsz? A Kt88-asok anódlemeze nem izzik ? Meg van a vezérlőrácsokon, 500 V feletti fesz esetén kb -70- 80 V ?
(#) mc-4 hozzászólása Szept 1, 2012
Szia!

Amiket mértem azt is ott hagytam édesapámnál.
Leírnád töviről hegyére mit mérjek meg?
Holnap nem tudok vele foglalkozni, de hétfőn újra kezelésbe veszem.
Még így döcögősen is tettszik!
http://www.youtube.com/watch?v=7zEwM8qCe2Y&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=jeJeS5jlV1A&feature=channel&list=UL

Köszönöm a segítséget!!!!!!!!!
(#) silent15 válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 1, 2012
Szia, a 2 . videóban mi a számnak a címe ??

Köszi!
(#) Tomi94 válasza Pityu9 hozzászólására (») Szept 1, 2012
Megépítettem az Audio Innovations-féle RIAA-korrektort. Nagyon jól szól, szerintem szebb a basszusa (egy Melodyn rádió végfokán hallgatva), mint a már meglévő Hifi-berendezésnek. Viszont némi búgás van, ez ellen feltétlenül DC fűtés kellene? (Amint kihúzom a konnektorból, de még meleg, és szól pár másodpercig, akkor zajtalanná válik..).
(#) Pityu9 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 1, 2012
Üdv!
Egyszerűen a fűtést kell "kiközepelni", ami azt jelenti, hogy egy kb. 100Ohm-os poti két szélső leágazását a fűtésre kötöd, a közepét meg a földre, és addig tekered, amíg el nem tűnik a brumm. Ha ez nem segít, akkor valahol a fűtés vezetékei közel vannak valamelyik rácshoz. A mellékletben csatolok egy képet a "kiközepelésről". Ha megfelelő a beállítás, akkor a kimenetem max. pár mV-os brumm jelenhet meg.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2012

fűtés.JPG

(#) Szpisti válasza silent15 hozzászólására (») Szept 1, 2012
The Shadows: Apache
(#) silent15 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 1, 2012
Köszi!
(#) mayky válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 1, 2012
Hát én is csak tapogatózóm. Amit szokás méregetni, a tápfeszültségek. Aztán körbe mérhetnéd a csöveket, tehát melyik lábon mi van és mi van akkor amikor elhallgat.
Látom/hallom kedveled a Shadows-t, szerintem is nagyon jó kis zene, a gitárzene meg nagyon jól megvan a csövessel.
(#) mayky válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 1, 2012
Azért phono fokozatnál nem ritka, hogy egyenáramról fűtik a csöveket.
http://www.drtube.com/schematics/ai/ai500-89-4.gif
(#) Zenner válasza skylooker hozzászólására (») Szept 2, 2012
Úgy tűnik, nem jól fogalmaztam. A trafó, amim van EL34-hez tartozott gyári erősítőben. Primer huzalvastagsága 0.45mm, a külső szigetelés rendben van, a cséve pedig lakkozva van. A mag 12cm2-es, és M vasakból van. A legelső rajznál gondoltam, hogy betenni egy triódát, hogy megtudjon hajtani 2 EL34-et. Szóval ez a P' Extrem volt eddig.

A bonyolultabb előfok rajza csak kérdéses, vagyis inkább elgondolkodtató. A nagyfeszültséggel nincs baj, hogy egy közhellyel éljek, az asszony sem csap meg, ha nem nyúlsz rossz helyre. Szóval az ÜberGain nevű szerkezeten csak gondolkodtam. De valószínűleg nem a szerény tudásomhoz tervezett darab...

Úgyhogy maradnék a P1 Extreme mellett, annyi a kérdés, hogy külön meghajtó fokozat nélkül, kitudja-e hajtani a 2db EL34-et?
(#) sturbi válasza kolbika hozzászólására (») Szept 2, 2012
Itt vagy még, Norbi? Ugorj át, szerintem rövdre zárjuk a problémádat.
(#) havranarpi hozzászólása Szept 2, 2012
Szerintetek ez használható fülhallgató meghajtásához vagy maradjon csak meg előerősítőnek?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2012

pcc88_1.gif

(#) CIROKL válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 2, 2012
Fejhallgató meghajtására nem jó , ezt nem arra méretezték.
Következő: »»   1420 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem