Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1417 / 2208
(#) sulaco válasza mayky hozzászólására (») Aug 29, 2012
Ezt értem, de ha az általad javasolt próbát megcsinálom, akkor az összes szekunder feszültségem csökkenni fog.
(#) mayky válasza sulaco hozzászólására (») Aug 29, 2012
Ne tudjon földhurok kialakulni.
Én nem azt mondtam hogy így használd az erősítőt. Ez csak arra jó, hogy ki tudd próbálni, hogy mennyit változtat a dolgon búgásilag a nagyobb primer menetszám. Ez csak egy teszt arra hogy mennyivel szórja meg kevésbé a hálózati a kimenőt. Ha elhallgat és van lelkierőd akkor esetleg újra tekerheted a hálózatit. Ha nincs lelkierőd akkor trafók fogatásával lehet próbálkozni, ha ez nem segít és nagyon zavar ez a búgás, akkor nem tudsz mást csinálni, mint hogy áttekered a trafót.
Értem, tehát a próba idejére nem okozhat gondot.
Köszönöm!
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 29, 2012
Üdv mindenkinek!
A képen látható lemezjátszó korrekciós előerősítőt építettem meg, egyelőre csak egy csatornára (6n2p csővel, ha ez számít). Tulajdonképpen működik, az erősítésével meg vagyok elégedve, mert nagy jelet ad, viszont a korrekciót nem igazán hallom érvényesülni, azaz túl sok a magas és kevés a basszus. Az alkatrészértékekben történt annyi változás, hogy 60 helyett 56 pF-os, 1.2 helyett 1.5 nF-os kondi volt csak kapható, de ez önmagában elég ekkora különbséghez? A második felvétel a JVC (tranzisztoros) erősítőm gyári előfokozatával készült.
Mivel minden fesz kisebb lesz elméletileg nem. De azt a 250 V-os tekercset addig kösd ki az erősítőből, mert ugye különben rákerül a fázis a cuccra. Ha biztosra akarsz menni, (hátha nem gondoltam mindent jól át) akkor az összes tekercset lekötöd a teszt erejéig.
2 db 250 V-os tekercsem van, mert először csöves egyenirányítást terveztem. Az egyiket most nem használom.
Ja hogy a levegőben lóg? Pedig azt is jó lenne használni, olyan kapcsolásban mintha csöves lenne az egyenirányítás csak cső diódák helyett szilícium diódákat használva.
http://www.industrial-electronics.com/Industrial_Power_Supplies_Inv...s.html
(#) Pioneer válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 29, 2012
Szia!
A korrekciós tagoknál a 60pF os kondit cseréld 330pF osra, a 470k ohm os ellenállást pedig 290k ohm osra.
Üdv Pioneer
(#) skylooker válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 29, 2012
Azért jöttem vissza, mert éppen a menetszámokat elírtam. NEM gyökketőszörös, hanem gyökketted rész lesz a primer menetszám.

Azt írta a cimbora, nem profi cucc kell neki, a tervezett erősítő kis helyiségekbe való mindenképpen. Nálam egy darab szélessávú hangszóró Karlson-dobozban. Bőven sok.
De azt is odaírtam, ha van két cső, miért ne? Ha egy lead 10 wattot, a kettő 20-at, az már ha nem is stadionban, de kissebb teremben színpadra is elég lehet.
Majd aki építi, használja, eldönti.
(#) Tomi94 válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 29, 2012
Köszönöm a tippet, most nagyon közel van a kettő hangszíne, talán még mindig a JVC-nek van több basszusa... de lehet csak én vártam sokkal nagyobb különbséget a csövestől. Mindenesetre így kellemes hangja van szerintem. Viszont most a búgás (első felvételen azért eléggé hallható) lecsökkent, cserébe recseg-ropog a hangszóró, amikor a számok közötti szünet van, és nem nyomja el a zene. Ennek még utánanézek, hogy kontakthiba, vagy nem elég ide az 50V-os kondenzátor..
(#) mayky válasza skylooker hozzászólására (») Aug 29, 2012
Szerintem azzal hogy párhuzamosan lesz kötve 2 cső, nem változnak meg (nagyon) a primer oldalon a feszültség viszonyok, tehát a menetszámokat nem kellene csökkenteni, sőt, mivel 2 cső nagyobbat "ránt" a trafón, ezért inkább növelni kellene. Az áttételt inkább a szekunder menetszámával kellene beállítani.
Azt is figyelembe kell venni, hogy 2 cső miatt dupla akkora áram fog folyni a trafón primerén, tehát ha kell akkor vastagabb huzallal kell tekerni a primert.
(#) anubis hozzászólása Aug 29, 2012
Tisztelt Guruk

Már többszöri átdobozolás/átvezetékelés és killódás után újra tanácsot kérek tőletek. Egy kis PCL 86 PP erősítőről van szó. Azt gondolom hogy megtettem mindent de akkor sem az igazi.
Alapból letekert potival is búgás hallatszik a készülékből és a poti tekerésével arányosan hangosabb. Egyébként a hangszín és az egész a helyén van.
Ha fordítanátok egy 5 percet rá akkor tekintsétek meg a kis videót amit készítettem.
Előre is köszönömBővebben: Link
(#) Pityu9 válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 29, 2012
Üdv!
Anno én is megépítettem ezt az előerősítőt, nekem sem működött a korrekciós rész rendesen,az anti RIAA korrektoros mérés eredményét csatolom, ha nem sikerülne kijavítani a korrekciós részt, akkor a mellékelt kapcsolásét próbáld ki , nekem bevált. Nálam csövesben ez a favorit:Link
Üdv!
(#) FordPrefect válasza skylooker hozzászólására (») Aug 29, 2012
Hja kérem, aki megengedheti magának a Karlson dobozt Ahhoz tényleg nem kell nagy teljesítmény.
(#) Pioneer válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 29, 2012
Szia!
Még javíthatsz a mély hangokon, ha a kicsatoló 10nF os kondit kicseréled nagyobbra, pl 100nF.
Írtad, hogy az 1,2nF os kondi helyett 1,5nF osat tettél bele, így kb 1dB el kisebb az átvitel 100-200Hz körül. Ezt egy 1nF os és egy 220pF os kondi párhuzamosan kötésével megoldhatod.
(#) mayky válasza anubis hozzászólására (») Aug 29, 2012
A csövek fűtése földre van kötve valamilyen formában, 2 db ellenállás. A fémház és a potméter fémrészei földre vannak kötve valamilyen formában pl. 10 ohmos ellenállás? Azt látom, hogy a védőföld be van kötve.

UI: szépek a kimenők
(#) Szpisti válasza anubis hozzászólására (») Aug 29, 2012
Az a búgás, ami a video legvégén a hangerőpoti feltekerésekor előjön, akkor is megvan, ha lehúzod a jelforrásod a bemenetről ???
Mert szerintem van itt valami földhurok a két cucc közt...
(#) anubis válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 29, 2012
Szia
Az lehet hogy földhurok van!
Megpróbáltam üres bemenettel és akkor is van zúgás. Talán egy halvány gondolattal kevesebb de van.
(#) anubis válasza mayky hozzászólására (») Aug 29, 2012
A hálózati földelés rá volt kötve a dobozra de most ki iktattam. Semmi különbség nincs a földelt vagy föld nélküli készülékházzal.
A csövek fűtését váltófeszültséggel oldottam meg. Azt hogyan kössem és hová? nem világos. Illetve a potival mit kezdjek? Szigeteljem el a háztól és 10 ohmmal földeljem?

Előre is köszi.
(#) anubis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 29, 2012
Holnap kipróbálom amit mondtál és ha bejön nem csak boldog leszek de mást is boldogítok vele a találkozón.
Mit szólsz?
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Aug 29, 2012
Amennyiben jól látom ez a CHZ / Zoli / tervezte panel , márpedig ha az akkor azon van csőfűtés közepelés alapból , tehát ha a terv szerinti a paneled akkor ott nem lehet gond.
Tegyél már föl egy képet csak a panelről .Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) mayky válasza anubis hozzászólására (») Aug 29, 2012
Nem igazán a védőföld leszedésére gondoltam. Inkább arra hogy a készülékházat valahogy kapcsolatba kellene hozni az erősítő földjével, testével, a táp negatívjával. Ahogy itt Köbzoli rajzolta.

Vagy ahogy linkeltem egy erősítő rajzot ott az erősítő tápja össze van kötve a sasszéval egy 10 ohmos ellenállással.
(#) mc-4 hozzászólása Aug 29, 2012
Sziasztok!

Valaki 2-3 hónapja felrakott erről a földelős test összekötős témáról egy külföldi cikket, tudja valaki a linket?
Köszi!
(#) skylooker válasza mayky hozzászólására (») Aug 29, 2012
2 cső párhuzamosan - fele impedancia - kimenő primer imp. fele legyen.
A dupla áramról, drótról írtam.
(#) skylooker válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 29, 2012
Megengedhettem, van 6 darab. Egyenként kb. 1 ezresbe kerültek.
(saját gyártmány)
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Aug 29, 2012
Nem kell ehhez külföldi cikk. A védőföldnek, és az erősítő földjének nem szabad galvanikus kapcsolatban lennie. Ha a védőföld az erősítő fém házára van kötve, akkor a háztól a be-, és kimenetek földjeit el kell szigetelni a háztól. A két föld között, csak kapacitív csatolás lehet, az sem túl nagy, max 10 - 22 nF, ami több helyen elosztva helyezendő el. A kis jeleket árnyékolt kábelen kell vezetni, és ügyelni kell arra, hogy csak az árnyékolásnak csak az egyik vége (praktikusan a rács levezető ellenállásának föld vége) legyen földelve.
anubis: célszerű lenne a puffer elkókkal párhuzamosan egy 100 nF kerámia kondit tenni. Ha szükséges, meg kell próbálni az egyenirányító diódákra 1 - 4,7 nF kerámia kondit tenni,z anódfeszültségnél nagyobb legyen. próbálkozni kell, nem biztos, hogy minden diódára kell, de a feszültségük a az anódfeszültségnél nagyobb legyen.
(#) havranarpi hozzászólása Aug 29, 2012
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy ez a kapcsolás hajtható-e
16V-ról?Bővebben: Link
Ha nem akkor ,hogyan csinálhatok belőle megfelelő feszültésget?
A táp így van megoldva: Bővebben: Link csak annyiban módosul ,hogy 2 db Ez80 van benne.
(#) FordPrefect válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 30, 2012
Hajtható 16V-ról. Nem fog ívet húzni. Amúgy a kapcsolás elvileg nem rossz, csak megfelelő cső kéne bele. A kis kínaiak meg azt tesznek bele, ami éppen kéznél van.
Idézet:
„A táp így van megoldva:”
Ember! 16V-ot akarsz csöves egyenirányítással előállítani?!?! LENIN: tanulni, tanulni, tanulni (olvasni)
Következő: »»   1417 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem