Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1490 / 2208
(#) sturbi válasza bta hozzászólására (») Jan 27, 2013
Egyetértünk, de olyan nagy rácsáram azért nem alakul ki bekapcsoláskor, mert hideg csőnél nem fog folyni rácsáram sem (a rács és a katód csak egy kis kapacitásként lesz a körben, nem lesz az ellenállások által sejtetett 5,5-6 mA), amikor meg melegszik, akkor már oszlik az anód és a rács között, és az előző fokozat is eleve csökkenti már ilyenkor a potenciálkülönbséget. A dióda sokkal inkább azért van, hogy bekapcsoláskor ne keletkezhessen ív a katód és a vezérlőrács között, mert akkor ott a 6,8K/47µF időállandójával megjelenik a teljes tápfesz (valamint, ha a felfűtött erősítő torz lesz mikor először bekapcsoljuk a művünket, a cső kínzása nélkül (nem tud rácsáramosan dolgozni) tudjuk, hogy a dc csatolt fokozat munkapontja nem oda állt be, ahova szerettük volna, készíthetjük a "samut". Számos kapcsolásban hasonló helyzetben nincs védelem, de én is betenném a védődiódát (a 10K-ja nélkül)...
(#) pucuka válasza ARCON hozzászólására (») Jan 27, 2013
Olvasd vissza a postodat, Erre válaszoltam.
Ha neki nem középleágazásos a trafója, híd egyenirányítóra lesz szüksége. De ezt is kitárgyalták.
(#) sturbi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2013
Lehet egyutas is éppenséggel...
(#) pucuka válasza sturbi hozzászólására (») Jan 27, 2013
Például. Az összes univerzális rádióban ilyen volt. (UY1N)
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2013
Szia!
Az egyenirányító hidat pont én említettem, hogy a '70-es évek elején már általános megoldás volt, és van is hozzá korhű alkatrészem. Nem tudom, vannak-e ennek ellentmondó tapasztalatok, de elvileg nem kéne befolyásolnia a hangot szerintem.
(#) mofesa válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 27, 2013
Szerintem,ha jó,akkor nyugodtan használd.Ha nem jó,akkor meg négy dióda a dobozába.Mindenképpen mutatós darab.
(#) crapgame hozzászólása Jan 27, 2013
Üdv mindenkinek.
Tegnap a börzén vettem egy 6c5sz nevű csövet párszáz forintért. Letöltöttem a dokumentációt, és látom, hogy "rectifier" helyett kenotron néven fut. Ez valami speckó tulajdonságot takar egy hagyományos egyenirányítóhoz képest?
(#) pucuka válasza crapgame hozzászólására (») Jan 27, 2013
A kenotron az egy nagyfeszültségű, kisáramú vákum egyenirányító cső. A "kis áram" csak a felhasználási területét nézve kicsi, (röntgen csövek tápegységeiben), az erősítő technikában azért elegendően nagy. 1370 V / 75 (220) mA.
(#) crapgame válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2013
Akkor lehet használni EZ81 helyett(?)
(#) pucuka válasza crapgame hozzászólására (») Jan 27, 2013
Inkább csak EZ80 helyett.
(#) crapgame válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2013
ja, igen. Irec=70mA. Akkor ennyi az egyenirányított maximum áramerősség. (ha jól gondolom)
(#) viktorio333 hozzászólása Jan 29, 2013
Sziasztok ! sikerult megepiteni az elso csovesemen PCL86 sztereo
a doboz nyaklapbol keszult mert ez volt keznel
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) petemazi válasza viktorio333 hozzászólására (») Jan 29, 2013
Nekem nagyon tetszik, viszont azokat a foglalatokat sürgősen kihajítanám onnan! Maximum előfokcsövekhez használnám, egyszer akartam végcsőhöz tenni és az első nagy impulzusnál áthúzott két lába között a foglalatban.
(#) rockersrac válasza petemazi hozzászólására (») Jan 29, 2013
Egyetértek veled, én is javaslom a foglalat cserét! Ezeknek ráadásul kb semmi tartása nincs...
(#) wadember válasza viktorio333 hozzászólására (») Jan 29, 2013
Kérdés még, hogy nem zúg nagyon? Mert ahogy elnézem a két erősítőcső nagyon közel van a hálózati trafóhoz (szórt hálózati brumm).
(#) viktorio333 hozzászólása Jan 29, 2013
koszi szepen hat most ezeket a foglalatokat tudtam hirtelen szerezni eddig meg nem volt vele problema nem a legerosebben tartsa a csoveket de hat nem dobalom az erositot csak finoman szoval jo az de kosz a tippet majd lehet egyszer kicserelem csak nincs kedvem szetszedni
amugy csak nagyon pici brumm ja van eszre lehet venni ha valaki megfigyeli de kis merteku szoval nem zavaro ha szol rajta a zene nem is veheto eszre
(#) viktorio333 hozzászólása Jan 29, 2013
Lehet róla szó
(#) pucuka válasza viktorio333 hozzászólására (») Jan 29, 2013
Annak a foglalatnak amit használtál, van egy nagy hibája. A fixen beforrasztott csőlábak. Remélem úgy forrasztottad be, hogy volt benne egy akármilyen cső, ami többé kevésbé a megfelelő helyre pozícionálta a foglalat lábait. Még így is kényes, hogy hogyan dugod be a drága csöveidet, mert könnyen megrepesztheted. A foglalatban a lábaknak mozogniuk kell tudni, hogy megfelelő kontaktust biztosítsanak, és ne törjék el a cső lábai mellett az üveget. Amúgy is elég nagy igénybevételnek vannak kitéve, a jelentős hőingadozás miatt. Hidegen teszed be, majd jónéhány fokra felmelegszik üzem közben.
(#) belaradio válasza viktorio333 hozzászólására (») Jan 30, 2013
Szia! Tetszik a szerkentyűd. A kimenők miből vannak kitermelve ? Netán tekerve vannak ?
(#) vikipapa hozzászólása Jan 30, 2013
Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Valaki próbálkozott már PCL86 PPP-vel? Ha igen, akkor milyen tapasztalata van vele? Gitárhoz és basszushoz használnám. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 30, 2013
Csövek párhuzamos kapcsolása nem túl korrekt megoldás. Válogatni kellene, hogy azonos, vagy nagyon hasonló csövek kerüljenek párba. Persze, szükségmegoldásként elmegy, mikor már a nagyobb teljesítmény eléréséhez nem áll rendelkezésre megfelelő cső. A PCL -ek között meglehetősen nagy a szórás, és mint tudjuk, a leggyengébb láncszem fog korlátozni. Mivel a PCL -ek szinte a legkisebb teljesítményű csövek, jobban jársz, ha egy nagyobb teljesítményűt választasz a PP végfokba. Persze ha ládaszám van PCL86 -os, az más, abból lehet válogatni 4 + 4 egyformát, tartaléknak is.
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2013
Akkor miért jött be a gitárerősitők körébe? A legtöbb neves erősitő márka 6550, kt66, kt88, el34 és 6l6 végcsöveket használ. És kábé kifújt. Egyikkel se csinálsz 100-150W-os PP-ket, marad a PPP. Ez őket nem nagyon zavarta.... Sőt, Randall Satan erősitő, (Ola Englund signature) 2 EL34 és 2 kt88 dolgozik benne, párhuzamosan.
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Jan 30, 2013
Talán azért, mert ott a vége. Ami csöveket felsoroltál, annál nagyobb teljesítményű, jó linearitású csövek nemigen vannak. Onnantól kezdve nagyobb teljesítmény igény esetén már nincs más megoldás. De erre utaltam is.
De egy PCL86 PPP teljesítményét egy EL84 PP simán veri, és jóval kevesebb a gond.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2013
Hallható hang frek. tartományábany szerintem jó eséllyel talál az ember olyan csövet, ami kevésbé nemlineáris mint egy 6550/kt66/stb, stb. -ból épitett PPP erpsitő. és akor még csak max. 100 watt leadott teljesitményről beszélünk.
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Jan 30, 2013
Milyen csövekre gondolsz? Az adócsöveket első körben nem sorolnám ide, mert azok eleve nem hangfrekvenciás célokra készültek, így a linearitásukkal sem foglalkozott senki, szemben a direkt hangfrekvenciás végcsövek aprólékos fejlesztgetéseivel.
(#) bta válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 30, 2013
Csak sima ECL/PCL 86 PP-vel próbálkoztam
Rock- vagy rock'n'roll gitárosnak nem javaslom. Egyrészt mert nem várnék tőle "dögös" jellegű torzítást, másrészt várhatóan hasonlóan drágul majd, mint az ECL86. A 6L6 csőcsaládot annál inkább! Grátiszként, mivel népes családról van szó, még végcső cserével is variálhatod a hangzást a neked tetsző irányba. 6P3SZ, 6L6, 6L6G, EL34, 350A/807, 350B, 5881, 7581... kétféle ruszki, egy kínai, tucatnyi európai és amcsi gyártmány... sok fajtából még elég nagyok a készletek.
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2013
"Az adócsöveket első körben nem sorolnám ide"

Kár. A legtöbb "uborka" adótrióda ugyanis szignifikánsan lineárisabb, mint egy triódaként(!) bekötött, a maga kategóriájában kiváló KT88 vagy 6550. Más kérdés, hogy több okból sem kezdőnek valók. (Egy A-osztályú RF teljesítményerősítésre szánt cső linearitásával kellett, hogy foglalkozzanak annakidején!)
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) pucuka válasza bta hozzászólására (») Jan 30, 2013
Nagyteljesítményű adócsövek a legritkább esetben működtek A osztályban. Az meglehetősen gazdaságtalan lett volna. Leginkább C osztályban működnek(tek) anód modulációval. az ilyen üzemmódban a linearitás szóba sem került.
Azt meg végképp nem értem, hogy pentódát, sugártetródát miért kell Trióda kapcsolásban használni, az összes előnyét elveszti, ami miatt a pentódát kifejlesztették.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) skylooker válasza bta hozzászólására (») Jan 30, 2013
PCL86 PP nekem is van, és PCL85 PP is. Az előbbi hisztisebb volt, mire beállt normálisan.
Hogy milyen torzítás lesz, attól függ, mi van előtte. Meg utána a trafó...

A 6L6 családba az EL34-est (meg azt hiszem az 5881-est sem) lehetne besorolni.

Sorozatgyártásban a PPP végfokokhoz válogatják a csöveket, mert furcsán nézne ki, ahány példány, annyiféle hangzás. Saját célra pengetni nem tulajdonítanék nagy jelentőséget a dolognak.
A két végcsövem sincs válogatva, nem is volt miből. Ne brummogjon, susogjon, tegye a dolgát.
(#) pucuka válasza skylooker hozzászólására (») Jan 30, 2013
Nem is annyira a torzításokkal (hangzás) van a probléma, hanem párhuzamos kapcsolásnál ha nagyon eltérő az árameloszlás, akkor amelyik cső jobban "magára veszi" az áramot (nagyobb az erősítése, érzékenysége) az hamarább tönkremegy. A gitáros üzemmódban pedig jellemző a folyamatos túlterhelés. Ezért javasoltam a párhuzamos kapcsolás helyett a nagyobb teljesítményű végcsövet.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Következő: »»   1490 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem