Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia!
Idézet: „tt a fórumon olvastam, hogy annak nem felel meg akármilyen trafólemez (anyag, méret).” Akármilyen Hi-Fista is vagy azért nem kell minden badarságot elhinni. A kimenő *jensége hit kérdés. Hihet bárki bármit róla Te úgy is azt fogod elhinni amit magad próbálsz. Ha pedig nem csinálsz (csináltatsz) magadnak "kimenőt" akkor soha sem fogod megtudni, hogy mi is jó neked. (Volt nekem olyan szaktekintély hi-fi mániás barátom akinek 30 éves kora körül a munkaalkalmassági vizsgálaton derült ki a 60%-os halláskárosodása) Persze Ő ettől hallott mindent, mindenkinél pontosabban és terjesztette is a (hülyeséget) hitét. Szóval óvatosan azzal a milyenséggel. Csinálj egyet ami elektromosan megfelelő és lehet hogy kiderül Neked tökéletes. Más nem számít.
Üdv!
Ebben igazat adok... Ugyanis amíg bontványokból, 100 éves foglalkatokkal és lenyargalt csövekkel építkezik az ember, betonvasra is "jó" lesz a kimenőd. Aztán, amikor ráébredsz, mitől szól jól a cserebogár, az egészet kitolod a MÉH-be. Így én ezt a részét el se kezdem. De, mindenki a saját igényei szerint kezdi, kezdje...
Ezzel én is egyet értek, viszont a régi alkatrészek (csövek, foglalatok, bontott trafók stb.) kezdésre, gyakorlásra, kísérletezésre tökéletesek. Majd egyszer a távolabbi jövőben mikor már rendelkezésre áll tapasztalat meg az anyagi háttér is akkor jöhetnek a komolyabb dolgok is.
Természetes a hozzáállásod. Részemről a több tíz darab, közte kimondottan jó minőségű félvezetős erősítővel a hátam mögött az már nem cél, hogy megszólaljon akárhogy a csöves, hanem már az elsőnek is jobbnak kell lennie egy etalon félvezetősömnél.
Egyébként el se kezdtem volna foglalkozni vele, ismereteket, anyagot, eszközöket gyűjteni hozzá.
Bátran csinálj kimenőtrafót, abból, amid van (csak úgy gyakorlásképpen). Hálózatit meg pláne. Aztán, ahogy Józsi is írta.
Jelenleg nem kerget a tatár, igazából csak hobbi szinten foglalkozok ilyesmivel amikor már elegem van a vegyész mérnökké válás nehézségeiből. tehát ráérek nyitott szemmel nézelődni kimenőnek való vasak után hátha a nem túl távoli jövőben ráfutok valami megfelelőre.
Az itt felvetett problémához tudnál e valamit ajánlani természetesen ha nem vagyok nagyon tolakodó Bővebben: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
Én azért csak tekernék egyet kíváncsiságból, akármire. Sajnos a búgásra nincs ötletem, de gerjedés, vagy inkább mechanikus rezgés.Vannak itt profik, majd kitalálják.
Több ötlet is akad, az itt olvasottak alapján:
1. maga a trafó indukál gerjedést az alkatrészekben, próbára árnyékolom réz vagy alu. lemezzel 2. nem használtam fojtót az anódkörhöz még 3. a 230 nincs még szűrve a zavaroktól 4. még nem földeltem a fém dobozt Egyenlőre ezekkel kísérletezek.
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy egy stereo PCL86 kapcsolás mekkora áramerősséget kíván a hálózati transzformátortól?
A fűtése 300mA, a pentóda anódárama 39mA, a segédrácsé 6,5mA, a trióda anódárama 1,2mA. Ezt mindet vedd kétszer, és még legalább másfélszeresen kéne túlméretezni, de ha új trafót teker(tet)sz, akkor inkább kétszeresen. Én fűtésnek tekernék 14.4V /1A-t, anódfesznek pedig 200-220V /200mA-t. Ezt egy 80VA-es vasra gyönyörűen el lehet készíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2014
A fűtés külön transzformátorról fog menni. Akkor jól méreteztem a transzformátort. Sajnos keresnem kell uj magot mivel akkor amit használni akartam az kicsi lessz.
Mekkora volt az a mag, amit kicsinek gondolsz? Ha fűtés külön megy, akkor eleve 25-30VA lejön a javasolt 80VA-ből!
Éppen ezt taglaljuk ki a másik témában. A programot amivel számoltam pedig töröltem. Tanulok a hibákból.
Rémlett valami; jó (elég) lesz az a vas.
Ide gyakorlatilag elég egy 7.5-8cm2-es vas. Ha azt nézzük, hogy én a PCL86 SE-hez 6.5cm2-es vasra tekertem a kimenőket, ekkora méret a hálózati trafónak nem nagy dolog.
Sziasztok! Két dologgal kapcsolatban keresnélek benneteket megintcsak.
Az első, az a beag apx100-am problémája. Szerelőhöz vinni nekem elég macerás dolog, én viszont óvatosan nyulkálok csak bele, ennek az az eredménye, hogy már vagy 2 hónapja csak porosodik. A gond az, hogy leveri ~10perc használat után az 1,25A-s biztosítékjait, mellette meg búg mint az állat, pedig a tuchel test csatlakozóját (a középső, fönt) rákötöttem, az erősítő testjére (ami a hátulján van és földet jelöl, egy dróttal, összeköttem). A hálózati trafón a C-n lévő vezetéket, átforrasztottam a(z elektroncső-n leírtak alapján) G-re. A másik dolog, az egy J72-es (utánépített, saját nyák stb.) mikrofon előerősítő szett, amiből 4db adta be az unalmast, pár perc diffivel, kb 15 perc után. Tápfeszültség a megengedett 18-24V helyett, 27,9V! Ekkor azt gondoltam, hogy lemérem a hálozati feszültséget a konnektorba, a 230V helyett 256-260V-ot mértem (vagy rossz a multiméter?). Azt gondolom, hogy a két dolog összefügghet. Szerintetek ez a 4,20-25V-os eltérés lehet az oka annak, hogy a dolgok nem működnek? Az Apx 100-ba merjek majd esetleg 1,5A biztit rakni, vagy más az oka? Köszönöm a segítségeteket!
Szia! Az APX100-hoz nem tudok hozzászóni, de mielőtt bizti értéket növelsz, ellenőrizd le a multiméteredet. Amikor merül benne az elem, magasabb feszültségértéket jelez ki. Mondjuk mérd meg 5V-os stab. IC kimenetét, vagy ha nincs, egy sima új ceruzaelem kimenetén 1,4V körüli értéket kell mérned. Ha ezek jók, akkor a multimétered oké.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
A búgást a hangszóróból hallod, vagy a trafóból, esetleg mindkettőből? Ha letekert hangerő mellett hallod a búgást, az lehet a szűrőkör hibája, a meghajtásban lévő csatoló kondik szivárgása miatt, ill. a végcsövek hibája (asszimmetria, túl nagy nyugalmi áram). Ha csak a trafóból hallod a búgást, az lehet menetzárlat is, és e miatt bizony kiverheti a biztosítékot. A hálózati feszültség az APX-100 nál azért fontos, mert ha átforrasztottad a C-ről G-re, akkor 240V a tápfesz amikor is 460V az anódfeszültség. Ajánlatos lenne egyenfeszültséget is mérni. Ne legyen 500V vagy a felett a tápfesz. Nem tesz jót a PL509 eknek, ill az elkóknak sem..
Köszi a segítségeteket! A multiméter jónak tűnik, egy 1,4Vos elemen kb annyit mértem.
A hang csak a hangszórókból jön akkor, ha felcsavarom a potit. Anódfeszültségnek, 460V feletti értéket mértem, 493 és 495V-ot! Az elkókon, a 410V helyett, 480V-ot mértem. Más búgást egyébként nem hallok, az erősítő bekapcsolás után valamivel el kezd kicsit, de érezhetően rezegni, gondolom a trafók miatt... A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
Milyen állapotban van a készüléked? Trafó szigetelése jó, illetve mennyire melegszik vezérlés nélkül? Ha minden alkatrész megegyezik a rajzon levővel értékre, akkor a trafót cserélni kell. Valószínűleg a primer menetzárlatos. Ezt meg tudod állapítani egy másik, hibátlan készülék segítségével. Mindkét trafó azonos bekötéssel, üresjárásban legyen, értelemszerűen csak a primert kell bekötni, ahol áramot kell mérni. Ha nem nagy az eltérés, akkor lehet terhelni a szekunder oldalt, ismert ellenállással. De csak óvatosan! Közben a primer áramot sem árt mérni.
Ajjaj... Én is ettől féltem :S
Alapjában véve, szerintem korrekt állapotban van, a saját csövei is megvannak, azok is rendben működnek. Én Decemberben vettem egy 20 körüli fazontól, ő nem használta azt hiszi lesz rá ideje, de nem volt, előtte elvileg egy iskolában szolgállt. Az a baj, hogy nekem csak 1db van belőle, nem tudok ismerősről akinek lenne. Simán nem szoktak hozzá árulni hálózati trafót? Melegedni nem melegedik (mondjuk 10perceket bír kb egy biztivel, szóval az kevés lenne hozzá), korábban sem melegedett amikor használtam. A rajzhoz képest annyi a változtatás, hogy tartalék kondik lettek belerakva, az eredetivel párhuzamba, (ezek a pufferek ha jól tudom). A problémák az után jelentkeztek, hogy egyszer kicsit terheltem, ekkor a poti jele, olyan két óra irányába mutatott. De a hajtás nem tartott sokáig, aztán viszább vettem, majd kivágta a biztit. Utána vettem bele, és egyre sűrűbbé váltak a dolgok, pedig azóta nem volt jobban megdolgoztatva... (ez már mind az átnézés után volt) Február környékén elvittem egy barátomhoz, akkor kerültek bele a tartalék kondik. Ekkor megállapítottuk, hogy nem tudja leadni a 100W-ot, ennek oka a hálózatiról lecsúszott (kb szándékosan leforrasztott) kábel volt, nem is értettük hogyan működhetett egyáltalán...
Árulni trafót... A BEAG gyár már rég nincs meg. Használtan inkább egy vagy több donor készüléket végy, ha találsz. Az a baj, hogy magam sem láttam még donort se. Azt írom, hogy próbálj meg mérni egy trafó üresjárást. Írd le a mérési eredményeket, aki jobban ért hozzá, esetleg mért ilyen trafót, az megírja véleményét.
Köszönöm, én óvatosan nyúlkálok csak bele. Írtam egyik barátomnak aki ért a dologhoz, remélhetőleg valamikor el tudom vinni hozzá, aztán megnézzük a dolgokat.
A hálózati trafó újratekercseltetése járható út lenne esetleg amúgy?
Nekem van ilyen hálózati trafóm, és megmérem az üresjáratit. Remélem segítek ezzel is.
A mérés eredménye. Csak a a primer E-G pontja bekötve 235V feszültségnél 0,03A = 30mA ha ettől lényegesen eltér (több mint 70-100mA), akkor menetzárlat.
Egy ekkora trafóról jó eredmény.
Úúú, köszönöm szépen! Felírtam, remélem hétvégén sor tud kerülni a dologra.
Mindenesetre újabb biztosítékokat felesleges ,pláne az előírtnál "nagyobbakat" ne tégy a gépbe! Hidd el hogy a gyári értékkel is tökéletesen működnie kell. Inkább bontsd le a burkolatot és először figyeld meg hogy "mi történik" ilyenkor. Netalán izzani kezd az egyik végcső? Stb.. Ezután jöhetnek az ilyen olyan mérések. Habár ez nem tévé ,de a bizti helyére ideiglenesen tehetnél egy 230V/40W-os égőt. Méregetésnél ha elkezd zárlatra dolgozni azonnal meglátod a fényerőn, és kapcsolhatod is ki. A trafó zárlata sajnos pont ilyesmi hibajelenségeket "produkál". De még ne vessetek rá keresztet, mert ha azt mondod hogy eddig nem csinálta ,és semmi kirívót nem csináltál vele (azon kívül hogy picit "egyszer kicsit terheltem") ,akkor nem biztos ez. Mérni, és még többet mérni. A kapott értékekből szépen következtetni lehet a hibára.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
A másik.. Gondolom.. illetve így lenne logikus ,hogy az akitől vetted felvilágosított ez ügyben, de ez mint ahogyan a neve is mutatja egy apx100. 100V-os rendszer, melyet pályaudvarok, iskolák, vasútállomások.. azaz nagyobb terek hangosítására használták. Vagy egy legalább 15db-ból álló 15-ohmos sorba kapcsolt hangszórókból álló hangfalládát teszel rá, vagy tessék-lássék módon keresel egy méretesebb "illesztőtrafót" (230V/9-12V) és úgy rá egy 8 ohmos hangládát. Gondolom azt tudod hogy a 100V-os kimenetre nem akaszthatsz rá csak úgy egy 4-8 ohm-os ládát büntetlenül. (Ha eredeti a cucc és nincs áttekerve)
Szia! Végigolvastam az utánam szólókat, de senki nem figyelt egy dologra:
Idézet: . Mivel a műszered vélhetően jó, ez nem természetes állapot és ha igaz a többi hálózati készüléked is veszélyben lehet. Ekkora hálózati +feszültség egy stabilizálatlan tápú csövesnél komoly anófeszültség többletet jelenthet. (Persze amit Gergely írt az is igaz.) „lemérem a hálozati feszültséget a konnektorba, a 230V helyett 256-260V-ot mértem” A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |