Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1835 / 2208
(#) mofesa válasza crapgame hozzászólására (») Jan 22, 2016
Mekkora vasmag keresztmetszettel rendelkezik ez a kimenő?
(#) mofesa válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 22, 2016
Mekkora teljesítmény jönne ki abból a párhuzamosított 6SZ19P -ből?
(#) crapgame hozzászólása Jan 22, 2016
12cm2. Pirmer 0,25-ös kanócból van. Egy ruszki 630VA-es hiperszil lett ketté szedve így SU magként lesz használatban. A tekercselési tér hossza 93mm, szóval nem kicsi.
Nekem a 6c41c jutott eszembe meg a 6as7.
Azért olyan 5-7w kivehető teljesítmény jól lenne.
(#) Peter_S válasza crapgame hozzászólására (») Jan 22, 2016
GU-50?
Az NDK-s adatlap szerint Ra=2k Eintaktnál.
(#) crapgame válasza Peter_S hozzászólására (») Jan 22, 2016
Nem is jutott eszembe, idáig mindenhol 5K-ra láttam illesztve UL-ben. Triódában lehet h jó neki... Köszi a tippet, megnézem.
(#) FordPrefect válasza mofesa hozzászólására (») Jan 22, 2016
5-6 Watt SE-ben
(#) Peter_S válasza crapgame hozzászólására (») Jan 22, 2016
Ez a P50 adatlapból való (egyébként az EL152-nél is ezek az adatok szerepelnek):
(#) FordPrefect válasza Peter_S hozzászólására (») Jan 22, 2016
Pontosan. De TORZÍTÁST is nézzél. 10%. Ráadásul pentódánál főleg 3. harmonikus. Gitárerősítőnél pont jó
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
(#) Peter_S válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 22, 2016
Akkor EL84-ből sem kell építeni, a szokásos Ra=5,2k-nál:
Wo=4,5W dtot=6,8% d3=5,8%
Wo=5,7W dtot=10% d3=9,5%

Dobom is ki mindjárt
(#) mark.budai válasza Peter_S hozzászólására (») Jan 23, 2016
Ezért kell PP-t építeni, kár az anyagot és a csöveket pazarolni a sz.... SE-be.
(#) scooby_ válasza Peter_S hozzászólására (») Jan 24, 2016
Ne hallgass Márkra, stikában 6P1P SE-t épít.
(#) mark.budai válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2016
Az egy panel lakásba készül, esti zenehallgatáshoz, valljuk be, oda nekem sem kéne jobb.
(#) Mate78 válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 24, 2016
Azért egy SE igencsak fülemnek tetsző hangot tud kiadni magából.
(#) ngyzoli hozzászólása Jan 24, 2016
És elkészült... Paralel EL 84 single-end,4-5 W visszacsatolás nélkül.Nyugodt zenéléshez a T+A-nak elég is ennyi. A csöves táp már csak hab a tortán. De már tervben egy erősebb verzió.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) mark.budai válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 24, 2016
Az a baj, hogy ez a 3-4W semmire nem elég. Ha 3W-tal akarsz zenét hallgatni, oda ez az erősítő már kevés, mert szerintem egy zenében a dinamika mindennél fontosabb. Tehát 3W-ra szvsz legalább egy 7-8W-os erősítő kell. Nem mellesleg az SE felmágnesezett kimenői miatt eleve romlik a hangminőség. Szégyen szemre nem hallottam még fojtós munkaellenállású, kondival csatolt kimenőtrafós SE erősítőt, de ott meg a kondenzátor minősége szab határt a hangzásnak. De egyre több trafó kell, illetve a teljesítmény növelésével egyre nagyobbak. Amit Scooby említett 6P1P SE-be SM74 kimenőket tettem. Ezekre a vasakra felment volna a PCL86PP kimenője, kicsit sajnálom is őket.
(#) mofesa válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 24, 2016
Mindjárt kidobom a 6C33C SE -met. Igen csak hátul kullog a maga 8W -os teljesítményével.
(#) Longa György válasza mofesa hozzászólására (») Jan 24, 2016
Tartom a szemetesem!Csak óvatosan nehogy megsérüljön!
(#) Longa György válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 24, 2016
Csövesbe elég a 3 watt.Jó hangszóró kell és hangos!
(#) mark.budai válasza Longa György hozzászólására (») Jan 24, 2016
Egy jó hangszóró bizony nem olcsó mulatság, amivel nem is lenne gond, hanem a fizetésünkkel van a probléma. Egy PP erősítő pedig nem sokkal drágább, mint az ugyan abból a csőből épült SE, lévén a cső ára nem sok százalékot tesz ki, a kimenő trafóból meg nem kell annyival nagyobb.
Nekem is van pár SE-m, kisebb-nagyobb teljesítményben, a GU50-en még mindig vesződök, hogy maradjon SE, vagy átépítsem PP-nek. Az SM102a kimenőkkel bőven elég lenne 30-40W-ra, és azt egyszerre más élmény 8-10W-os átlag teljesítményen hallgatni, már ha épp bömböltetni támad kedvem.
(#) Orbán József hozzászólása Jan 24, 2016
A dinamikához vs. SE (JLH69_10W)
Megépítettem és nagyon tetszett, tetszik a kis együtemű tranyós, azt mondják igen hasonlít a csövesekhez hangzásban.
Aztán elkezdtem hallgatni egy ca. 40W-os erősítőt. (Alexander áram-visszacsatolt)
Hangerőre tekintve ugyanolyan nagyságra állítottam, nem kívánok nagy hangerőn zenét hallgatni.
A dinamikai különbség azonnal kitűnik... Emiatt az összes (majdnem) SE tervemet áthúztam.
Megmondták előre...Természetesen minden egyéb véleményt megengedve.
Azért azt is tegyük hozzá, nem minden zenén jön át a dinamika fontossága. ITT található néhány fülhegyre kapható példa, ahol igen.
(#) CIROKL válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 25, 2016
Kapacitiv terheles a meresnel kell.
(#) Imi65 hozzászólása Jan 25, 2016
Ha a hangdobozos hozzászólások törlésre kerültek, a hibrid-erősítőst miért nem lett áthelyezve ide ? Fő a következetesség......
(#) bta válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 27, 2016
Idézet:
„Nem mellesleg az SE felmágnesezett kimenői miatt eleve romlik a hangminőség.”

Tévedés, hiszen az előmágnesezett vas
- mágnesesen lineárisabb tartományban működik
- elmarad a doménátfordulásokból (is) adódó nullpont körüli vastorzítás
- fentieken túl, még a légrés is linearizál

Viszont, miután az elméleti -B(max)...+B(max) indukciótartománynak csak az egyik felét használja ki, ugyanakkora névleges teljesítményhez nagyobb vasmag szükséges.

/3-4 wattos végfokhoz magas hatásfokú és persze jó minőségű hangsugárzó kell, ott a dinamikával sincs probléma. Nagyobb szobában gyakorlatilag csak tölcséres jöhet szóba. Akárhogy is, végső soron a kisteljesítményű végfok vagy drága mulatság, vagy súlyos kompromisszum./
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 27, 2016
Idézet:
„Aztán elkezdtem hallgatni egy ca. 40W-os erősítőt (Alexander áram-visszacsatolt)”

2A3 (6SZ4SZ) PP rácsáramos meghajtással, korrekt módon megcsinálva, a maga 18W-jával legalább azt a dinamikát tudja
Ugyanakkor mivel nincs, vagy csak minimálisan van visszacsatolva, hangsugárzóban válogatósabb...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) mark.budai válasza bta hozzászólására (») Jan 27, 2016
A hozzászólásod utolsó részére reagálnék, amivel teljesen egyetértek.
Sajnos nem tartunk ott, hogy olyan hangsugárzónk legyen, amihez elegendő a kis SE.
Én személy szerint akkor már egy kisebb kategóriás PP-t építek a szobámba is, mert nekem ezekkel a hangszórókkal (Tesla ARS825) a 3W-os erősítő egyszerűen már nem elég, erről a zene is tehet, mert olyanokat hallgatok, amihez bizony kell a dinamika.
Mofesa hozzászólása már nem tetszett, hogy őszinte legyek. Az a batár nagy cső SE-ben tud annyit, mint két PCL86, ellenütemben. (Nem mellesleg, gyönyörű is.) Persze nézhetünk fogyasztást, és anyagköltséget. Én is hallgatnék nagyon szívesen napi szinten egy 6C33C SE-t, de ezt egyelőre sajnos nem tehetem meg.
(#) spirik hozzászólása Jan 28, 2016
Szia mindenki .
Primer 230 v szekunder:12.5v/25 VA. Kimenőnek jó –e?

Hálózati Trafó:
Primer:230v Szekunder :230 v (0.1A) /6.3 V (1A) /50VA

Link gomb balról az ötödik ezt szeretném meg csinálni.Jók e a paraméterek?Tudom már írtátok hogy SE csináljak ez lehet -e.Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) CIROKL válasza spirik hozzászólására (») Jan 28, 2016
Nem és nem...
(#) spirik válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 28, 2016
Koszonom.
(#) Peter_S válasza bta hozzászólására (») Jan 28, 2016
Idézet:
„rácsáramos meghajtással”

Erről szívesen olvasnék, RTFM is jöhet, nem baj ha angol. Méretezés, meghajtás, stb.
Ugyanis a hangfrekvenciás csövek többségének adatlapja elég fukarul bánik az olyan görbékkel, ahol a pozitív rácsfeszültség és a rácsáram is látható.
Így kapásból a 6AQ5 jut eszembe, és semmi más.
(#) FordPrefect hozzászólása Jan 28, 2016
2A3 Push-Pull rácsáram nélkül is tud 15W-ot. Az orosz SOVTEK többet is. Más kérdés, hogy a rácsáramos meghajtás nagy kivezérlésnél csökkenti a torzítást, nagyobb teljesítményt ad. Viszont bonyolultabb, más hibák jöhetnek be. Csak profiknak. Nem véletlen, hogy a gyári csövesek között fehér holló a rácsáramos.
Következő: »»   1835 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem