Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ezzel az volt a gond, hogy "csak" a pentóda égett ki, a triódája most is működ(ne)ik, csak így már senki nem fogja (el)használni. Ha lett volna valami "lágy" fűtés, akkor még sokáig "húzta" volna.
nekem 2db ECC82-esem is van ami felvillanós de az egyiknek csak az egyik fele villan fel... azthittem ez nem olyan ritka dolog
Nekem szinte minden ECC83-mam ilyen , újak , és hazsnáltak is ( RFT, Tungsram )
Szerintem is hasonlít a 057-esre de a viszacsatolás meg a tép része is kicsit más ahogy én vettem észre. És persze hangszínszabályzó sincs benne az eredetibe meg volt
A felvillanás nem olyan ritka, de az, hogy egy nap alatt elszáll a fűtőszál, na, az azért nem sűrűn van. Eddig 1!! fűtőszálat láttam kiégni, az is azért ment tönkre, mert a tápban elszállt a 2N3055, és a kimenetre "kiült" a nyers fesz (ami azért kb 10X-ese lehetett az ECC83-as fűtőfeszének). Egy pillanatra próbált konkurálni egy izzólámpával, de nem igazán arra találták ki, hogy világítson. Annyira tragikus volt, - ahogy a katódok kihűlése bekövetkezett - lehalkult, majd torzított, majd teljes csend. Ott vibrált a levegőben, hogy ez a cső "meghalt", többet nem fog zenélni.
Hát ez aztán a szívás, egyébként müszivel hasonszőrüek lehetünk mert én se dobom ki a rossz csöveket egyszerűen sajnálom őket. Inkább hagy díszelegjenek a polcomon nekem meg tegnap szált el a higany egyik csövemből ami a polcon áll (pedig nem törött meg semmi nyoma sérülésnek) hát én még azt se dobom ki
Nm jó párosítás az E(P)CL85-ös, meg a Junoszty trafó PP-ben. Nem illeszt rendesen, nincs teljesítmény. Még a 3W-ot sem sikerült elérni. Sajnos, erre mégsem jó ez a trafó.
Azt még kipróbálom, hogy alacsonyabb tápfesszel, de nagyobb árammal nem lesz-e jobb a helyzet.
Nem tudná megmondani valaki, hogy ECC81 helyett milyen csövet lehetne használni? Esetleg orosz változat vagy másik ECC, vagy más külföldi (amerikai) fajta?
Gyakorlatilag az ECC85 nagyon hasonló anódáram, meredekség, erősítés szempontjából. De míg az ECC81-et lehet 6,3V és 12,6V-al fűteni addíg az ECC85-öt csak 6,3v-al. Most a börzén volt egy nagy doboz új tungsram ECC85 400Ft/db-ért.
Oké, köszönöm mindkettötöknek a gyors választ.
az amerikai megfelelője a 12AT7, lábkompatibilis vele az ECC83, de nagyobb az erősítése, az orosz megfelelője, meg talán a 6N1P, de nem biztos, hogy lábkompatibilis
Az a baj nem tudjuk mire kell. ECC83 több erősítése nem akkora gond mint az hogy sokkal kevesebb áramot bír. 6N1P nem lábkompatibilis a fűtés miatt (csak 6,3v a fűtés) és csak 33 az erősítése de viszont 20mA az anódáram. Kéne tudnunk hova, milyen beállításhoz kell.
Ma rászántam magam, és felélesztettem a soldáno végfokát. 6P3sz Orosz csővel és ecc 83-all. 50 watt, a kimenőtől a hálózai trafóig mindent én csináltam.A bias beállítása után 50 V nem kellett vele semmit csinálni, a hangját nem lehet elmondani milyen. Behringer előkkal hajtottam meg, a saját előfoka még beforrasztásra vár mindjárt nekiállok.
Nem akarom dicsérni de a apx100 elbújhat hangilag, és még egyszerűbb a kapcsolás. Elakartam adni a strómat, de most ahogy szól ezzel a végfokkal , meggondoltam magam.
Ha így lenne ,-mivel a kristály-ill kerámia fejek ( nagyjából ) lineárisak, a lezárásuk 1Mohm, lineáris az erősítőjük, ezért a lemezről kapott jelen nyoma sem lenne mélyhangnak
Nem titok ezt szeretném szóra bírni, de ECC81-es csövem nincsen itthon, viszont van sok más, és azért kérdeztem. Az ECC85 nekem pont jó, van belőle itthon több is, ezek szerint azzal próbálom ki.Egyébként 6,3-ról (egyen) fűtöm.Így jó lenne a 6N1P-is?
Az ECL85-ös SE-ben muzsikál, VT TV trafókkal. A munkapontja elég messze van a PCL86-tól. De igazából senkinek nem tetszik a hangja, nekem sem. Hiába, ez nem hangfrekis cső.
6N1P-t nem ajánlom az ECC81 helyett. A kapcsolásban van még 82, 83-as is. Olyanod van?
Ne haragudj, hogy kotorászok a zsebeidben!
Csak azt hittem,hogy azért ajánlod fel képileg is közkincsnek, mert nem annyira akarod felhasználni. Az erősítőim fent vannak "cakk und púder" az elektroncső.hu-n, kapcsolásirajzostul, összeszerelési képestül, ott megnézheted... Az egyik cikk, a másik a kör Cserébe , mid hiányzik??? Mert bár van egy garnitúra 6p3sz-E-m /4db/, ha bajuk lenne, de mi lesz, ha építek még valamit...
A 86-os viszont jól szól a tv kimenővel is. A szobámba elég, mondjuk kisebb mint ahol te hallgatod. Ma keresni akartam trafót a PP-hez próbára. Jó lett volna valami 2x110v-os primerű hálótrafó de csak sajnos 22v-os szekunderű van és így az áttétel nagyon kevés. Pedig 100W-os SU trafó. Ha 7V-os lenne a szekundere, próbára jó lenne 6P14P PP-hez. Na mindegy, elkezdem majd tekerni a vasait nemsokára.
Sziasztok
Ma találtam otthon egy kimenőtrafót. PP-hez van tekerve, 9cm2-es a vas, 0,35-ös lemezből,primer anódtól anódig Rdc 300Ohm kb 0,2-0,25-ös huzalból, szekunder kb 0,8-as huzalból.Áttétele 23,5, ennyit tudok róla, meg hogy gyári cucc. Mihez lehetne felhasználni? Én egy EL84PP-re gondoltam. Aztán csináltam mást is:van két tök egyforma trafóm otthon, EI 9,5cm2 az is jó vékony lemezekből, és jó szilíciumos a vas.Persze kimenő lesz belőle.Sajnos impregnált volt, minden tudásomat összeszedve is 4 órámba telt mire szét tudtam szedni egyiket.A dolog inkább hasonlított disznóölésre, mintsem szerelésre. Sajnos a cséve nem úszta meg, így azt gyártanom kell hozzá.Ez lesz az első nem hiperszil kimenős erősítőm.Valószínűleg egy visszafogottabb EL84PP lesz belőle.
A talált trafó nem igazán jó EL84 PP-nek az áttétel miatt mert még 8 ohmhoz is 31,6-os áttétel kéne. 16 ohmra közelítőleg jó az áttétel de kérdéses a primer menetszám az induktivitás miatt.
Alighanem kezdem kapisgálni, neked lesz igazad, hiszen a dinamikus fej sebességérzékeny (frekvencia függvényében különböző amplitúdójú jelet ad le, tehát ha egyenletesen vinné át a felvételt, akkor nem kellene korrigálni (mélyeket gyengébben, magasakat erősebben, merthát tekercses)).
Viszont akkor a lemezen egyenes frekimenettel van az anyag, ami abból következik, hogy a vágófej is sebességérzékeny, tehát vágáskori elektronikus karakterisztika beállítás után a vágófej végülis egyenletes frekvenciamenettel ír a lemezre (mert ha nem lenne korrigálva akkor írná a mélyeket erősebben a magasakat gyengébben (sebességérzékrnysége miatt, pont fordítva, mint a lejátszófej)). Jól gondolom ezt, vagy most is tévúton járok ?
A 1:23 körüli áttétel a PL500 PP-hez lenne elég, ha nem volna kicsi a vas, mert ahhoz 14-16cn2 lenne az igazi. A Junoszty trafó is ilyen volt, de nagyon nem illesztette az ECL85-öst, tehát az ilyen kis (áramú) csövekhez kevés.
Jól elértekeztek a lemezjátszókról a csöves topikban.
Idézet: „Viszont akkor a lemezen egyenes frekimenettel van az anyag” Cseppet sem. 16kHz-en 17,7dB emelés van a lemezvágáskor, 31,5Hz-en pedig -18,5dB vágás (csillapítás).
A Master lemezt olyan felvételi karakterisztikával vágták, hogy legtovább tartson ( lásd magasemelés),
Az elektronikus beavatkozásban viszont nem egyeztek meg könnyen a lemezgyárak, régen nem RIAA korrektor volt, hanem egy ötállású Yaxley-vel lehetett beállítani, ahol pl 1. volt a kristály (lineáris), az 5. volt a RIAA, a nemzetközi ajánlás, amivel a kutya se törődött, a 2,3,4 a nagy cégek magán szabványa: Columbia, EMI, His masters Voice....stb, de a szabvány nevükre nem emlékszem már..... Idővel győzött a RIAA...... Ha idősebb lennél, olvashattad volna Makai István, és egyebek röntgenfilm- lemezvágó berendezéseit is, könyvecskékben, Rádiótechnikákban 1950-52 körül talán még fellelhető
Ez már én is leírtam, nem ez a kérdés, hanem az, hogy ez a karaktarisztika van-e a kész bakeliton vagy más, ezzel a karakterisztikával ugyanis a vágófejet vezérlik, márpedig, ha az sebességérzékeny, akkor a lemezre nem írhatja fel ugyanazzal a karakterisztikával a műsort. :yes:
Először én is így gondoltam, de ha így van a jel a lejátszófej előtt a lemezen, akkor a fej egyenletesen visz át, mert a fej után pontosan ennek a tükörképét kompenzáljuk, akkor viszont nem (lenne) sebességérzékeny a fej, hanem amlitúdóérzékeny lenne (nem függ a frekitől a leadott amplitúdó), márpedig a dinamikus fejek sebességérzékenyek akárcsak a vágófejek. A vágófej előtt azért kompenzálnak, mert mélyhangoknál ugyanakkora vezérlőfesznél növekvő amplitúdúval írna a lemezre a vágófej (jókora jó mély hangnál át is szakítaná a barázdát). A vágófej ugyanolyan, de ellentétes karakterisztikával működik, mint a lejátszófej, tehát ha egyik oldalon korrigálunk, akkor a másik oldalon is korrigálnunk kell, csak ellentétesen.
Most akkor tisztulok vagy ködösödök ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |