Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   207 / 254
(#) MrBrown hozzászólása Dec 5, 2013 /

(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

És ez mire jó? Nem szeretem a gyári foglalatokat mert olyan szorosak, hogy nem lehet belőlük kirángatni a csöveket. Az z568m -et legszívesebben ZIF foglalatba tenném
(#) blaci válasza sooty hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Kösz, ez segített. Ugyan csak a gombok 2/3-a működik, de sebaj, majd nézek másik távirányítót hozzá.

Most az a gondom, hogy a led kimeneten nincs semmi feszültség. A BC556 bázisán ~650mV mérhető a testhez képest, a másik két lábán meg 1-2mV. Merre keressem a hibát?
(#) sooty válasza blaci hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ha az ldr benne van mennie kéne. Nem fordítva van benne a tranyó ? Lehet hogy nem jól lett feliratozva, nézd meg az elvi rajz szerint jól van-e benne. Ha kikapcsolod a címfigyelést akkor is sok gomb nem megy?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) blaci válasza sooty hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Megnéztem az elvi rajzot, és így már világos, hogy nem a testhez, hanem a +12V-hoz kell mérni.
Így már működnek a ledek.

A címfigyelést kikapcsolva mind működik.
(#) uA709 hozzászólása Dec 5, 2013 /

Bővebben: Link
Ennyit adott volna a piac értük
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) sooty válasza uA709 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

A Bolgárok eladogtják a készleteiket, akinek van zsugája most vehet aránylag olcsóbban ilyen csövet aztán megint fel fog menni az ára. Na ja a Bolgár, Magyar, Nigériai eladók aukciós elvárásai nem mindig teljesülnek.... Egy két eladó észrevette, hogy a bizalmatlanság miatt csak alacsony áron tud eladni, de mivel adott készlettel rendelkezik és neki kell a folyamatos bevétel a piacra bocsátott 1-1 tételből, ezért már beállította a minimálárat, amire az ebay-os vevők viszont nincsenek felkészülve.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Én meg rajongok a gyári foglalatokért, szóval et kitárgyaltuk
Amúgy meg modulszerűen cserélgethetőre fog épülni a cucc így még a legtutibb foglalatból sem kell ki-be húzgálni a csöveket csak lerántani a csatlakozó sort a modulról és cserélgetni egymás közt.
Az 566-os gyári foglalata például nagyon kényelmes/biztonságos ki-be tevést tesz lehetővé, lehet hogy amit most vettem az 568-asokhoz is ilyen lesz...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) uA709 válasza sooty hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Ja, ennél a termékénél nincs paypal, csak banki utalás, gondolom ezért is paráznak, hiába van sok pozitívja. Akinek minden álma ez, 6db 200k körül már nem is vészes ár
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 7, 2013 /

Megjöttek a drágaságok

DSC_0049.jpg

(#) kisgeri válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Remélem neked mind jó! Az enyémek is megérkeztek, sajnos a posta a gondos csomagolás ellenére sem vigyázott nagyon rá, egy törött volt. Egy pedig eleve gyári hibás valószínűleg: a katódlemez levált és zörög-forog benne (fejjel lefelé lehet kipróbálni, hogy szét van-e esve). Igaz ebből a mennyiségből nem akkora veszteség, de nem örülök neki. Volt már egy másik ilyen belül szétesett példányom is, meg két jó.
(#) vanzerr válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Sziasztok!
Lenne valami egyszerű kapcsolásotok a csövek tesztelésére? Nekem is megérkeztek a pixie-k és szeretném őket letesztelni, hogy működnek e...
(#) kisgeri válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Sooty belinkelte az adatlapját, abban van egy példakapcsolás. Kihagyod belőle a tranzisztoros vezérlőáramkört és kézzel húzod földre a starter ellenállásokat. De ha csak simán ellenálláson keresztül az anódot és a katódot megfelelően bekötöd, az egyik digitnek random világítania kell. Akkor szinte biztos, hogy minden ok (ha belül sincs szétesve).
(#) kocsgab002 válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

A trafós részt valahogy ki lehet váltani valami DC-DC konverterrel?
Ha jól értelmeztem az adatlapot, akkor 5V potenciálkülönbséggel lehet vezérelni a digiteket.
(#) vanzerr válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Köszi a segítséget!
Leteszteltem a csöveket és "random-ban" működnek. Úgy látszik nekem szerencsém volt a szállítás során. Mondjuk nem panaszkodhatok, a csomagolás atombiztos volt. Az egyik csövet alig találtam meg a csomagolóanyagban. Köszönet érte az eladónak!!!
(#) kisgeri válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Próbára szerintem működik DC-DC-vel is, de azt írja, hogy leginkább egyenirányított szinusz táp kell neki, 40-100Hz frekvenciájú váltóból egyenirányítva. Pufferelve nincs is, csak egy 33nF van benne tüske szűrésre.
Élettartamban nem tudom mennyit változtat, ha esetleg tökéletesen működne DC-DC-vel is.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
(#) vanzerr válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Én sima nixie 555-el szerelt táppal próbáltam, lecsavarva kb. 120V-ra.
(#) kocsgab002 válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

És Rst és Rk ellenállást is használtál?
Milyen értékeket?
(#) vanzerr válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Csak anód-katód bekötést használtam. Az Rk értéke 5,6 K volt. Anód fixen bekötve, katódot ellenálláson keresztül hozzáérintettem. Minden hozzáérintés során más szám világított (random).
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Ha már kénytelen voltam törötten látni, akkor néhány belső kép. Ezért már ne törjetek szét! És egy csoportkép is, mert jól mutat. Az alsó 3 csak díszként szolgálhat sajnos.
(#) yodee hozzászólása Dec 8, 2013 /

Sikerült összedobnom egy csőpanelt. Kérném szépen a hozzáértők segítségét, hogy jól feliratoztam e a lábkiosztást, illetve stimmel e minden a panellal. Köszönöm
(#) kisgeri válasza yodee hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

A kiosztás jó. Ami észrevétel, én nagyobb távolságot tartanék a vezetősávok és a teliföld között. Akár akkorát is, mint a csőlábaknál.
(#) blaci válasza sooty hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Most már minden funkció működik, kivéve a távirányító egy részét. Most egy kicsit fegyelmesebben néztem, és azok a gombok, amik nem működnek, az 55-ös címen vannak, míg a többi az 5-ösön.
(#) kisgeri válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Ebben a pdf-ben nagyon részletesen le van írva, hogy működik ez a cső. Többek között az is, miért kell neki pulzáló egyenáramú táp a normál vezérléshez. Ha kell, a lényeget később magyarul leírom majd.
Van aki közös katódú és 10 anódos nixie csőként hajtja meg (starter elektródákat veszi anódnak, és az eredeti anódot be sem köti), de ez biztos, hogy az élettartam rovására megy. A starter elektródák felülete sokkal kisebb, mint az anódé.
(#) korgs2 hozzászólása Dec 11, 2013 /

Sziasztok! Ezt a kapcsolást mennyire tartjátok életképesnek? z560M csövekkel lenne,a másik kérdésem az,hogy meg lehet-e oldani,hogy csak órát és percet mutasson.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) sooty válasza korgs2 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

A számlálót megtartod, a bcd dekódert és a csöveket elhagyod. Esetleg az 0. bitre tehetsz egy tranzisztort és egy glimmet, akkor másodpercenként állapotot vált, látszik, hogy ketyeg az óra.
(#) korgs2 válasza sooty hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Rendben,az órajel generátorra nem lenne valamilyen olyan ötlet,hogy ne a hálózatról vegye a frekvenciát? Bővebben: Link erre gondoltam így hirtelen elsőre. Előtét ellenállásnak 10K lenne( van egy vederrel). Érdemes egyébként ezzel szenvedni,vagy próbáljak meg találni Valakit aki tud PIC-et programozni?
(#) kaqkk válasza korgs2 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Próbálj meg keresni egy rtc-ic-t aminek van 1Hz-es kimenete akkor az egész előosztó (ic1-ic2-ic3 ) elhagyható
(#) vicsys válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Sajnos az RTC-k 99%-át inicializálni kell és emiatt nem kerülhető meg a uC használata. Ekkor viszont nem kell a többi TTL IC.
(#) kaqkk válasza vicsys hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Akkor a maradék 1% kell ...
Következő: »»   207 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem